smaku solą i pieprzem Do sosu delikatnie włożyć przygotowane klopsiki, ostrożnie zamieszać. Gotować kolejne 5 minut. Następnie delikatnie wymieszać sos z odcedzonym makaronem. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania posmarowanego niewielką ilością oleju. Posypać bazylią i startym serem. Piec w 180°C przez ok. 20 minut. Zapiekankę podawać posypaną świeżymi ziołami. Świetnym dodatkiem jest miks sałat z sosem winegret. Smacznego
Pełny talerzcały czas mieszając aż zgęstnieje. Gotowym sosem polać naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu posypać niewielką ilością startego żółtego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. Z podanych składników wyszło mi 9 naleśników, farszem nadziałam 7 a pozostałe 2 zniknęły w nieznanych okolicznościach
Monia miesza i gotujepodać z różnego rodzaju sałatami i surówkami. Świetnie smakują z grzankami czosnkowymi. Kromki chleba lub bułki nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą lub smarujemy cienką warstwą masła i zapiekamy razem z jajami. Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Składniki: 4 jaja, 4-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej(w zależności od wielkości plastrów), 4 suszone pomidory z oleju
SzczyptaSmaQKromki chleba tostowego smarujemy po zewnętrznej stronie bardzo delikatnie masłem, układamy w opiekaczu, Na każda kromkę wybijamy ostrożnie jajko, posypujemy przyprawami i szczypiorkiem, nakładamy druga kromkę, zamykamy opiekacz i zapiekamy do zrumienienia. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródopiekacz ( zamykany sandwich ) Podsmażone pieczarki wykładam na kromkę chleba tostowego ( niedużo około łyżeczki ) na to układam plaster lub dwa sera żółtego i przykrywam drugą kromką. Wkładam do opiekacza i zapiekam aż będą rumiane i chrupiące. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródZielono, zdrowo i dietetycznie! Brokuły zapieczone z serem mozzarella są idealne na lekką kolację po treningową lub jako niskokaloryczna przekąska. Czy może być coś lepszego niż
Chocolate Muffin Blogświeże, zielone listki - można je posiekać i wykorzystać do dekoracji potraw tak jak zwykły koperek. Fenkuł powinien być jędrny i biały, beż żadnych plam, o świeżym, anyżkowym zapachu. Do zapiekania fenkuł należy pokroić w ćwiartki lub ósemki i zblanszować. Składniki (dla 2 osób - jako dodatek do dania głównego): 2-3 fenkuły 4 łodygi selera naciowego kilka suszonych pomidorów
W SMAKsolą, pieprzem i gałką muszkatołową (nie za dużo) na kawałkach miąższu ustaw selery wypełnione farszem polej je przygotowanym sosem i posyp startym serem żółtym wstaw do piekarnika i zapiekaj 30 min serwuj natychmiast po przygotowaniu Farsz z udek drobiowych. Selery wypełnione farszem. Selery oblane sosem i... ...posypane serem zółtym
Szybko Szybkowarmiękkości mięsa). Podobny czas pieczenia będzie miała szynka, piersi z kurczaka - ok 30 min, piersi z indyka - ok 45 min. 6. Ser zetrzeć na tartce. Posypać potrawę i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać kilka minut, aż wszystko się "uspokoi" a mięso "wchłonie soki". Mięsko smakuje trochę jak uduszone, bo z warzyw, keczupu i majonezu tworzy
Kto ugości moich gości?pokrywką i pieczemy w pierwszym etapie około 40 minut w 220 stopniach góra - dół. Po tym czasie zdejmujemy liście z góry, połowa płynu powinna już wyparować, podlewamy to śmietanką, zapiekamy przez 20-25 minut tylko dół w 180 stopniach. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od gęstości powstałego sosu, który powinien opatulać gołąbki, a nie tworzyć zupę wokół nich
