pomarańczowy. Zachciało mi się takiego w domu, ale w zdrowszej wersji - konopnej. Na pewno słyszeliście o tym, że konopie (nie mówię o indyjskiej lecz o siewnej), są bardzo zdrowe. Mają idealny stosunek kwasów Omega-6 do Omega-3 - 3:1, są wspaniałym źródłem białka (zawierają, aż 10 aminokwasów) - w 100 g konopi łuskanej jest 37 g białka. Zawierają
Co na wege obiad?wrzeszczy na mnie i na innych. Jest łatwy w czyszczeniu i nie zajmuje dużo miejsca ! Mam go właściwie zawsze pod ręką i służy mi do przygotowania zdrowych dressingów. Nie muszę(...)uruchamiać wielofunkcyjnego robota, zakładać kilku końcówek na niewielkie ilości do zmiksowania, a potem myć i tak to wszystko. Do czego mi był dziś potrzebny, do czego niezawodny? Do bardzo zdrowego ratatouille! Zainspirowana książką Marka Zaremby "Jaglany detoks" i stęskniona za ..Sycylią, gdzie fenkuł w dużych ilościach jadamy 3 razy w tygodniu...zabrałam się za robotę. Przenieście się ze mną
Z Kuchni Do Kuchnitego, czy i jak bardzo słone były pomidory. Możesz użyć soli ziołowej. Zobacz też: Czy można smażyć na oliwie z oliwek? Gotowe! W chwilę masz gotowe pyszne i zdrowe danie , które mieści się w dietach paleo , SCD , GAPS i FODMAP i w pewnych przypadkach także w niskowęglowodanowej . Niestety pomidory są najczęściej niedozwolone na protokole autoimmunologicznym. Cukinia i pomidory
PaleoSMAKCiastka idealne - bez najpopularniejszych alergenów , błyskawiczne (3 minuty miksowania i 15 minut pieczenia - można przygotować nawet przy gościach :) ), bez potrzeby brudzenia miliarda misek (tutaj wystarczy nam jedna ;) ), zdrowe - bo bez chemii i bez cukru (miód się nie liczy! :P), ze świątecznym akcentem (korzenne przyprawy), no i najważniejsze - przepyszne! Z opcjonalnym czekoladowym dodatkiem - są jeszcze lepsze, kremowy dodatek
Kuchnia w szuwarachupiec w temperaturze 160 stopni , w 15 minut. 7. Ostudzone pierniczki udekorować według własnej fantazji Aneta za Słodkość, która uda się zawsze i każdemu to moje pyszne i zdrowe kokosowo – pandanowe muffinki z gruszkami. Potrzebujemy: – 2 szklanki mąki tortowej – 2/3 szklanki cukru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka pasty pandanowej – 1 szklanka mleka kokosowego
Z Kuchni Do Kuchniwiększego znaczenia. TUTAJ możecie zobaczyć przedstawiającą tą zależność tabelkę w podrozdziale "Wpływ temperatury na miód". Olej: Olej powinien być pierwszą rzeczą jaką powinniście zmienić jeżeli chcecie przejść na zdrowe żywienie. Dość powszechna jest opinia, że najlepszy do smażenia jest olej rzepakowy. No, niestety muszę was rozczarować. Większą krzywdę jedzeniem to już chyba sobie nie możecie zrobić. Najważniejszą rzeczą
Moja MichaWiadomo od dawna, że kasze są zdrowe. I tak dzisiaj przedstawiam placki z kaszy jęczmiennej z gulaszem z piersi kurczaka w aromatycznym sosie. Danie wyszło zgodnie z założeniem i będzie częściej gościć na naszym stole. Składniki: placki Szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 szklanki wody Sól Po ugotowaniu: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz
