których nie odkładają się metale ciężkie. W kuchni cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Ja przygotowuję z niej dania wytrawne - placki, potrawki, tosty, zapiekanki, ale także desery - pyszne kakaowe brownie czy musy owocowe. Dosyć o cukinii, przejdźmy do konkretów :D PIECZONE "NUGGETSY" Z CUKINII Czas przygotowania 25 minut z pieczeniem Cukinia Jajko Płatki jaglane Mąka orkiszowa Oregano, sól, pieprz
HealthyCreationsUdało mi się też stworzyć coś niebanalnego na drugie danie obiadowe. Pomysł narodził się podczas pieczenia szarlotki sypanej. Wymyśliłam, by ciasta nie słodzić i przełożyć cukinią zamiast jabłek. Efekt niesamowity!!! Placek czy zapiekanka (nazwa do wyboru) smakuje niesamowicie. Uwielbiam i będę Cię przyrządzać częściej! 😍 Polecam! Składniki na formę o wymiarach 14 × 20 cm: Ciasto: 1 1/4 szklanki mąki orkiszowej(...)kokosowych zmielonych na pył. 1 płaska łyżeczka sody, 1 łyżka octu jabłkowego, 40 ml oleju rzepakowego lub kokosowego bezzapachowego, 30 ml wody, 1 płaska łyżeczka soli. Nadzienie: 4 szklanki cukinii startej na grubych oczkach, 1 płaska łyżeczka soli, 3 ząbki czosnku przeciśniętgo przez praskę, 1 płaska łyżeczka curry, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie : Składniki suche na ciasto dokładnie mieszamy. Następnie
Jeść, by żyć w zdrowiuBardzo prosta zapiekanka z ryżem, mnóstwem warzyw i ciągnącym się serem. Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 20 minut Koszt: Tanie Kocham zapiekanki za to, że są typem dania, do którego można dodać dosłownie wszystko. Ja na nie mówię pochłaniacze lodówki, bo zawsze z każdej resztki mięsa czy warzyw upichcę jakąś dobrą zapiekankę na obiad. Tym razem trafiło u mnie(...)push({}); Zapraszam również na inny przepis z przepyszną zapiekanką. ZAPIEKANKA JAGLANA Z TUŃCZYKIEM I ŁOSOSIEM LINK Wartości odżywcze 1 porcji: 380 kcal B 28 g W 39 g T 12 g Składniki na 3-4 porcje: ▪ 2 puszki tuńczyka (2x140 g) ▪ 200 g ryżu ▪ 150 g sera żółtego ▪ 2 cukinie ▪ 2 marchewki ▪ 2 papryki ▪ 1 łyżka tłuszczu
zdrowo i aktywnieZapraszam również na inny przepis z przepyszną zapiekanką. ZAPIEKANKA JAGLANA Z TUŃCZYKIEM I ŁOSOSIEM LINK Wartości odżywcze 1 porcji: 380 kcal B 28 g W 39 g T 12 g Składniki na 3-4 porcje: ▸2 puszki tuńczyka (2x140 g) ▸200 g ryżu ▸150 g sera żółtego ▸2 cukinie ▸2 marchewki ▸2 papryki ▸1 łyżka tłuszczu do wysmarowania
Zdrowie i pysznie na talerzudość słony). Paprykę pokroić w dosyć drobną kostkę. Naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą za pomocą silikonowego pędzelka. Ułożyć na dnie naczynia przygotowane wcześniej łódeczki z cukinii i do ich środka włożyć farsz, a wierzch zapiekanek posypać kolorowymi kosteczkami z papryki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C (180°C z termoobiegiem) około 30 minut. 1 porcja to ok. 300 kcal
Dietologobiadu, Tak właśnie było z tą zapiekanką. Dzień wcześniej porcja zjedzona w domu z dodatkiem mięsa, drugiego dnia odgrzana w pracy. Bardzo prosta w przygotowaniu, a przepis podejrzałam w książce "Kulinarne wyprawy Jamiego" J. Oliver'a, w rozdziale poświęconym kuchni francuskiej. Składniki: 200 g ryżu (dowolnego, najlepiej basmati) 2 mniejsze cukinie 2 średnie cebule 2 łyżki masła
bistro mamaWłoski sos bologniese na bazie mięsa mielonego, pomidorów, cebuli, czosnku z dodatkiem cukinii. Znakomity do spaghetti, lasagne, ale również do innych zapiekanek a nawet kaszy czy po prostu do pieczywa. Warto zrobić dużą porcję i połowę zamrozić – będzie na szybki obiad!. PRZEPIS NA SOS BOLOGNESE Z CUKINIĄ Składniki na sos bolognese z cukinią: 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
