przepis na nadziewane muszle z makaronu. Taki duży makaron nadziewany szpinakiem i serem. Niestety przepisy jakie przeglądałam wymagały składników jakich akurat nie posiadałam w swojej lodówce, więc postanowiłam zrobić zapiekankę z tego co mam, a podstawy miałam: makaron, szpinak i pomidory. W lodówce jeszcze znalazłam... Dla 4 osób Potrzebujemy: 450g mrożonego szpinaku - liście 1 pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku(...)puszki pomidorów makaron duże muszle ( kupiłam w Sieci34) 1/2 kostki fety bazylia chilli ocet balsamiczny ser żółty do zapiekania S&P Pierś kurczaka gotujemy. Szpinak rozmrażamy (można na patelni), podsmażamy z solą i czosnkiem. Studzimy i drobno siekamy. Pierś z kurczaka po ugotowaniu również drobno siekamy. Szpinak i kurczak lądują w misce. Dodajemy fete (mi wyszło do smaku pół
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Taka papryka może być daniem obiadowym, ale również smaczną kolacją. Smakuje naprawdę wyśmienicie, ale najlepiej sprawdźcie sami :) Polecam! Składniki: 4 duże papryki lub 6 małych 500g
kuchnia doskiseeera! Tu przestawiam Wam przesmaczną propozycję na makaron z brokułem i piersią z kurczaka. Całość otulona pysznym sosem - sprawia, że po zjedzeniu jednej porcji chce się jeszcze dokładkę. Zapiekanka wymaga odrobinę zabawy, ale waaarto! Problem może stanowić sos, gdy należy go tak przyrządzić i uważać, aby nie było grudek. Możecie poćwiczyć na przepisie z beszamelem - klik . (U mnie naczynie(...)pół twardo w osolonej wodzie lub na parze. Umyte i osuszone piersi z kurczaka należy pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z odrobiną przyprawy uniwersalnej. Mięso umieścić na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju i smażyć przez kilka minut - do momentu nabrania lekko złotego koloru. Przygotować sos. Masło rozpuścić w rondelku i energicznie mieszając - wsypać mąkę. (Mąka nie powinna
Di gotujezastąpiłam natką pietruszki. Jest przepysznie - serowo, pomidorowo, kojąco zmysły i poprawiająco nastrój w chłodny dzień. Seler korzeniowy ma ciekawszy, bardziej wyrazisty smak w porównaniu z bakłażanem, co ożywia smak zapiekanki. Spróbuj również innej wariacji: parmigiany z patisonów . Parmigiana z selera korzeniowego Składniki / na 4 porcje: 1 duży seler korzeniowy (ok. 800 g) ok. 50 g mąki 2-3 jajka(...)Przygotuj trzy miseczki. Do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej jajka rozkłócone z rozgniecionym czosnkiem, a do trzeciej bułkę tartą wymieszaną z majerankiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Plastry selera obtaczaj najpierw w mące (strzepnij nadmiar), następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej i smaż z dwóch stron na złoty kolor na oleju
Chilli Czosnek i OliwaCebulę obrałem , drobno posiekałem. Pora opłukałem i pokroiłem w cienkie krążki. Pieczarki umyłem i osuszyłem. Pokroiłem w cienkie plasterki. Warzywa wymieszałem i zeszkliłem na rozgrzanym maśle. Na oddzielnej patelni rozgrzałem 1 łyżkę oleju i usmażyłem mięso . Mięsną masę należy podczas smażenia rozdrabniałem za pomocą widelca , aby nie tworzyły się zbyt duże grudki. Usmażone mięso połączyłem z warzywami , doprawiłem solą(...)ulatnianie się powstającej podczas pieczenia pary. Z pozostałych skrawków ciasta wykroiłem dekoracje i „nakleiłem” na ciasto roztrzepanym widelcem żółtkiem. Pozostałym żółtkiem posmarowałem całą powierzchnię ciasta , łącznie z „naklejonymi” dekoracjami. Zapiekankę wstawiłem na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
R'n'G Kitchencienko rozbić, tak jak na kotlety. Oprószyć solą, papryką słodką i odrobiną pieprzu. Nałożyć pastę z ciecierzycy i ułożyć suszone pomidory pokrojone w paski. Zawinąć ciasno w roladkę. Na patelni rozgrzać oliwę spod suszonych pomidorów i na mocnym ogniu obsmażyć krótko mięso z każdej strony. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pomidory z puszki doprawić solą, pieprzem, bazylią, sosem sojowym(...)koniec kładąc na każdej roladce plasterek żółtego sera. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i podawać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: cieciorka , pomidory , ser sałatkowy , suszone pomidory
https:KKuchniaMniampodgrzybkami. Otóż możemy przygotować domowy koncentrat grzybowy, zresztą opowiadałam o nim w programie Pytanie na Śniadanie . Koncentrat zamkniemy w słoiczkach, a potem go wykorzystamy do zup, zapiekanek, gulaszy czy innych potraw. Tutaj ogranicza Was tylko Wasza kulinarna wyobraźnia 😍. Koncentrat możemy także zamrozić w małych porcjach w plastikowych pudełeczkach lub małych torebkach foliowych. Zobaczcie jak prosto można go przygotować(...)grzybowy Domowy koncentrat grzybowy Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1 kg mieszanych grzybów 1 cebula olej do smażenia sól pieprz Wykonanie Cebule kroimy w drobniutką kostkę, szklimy ja na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy bardzo drobno pokrojone grzyby i smażymy razem z cebulą, aż do uzyskania gęstej masy. Jeśli to możliwe, to nie podlewamy wodą, grzyby same puszczą
