Cóż... na chwilę obecną taki mam smak. Kuchnia po mojemu chwilowo nie oczekuje wyszukanych smaków, nie poszukuje udziwnień. Jaj autorka, czyly JA zadowala się obecnie domowymi
Kuchnia po mojemuPrzepis, który chodził za mną od dawna Pyszne naleśniki z farszem ziemniaczanym i dodatkiem pieczarek w śmietanie. Są bardzo sycące. Jeden taki naleśnik wystarcza na obiad
Bulliomoja wariacja na temat gulaszu gruzińskiego, a właściwie zapiekanki gruzińskiej. Tradycyjnie mięso zapieka się wraz z warzywami, a na koniec dodaje się pozostałe, soczyste warzywa takie jak pomidory czy papryka. Ja jednak zrobiłam potrawę w formie gulaszu, o który dopominał się już od dłuższego czasu mój Maż:) Użyłam tu łopatki wieprzowej, dzięki czemu mięso dosłownie rozpływa się w ustach(...)czasie do dobrze rozgrzanego garnka wrzuć mięso i przesmaż krótko, aż z wierzchu będzie ścięte, od czasu do czasu mieszając.Dodaj do niego obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki, obraną i pokrojoną w grubsze plasterki (około 5 mm) marchewkę, dorzuć czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w większą kostkę cebulę, posól i popieprz, a następnie zalej całość wodą. Przykryj
Słodko-Słony Świat Ilonyrana! Najadaj się, kiedy nadarzy się ku temu okazja Kiedy będziesz w miejscu, gdzie jednak trafi się coś więcej niż sałatka np. takie zwykłe gotowane ziemniaki (tak, tak - ziemniaki, niby nic takiego, a będąc na jednym z wyjazdów nigdzie żadna knajpa nie serwowała ich osobno - były zazwyczaj w zestawie obiadowy z kotletem itp.)- najedz się porządnie! Oczywiście nie można się(...)jakiejś" knajpy, gdzie chce się coś spałaszować. Miejsca wegańskie są coraz bardziej popularne i szybko można sprawdzić w internecie dostępność takiego rozwiązania. W ogólnodostępnych knajpkach znajdziemy przede wszystkim pizze, zapiekanki, kebaby i inne tego typu rzeczy. Czasami zdarza się tak, że jedyną opcją roślinną jest sałatka, za którą zapłacimy około 20 złotych, a będzie tam kilka liści sałaty, jeden
Bananowe PoleMielone mięso nie musi być nudne. Zobaczcie jakie piękne wieżyczki wyczarowałam z mielonego mięsa wołowego i pasternaku. Pasternak dumnie wraca na nasze stoły, jest podobny do
DietologDziś obchodzimy Święto Dziękczynnienia . Dziś w końcu nie ja gotuję. W końcu także świętuję. Z przyjaciółmi. W restauracji. I nie będę jadła indyka, bo nie lubię
Jem więc JestemDziś obchodzimy Święto Dziękczynnienia . Dziś w końcu nie ja gotuję. W końcu także świętuję. Z przyjaciółmi. W restauracji. I nie będę jadła indyka, bo nie lubię
Jem więc JestemPolędwiczki z warzywami to jeden z tych przepisów, który z powodu braku dostępności wszystkich składników leżał długo zapomniany w szufladzie. Udało mi się w końcu zakupić
Pieguskowa KuchniaDanie trochę pracochłonne, ale warte zrobienia. Może lepiej wziąć się za gotowanie w weekend, niż w tygodniu, po pracy, bo można umrzeć z głodu :D - za
Szczęśliwa kuchniaDanie trochę pracochłonne, ale warte zrobienia. Może lepiej wziąć się za gotowanie w weekend, niż w tygodniu, po pracy, bo można umrzeć z głodu :D - za
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comniepodważalny dowód na to, że zapiekanka bez mięsa i bez typowego beszamelu może być i smaczna, i zdrowa, i kolorowa – przepiękne, zachwycające danie przygotowane i zainspirowane tradycyjną grecką potrawą – nie będę tu nalegać, że takie samo, bo prawda jest taka, że to nowa rewolucyjna wegańska wersja przygotowana na podstawie przepisu z książki „Vegan for fit”– słodkie podpieczone warzywa świetnie komponują(...)wielkości. Poza tym myślę, że tak podane zgrabne, nietuzinkowe porcje prezentują się o wiele ciekawiej niż proste typowe kawałki wyciągane z formy. Składniki dla 2 osób: 300g słodkich ziemniaków 300g bakłażanów 4 łyżki oliwy sól i pieprz 220g naturalnego tofu 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 120g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka syropu klonowego 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
Roślinna - blog wegańskiJak już wielokrotnie Wam pisałam uwielbiam testować nowe produkty wchodzące na rynek. Ostatnio w moje ręce trafił koncentrat grzybowej marki Krakus. W małej butelce kryje się
Ostra na SłodkoDorsz zapiekany w musie jabłkowym to proste, pyszne i efektowne danie. Dobra okazja, by wykorzystać jabłka. Nie tylko wspaniale komponują się z rybą i ziemniakami, ale jabłko to samo zdrowie - bogactwo błonnika, witamin i soli mineralnych. Warto zadbać, by jak najczęściej gościły się na naszym stole. Super danie dla zwolenników ryby pieczonej w piekarniku, lekkostrawne i zdrowe. Składniki: 4 porcje(...)jajko wymieszać ze śmietaną i dodać do musu jabłkowego naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć filety z dorsza. Rybę wcześniej posolić i oprószyć pieprzem, zalać musem jabłkowym. Do zapiekanki najlepiej użyć grubych kawałków dorsza piec 15 minut w 200`C. Pozostałe jabłko pokroić ze skórką w plastry i ułożyć na zapiekance. Zapiekać następne 15 minut do zrumienienia jabłek podawać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj u nas na obiad była bałkańska musaka. Muszę przyznac , że to co nowe nie znaczy złe. Smakowało nam to danie , bakłażany sprawiały ,że smak był
Słodkości i nie tylkoSzpinak jest jednym z moich ulubionych warzyw, w dodatku jest bardzo zdrowy, dlatego staram się go często używać. Robię z nim zapiekanki, farsze do pierogów lub naleśników, dorzucam do sałaty i do zup. Synek jest przyzwyczajony, że szpinak (lub jarmuż) prawie zawsze w zupie pływa, więc zjada go ochoczo, co oczywiście bardzo mnie cieszy :) Nigdy go nie gotuję, po prostu(...)pietruszka, mały seler, por) 1,5 litra wywaru mięsnego z mięsem (np. rosół) 1 gałązka lubczyku (lub płaska łyżka suszonego) 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 większy ziemniak 1 mała główka młodej kapusty sól pieprz śmietana słodka 2-3 garście umytego szpinaku W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej obrane i pokrojone marchewki, cebulę
Rozpustne gotowanie