Zapiekanka z kalafiorem w trzech kolorach. O ile biały i żółty kalafior nie jest czymś nadzwyczajnym, to ten fioletowy jest przepiękny :) W smaku jest bardzo podobny do tego zwykłego kalafiora. Można być zaskoczonym, jak po obgotowaniu kolor zniknie i zamieni się w szary. Wystarczy skropić sokiem z cytryny i piękny fiolet powróci :) 200 g fioletowego kalafiora 400 g kalafiora białego(...)wyłowić, a do wody dodać kurkumę. Po zabarwieniu wody włożyć resztę kalafiora i również obgotować. Kalafiory powinny być al’dente, nierozgotowane. Ziemniaki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju. Doprawić ziołami prowansalskimi i solą. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Przełożyć na spód formy do pieczenia o średnicy ok 23 cm. Jajka
https:KKuchniaMniamPyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, cebulą i serem cheddar to danie idealne dla miłośników sytego i treściwego jedzenia. Moim domownikom bardzo przypadła do gustu. Jeszcze nie raz zagości na moim stole (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg ziemniaków ok 360 gram boczku wędzonego surowego 2 duże cebule 150 gram sera żółtego u mnie(...)smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, boczek kroimy w kostkę a cebulę w piórka, na patelnię wrzucamy boczek i podsmażamy, gdy zacznie ładnie się rumienić dolewamy trochę oleju i dodajemy cebulę, mieszamy i smażymy całość kilka minut aż cebula ładnie zmięknie. Ściągamy z gazu, sery trzemy
Blog kulinarny S9.PLUwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations before putting the vessel(...)Cebulę pokrój w dość drobną kostkę, szpinak umyj, pourywaj co grubsze łodyżki. Łososia poszatkuj, średnio drobno, twardy ser zetrzyj na drobnych oczkach a mozzarellę pokrój/porwij na plastry. Rozgrzej patelnię z łyżka oleju, wrzuć najpierw cebulę, jak się zeszkli dorzuć szpinak, a na końcu łososia. Gdy wszystko się usmaży, wyłącz ogień i zostaw mieszankę do wystygnięcia. W misce wymieszaj jogurt
Martyna CooksZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations(...)Cebulę pokrój w dość drobną kostkę, szpinak umyj, pourywaj co grubsze łodyżki. Łososia poszatkuj, średnio drobno, twardy ser zetrzyj na drobnych oczkach a mozzarellę pokrój/porwij na plastry. Rozgrzej patelnię z łyżka oleju, wrzuć najpierw cebulę, jak się zeszkli dorzuć szpinak, a na końcu łososia. Gdy wszystko się usmaży, wyłącz ogień i zostaw mieszankę do wystygnięcia. W misce wymieszaj jogurt
Martyna CooksZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations(...)Cebulę pokrój w dość drobną kostkę, szpinak umyj, pourywaj co grubsze łodyżki. Łososia poszatkuj, średnio drobno, twardy ser zetrzyj na drobnych oczkach a mozzarellę pokrój/porwij na plastry. Rozgrzej patelnię z łyżka oleju, wrzuć najpierw cebulę, jak się zeszkli dorzuć szpinak, a na końcu łososia. Gdy wszystko się usmaży, wyłącz ogień i zostaw mieszankę do wystygnięcia. W misce wymieszaj jogurt
Martyna Cooksburakami, marchewką, dynią i papryką w połączeniu z kaszą jęczmienną i jaglaną, mięsem mielonym wołowym i aromatycznymi ziołami daje nieziemski efekt. Wasze kubki smakowe zwariują z zachwytu. W dodatku zapiekanka nie zawiera ani odrobiny sera. A więc zapraszam na prawdziwą ucztę kulinarną! SKŁADNIKI 1 kg buraków 1 duża marchewka 1 zielona papryka 400 g dyni (waga bez skóry, białego miąższu(...)czym pokroić ją w kostkę. Kaszę jaglaną i jęczmienną ugotować według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, przełożyć do głębokiej patelni, polać odrobiną oleju rzepakowego i smażyć chwilę. Następnie dodać mięso mielone, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i nadal smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Do mięsa dodać pomidory
Passions hobbies lifeDziś małe wspomnienie z czasów szkolnych. Czy ktoś pamięta klasyczne zapiekanki z szynką kupowane w budkach w mieście? Zrumienione na chrupko, pełne pieczarek, szynki i roztopionego sera. Składniki (4 porcje) -2 półbagietki -4 plasterki szynki -250 g pieczarek -200 g tartego żółtego sera -4 łyżki keczupu -1 łyżka oleju do smażenia -sól Przygotowanie -Bułki rozkroić wzdłóż i posmarować keczupem(...)Pieczarki pokroić w plasterki lub półplasterki, delikatnie oprószyć solą i podsmażyć na patelni. Szynkę pokroić w małe kawałki. Na bułkach układać szynkę i pieczarki, posypać tartym żółtym serem. Zapiec kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego
