szklanki jogurtu greckiego 1/2 szklanki startej mozzarelli 1/3 szklanki startego parmezanu Przygotowanie: Dopraw kurczaka solą, pieprzem i pieprzem cayenne i wymieszaj. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię, dostosowaną do zapiekania w piekarniku, jeżeli takiej nie posiadasz to przed włożeniem do piekarnika przełóż danie do naczynia zapiekania. Dodaj 2 łyżki oleju, włóż kurczaka i podsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około(...)twarogowy. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj większą część startych serów, dopraw do smaku jeżeli to konieczne, wmieszaj jogurt i posyp resztą wierzch dania. Włóż patelnię do piekarnika i zapiekaj aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, po czym podawaj z ulubionym makaronem. Smacznego! English version Creamy chicken and sparagus bake (4-6 servings) Ingredients: 450 g chicken breasts
karmelowyOszalałam na punkcie zapiekanych warzyw a głównie kalafiora. Piekarnik zapieka niemal codziennie coś :). Kalafior zapieka się szybko, a smakuje cudnie. Ostatnio wpadła do mnie po pracy koleżanka na kawkę i wszamałyśmy pół blachy, czyli nic nie trzeba więcej do szczęścia :)Smakuje wszystkim:). Sukcesywnie będą pojawiać się również przepisy z wykorzystaniem pieczonego kalafiora. Składniki: 1 kalafior(...)łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka curry pieprz, sól Kalafior dokładnie myjemy kroimy w różyczki lub w całości kładziemy na blaszkę. Pędzelkiem smarujemy go oliwą i oprószamy przyprawami. Zapiekamy w 180 st przez 15-20 min i zjadamy najlepiej smakuje gorący
Łycha smakówniedzielę szukałam pomysłu na jajka i po przejrzeniu sporej częsci przepisów mojej mamy, znalazłam pomysł na jajka zapiekane z papryką, czyli jajka po bułgarsku. Zawsze lubiłam paprykę i jajka(...)nigdy wcześniej nie łączyłam tych dwóch składników w tak dużej ilości w przypadku papryki. Śniadanie okazało się sukcesem smakowym i napewno jeszcze wiele razy […] The post Jajka zapiekane z papryką appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekkomponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy koprem włoskim. Można podawać go też do mięs i ryb, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Dodatkowo zapiekana bułka z masłem, czosnkiem i koperkiem , przez 5min Czas przygotowania ok 45minut Zapiekanie 30minut Sałatka zielona z sosem vinegret
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieochoty wychodzić z domu. Leżę pod kocykiem i wygrzewam się. W zamrażalniku znalazłam schab . Na tradycyjne schabowe nie miałam ochoty i wymyśliłam coś innego. Schab zapiekany z ajvarem i serem. To był dobry pomysł, bo wszystkim smakowało, a pracy było niewiele. Do tego podałam frytki i sałatkę z pomidorów z mozzarellą . Składniki 500 g schabu bez kości(...)stron na lekko rumiany kolor. Po usmażeniu ułożyć schab w naczyniu do zapiekania i na każdy kotlet nałożyć łyżkę ajvaru i łyżkę startego sera. Do naczynia włożyć dwie łyżki masła klarowanego. Piec w piekarniku w 180 stopniach C do momentu aż mięso będzie miękkie. schab zapiekany ajvarem
