Uwielbiam cukinię. Za jej wspaniały delikatny smak i wielorakość zastosowania. Można robić z niej zapiekankę , podać z pysznym farszem , czy zrobić z niej potrawkę . Teraz przyszła kolej na zupę z cukinii. Wyszła przepyszna. Jest delikatna w smaku a jednocześnie syta. Polecam. Składniki: 3 młode cukinie 4 pomidory 2 cebule 25 dag boczku 2 litry bulionu 30 dag makaronu
Pobite gary Barbarywiele filozofii, bo zazwyczaj głównym, najsmaczniejszym dodatkiem zapiekanek jest ser. Tym razem jednak połączyłam dwa różne smaki, które tworzą jedno danie. Jeden z nich to zdecydowany smak pieczarek w sosie śmietanowym, zaś kolejnym jest lekko słodki smak pomidora z stopioną mozzarellą. Całość tworzy ciekawe połączenie. SKŁADNIKI 2 cebule 450 g pieczarek 1 cukinia 450 g mięsa mielonego 3 łyżki masła(...)razem i przelać do brytfanny. Jak cukinia będzie już miękka, to dodać ugotowany makaron i pieczarki, delikatnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić. Potrawa ma mieć przyjemny ziołowy smak, dlatego też chilli należy dodać jedynie małą szczyptę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na tarce zetrzeć żółty ser, posypać nim górę zapiekanki i oprószyć lekko oregano. Pozostałe 3 pomidory
Passions hobbies lifeDzisiaj pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka makaronowa z chorizo, papryką i fasolą pod pierzynką z sosu beszamelowego i sera Grana Padano. Do jej przygotowania użyłam makaronu świderki, ale równie dobrze sprawdzi się np. penne. Danie jest proste, pyszne i sycące. Zachęcam do wypróbowania Składniki: 300 g makaronu świderki 150 g kiełbasy chorizo 1 średnia czerwona papryka 3/4 puszki(...)startym serem Grana Padano. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowym z mięsem mielonym, papryką i cukinią → Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem, szpinakiem i mozzarellą → Cannelloni ze szpinakiem i ricottą → Lazania ze szpinakiem, ricottą i gorgonzolą → Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami Artykuł
Oryginalny smaklekko osolonej wodzie. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Warzywa dokładnie umyć. Marchew, cebulę i 3/4 cukinii pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Resztę cukinii pokroić w cienkie plasterki i odstawić, by pod koniec wyłożyć nimi wierzch zapiekanki. Na oleju podsmażyć warzywa, doprawić i podlać 1/2 szklanki wody. Dusić na dużym ogniu aż lekko zmiękną. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jogurt rozbełtać
Kuchnia Ellieczyli placuszki cukiniowo - ziemniaczane Był sobie wieczór... i była sobie samotna cukinia... Nie wiedziała co ze soba zrobić, była sama, miała pomóc w budowie zapiekanki, ale jakoś o niej zapomniano...,aż tu nagle, pewnego wieczora, przyszedł mały głodek... Zdecydował, aby połączyć cukinie z ziemniakiem, że razem na pewno się dogadają, będzie lepiej... I tak po krótkiej negocjacji zarumieniły
Lajtkraft food intolerancezapiekanki. Są szybkie, smaczne i zazwyczaj łatwe do przygotowania. Wystarczą dobre, ulubione składniki i po pewnym czasie możemy delektować się pysznym smakiem zapieczonego dania. Grecka kuchnia to prosta kuchnia. Nie ma w niej miejsca na czasochłonne potrawy. Ma być prosto i pysznie. I taka jest moja dzisiejsza propozycja. W zapiekance królują warzywa – marchewka, kolorowa papryka i moja ulubiona cukinia(...)mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 10min. Paprykę kroimy na kawałki, obraną marchewkę i cukinię na plasterki. Na drugiej patelni również rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią papryke i marchewkę. Podsmażamy ok. 10-15 min, na sam koniec dorzucamy plasterki cukinii i smażymy jeszcze chwilę do zrumienienia się warzyw. Podsmażone warzywa łączymy z podsmażonym mięsem. Delikatnie
