się one do tępienia bakterii Helicobacter pylori, które są jedną z przyczyn powstawania wrzodów żołądka. 6. Przyspiesza gojenie się ran - dzięki wysokiej zawartości kwasu askorbinowego, odpowiedzialnego też za zdrowe zęby, chrząstki i kości. Witamina C ma działanie przeciwzapalne i pomaga odzyskać zdrowie oraz minimalizuje stres powstały po doznaniu raz czy kontuzji. 7. Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo, wspomaga układ
Moje Kuchenne Rewelacjekiedy wszyscy wokół kichają i kaszlą taki dodatek jest nie do przecenienia. Jeśli jednak nie lubicie marchewki, to gwarantuję Wam, że w tej publikacji znajdzie wiele innych nietuzinkowych i zdrowych przepisów, a zdecydowaną większość z nich możecie przygotować w krótkim czasie, stosunkowo niewielkim kosztem i z powszechnie dostępnych produktów. Składniki 200 g serka mascarpone 200 ml soku jabłkowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeśli nie możemy się obejść bez słodkości nawet w czasie Wielkiego Postu, to polecam smaczne, zdrowe batony. Upiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag płatków owsianych - górskich po 5 dag ziaren słonecznika, dyni, wiórek kokosowych, siemienia lnianego, orzechów włoskich, migdałów w całości garść żurawiny 2 jajka + 3 białka 4 łyżki miodu 4 łyżki oleju kokosowego- rozpuszczonego
Proste PotrawyMakaron pełnoziarnisty do tego szpinak to wersja dietetyczna, do tego bardzo smaczna. Danie dla zabieganych, szybkie i zdrowe. Polecam. SKŁADNIKI dla dwóch trzech osób 1/2 opakowania makronu pełnoziarnistego 1 opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego 3 ząbki czosnku sól pieprz do smaku WYKONANIE Zamrożony szpinak jest już rozdrobniony więc wrzucamy na patelnię i na lekkim ogniu doprowadzamy
W kuchennym oknie EwyTweet Ostatnio na moim drugim blogu zastanawiałam się jak jeść zdrowo i nie rujnować się . W komentarzach wiele osób zgodziło się ze mną, że można. Można odżywiać się smacznie i zdrowo, korzystając z podstawowych produktów, gotując samemu i regularnie polując na smaczne i ekonomiczne przepisy. Dlatego chciałabym w ramach tego polowania na przepisy polecić coś bardzo prostego, a jednocześnie smacznego(...)pożywnego i zdrowego (bez glutenu i bez mięsa). Sałatka – danie wegetariańskie z kaszy quinoa, soczewicy plus warzywa (seler, marchewka, cebulka). Potrzebne nam będzie: 300 g soczewicy, 5 marchewek pokrojonych w plasterki, 200 g kaszy quinoa, 2 łodyżki selera, pokrojone w plasterki, 2 poszatkowane cebulki, zioła prowansalskie, 2 łyżki oliwy z oliwek, 10 czarnych oliwek, 1 łyżka drobno pociętej natki
MODA NA BIOZdrowy koktajl z samego rana i to właśnie dzisiaj? Ależ tak! Będę przekorna bo dzisiaj Tłusty czwartek czyli święto pączków i innych słodkości a ja wyskakuję z zielonym, zdrowym koktajlem. Ale to wcale nie znaczy, że nie będę jadła dzisiaj pączków! Wręcz przeciwnie, teraz coś lekkiego a potem później poświętuję bo przecież w ten dzień chociaż jednego pączka trzeba
Smaczna Pyzapowstało już tyle wersji i kombinacji :) aż trudno zliczyć. Ta z jest z dodatkiem rybki. No, ale ta rybka.... Szkoda tyko, że te które kupujemy do końca nie są zdrowe :( Najlepiej mieć ze sprawdzonego źródła. Odkąd obejrzałam pewien film dokładnie się przyglądam rybom. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że pewnie tak jest z większością jedzenia w marketach
Delicious TitbitsOwsiane muffiny śniadaniowe z jabłkiem i bananem Dobre śniadanie to wbrew pozorom nie taka prosta sprawa. Powinno być zdrowe, dać energetycznego kopa na rozpoczęcie dnia, zawierać dodatek owoców lub warzyw i oczywiście powinno wszystkim smakować. Ostatnio w tej roli sprawdziły się u nas owsiane muffinki. Większość ciasta stanowią płatki owsiane i mąka graham. Jabłko i banan dodają słodyczy
Pełny talerzprzyprawami, a następnego dnia tylko usmażyć. Mięso przez noc spokojnie przejdzie przyprawami i będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Niewielka ilość użytego oleju sprawia, że danie jest nie tylko zdrowe (wiadomo-białko), ale i niskokaloryczne. A jakże smaczne to przekonajcie się sami, po przygotowaniu dania :)) Ponieważ przepis krąży od kilku lat po internecie, nie mam pojęcia jakie jest
Walijskie Pichcenieciasta zawsze dodać łyżkę spirytusu, wódki czy octu, która zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto tłuszczu. Babcia radziła dorzucić do smalcu… bo faworki drodzy czytelnicy smaży się na niezdrowym smalcu..kawałek ziemniaka. Ja trochę profanuję tą tradycję i do smalcu dolewam oleju. Warto też otrząsnąć nadmiar mąki z faworków przed usmażeniem, bo mąka będzie się nam przypalać w tłuszczu
Mieszam w Garnkupodwójnej porcji i zamrozić. Kiedy robimy sami zawsze mamy pewność, że oprócz dobrego białego sera, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki nie ma w nich dodatkowych, niechcianych i niezdrowych wypełniaczy. Świetnie nadają się do lunchbox'u do pracy. Doskonałe na szybki rodzinny obiad czy kolację. Ciasto jest bardzo plastyczne, idealne skleja się, podczas gotowania nie rozpada się. Przygotowanie pierogów można
Naturalna Kuchniaimprezę czy do codziennego pałaszowania. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Mam nadzieje, że stanie się ona stałym puntem jadłospisu nie jednej rodziny, wzbogacając do o zdrowe warzywa i ryby. Składniki - 5 płatów śledziowych w zalewie octowej - 1 średni surowy czerwony burak - 3 cebule dymki ze szczypiorem - 1 jabłko - 2 małe ogórki kiszone - 1 czubata
Świat Smakufakt, że z pomocą jednego jak i drugiego można samodzielnie wyczarować w domowej kuchni prawdziwe pyszności i olśnić swoim kulinarnym kunsztem gości i domowników. Pamiętać oczywiście należy, że zdrowe odżywianie to zbilansowana dieta, a nie tylko smażone potrawy. Źródło: emaks.pl/gastronomia-1/frytownice-elektryczne.html
WojnaNaSmaki.plnaszym rodzimym gatunkiem, a także uprawną północnoamerykańską żurawinę wielkoowocową. Jagody żurawiny amerykańskiej osiągają wielkość nawet 2cm, polskie są dużo mniejsze – około 5-8mm średnicy. Obie są jednakowo zdrowe. Owoce żurawiny mają wiele witaminy C, A, B1, B2, B6, karotenoidów, antyoksydantów, pektyn, garbników, mikro i makroelementów a także kwasów organicznych: benzoesowego, cytrynowego, chinowego. Ten pierwszy jest naturalnym
Karo in the Kitchen