BaRepaskilku kęsach i mówi: wow, ale pycha! Myślałam, myślałam i podczas rozmowy z mamą, ta zainspirowała mnie swoim obiadem: bitki wieprzowe z cebulką. Ona ich co prawda nie zapieka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by to zrobić. Wpadłam na to, gdy przygotowałam obiad wcześniej i trzeba było go odgrzać. Świetny plan!Składniki:200g wieprzowiny2 duże cebule2 łyżki oleju rzepakowegobulion
Kitchens AlphabetNie masz pomysłu na obiad? Biegnij do sklepu po bakłażana, czyli prosty sposób na efektowne i smaczne danie, którym z pewnością wszystkich zaskoczysz.Od zawsze byłam ciekawa
peanutbuttermonsterbułce tartej następnie w jajku i smażymy na oleju z obu stron. Następnie na każdym kawałku mięsa układamy po 2 połówki brzoskwini i przykrywamy po 1 plastrze sera żółtego. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 200- 220 stopni C. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z ziołami (tymianek, rozmaryn, estragon, przyprawa do ziemniaków i czosnkiem) i np. mizerią. Schab i karczek
Bon Appetit Małgorzatynaczyniu żaroodpornym. Ułożyć na nie pozostałe grzyby (jeśli nam zostały z farszu) oraz ułożyć plastry pomidorów i wszystko posypać żółtym serem i mielonym pieprzem. Zapiekać w piekarniku do 220 stopni C do roztopienia sera. Udekorować świeżą bazylią. wycinamy nożykiem kwadratynakładamy farsz z grzybówzagniatamy brzegi ciasta widelczykiemgotujemy ravioli
Bon Appetit Małgorzatyzapiekamy w piekarnikuNa takie danie naszło mnie znienacka :) pełna improwizacja, która zaspokoiła moje podniebienie :)Składniki na 2 porcje2 duże, grube pory4 parówki (u mnie z szynki, 93% mięsa)2 duże pomidory (lub 4 średnie)200 g masła - będziemy go klarować2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek) sok z pół małej cytryny4 łyżki białego, wytrawnego wina2 łyżki kwaśnej śmietany
Bon Appetit Małgorzatyłyżki) 1 żółtko oraz mąkę. doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy foremki do muffinek, tak by było jeszcze miejsce na późniejszy mus. Zapiekamy marchwiowe muffinki w 190 stopniach około 15 minut. Następnie przygotowujemy mus: obieramy mięso od kości. Do mięsa dodajemy pozostały ser feta, białko od jajka, paprykę w proszku oraz pieprz. Całość
Bon Appetit MałgorzatySzpinak podsmażamy z rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki układamy kolejno: po 1 łyżce szpinaku, plaster pomidora z puszki, plaster camemberta oraz łyżeczkę kaparów. Ziemniaki zapiekamy w piekarniku w 190 stopniach przez około 20 min.zapiekane ziemniaki
Bon Appetit Małgorzatystron na rumiano.2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy na półmiękko w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru.3. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kotlety, na nie wykładamy brokuły i przykrywamy serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.Smacznego
Kuchnia domowa Anikroimy na cienkie plasterki, układamy najpierw pieczarki, później por. Całość posypujemy startym żółtym serem. Połowę kostki rosołowej rozpuszczamy w szklance gorącej wody, wlewamy do naczynia żaroodpornego.3. Całość zapiekamy przez 30-35 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Szefowa kuchnitrzy warstwy jabłek. Na koniec wszystko zalać śmietanką. Dodatkowo można jeszcze całość posypać z wierzchu odrobiną cukru i cynamonu, stworzy się wtedy taka fajna słodka otoczka na górze.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut
Świat Domowej Kuchniwstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Do foremek z podpieczonym ciastem wkładamy konfiturę z buraka i cebuli, przykrywamy masą serową i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy kolejne 25 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno
Smakowity Blog Kulinarnyusmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu farszu układamy pokrojoną w kostkę fetę.Całość zapiekamy ok pół godziny w 180 stopniach. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia ścieramy żółty ser.Wskazówki:Z dwóch cukinii mamy obiad dla 2-3 osób. Można cukinię schować