Raj dla Podniebieniazapiekanki. Są szybkie, smaczne i zazwyczaj łatwe do przygotowania. Wystarczą dobre, ulubione składniki i po pewnym czasie możemy delektować się pysznym smakiem zapieczonego dania. Grecka kuchnia to prosta kuchnia. Nie ma w niej miejsca na czasochłonne potrawy. Ma być prosto i pysznie. I taka jest moja dzisiejsza propozycja. W zapiekance królują warzywa – marchewka, kolorowa papryka i moja ulubiona cukinia(...)mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 10min. Paprykę kroimy na kawałki, obraną marchewkę i cukinię na plasterki. Na drugiej patelni również rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią papryke i marchewkę. Podsmażamy ok. 10-15 min, na sam koniec dorzucamy plasterki cukinii i smażymy jeszcze chwilę do zrumienienia się warzyw. Podsmażone warzywa łączymy z podsmażonym mięsem. Delikatnie
Raj dla Podniebieniakuchnia to prosta kuchnia. Nie ma w niej miejsca na czasochłonne potrawy. Ma być prosto i pysznie. I taka jest moja dzisiejsza propozycja. W zapiekance królują warzywa – marchewka, kolorowa papryka i moja ulubiona cukinia. W połączeniu z aromatycznymi ziołami i kozim serem całość smakuje wybornie. A co nam będzie potrzebne? Składniki na 2 foremki 500-600g mięsa wieprzowego(...)koniec dorzucamy plasterki cukinii i smażymy jeszcze chwilę do zrumienienia się warzyw. Podsmażone warzywa łączymy z podsmażonym mięsem. Delikatnie mieszamy całość. Farsz przekładamy do foremek do zapiekania lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 30-40 min w 180C. Na kwadrans przed końcem pieczenia na wierzch zapiekanek wykładamy kawałki sera koziego. Zapiekankę podajemy na ciepło. Smacznego! Artykuł Zapiekanka grecka pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebieniapowtórzenia ale z małymi modyfikacjami. Zamiast dwóch warstw krakersów wyłożę trzy warstwy, na pewno użyję większej formy no i nadzienia zrobię tyle ile podaje przepis. Zapiekanka z szynką oraz krakersami Składniki paczka krakersów średnia cukinia 2 pomidory 1/4 kalafiora 4 plastry szynki ( dałam więcej ) kilka oliwek 2 jajka 15 dag startego żółtego sera ( użyłam mozzarelli ) sól, pieprz, olej do formy(...)szynkę w paseczki. W miseczce połączyć cukinię, kalafior, pomidory, oliwki oraz szynkę. Jajka wymieszać z połową sera i zalać przygotowane składniki. Doprawić solą oraz pieprzem i ułożyć na krakersach. Wierzch posypać pozostałym żółtym serem. Naczynie z potrawą wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać 20 minut. Artykuł Zapiekanka z szynką oraz krakersami pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa KuchniaParę razy robiłam cukinię faszerowaną mięsem mielonym i nie ukrywam, bardzo nam smakowała, ale przyszedł czas na zrobienie czegoś innego. W związku z tym postanowiłam przygotować
Danka PichciOd kilku lat młode cukinie dostępne są w sklepach cały rok. Świetnie, bo można z nich zrobić wiele smacznych potraw. Dzisiaj propozycja na kolację. Może się
Smaki EwyPodstawą każdej zakiekanki ziemniaczanej są oczywiście ziemniaki. To z czym chcemy je połączyć zależy już od nas. Dodać można warzywa takie jak np. brokuł, kalafior, cukinia czy pomidor. Sięgnąć możemy także po mięso. W zapiekance najlepiej sprawdzi się kiełbasa. Jeśli uda Wam się dostać w sklepie kiełbasę z papryką, ta będzie najlepsza. Możecie poszukać chorizo albo innej kiełbasy, która przypomina
mecooksW końcu doczekałam się cukinii z ogródka - pewnej, zdrowej, bez nawozów. Rośnie w tym roku jak szalona, a ja nie pamiętam, żeby w przeciągu kilku ostatnich
Poezja Smaków - blog kulinarnyLato kojarzy mi się z cukinią. Robię z nich sałatkę do słoików, piekę chleb, gotuję leczo, a dzisiaj pysznie i zdrowo ją nadzieję. Po dobry ryż
Apetyczna babeczkaPomysł na szybki do przygotowania, warzywny i sycący obiad - zapiekanka z gnocchi, papryką i piersią z kurczaka. Całość otulona sosem pomidorowym i posypana serem mozzarella. Prosto i smacznie. Zapiekanka idealna do odgrzewania. Składniki na porcję dla 3-4 osób: (forma do tarty o średnicy 23-25 cm) 1 opakowanie startego sera mozzarella (250 g) 400 g gnocchi (lub kopytek(...)papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić papryki w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Z cukinii odciąć końcówki, przekroić ją na pół i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać paprykę i cukinię. Całość smażyć, aż do lekkiej miękkości warzyw. Następnie dodać ugotowane gnocchi i podsmażone kawałki kurczaka. Całość przyprawić solą
Ugotować