Składniki : 250 g smalcu gęsiego, kupionego w sklepie ze zdrową żywnością 1 spory pęczek natki pietruszki Przygotowanie : Natkę drobno pokroić, smalec przelać do garnuszka, postawić na ogniu Gdy się rozpuści, ogień zmniejszyć i smażyć około 20 min., po tym czasie zostawić pod przykryciem na godzinę Po tym czasie ponownie rozgrzać i przecedzić, przelewając do słoiczka z przykryciem, po przestygnięciu(...)Można spożywać go z bułką grahamką albo z niezwykle zdrowymi placuszkami ziołowymi, które nawet ciężko chorym nie zaszkodzą " - tyle autorka. Wkrótce podam przepis na placuszki ziołowe. Nie unikajmy zdrowych tłuszczy, ponieważ potrzebne są to prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego . Smalec jest niezwykle delikatny, dla mnie smaczny, a subtelny lekko zielony kolor zawdzięcza właśnie natce
Proste Potrawyzwiązek rakotwórczy. Taka kombinacja składników bardzo często stosowana jest w napojach gazowanych. Alergikom zaleca się ostrożność, bo nasila wydzielanie histamin, przez co może zaostrzyć reakcję alergiczną, a u osób zdrowych wywołać „alergię pozorną”. Nie zaleca się też produktów zawierających kwas benzoesowy dzieciom, osobom starszym, chorym z wrzodami żołądka (podrażniając śluzówkę może powodować lub nasilać ból), uczulonym na aspirynę, astmatykom(...)kwaśny, dużym plusem jest fakt,że mogą spożywać go osoby będące uczulone na gluten. Natomiast wadą jest fakt że niestety nie jest pozbawiony chemicznych składników uznawanych za niezbyt zdrowe dla człowieka Jesli nie mamy czasu ani ochoty na robienie własnego majonezu polecam z zapoznaniem się z szeroką gamą produktów dostępną przez Firme Roleski zwłaszcza osoby bezglutenowe
NaKońcuJęzykazjedzcie!! A nie głupotami się zajmować, tak, tak. Teraz poględzę jak na mamusię przystało. Że śniadanie to najważniejszy posiłek to już każdy wie, że powinno być pożywne i zdrowe to też, każdy przyswoił, (mimo że w większości polskich domów u dorosłych śniadanie=tylko(...)kawa!). Ale że nie tylko, co jemy,ale jak jemy jest ważne to już mało, kto wie i teraz zaskoczenie na śniadanie powinniśmy zjeść jakiś zdrowy tłuszczyk!! Proszę Pani! Ależ, co Pani wygaduje? Jak zdrowe odżywianie i tłuszcz? A no właśnie tak:) tłuszcz tłuszczowi nie równy. Są tłuszcze ZŁE( i od tych zdala) i DOBRE, czyli takie, które
FarmażonyPudding chia to ostatnio nasz ulubiony przysmak. Nie dość, że bardzo wartościowy, pożywny to jeszcze bardzo zdrowy. No i smaczny, co najistotniejsze. Tym, którzy jeszcze nie próbowali, polecam, u nas zasmakował wszystkim, bez wyjątku. Idealny ze świeżymi, sezonowymi owocami. I co bardzo istotne w takie upały, nie wymaga gotowania. Składniki na 4 porcje: - 5 łyżek nasion chia* - 400ml mleka ryżowego
Smaczne Zdrowesię go rozsmarować cieniutko i dzięki temu był bardziej chrupiący, dodałam też inne przyprawy, takie które odpowiadają bardziej naszym gustom i wyszło cuuudo... Chlebuś baaardzo godny polecenia ! Nie tylko zdrowy- na bazie kaszy jaglanej i mąk bezglutenowych to jeszcze smaczny. U nas znika w błyskawicznym tempie. Piekłam go już trzykrotnie i ciągle czujemy niedosyt. Idealny do lekkich past, np. hummusu
Smaczne Zdrowejeść same zdrowe rzeczy. Albo się starać odżywiać bardziej zdrowo. No nic, zobaczymy jak mi pójdzie. Tym razem, z serii fit, mamy kaszę pęczak z warzywami. Powiem szczerze, że jak na danie dietetyczne jest całkiem pyszne. W ogóle nigdy nie byłam fanką diet, a i zdrowe odżywianie też miałam gdzieś bo uwielbiam gotować i jeść
