podawać zarówno na obiad, jak i na kolację. Sprawdzi się dobrze z ziemniakami, makaronem lub kaszą, jak i jako osobne danie. Sprawdź przepis na Wegetariańska zapiekanka dyniowa – korzystaj z uroków jesieni Wymagane składniki: 4 cukinie (2 żółte i 2 zielone) 2 czerwone papryki 4 marchewki 3 ząbki czosnku 2 średnie cebule 5 pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów świeże zioła (pietruszka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dostałam od wujka dużo cukinii z jego domowego ogródka, więc należało ją jakoś wykorzystać. Na pierwszy rzut padło na lasagne z cukinią. Do tego dania wykorzystałam
Do Garów!Pizza na spodzie z cukinii to alternatywa dla tradycyjnej pizzy drożdżowej. Do przygotowania takiego spodu najlepiej użyć młodej cukinii, która nie ma jeszcze ziaren, jest miękka
Danka Pichciwidow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} Postanowiliśmy wykorzystać jesienny wysyp warzyw i stworzyliśmy zapiekankę a może zapiekanko-omlet. Ostatecznie nie wiemy jak nazwać dzisiejsze danie. Może pomożecie? Zapiekanka z sezonowych warzyw SKŁADNIKI: - połowa średniej dyni - 1 cukinia - 4 cebule - 3 papryki - 250g sera żółtego - 4 jajka - bułka tarta - przeprawy (ostra papryka, sól, pieprz, kminek, bazylia
Związek na patelniDziś na obiad była cukinia faszerowana komosą ryżową, boczkiem i serem. Bardzo lubimy takiego typu dania. Jest to moje pierwsze doświadczenie z komosą ryżową ale na
Ewa w kuchni1 cukinia 250 g bryndzy 0,5 szkl mleka 1 jako sól pieprz szczypta oregano kilka suszonych pomidorów z oliwy na ciasto 1,5 szkl mąki
Gotowanie jest łatweDynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankami Jak zrobić surówkę z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem? Bruschetta z cukinią i hokkaido Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Jak zrobić rozgrzewającą zapiekankę bez mięsa
Moja smaczna kuchniaUwielbiam sezon na dyniowate.Używam ich przez cały rok ale młode są oczywiście najlepsze. Cukinie, patisony, dynie to idealne warzywa do faszerowania na zupy kremy, zapiekanki . A najlepsze w nich jest to że mają mało kalorii i idealnie nadają się do potraw dietetycznych. W takiej właśnie wersji postanowiłam zrobić dziś patisony. Danie jest zdrowe i pyszne. I wcale nie czuję
Mama z miastaWitajcie! Ketchup to coś co zawsze musi być u nas w domu. Dodajemy go do kanapek, zapiekanek, pizzy i innych przekąsek. Ten ketchup to doskonały sposób na zużycie cukinii. Zapraszam! Ulubiony keczup Jędrusia 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 0,5 kg cukru garść soli 1 szklanka octu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej
Kuchnia moimi oczamiSkładniki: 200 g dowolnego makaronu 1 filety z kurczaka 1 czerwona papryka 1/2 cukinii 1 cebula 1 mały kubeczek śmietany 30% 120 g zera żółtego 3 jajka sól, pieprz słodka … Czytaj dalej Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami
czarrna od kuchnisuszonymi pomidorami i kurczakiem Makaron z krewetkami i pomidorkami oraz czosnkiem Makaron z łososiem i cukinią Makaron w sosie serowym ze szpinakiem Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym Spaghetti carbonara (bez śmietanki) Makaron spaghetti carbonara Pikantny makaron z chili i białą kiełbasą Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Makaron w sosie szpinakowym Makaron z porem i boczkiem Makaron(...)puree z dyni i masłem truflowym Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Makaron z salami i cukinią Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym Makaron z pieczarkami i kurczakiem Makaron z homarem w sosie cytrynowym Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Spaghetti bolognese Makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami Makaron z pesto bazyliowym i pomidorkami