upichcicnagrzanego do temperatury 190 - 200 stopni. Papryki powinny zapiec się, aż na skórkach pojawią się czarne plamki.Po upieczeniu przestudzić. W każdą połówkę papryki nałożyć masę mięsną.Formę do zapiekania lekko natłuścić i wyłożyć w niej nafaszerowane połówki papryki. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 170 -180 stopni na około 30 -40 minut. Na 10 minut
Codzienna kuchnia niecodziennaCukinia nadziewana mięsem i białym serem ( mozzarella )SKŁADNIKI 2 bardzo duże cukinie lub kabaczki1 cebula50 g białego sera ( mozzarela ) lub innego żółtego sera 100
zielonacukinkałyżki beszamelu, przykryć połową makaronu. Przykryć go połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiTeraz ja piekę swoim córeczką jabłko, ale nie była bym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie. Moi domownicy do straszni łasuchy więc dodałam im słodkie kruche ciasteczko, które zapiekało się z jabłkiem. Kruche ciastko, rozpływające się cieplutkie jabłko i zapach cynamonu. Nic ująć nic dodać. <3SKŁADNIKI : z tej porcji ciasta zrobiłam 10 szt "kapeluszy" na jabłko ciasto kruche
Basia w kuchnipieprz KamisWykonanie:Pałki kurczaka nacieramy solą i pieprzem, oprószamy ognistą mieszanką przypraw, ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki, oprószamy solą i rozmarynem. Na blasze układamy ziemniaki i pałki kurczaka, zapiekamy ok 30 minut, po tym czasie dokładamy mrożone warzywa, posypujemy je dołączonym zestawem przypraw. Pieczemy jeszcze ok 20 minut.TEST WARZYW NA PATELNIĘ IGLOTEX:Mieszanka bardzo mi się spodobała, ponieważ warzywa
Z Majeczką w kuchniżółtego Wykonanie: Bułkę nacinamy, nie przekrawając jej do końca. Smarujemy każde nacięcie masłem.Następnie wkładamy w nacięcia po plasterku sera i szynki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i zapiekamy ok 12-15 minut aż ser się rozpuści. Zjadamy ciepłą
Walijskie Pichcenieprzygotować ser bez ostrej papryki, będzie wtedy delikatny w smaku). Bardzo dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Przelać do formy z przygotowanym ciastem. 4. Piekarnik rozgrzać do 175 C i zapiekać ciasto serowe przez ok. 1 godzinę. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, zanim je pokroimy. 5. Podawać ze świeżą sałatą i plastrami pomidora
Apetyczna babeczkaWYKONANIE Przyrządzamy marynatę, w której trzymamy kaczę w lodówce- dobę. Na drugi dzień obsmażmy pierś i udka na gorącym tłuszczu, wkładamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać. Na wierzch układamy morele oraz pokrojone i ubrane ze skórki jabłka. Pieczemy ok 2 godzin. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewywędlinę kroimy w kostkę, oliwki w plasterki i dodajemy do patelnie z cebulą...Smażymy to około 10 minut...posypujemy pod koniec przyprawami Przekładamy do foremki, w której będziemy zapiekać masę...Robimy wgłębienie na jajko a właściwie to na żółtko żeby nam nie uciekło. Na wierzch kładziemy pokrojoną w kostkę Fete i posypujemy bazylią. Pieczemy w piekarniku w około 180st
NaKońcuJęzykadnie każdej bułki ułożyć plaster szynki i plaster sera, a na wierzch wbić delikatnie jajko i posypać je świeżo mielonym pieprzem i solą. Ostrożnie przenieść bułki do piekarnika i zapiekać około 15-20 minut, w zależności od tego jaką konsystencję jajka chcemy otrzymać. Wyjąć z piekarnika, udekorować bazylią lub szczypiorkiem i podawać
wyzwania kuchennepassaty pomidorowej. Odcinamy oba końce z cukinii, kroimy na plastry. Na pomidorowe pure układamy na zakładkę cukiniowe plastry, następnie mozzarella, powtarzamy, aby na samym wierzchy była warstwa mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st. przez 15-20 minut, podajemy z chrupiącymi grzankami posmarowanymi czosnkiem