Mango Papajapodobno nadają się do jedzenia po kilkudniowym leżakowaniu w metalowej puszce, ale u mnie chyba nie doleżą, bo od razu poszły w ruch;) Są świetne - smaczne, sycące i zdrowe - w sam raz na drugie pożywne śniadanie albo na podwieczorek:) Bardzo polecam:) Komentarze ren-ya 2011/02/12 17:12:43 Fajnie, że znów zaczęłaś pisać. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie:) ugotujmy
Zdrowa Kuchnia Sowygolonka piec 20 -30 min w tp 180 C Gość: sowa_nie_sowa, agfa110.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/10/11 22:36:38 Sysek, też fajna opcja:) Może kostki bulionowe i vegeta niespecjalnie zdrowe, ale raz na jakiś czas, kiedy chodzi o szybkość, to pewnie nie zaszkodzi;) Pozdrawiam! Gość: Joanna, aya178.internetdsl.tpnet.pl 2012/11/04 07:44:09 mmmmm mniam mniam dzisiaj robię goloneczki - mąż się
Zdrowa Kuchnia Sowykilku dni non stop ochotę na takie placuszki :) ugotujmy 2012/03/21 16:57:48 placuszki na śniadanie są super! sylwiam7 2012/03/21 17:47:24 I znów pyszne i zdrowe jedzenie, przyprawione slonecznymi promieniami :) slyvvia 2012/03/21 18:59:54 Kocham takie śniadanka :D ren-ya 2012/03/21 20:11:34 Żałuję, że nie mieszkam blisko Ciebie - chętnie wykupiłabym u Ciebie pełen
Zdrowa Kuchnia Sowywiem co, muszę sobie zrobić! Ilekroć na nie patrzę, to głodna się czuję;) basinepichcenie 2012/06/04 19:47:52 Muszę je zrobić, idealne połączenie smaków, w yglądają przepysznie... i zdrowe w dodatku majanaboxing 2012/06/06 23:02:01 Jakie one są ładne :) Nie jadłam jeszcze placuszków z gruszką. Muszę spróbować w sezonie gruszkowym. Pozdrowienia:) sowa_nie_sowa 2012/06/07
Zdrowa Kuchnia Sowywyleczyć chorego, który wierzy, że jest w dobrym zdrowiu" H.F. Amiel Komentarze Gość: whiness, 95-91-70-87-dynip.superkabel.de 2012/08/04 08:48:25 Z pewnością są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. :) Ciekawi mnie ten sojowy posmak. sowa_nie_sowa 2012/08/04 09:11:44 Whiness , nie ma sojowego posmaku;) Ciasteczka smakują podobnie do owsianych, tylko nie są kruche
Zdrowa Kuchnia Sowypodobnie jak w daniu z fasolką , tylko bez sera. Placki z dodatkiem marchewki czy, jak teraz, cukinii są zdecydowanie pulchniejsze i delikatniejsze w smaku. Uwaga! Danie mało raczej zdrowe, mimo dodatku cukinii i szpinaku;) Chcąc je uzdrowić należałoby placki piec w piekarniku, a nie na patelni:) Składniki na 2-3 porcje: ok. 700 g obranych ziemniaków kawałek cukinii
Zdrowa Kuchnia Sowyprzepis zdobył I nagrodę w postaci książki "Ajurwedyjska książka kucharska" Amadea Morningstar i Urmila Desai w konkursie na zdrowe śniadanie do pracy zorganizowanym przez Sztukę Odżywiania i A-ajurwedę :) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyminut. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do 175 stopni C. Ja używałam do smażenia olej kokosowy rafinowany- świetnie się sprawdza. Nie zmienia smaku potraw i jest bardzo zdrowy, ponoć spala też tłuszcz w organizmie:) Z jednej strony pod przykryciem następnie przewrócić patyczkiem pączki i dopiec z drugiej strony. Odsączać na papierowym ręczniku. Następnie nadziać je szprycka lub strzykawką, polukrować
Smaczne ZdrowePyszny, bardzo szybki, powalający smakiem. Niebiańsko delikatny i suuuper zdrowy. Idealne ciasto na gorące, letnie dni. Znalezione tutaj . Składniki: -1 szkl maślanki -3/4 szkl ksylitolu -2,5 szkl mąki orkiszowej 700 -3 całe jajka -1 mały proszek do pieczenia -1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy -0,5 szkl. oleju ( ja dałam rozpuszczony olej kokosowy nierafinowany) + dodatkowo
Smaczne Zdrowe