Kokosowy sernik z Physalis 210Serniki pieke zdecydowanie najczesciej.Uwielbiam je nie tylko jesc,ale i piec.Sernik wdziecznie poddaje sie wszelkim eksperymentom plus niezwykla prostota wykonania sklania ciagle do nowych wyzwan.Ten sernik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 209Ostatni wpis na moim blogu w roku 2013-to przepis na sztandarowe polskie danie-bigos.Bigos to arcypraktyczny wynalazek kuchni polskiej.,a wedlug znawcow ma cos "z duszy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 183Ten specjal pochodzacy z kuchni bialostockich Zydow zawedrowal do Nowego Jorku sto lat temu.Jeffrey Hamelman w swej piekarni w poludniowym Vermont wypiekal je kazdej soboty i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chili sin carne 193Chili sin carne ( z hiszp. chili bez miesa),w odroznieniu do chili con carne (chili z miesem) ,tradycyjnej potrawy kuchni meksykanskiej i teksanskiej.Czesto wystepuje jako fastfood
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z pora z jabłkiem 187To bogate w sole mineralne i witaminy warzywo jest znakomitym surowcem do przygotowania smacznej,zimowej surowki.Swoj specyficzny smak i zapach zawdziecza olejkom eterycznym,ktore dzieki zawartosci
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem 206To danie jest istnym wehikulem czasu,pozwoli wam przeniesc sie do slodkich chwil dziecinstwa.Pyszna propozycja na slodki obiad nie tylko dla dzieci,choc dla niektorych pewnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Murzynek orkiszowy z gruszkami 225Kto nie lubi,albo nie zna murzynka?To ulubione ciasto wiekszosci z nas, szczegolnie dzieci,dlatego dzis rodzinny przepis z ulubionego brulionu zamienia sie w
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sznycle schabowe w pieczarkowym ragout-dietetycznie 247Ragout ( od raguter=wzmocnienie smaku) w kuchni francuskiej ,to typ potrawy z miesa,ryby lub warzyw pokrojonych na regularnej wielkosci kawalki i uduszone w wywarze ,ewentualnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową-pyszne"Biuściki" 196Cudowny i slodki powrot do poczatku lat 90-tych.Wlasnie w tym czasie to ciasto bilo wszelkie rekordy popularnosci.Zadne imieniny nie mogly sie bez niego obejsc.Popularnosc rosla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb " 5 ziaren"Jeffreya Hamelmana 295Oto bardzo przyjemny i konkretny w smaku chleb,pelen kolorow i blonnika.Ziarno stanowi 40% wagi maki i w znacznym stopniu wplywa na smak oraz wartosc odzywcza.Zachowuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem porowo-ziemniaczana 191Z serii blyskawicznych zup kremow-zupa porowa-ziemniaczana.Zimowa,rozgrzewajaca,a przy tym lekka i bardzo smaczna.Najlepiej smakuje wlasciwie bez zadnych dodatkow.Bardzo delikatna w smaku,jednak nie jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gofry na zakwasie wg J.Hamelmana z musem brzoskwiniowym 195Gofry przygotowuje sie przez wymieszanie kilku zaledwie skladnikow.Wydawaloby sie,ze to takie proste.Owszem,gdy ma sie dobry,sprawdzony przepis.Do niedawna gofry jadlam tylko z budki i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta serowo-rybna 211Kanapke z taka pasta kazdy zje z przyjemnoscia,nawet najwiekszy niejadek.Ze swiezym chlebem z wlasnego wypieku smakuje rewelacyjnie.Pasta sklada sie wlasciwie z dwoch skladnikow:serka philadelphia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto marchewkowe - najlepsze 190Zapraszam na rewelacyjne ciasto marchewkowe,przepyszne ciasto z pomaranczowym miekiszem.W rzeczywistosci miekisz wcale nie zdradza,ze zawiera marchewke,rowniez smak tego nie sugeruje.Marchewka daje duza wilgotnosc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!