Moja smaczna kuchniabazylia - 10 szt. czarne oliwki - garść pistacji - ogórek zielony - oliwa z oliwek, sól i pieprz Wszystkie składniki mieszamy odstawiamy na 15 minut aby smaki się uzupełniły. Ser kozi zapiekamy w wysmarowanych masłem kokilkach, ser obkładamy szynką, pieczemy 15-20 min w temp. 200 stopni C. Bagietkę kroimy na podłużne kromki, rumienimy na patelni na oliwie z oliwek i masle
SMYKWKUCHNISkładniki: - jajko - 1/2 krążka sera koziego - szynka - szczypiorek lub dymka - masło -sól Kokilki smarujemy masłem wykładamy szynką, na dno układamy ser, potem wybijamy jajko zapiekamy w gorącym piekarniku. Około 5- 7 minut, żółtko ma pozostać płynne, wyjmujemy z pieca, posypujemy szczypiorkiem, podajemy z tostami z pełnoziarnistego chleba. Smacznego
SMYKWKUCHNIrozkłócić jajko, obtoczyć w nim filety, a następnie oprószyć bułką tartą. Usmażyć na złoto na oleju. Filety przełożyć na blaszkę, na każdym położyć plasterki pomidora i plasterek sera. Zapiekać do czasu rozpuszczenia sera
Pasja SmakuK iedy znudzą się wam jajka, żurki i biała kiełbasa ;) możecie przygotować na śniadanie pyszne bułeczki pełne smaku i aromatu, wykorzystując świąteczne wędliny. Czas przygotowania: 10
SzczyptaSmaQPesto przygotowane, ale to nie koniec jego kariery. Teraz czas na kolejny krok. Są tacy, którzy twierdzą, że ryb nie należy łączyć z serem, ale ja
Pełny talerzUroda tego przepisu polega na tym, że jest i pyszny, i prosty w przygotowaniu. Wydaje się być przewidywalny w smaku, jednak to mylne wrażenie – zapiekanka to
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: 3/4 dużego batata 3 jaja 1/2 opakowania ricotty (około 120 gram) 1 szalotka szczypiorek sól, pieprz, wędzona papryka łyżka oliwy z oliwek Batata ścieramy na
Mango PapajaGdy mam gości na śniadanie często przygotowuję to niezwykle proste danie. Jajka z dodatkami zapieczone w pysznej chrupiącej bułeczce, i moi goście są zadowoleni :) Oglądaj przepis
DiteczPropozycja smacznej przystawki wywodząca się z kuchni włoskiej .............czyli ziemniaki z piekarnika z mięsem mielonym w pomidorach. Składniki: 6 ziemniaków jednakowej
Zakamarki mojej kuchniFilet z kurczaka to bardzo uniwersalne mięso i można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Moja dzisiejsza propozycja to niskokaloryczne kieszonki z kurczaka nadziane warzywami oraz
Z miłości do słodkościUwielbiam zapiekanki. Można je łatwo podgrzać, dzięki nim można zrobić porządek w lodówce… Po prostu same korzyści. Ten makaron jest o tyle czasochłonny, że trzeba
zabawa smakiemNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieJak tylko zobaczyłam ją w sklepie, wiedziałam, że musi być moja :) Okrągła, dorodna, świeżutka. W ogródku mam aż nadmiar cukini, ale wszystkie są tradycyjne, podłużne, a
Kuchnia z widokiem na ogródNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiNie mogłem się oprzeć, bo znów mnie jakoś tak na coś słodkiego wzięło. A że uwielbiam wszystko co jest na bazie kruchego ciasta, to stworzyłem takie
BaRepasNiby nic... A jadłam tak, że mi się uszy trzęsły :) Takie sobie jabłka, trochę miodu, starty cynamon... - a ile radości! Na podwieczorek w sam raz :) Dzieci
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comByły żeberka w musztardzie, a teraz będą takie w marynacie - po prostu :) Pieczone w piekarniku. Podałam z ogórkiem kiszonym i pieczonymi ziemniakami pokrojonymi w plasterki. Pyyycha
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKto lubi zapiekanki, ręka do góry :) a kto lubi szpinak i ser pleśniowy niech podniesie dwie ręce :) Trzeciej ręki nie macie, ale zapewne wielu z