Kuchnia Bazyliidłuższą chwilę. Taka właśnie jest dzisiejsza zapiekanka z łososia . Pieczony łosoś z warzywami podany z młodymi ziemniaczkami z koperkiem , to smaczne danie, które się praktycznie samo robi :) My jedynie musimy przygotować warzywa oraz rybkę i postawić ziemniaczki na gazie. Łososia lub pstrąga łososiowego, którego ja akurat użyłam, pieczemy w towarzystwie cukinii, pomidorów i czerwonej cebulki, a także ziół, takich
Moja DelicjaKeczup z cukinii jest pyszny, dość ostry w smaku i pasuje do wszystkiego. Cudownie się komponuje z wędlinami, zapiekankami, pizzą czy żółtym serem. Ten ketchup to największe objawienie tegorocznych przetworów. Wygląda i smakuje bardzo podobnie do dobrej jakości kupnego keczupu, a cukinia w nim zawarta nie jest w ogóle wyczuwalna. Przygotowanie keczupu jest bardzo proste, a sam produkt końcowy
Krokusowy Dompieczarkami Dziś zapraszam na pyszne leczo z kurczakiem i pieczarkami . To troszkę inna wersja bardzo lubianego dania, równie smaczna i prosta w przygotowaniu. Leczo z piersią kurczaka i cukinią jest pełne warzyw i aromatycznych przypraw. Tym razem dodałam do niego również kukurydzę, która nadaje całości słodyczy i odrobiny chrupkości. Przy okazji, czy wiecie, że kukurydzę z puszki można mrozić? Bardzo(...)zawsze ją zamrażam - co prawda, nie będzie smaczna rozmrożona i zimna, ale nada się idealnie do wszelkich dań na ciepło, na przykład gulaszu, zapiekanek, tostów, zup, a nawet do pizzy :) Leczo z kurczakiem i cukinią wspaniale smakuje z pieczywem, ale możecie też podać do niego ryż, kaszę lub makaron. Taki sos wspaniale smakowałby też na dużym placku ziemniaczanym w stylu
Lekcje w kuchniPrzy braku czasu wszelkie dania jednogarnkowe i zapiekanki bardzo ułatwiają życie:) A że dodatkowo są bardzo lubiane wśród domowych pożeraczy to pojawiają się na stole często. Zatem dziś zapraszam na fantastyczną bezmięsną moussakę w wersji z granulatem sojowym i cukinią.SKŁADNIKI1 duży bakłażan2 małe cukinie2 łyżki oliwy z oliweksos pomidorowy2 łyżki oleju1 duża cebula4 ząbki czosnku1 puszka krojonych pomidorów2 łyżki
Magiczna kuchnia DariiCukinia jest u mnie ostatnio ciągle na tapecie. Z każdym następnym sprawdzonym przepisem, zdaję sobie sprawę, jak uboga w to warzywo była do tej pory moja kuchnia. Cukinia nie ma dominującego , narzucającego się smaku, więc świetnie nadaje się jako baza do wielu potraw, ale jednocześnie jej słodkawo-orzechowy posmak zawsze jest delikatnie wyczuwalny. Z łatwością można sprawić, że będzie cudownie(...)można ją jeść na surowo, nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Warzywo-ideał, pełne witaminy C, PP, B1 i karotenu. Dzisiaj moja propozycja to warstwowa zapiekanka, taka lasagna bez makaronu. Przygotujcie następujące składniki: 2-3 średnie cukinie 6 plastrów szynki konserwowej 6 plastrów szynki długodojrzewającej ok 150 g ulubionego sera, ja użyłam cheddar 100 g parmezanu 2 jajka przecier pomidorowy bułkę
PichceniomaniaWarzywa to podstawa moich posiłków. Zawsze stanowią większą część na talerzu. Są wielofunkcyjne, można je podawać w formie sałatek, zapiekanek, grillować czy smażyć, a nawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :)Składniki:1 średnia
Kitchens Alphabet