O kuchni z uczuciemGołąbki z sosem pomidorowym to chyba jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Ale ile kucharek, tyle wersji. Z białą albo włoską kapustą, bardziej i mniej mięsne, gotowane i zapiekane, z sosem ledwo pomarańczowym w kolorze i mocno pomidorowym. Te, które ja lubię i polecam, to gołąbki dość mięsne, zapiekane po lekkim podduszeniu, z aromatycznym, lekko pikantym sosem pomidorowym(...)sól i pieprz oraz cukier. Podgotowane gołąbki wyłożyć w naczyniu żaroopornym z liśćmi kapusty. Na gołąbki wyłożyć sos i przykryć resztkami liści kapusty (jeśli nie starczyło, przykryć folią aluminiową). Zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez około godzinę. Post Gołąbki z sosem pomidorowym pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchniczyli zwinięty w grube rurki makaron to jeden z najbardziej rozpoznawalnych na świecie składników kuchni włoskiej. Dzięki swojej formie możemy swobodnie napełniać go różnego rodzaju nadzieniem, a potem zazwyczaj zapiekamy go z jakimś sosem. Choć mechanizm jest więc zwykle ten sam lub przynajmniej podobny, to rozmaitość farszów i sosów sprawia, że przepisów na to danie jest co niemiara. Na początek(...)farszem, a nawet się wówczas rozpadać. Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 2015-10-14 02:03:13 Znane i lubiane włoskie cannelloni wypełnione farszem na bazie mielonej wołowiny, zapiekane pod pomidorowo-ziołowym sosem. Proste i efektowne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 350g mielonej wołowiny 150g marchewki lub dyni (bez pestek i skórki) 1 nieduża cebula (120g
Kulinarna Pokusaokazało się być po prostu przepyszne! Nawet K., który jest moim wielkim krytykiem, bardzo je chwalił, a muszę przyznać, że jest bardzo wybredny i trudno zadowolić jego podniebienie. Dzisiejsze zapiekane jajka były rewelacyjne, delikatne i kremowe. Składniki : 1 duży por 100-150g wędzonego łososia 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 1 łyżka serka Philadelphia 2 nieduże jajka gałka(...)naczynia), zrobić niewielkie zagłębienie i wbić jajko, na wierzchu można jeszcze delikatnie posolić i popieprzyć, ewentualnie posypać papryką. Kokilki ustawić na blasze napełnionej gorącą wodą, wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 10 minut, lub do czasu aż białka będą ścięte, a żółtka płynne. Natychmiast podawać, najlepiej z grillowaną bułeczką. Smacznego
Codzienne Gotowanielatem, lecz własnie jesienią. Nabierają wtedy pełni smaku i są wspaniale pachnące. (Mówimy oczywiście o pomidorach z pola, a nie tych całorocznych szklarniowych.) Jesień to idealny czas na zapiekanie ich pod różnymi postaciami. Kasza owsiana idealnie do nich pasuje, gdyż podczas zapiekania wchłonie nadmiar wody, przesiąkając jednocześnie smakiem i zapachem pomidorów. Komponując smak kaszy możemy dodać do niej chyba wszystko(...)dokładnie wymieszać. Z pomidorów ściąć wierzchołek, wydrążyć miąższ z pesteczkami. (Nie wyrzucać go jednak.) Kaszę nakładać do pomidorów - można je potem przykrywać "czapeczkami" ze ściętych wierzchołków. Foremkę do zapiekania wysmarować pozostałą oliwą. Układać w niej pomidory. Na dno wlać miąższ z pomidorów i ułożyć czosnek - w kawałkach lub w całości. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około
Codzienna kuchnia niecodziennajesienią bywa. Zdarzają się dni szare, bure i ponure, ciemne, chłodne wieczory. Aby jednak nie popaść w dość depresyjny, jesienny nastrój polecam odrobinę słodkości. Deser w postaci zapiekanych gruszek jest zdecydowanie strzałem w dziesiątkę. Jest dziecinnie prosty, nie wymaga zbyt dużo pracy, a smakuje przepysznie. Umili Wam niejeden jesienny wieczór. Mięciutkie gruszki, soczyste, z żurawiną, orzechami, z rozgrzewającym cynamonem(...)gałką muszkatołową, polewamy miodem. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20- 30 minut. Gruszki powinny zmięknąć. Podajemy z jogurtem greckim, gęstym lub lodami. The post Gruszki Zapiekane na Słodko appeared first on Made