Kulinarne przygody Gatitywarstwami. Przygotowanie także nie sprawi nam większej trudności i będzie świetną propozycją na rodzinny obiad . Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Przeczytaj przepis na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Domowa Mussaka – składniki (rodzinna porcja) 2 średniej wielkości bakłażany 800g mięsa mielonego (dowolnego) 500 ml passaty pomidorowej 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta oregano pieprz sól(...)500g ziemniaków 2 czubate łyżki mąki 2 szklanki (500 ml) mleka oliwa Domowa Mussaka – przepis Ziemniaki gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plasterki. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę i całość dusimy na wolnym ogniu przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. Od porów odcinamy zieloną część(...)obieramy z pierwszej warstwy. Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm grubości. Szczypiorek siekamy. Mleko mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek układamy ziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku
My Chcemy JeśćProponuję zrobić taką rybkę na wigilijny stół. Filety opłukać, pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać mało i obsmażyć rybkę z dwóch
Kuchnia PokoleńZapiekanka z makaronem i kurczakiem Moją kolejną propozycją szybkiego dania z makaronem pełnoziarnistym, jest zapiekanka z kurczakiem. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - makaron pełnoziarnisty - 1 szklanka - pomidory z puszki - 1 puszka - pieczarki - 10 sztuk - cebula - 2 sztuki - czosnek - 2 ząbki - ser Mozzarella - 1 sztuka(...)sól - oliwa - 1 łyżka Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z przyprawami, w marynacie obtoczyć pierś, pozostawić na 30 minut, a następnie grillować na patelni. Makaron ugotować w wodzie. Pomidory wraz z posiekaną cebulą i pieczarkami lekko poddusić na patelnie, następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Sos wymieszać z makaronem, dodać zioła
Fit-aminagłosowanie”. Tymczasem dzisiaj propozycja na smaczny obiad. Miałam w domu 2 nieduże cukinie i coś trzeba było z nimi zrobić. Wersja faszerowana odpadała, bo były za małe, dlatego wymyśliłam zapiekankę podaną w kokilkach. Składniki na 2 kokilki o śr. 11cm: 2 cukinie (u mnie mała i średnia) 25 dag mięsa mielonego wieprzowego 2-4 plastry sera żółtego (zależy(...)ząbek czosnku Przyprawa do kuchni włoskiej Kamis ½ szklanki przecieru pomidorowego Bazylia Oregano Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię umyć, obrać, pokroić na podłużne plastry. Posypać przyprawą włoską. Patelnię (ja użyłam tej do naleśników) posmarować olejem za pomocą pędzla. Ułożyć na niej cukinię i podsmażyć z obu stron. Następnie połowę wyłożyć na dnie kokilek. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać
Fabryka pomysłówZapraszam dzisiaj na pyszną zapiekankę , nazwałam ją Wszystko co mam :) w lodówce . Przygotowałam ją z pysznego makaronu Penne Fabijańscy wykonanego z ekologicznej mąki orkiszowej i wody żródlanej . Połączenie makaronu z pieczarkami , mozzarellą i innymi dodatkami daje niesamowity(...)łyżki oliwy 6 jajek Wykonanie : Makaron ugotować al dente . Pomidorki pokroić w paseczki lub kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w pół talarki. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę , dodać mięso , pieczarki , cebulę , pomidory i przyprawy. Smażyć na małym ogniu około 10 minut. Do dużej miski przełożyć makaron , dodać przestudzone i usmażone mięso z pieczarkami
Sama słodycz i szczypta chilisobą współgrają a orzechy w miodzie dopełniają całość. Polecam tą zapiekankę również zamiast ciasta, na poczęstunek dla gości. Na pewno się nie zawiedziecie a wszystkim będzie smakować. :) Moją zapiekankę zapiekałam w naczyniach ceramicznych, jeśli macie mniejsze naczynia można tak przygotować dla każdego porcję deseru. Wymiary naczyń podane poniżej. Zapraszam do zapoznania się z przepisem #świętujzlubellą Przepis(...)cynamon, miód Wykonanie: 1. Wszystkie owoce, myjemy i obieramy ze skórki. Śliwki kroimy w kostkę. Jabłka i gruszki w plasterki. (patrz zdjęcie) 2. Jabłka i gruszki wykładamy na patelnie i na małym ogniu prażymy dodajemy 3 łyżki cukru i 1,5 łyżeczki cynamonu. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie spaliły, kiedy zmiękną zestawiamy z ognia. 3. Makaron
Mój pomysł naOsobiście uwielbiam tego typu dania. Mówiąc dokładniej jest to zapiekanka z makaronem, szpinakiem, kurczakiem, serem feta, oliwkami, sosem beszamelowym i serem. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka oliwa 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego oliwki zielone i oliwki czarne (u mnie około 12 sztuk z każdego koloru(...)przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, polać oliwą, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i dobrze wymieszać. Przełożyć na patelnię i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. W kolejnej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pieprzem i odrobiną soli, wymieszać i smażyć
Passions hobbies life