zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:247/734)

Spätzle orkiszowe pełnoziarniste 93

Oto nastepna propozycja spätzli pelnoziarnistych.Tym razem z maki orkiszowej i grysiku orkiszowego.Rowniez smakowite,lecz bardziej dla wielbicieli troche twardszych kluseczek.nam z mezem bardzo smakowaly.Oto przepis na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tartaletki orkiszowe z rabarbarem,malinami i stewią 145

Pierwszy rabarbar !Nie moglam sie powstrzymac przed kupnem.Od razu wiedzialam do czego go zuzyje.Tak powstaly dzisiejsze tatraletki.Dodatek mrozonych malin,bardzo uszlachetnil smak rabarbarowej tarty.Bardzo pyszne ,bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Halibut z chrzanową panierką na puree z zielonego groszku 209

Ryby wiadomo,sa nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe.Znajdziemy w nich pelnowartosciowe bialko o wysokiej przyswajalnosci,nienasycone kwasy tluszczowe,witamine D,szereg skladnikow mineralnych jak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepszy deser truskawkowy z tahini i stewią 214

Kto nie lubi jogurtu greckiego i truskawek? A do kompletu smak chalwy! Polaczenie idealne.To najlepszy deser jaki kiedykolwiek zrobilam.Lepszego tez nie jadlam.Tu bita smietana zdecydowanie przegrywa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Smoothie" truskawkowo-ananasowe z gruszką 199

Moje smoothie jest bez lodu i dodatku wody.Na lod jeszcze przyjdzie czas.Upaly jeszcze nam nie groza.Jest to wlasciwie przepyszna pulpa owocowa,ktora mozna jesc lyzeczka.I tak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlet mielony 170

Poczciwy mielony obok schabowego  nalezy do ulubionych dan Polakow.Poniewaz jestem tradycjonalistka do moich tez.Wykonany z miesa samodzielnie  zmielonego w domu jest wysmienity i jakze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki pełnoziarniste z masą migdalową i stewią 180

Na podstawie obowiazujacej piramidy zywieniowej produkty pelnoziarniste stanowia wazna czesc wlasciwie zbilansowanej diety.Maka pelnoziarnista powstala z calego ziarna:luski ,jadra i kielka, jest cennym zrodlem blonnika

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flammkuchen 128

Flammkuchen to specjal niemieckiej Badenii-Witembergi, a tarte-flambee z fr. to juz tradycyjne alzackie danie.Skad wlasciwie dokladnie pochodzi do dzis trwaja spory.Obie strony przygraniczne i

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czosnek niedzwiedzi,Bärlauch 213

Przelom kwietnia i maja to najlepszy miesiac na wprowadzenie do menu,mniej znanego gatunku czosnku,a mianowicie czosnku niedzwiedziego.Kwitnie od kwietnia do maja i jest to

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spitzkohl-młoda kapusta duszona w śmietanie 279

SPITZKOHL (Brassica oleracea) to rodzaj bialej kapusty.Najprawdopodobniej pochodzi z Chin.Jest najwczesniejsza odmiana ze wszystkich kapustnych (nazywana jest rowniez Sommerkohl).Mozemy sie delektowac jej smakiem juz w

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Białe szparagi w marynacie z czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami koktajlowymi 213

 O wlasciwosciach szparagow pisalam we wczesniejszych postach (np.tutaj:klik),dlatego postarajmy sie by goscily na naszych stolach jak najczesciej.Sezon na szparagi jest tak krotki.Moja milosc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z makreli wędzonej z twarożkiem i chrzanem 182

Blyskawiczne i smaczna pasta do kanapek.Przepis pochodzi z "30 minut w kuchni" Jamiego Oliviera.Zmniejszylam tylko ilosc soku z cytryny,bo Olivier zaszalal.Nie zmielilam pasty na "gladko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zielona sałata z rzodkiewką i truskawkami 197

SALATA MASLOWA (Lactuca sativa L.) jest jednym z najczesciej i najchetniej uprawiamych warzyw w Polsce.Uprawiali ja juz starozytni Grecy i Rzymianie.Do Polski trafila za panowania Wladyslawa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 222

Pyszne kruche ciasto z beza.Nadaja sie do niego praktycznie kazde owoce,lecz beza w towarzystwie kwasnych owocow jest szczegolnie smaczna.Takze rabarbar,czerwona porzeczka,agrest czy jezyny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pianka truskawkowa z agar-agar 188

Blyskawiczny ,przesmaczny deser, nawet bez koniecznosci schladzania w lodowce.Zastosowalam tu naturalna substancje zelujaca agar-agar.AGAR-AGAR (406) wytwarzany jest z krasnorostow (glonow) rosnacych u wybrzezy Japoni. Algi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!