Delicious TitbitsUwielbiam szpinak w każdej postaci... Z racji tego, że o świeży szpinak już ciężko, w okresie jesiennym chętnie sięgam po szpinak mrożony. Jeżeli do szpinaku dodamy
Magiczna kuchnia DariiBardzo mi się spodobały zabawy z ciastem filo jakie pojawiło się niedawno w jednym z marketów. Mniej już podoba mi się fakt, że była to jakaś
Smaczna PyzaDziś był okropnie ciężki dzień. Rano odwożąc Pabla do przedszkola, zamiast najpierw pojechać zatankować, wybrałem drogę bezpośrednio do przedszkola. I to był mój błąd. Stanąłem i
BaRepasPyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.składniki:500 g świeżego łososia bez skóryprzyprawa do ryb
Monia miesza i gotujePonieważ no cóż mój J. się obraził bo ostatnio przygotowałam tylko ciasto bezglutenowe a o zwykłym "zapomniałam"....No to na szybkości bo ciasto jest bardzo szybkie
NaKońcuJęzykaNiedawno brałam udział w konkursie na stronie MniamMniam.pl. Pierwszym etapem było wybranie kategorii dotyczącej rejonu skąd pochodzą przyprawy. Portal dostarczał dwie z nich. Do uczestnika należało
Dzieje kuchennej WiewióryLubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem
Dzieje kuchennej WiewióryTo kolejna bezmięsna propozycja. Po bardzo mięsnych początkach tygodnia zazwyczaj koła czwartku już się buntuję. Wczoraj postanowiłam wykorzystać cudnego kalafiora, jakiego nabył Małżon i połączyć go
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis zaczerpnęłam z gazetki Moja Kuchnia nr 4 (2009). Polecam taki sposób na białą kiełbasę. Inną wersję można znaleźć tutaj: KLIK .Składniki:6-8 białych kiełbasek6
Kuchnia domowa AniTo danie to taka oszukana i uproszczona wersja greckiej mussaki. Z mussaką ma właściwie wspólne tylko składniki ( i to bez sosu beszamelowego), natomiast sposób wykonania
Stare GaryPyszne połączenie - serek kozi, figi, tymianek i miód. Na spód użyłam ciasta na domowe tortille , które znakomicie sprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku
Stare GaryUwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki. A tutaj połączenie znakomite czyli moje lubione panini (domowy wypiek) sery i piekarnik. Najlepsze, lekko jeszcze
Stare GaryKiedy kilka dni temu weszłam do sklepu rybnego zobaczyłam piękne, świeże pstrągi łososiowe. Aż mi się pysk ucieszył bo miałam ogromną ochotę na pyszną rybę. Żarłoczek
Smaczna PyzaJuż na samą myśl cieknie ślinka … 5 minut pracy … 15 pieczenia … i mamy gotowy wspaniały deser , który nie tylko pięknie wygląda , ale i
Ostra na SłodkoTahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush.Używa się jej także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej.Przyznaję , że miałam niezły dylemat i
Ostra na SłodkoNaleśniki są jedną z moich kulinarnych miłości. Uwielbiam je na słodko, na słono, na pikantnie. Na gorąco i na zimno. W postaci krokietów i suchych podjadanych
Codzienna kuchnia niecodziennaBakłażan czyli owoc psianki podłużnej lub oberżyna. Mniej znany jest jako gruszka miłosna, jajko krzewiaste czy bakman. Pochodzi z Chin, Egiptu i Indii. W Polsce
Codzienna kuchnia niecodziennaNadszedł czas młodych ziemniaków. Dla mnie to wspaniały czas, gdyż ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią. Do młodych ziemniaków wspaniale pasuje delikatne grillowane mięsko lub ryba. Ja
Codzienna kuchnia niecodziennaZestawienie składników może dziwić, ale to połączenie sprawdziliśmy i jest świetne.Składniki:-6 dużych pieczarek-6 filetów rybnych ( np. z mintaja )-1 cebula-3
Maminek kulinarnyWarkoczyki z boczku to pomysł na obiad a także na grilla.Składniki:-boczek surowy-6-7 średnich cebul na 1,5 kg boczku-kilka
Maminek kulinarnySKLADNIKI500 g wędzonego białego sera mozzarella16 świeżych liści cytryny ( tylko ekologiczne )wykałaczki SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPokroić biały ser na szerokie plastry i przy pomocy 2 wykałaczek