Dorota Smakujemakaronu (u mnie – mieszanka Rigatoni i Radiatori) 1 duża papryka 1 średni pomidor 1-2 cukinie 1 por Błyskawiczny sos czosnkowy według TEGO przepisu Ja na dwa naczynia żaroodporne zużyłem całą miseczkę. Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Zapiekanka dla leniwych'; listonic_content='400 g pieczarek 400 g żółtego sera 500 g mięsa(...)cukinie 1 por Sos czosnkowy Sól Pieprz'; document.write(" "); Gotujemy makaron, skracając sugerowany czas podany na opakowaniu o parę minut – w końcu będzie on jeszcze zapiekany. Myjemy i kroimy warzywa i mięso. Ser ścieramy na tarce. Podsmażamy mięso na odrobinie oleju, a po paru minutach, gdy się zetnie, dodajemy pieczarki. Całość solimy i pieprzymy pod koniec podsmażania. Teraz układamy zapiekankę
Proste-przepisy.plSkładniki zapiekanki:1 por1 mały bakłażan1 mała cukinia1 mały kalafior2 papryki: czerwona i żółta2 cebule1 ząbek czosnku400 g pomidorów z puszkipół opakowania makaronu penne ok. 200
upichcicTego lata odkryłam jak smaczna może być młoda cukinia na surowo, dlatego i tym razem postanowiłam nie podsmażać jej do makaronowej zapiekanki, ale wykorzystać na surowo i zjeść taką lekko al dente;) Domyślam się, że takie rozwiązanie nie wszystkim przypadnie do gustu – nam smakowało bardzo. Taka zapiekanka to prosty i nieskomplikowany pomysł na obiad lub kolację na ciepło
Smaki Na TalerzuSzybkim, prostym i pysznym sposobem na obiad jest zapiekanka. A latem, gdy moc świeżych warzyw, aż grzechem byłoby z nich nie
Kolorowy Przepisownikmakaronu (u mnie – mieszanka Rigatoni i Radiatori) 1 duża papryka 1 średni pomidor 1–2 cukinie 1 por Błyskawiczny sos czosnkowy według TEGO przepisu Ja na dwa naczynia żaroodporne zużyłem całą miseczkę. Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Zapiekanka dla leniwych'; listonic_content='400 g pieczarek 400 g żółtego sera 500 g mięsa(...)kurczaka 220 g makaronu 1 duża papryka 1 średni pomidor 1–2 cukinie 1 por Sos czosnkowy Sól Pieprz'; document.write(" "); Gotujemy makaron, skracając sugerowany czas podany na opakowaniu o parę minut – w końcu będzie on jeszcze zapiekany. Myjemy i kroimy w kostkę warzywa i mięso. Ser ścieramy na tarce. Podsmażamy mięso na odrobinie oleju, a po paru minutach, gdy się
Proste-przepisy.plmięsem mielonym, makaronem, cebulą, groszkiem i marchewką, strogonow ze schabem, pieczarkami i cebulą, garnek pełen warzyw: ziemniaki, papryka, czosnek, cukinia, pomidory i cebula, gulasz wołowy z marchewką, ziemniakami i cebulą, tradycyjne leczo, ale z dodatkiem batatów i cukinii. Dania z kapustą kiszoną i ogórkami Kiszonki to bogactwo witamin i mikroelementów, dlatego jesienią nie powinno ich zabraknąć w naszych domowych potrawach(...)pieczone udka z kurczaka z dynią i ziemniakami, polędwiczki z indyka smażone z dynią, marchewką i cebulą, podlane bulionem, leczo z dynią, cebulą, pomidorami, papryką i cukinią, gulasz z dyni zamiast tradycyjnego mięsa, zapiekanka makaronowa z dynią, grzybami i szynką. Jeśli nie masz pomysłów na przygotowanie kreatywnych dań albo nie wiesz dokładnie, jak je zrobić, mnóstwo inspiracji znajdziesz na stronie
Rozdomowionapodniebienie. Ma wszystko to co powinno być w każdej zapiekance: dobrze doprawione mięso, kolorowe warzywa i chrupiące ciasto. Danie to nie wymaga dużo wysiłku, a prezentuje się bardzo ładnie. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej potrawki Indyk z warzywami pod ciastem francuskim Składniki: 300 g filetu z indyka mały bakłażan cukinia połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki pół szklanki mrożonego
PatiGotujeCukinia faszerowana to warzywo, które można jeść w zupach, zapiekankach, sałatkach, grillowaną, ale także można ja nafaszerować. Dowolność faszerowania sprawia, że w zależności od tego co znajdziemy w lodówce, możemy znaleźć na nią sposób :) Składniki: 4 średnie cukinie oliwa sól, pieprz, bazylia 2 ząbki czosnku 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka 100g kaszy jaglanej
ChilliJemy