Zielona Kuchnianieco innym wydaniu. Potrzebować do tego będzie makaron canneloni, naczynie żaroodporne i trochę wyobraźni. Wystarczy tylko nafaszerować makaron i go upiec – dostaniemy pyszne cannelloni z mięsnym farszem. Zapiekanki są powszechnie lubiane i często przygotowywane. Listę najpotrzebniejszych produktów i przepis przedstawiam poniżej. Składniki: 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 500 g wołowiny 20 dag żółtego sera 250 g makaronu canneloni(...)puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz, ulubione zioła do smaku 1łyżka masła Oliwa z oliwek do smażenia Przepis cannelloni z mięsnym farszem Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, gdy cebula będzie miała złoty kolor dodaj mięso Makaron cannelloni ugotuj al dente, w osolonej wodzie Do tak przygotowanego farszu dodaj pomidory z puszki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chorizo urzeka swoim niebanalnym smakiem. Odnajduje się zarówno w zapiekankach, zupach, daniach z makaronem, jak również w sałatkach, które możemy podać jako letnie danie lub jako przekąska na spotkaniach z przyjaciółmi. Zaletą tej sałatki jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko. Spróbujcie :) Składniki: 100g kiełbasy chorizo 2 garści roszponki 3 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 100g mozzarelli(...)pomidor czerwona cebula garść mini grzanek ( można je uprażyć na patelni z odrobina masła lub kupić gotowe) sól, pieprz 4 listki bazylii papryka ostra i słodka w proszku 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy. Mozzarellę, jajka oraz chorizo kroimy w plastry i razem z roszponką oraz warzywami wkładamy do miski. Oliwę razem z papryką słodką, ostrą, bazylią
ChilliJemyKapuściana zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym i serem. Ciekawy przepis na pyszny i syty obiad dla całej rodziny. Zapiekanka ta jest bardzo podobna do gołąbków tyle, że jest o wiele lepsza w smaku i nie trzeba tracić czasu na zawijanie. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 300 gr. mielonego mięsa wieprzowego 150 gr. ugotowanego ryżu 100 gr. sera żółtego ztarkowanego(...)ząbki czosnku 1 średnia biała cebula sól pieprz olej Przygotowanie: Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie i przestudzić. Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę, potem dorzucić mięso mielone, dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę podsmażyć. Kapustę włożyć do garnka z wrzątkiem i chwilę podgotować. Następnie wyjąć i zdjąć z niej liście. Grubsze nerwy ściąć,uważając
Smaczne PotrawyTaka zapiekanka jest bardzo pyszna i bardzo syta. Przygotowuje ją się bardzo szybko, dosłownie w godzinę. Podczas jej przygotowania po całym domu roznosi się zapach ziół i przypraw i już nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Do jej przygotowania użyłam ziół prowansalskich , czubrycy czerwonej i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem które otrzymałam od RAFEX . Polecam(...)łyżeczka masła Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie mielimy w maszynce. Cebule i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie paseczki, a czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, cebulę i czosnek, smażymy często mieszając do miękkości składników i lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy koncentrat, czubrycę czerwoną, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, sól
IzabelawkuchniSzybka obiado-kolacja, smętne resztki w lodówce i konsternacja: "co tu wymyślić?" No i wymyśliłam coś w rodzaju skrzyżowania lasagni z zapiekanką. Było pikantne i naprawdę pyszne :)Składniki:około pół kg chudego mięsa (ja użyłam szynki),2 średnie cebule,4 ząbki czosnku,pół litra gęstego soku pomidorowego,9 płatów lasagni,1 mały kalafior,pół litra mleka,3 łyżki(...)starta na świeżo) - do smaku,1 łyżka ziół prowansalskich,żółty ser do posypania,2-3 łyżki oleju.Mięso mielimy. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć lekko z dodatkiem słodkiej papryki, soli i ziół prowansalskich. Zalać sokiem pomidorowym i zagotować. Doprawić ostra papryką
Codzienna kuchnia niecodziennastarej wątroby " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Z uwagi na bogate wartości odżywcze i unikalne właściwości , warto ją jednak włączyć do swojej diety , a taka zapiekanka może być dobrym początkiem . Danie smakuje naprawdę wyśmienicie i apetycznie wygląda . Polecam poszukiwaczom smaku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 szklanki frijoles negros ( ziarna(...)rozpadająca ( najlepiej po prostu sprawdzać – ziemniak na zdjęciu nie był do tej potrawy ) . O dcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą . Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni na złoty kolor . Marchewkę kroimy w cieniutkie paski ( dobrze sprawdza się temperówka do warzyw ) , paprykę i cukinię, kroimy w średniej wielkości kawałki . W formie do pieczenia, układamy warstwami, najpierw wymieszane ziarna
Ogrodnik w podróżyDoskonała śniadaniowa propozycja, albo pomysł na szybki i nieskomplikowany obiad czy porządną kolację- frittata, czyli omlet jajeczny w wytrawnej wersji. Z młodymi ziemniaczkami, ze szparagami i
Kraina Miodem PłynącaMoje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy) sól(...)piekarnika i grillować przez około 10 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy
MarciochaKucharzy