zielonacukinkaW świecie kulinarnym panują rozmaite trendy (prawie jak w świecie mody). Raz dobrze (i modnie) jest pić mleko migdałowe, innym razem zajadać arbuza. Obecnie panuje moda
Kolizje SmakówSkładniki (na 2-3 porcje):500 gram piersi kaczki- są to 2 piersigrubo zmielony pieprzsól gruboziarnista szklanka żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z
Mango PapajaTradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków, mleka i śmietanki. Może być samodzielnym daniem lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo: "Mała Paryska
wyzwania kuchenneSkładniki: makaron muszle Royal Brand 10 sztuk, szynka wędzona 20 dag, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny 1 łyżeczka, ząbek czosnku 2 sztuki
W Mojej Kuchni LubięTomatoes baked with mushrooms and eggs Składniki. 2 pomidory 2 borowiki 2 jajka 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie. Z pomidorów ściąć
Kulinarny karnet ChristopheraPóki czas warto korzystać z owoców sezonowych. Możemy sięgać po maliny, winogrona, jabłka, śliwki czy gruszki, które teraz smakują najlepiej. Od kilku dni zastanawiałam się właśnie
peanutbuttermonsterSkładniki: 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy w osolonej wodzie 200 gram dyni, pokrojonej w kostkę 1x1 cm, dusimy na patelni 8 minut do momentu odparowania nadmiaru
Mango PapajaOd dłuższego czasu nie jadłam owsianki, dlatego dzisiaj na śniadanie postanowiłam ją przyrządzić, a tak naprawdę sama się zrobiła. Przygotowanie jest banalnie proste i idealne dla
Niezły MłynekMam na blogu już przepis na jajka faszerowane na ciepło, zamieściłam go jednak bardzo dawno; robię takie jajka bardzo rzadko, choć mój mąż upomina się o
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki:1-2 porcje 4 plastry cienko pokrojonego boczku (2 plastry pokrojone na drobne kawałki) 1 łyżka oliwy plus odrobina do natłuszczenia naczynia 1 dymka, pokrojona
Gorący kąsekPrzepis na tego kurczaka był jednym z pierwszych na moim blogu. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyBardzo lubię bakłażany za ich delikatny, kremowy smak. Wczoraj nafaszerowałam je ryżem jaśminowym z pieczarkami, porem, cukinią i marchewką i zapiekłam z dodatkiem mozzarelli. Składniki
Czerwień i błękitSkładniki - 1 kg jabłek ( np. szara reneta lub champion ) - 3 łyżki rodzynek - 15 dag mąki - 10 dag masła - 10 dag cukru - szczypta cynamonu - 1 łyżeczka masła
Świat SmakuNo i znowu dałam się zainspirować. Czyżbym stała się bardziej podatna na kulinarne bodźce zewnętrzne? Tym razem, tuż przed snem, sprawdzałam coś na komputerze i
OstryKęsJakiś czas temu znalazłam podobny przepis w jednej z książek Nigelli Lawson. Pozmieniałam niektóre składniki i powstał bardzo dobry, ciepły deser.Moja mama wprost za nim szaleje
Przepisy AleksandryPrzepis mojej mamy, który mama zamieściła na swoim profilu w Polska Gotuje. Jak zwykle dostałam zgodę na publikację u siebie.Gdyby nie moja mama, nie mielibyście co
Przepisy AleksandryNiestety w wyścigu po grzyby zawsze przegrywam:) Po prostu nie jestem w stanie zmusić się w weekend do wstania o jakiejś nieludzkiej godzinie. Kiedy wychodzę o
Kraina Tysiąca SmakówFaszerowane pomidory są świetnym pomysłem na wszelkiego rodzaju imprezy. Mogą być także pysznym śniadaniem, podwieczorkiem lub kolacją. Jeśli chodzi o nadzienie, można wypróbować różne warianty i
Kraina Tysiąca SmakówSą takie sytuacje, że człowiekowi szczęka, cycki i inne rzeczy opadają, siada i zastanawia się czy to możliwe, że to się dzieje naprawdę? Przecież to chore
Kraina Tysiąca SmakówTen przepis dostałam od koleżanki, z którą piłam kawę podczas przerwy w kursie Silvy, który to kurs ostatnio (zresztą po raz 3) zaliczyłam i polecam. Przepis
Zdrowa Kuchnia Sowy