Smaki Ewywegańskiego gotowania i świetnie trafiliśmy! Michał, nasz prowadzący, to niezwykły człowiek! Chyba nie uda Wam się go "zagiąć" jakimś pytaniem! On zna odpowiedź chyba na każde pytanie o zdrowe odżywianie, wartości odżywcze produktów i informacjami sypie jak z rękawa! Do tego mówi to w tak interesujący sposób, że można by godzinami siedzieć z rozdziabioną buzią i słuchać
Plate of Joyolejki eteryczne działają moczopędnie. Przynosi ulgę chorym stawą poprzez substancję przeciwzapalne. Jest rozgrzewający, zapobiega tworzeniu się skrzepów. Polepsza krążenie krwi. Bardzo proste w wykonaniu, bardzo skuteczne, zdrowe. Stosowane od wielu, wielu lat przez nasze babcie, prababcie. Syrop taki przechowujemy w lodówce, u mnie szybko znika, do tygodnia może jedna porcja wytrzyma. Robię małe porcje, aby mieć
Basia w kuchniczasu i spędzam go relaksując się w kuchni. Przepis poniżej może nie ma minusowych kalorii, czy nie jest w 100% #fit ale na pewno jest bardzo zdrowy! Pełen jest zdrowych węglowodanów w postaci mąki pełnoziarnistej oraz płatków owsianych. Gorzka czekolada dostarcza nam magnezu, a masło witaminy A dobrej dla naszych oczów. Śmietanka? W takiej ilości na pewno
Czarnawisienkanaszłam" na panią, która miała prócz jarmużu jeszcze trochę orzechów, kapustę i pietruszkę. Kupiłam. W końcu! Słyszałam kiedyś opinię, że jarmuż nie ma smaku. Że to takie bezpłciowe, ale zdrowe liście :) a ja się nie zgadzam - spróbowałam takiego surowego i mi smakuje jak... szczaw! Taki świeżutki, prosto z łąki szczaw :) W sumie kupiłam zielska sporo (ilościowo
Kolorowy Przepisownikjedzeniem warzyw to jak z dietami. Niby wiemy, że powinniśmy, niby wszędzie trąbią, że należy, bo zdrowe i ogólnie cacy. Mamy zrywy i się zabieramy ochoczo, po czym nam przechodzi. O ile wiosna, lato i wczesna jesień sprzyjają jedzeniu większej ilości warzyw i owoców, tak już późniejszy okres nie bardzo. Pomidory o smaku tektury z wodą, zwiędnięte sałaty
ladykitchenpowiedzieć, jakie najbardziej lubisz. Na zdjęciu powyżej średnio wysmażone steki – w środku z dziczyzny (ciemniejsze mięso), po bokach wołowina. Nie bój się surowego mięsa wołowego – jest bardzo zdrowe, wyjątkowo odżywcze i łagodne dla żołądka . Właśnie zależnie od tego, jak dobrze są wysmażone, steki dzielimy na: krwiste (rare) – mięso smażone tylko chwilkę, cienka otoczka brązowego mięsa
PaleoSMAKposługiwał się już Homo Erectus przed milionem lat i według wielu to właśnie obróbka termiczna żywności pozwoliła mu na szybki rozwój. Czy powinniśmy więc jeść surowe mięso? Czy to zdrowe i bezpieczne? Mięso poddane obróbce termicznej (pieczone, gotowane…) ma dużo zalet, ale też kilka wad, np. gorszą dostępność niektórych aminokwasów i znacznie mniejszą zawartość witamin
PaleoSMAKprzepis z wieprzowiną. Na początek akurat padło na mięso mieszane, czyli wieprzowo-wołowe, ale z powodzeniem można taką pieczeń przygotować z samego mięsa wieprzowego. Dlaczego uważam to danie za zdrowe? Przede wszystkim dlatego, że taka pieczeń to idealny dodatek do kanapek - a co może być zdrowszego od domowej wędliny? Możemy też zaserwować ją z sosem i dodatkami jako
Kolorowy Przepisownik