Made By Mom And SonPrzedstawiam kolejny szybki pomysł na obiad dla zabieganych, a lubiących smacznie i domowo zjeść:). Soczyste kotlety ze schabu (najlepiej z kością) zapiekane z mozzarellą w miodowo-musztardowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek. Danie praktycznie „robi się samo” w piekarniku, więc w międzyczasie można przygotować dodatki np. z puree z kapustą i brie i lekką sałatkę, które stworzą(...)przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam! Scroll down for recipe in English Schab zapiekany z mozzarellą (6 porcji) Składniki: 6 kotletów schabowych z kostką, każdy po ok 150-200 g 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 łyżki musztardy Dijon 3 łyżki miodu 1 łyżka mąki 300 ml śmietanki 18 % sól, pieprz
karmelowyjaglaną kasza Właśnie pojawiły się pierwsze odmiany wczesnych jabłek, a w śród nich papierówki, kiedyś niezwykle popularne. Dzisiaj wyparte już, przez odmiany słodsze i bardziej soczyste. Jednak do zapiekanej kaszy, cierpki smak poczciwej papierówki pasuje idealnie. składniki dla czterech osób 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1-1,3 jabłek 2 łyżki cukru brązowego(...)spodzie połowę z ugotowanej jaglanej kaszy. Na warstwę kaszy wykładamy przesmażone jabłka i znów kładziemy warstwę kaszy. Całość wstawiamy po piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez 15-20 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na kawałki i kładziemy na talerze posypując każdą porcję szczyptą cynamonu
Miód i pieprztakie dania, które zostają nam w pamięci na zawsze - z różnych przyczyn. Wśród moich znajduje się ryż zapiekany z jabłkami. Co prawda nie jest to najprawdopodobniej takie danie, jakie jeszcze lata temu robiła mi mama, jednak ma w sobie to poczucie bezpieczeństwa i jakieś takie ciepło, które się rozchodzi nie tylko w żołądku, ale i w serduszku. MLECZNY RYŻ(...)ZAPIEKANY Z JABŁKAMI, CYNAMONEM I BRĄZOWYM CUKREM Składniki: - 250 gram suchego ryżu - 4-5 dużych jabłek - cynamon - cukier brązowy - mleko - jogurt naturalny (do podania) Przygotowanie: Ryż dokładnie płuczemy. Wrzucamy go wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie ryż odcedzamy, lokujemy w tym samym garnku i uzupełniamy mlekiem. Gotujemy na maleńkim ogniu pod przykryciem na półmiękko. Doprawiamy
Życie zamknięte w smakuilość halibuta ( 2 kawałki na „głowę” ok. 10X5 ) 2 papryki ( żółta i czerwona ) 3 gałązki selera naciowego Sos paprykowy Sól Pieprz Masło klarowane Wykonanie: Paprykę kroimy na kawałki i zapiekamy około 20 minut w 180 o C, górna grzałka, aż skórka zacznie pękać. Kawałki halibuta przyprawiamy solą i sosem paprykowym ( sos paprykowy wykorzystałam ten który robiłam jesienią w słoiki ). Pozostawiamy(...)obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Siekamy selera naciowego. Na maśle klarowanym przesmażamy selera wraz z pokrojoną papryką. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem paprykowym. Do miseczek do zapiekania nakładamy na dno paprykę z selerem, na to rybę i ponownie paprykę z selerem. Zapiekamy około 15 -20 minut w temp. 180 o C. Podajemy gorące. Można spróbować zastąpić
Smaki EwyŚniadanie na ciepło, jajka z szynką zapiekane w cieście francuskim. Składniki na 2 porcje: ciasto francuskie (ok. 80g) 1-2 plasterki szynki 2 jajka szczypiorek sól, pieprz masło do wysmarowania formy 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 2. Formę do zapiekana posmarować masłem. 3. Z ciasta francuskiego wyciąć koło, trochę większe niż forma do zapiekania. Ciasto przełożyć
Moja Galeria Smaku