poście ) Cebulkę zeszklić na łyżce masła lub oleju. Ciasto wyjąć z piekarnika. Spód wyłożyć farszem z botwiny. Na botwinie ułożyć szynkę. Ostatnia warstwą jest cebula. Na górę polać sos. Zapiekać przez kolejne
Jemy Pijemypiekarnika. W tum czasie pomidora i cukinię pokroić w plastry mnw. tej samej grubości. Wyjąć bakłażana z piekarnika ( powinien już lekko ale nie całkiem zmięknąć). Na spód do zapiekania przelać cały sos i równomiernie go rozłożyć. Na tym poukładać naprzemiennie pomidory, cukinię i bakłażany. Delikatnie polać oliwą z oliwek i oprószyć solą czosnkową i pieprzem. Wierzch obsypać cieciorką. Włożyć
Jemy Pijemymomentu powstania kruszonki. Kruszonką posypać jabłka i piec ok. 35minut w temperaturze 190 stopni. Kruszonka powinna się zarumienić, zezłocić. Ważna i przydatna wiadomość: kruszonkę można mrozić :) ! Oczywiście można zapiekać także inne owoce (np. truskawki, rabarbar, śliwki). Przepis jest zmodyfikowaną wersją przepisu z newslettera www.ugotuj.to
Mania WypiekaniaPyszna, zdrowa i sycąca granola. Właściwie zastanawiałam się czy jest to musli czy granola i już wiem. Jest to granola, gdyż zapieka się ją w piekarniku z dodatkiem cukru (u mnie miód). Dla kogo: dla lubiących pożywne śniadania dla szukających zdrowej przekąski dla tych, którzy lubią własnoręcznie wykonywać produkty możliwe do zakupienia w sklepie Składniki: szklanka płatków owsianych pół
Mania Wypiekaniabyć kawałki orzechów. Ciabattę pokroiłem w podłużne dość grube kromki, które obficie posmarowałem przygotowanym wcześniej pesto. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzałem do 180 stopni i umieściłem w nim grzanki. Zapiekałem je przez 5 minut. W międzyczasie przy użyciu blendera dokładnie zmiksowałem zupę na gładki krem. Po zmiksowaniu zupy ponownie umieściłem ją na małym ogniu i dodałem do niej
Wyprawy kulinarnezewnątrz ryby. Cytrynę kroimy na plastry, z połowy wyciskamy sok. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Wewnątrz ryby wkładamy plastry cytryny i po kilka gałązek koperku. Obkładamy starkowanym masłem.Zapiekamy w piekarniku ok 20 minut. Tak samo możemy ugrilowac rybę zawiniętą w folie aluminiową
Z Majeczką w kuchniplasterki. Na odrobinie oleju i masła podsmażamy pieczarki przyprawione szczyptą soli. Na wędlinie układamy podsmażone pieczarki. Przykrywamy kromkami z serem i układamy w tosterze. W zależności od tostera zapiekamy przez 3-6 minut. Tosty gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyNastępnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na filety układamy cząstki mandarynek i obficie posypujemy startym serem. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni ( z mikroobiegiem ) przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmujemy folię aluminiową , żeby ser się ładnie przyrumienił. I gotowe! SMACZNEGO! Jeżeli podoba Ci się
Bazylia kontra Rozmarynjadłam. To moja ostatnia inspiracja: Łosoś w orzeźwiającym sosie limonkowo-bazyliowym 600 g łososia (filet lub dzwonka) 1 mała cytryna sól, pieprz 3 łyżki masła Sos maślano-cebulowy (do zapiekania) 1 mała cebula 5 łyżek oliwy z oliwek (zwykłej do smażenia, nie może być extra virgin!) lub olej o neutralnym smaku (rzepakowy, z pestek winogron, kukurydziany) 6 łyżek wody
Kuchnia Prezydentowejduszenia szpinaku. Wlewam sok z cytryny i doprawiam dość wyraziście białym pieprzem. Zagotowuję i natychmiast rozkładam na kurczaka z serem, obkładam pozostałymi plasterkami sera pleśniowego i już bez folii zapiekam ok. 10-15 minut. Podaję z pomidorami z cebulką lub sałatą lodową z vinegtrettem
Kuchnia Prezydentowejpodsmażoną cebulą i przyprawami. Teraz rzecz, za którą nie przepadam, mianowicie - trzeba spróbować tego surowego farszu, żeby ewentualnie doprawić ;). Farsz powinien być intensywnie przyprawiony, bo ryż w trakcie zapiekania wchłonie dużo aromatu. Jak już spróbujemy, to ewentualnie jeszcze doprawiamy solą, pieprzem bądź ziołami. 4. I nadziewamy: bierzemy paprykę, trochę farszu i nakładamy go do środka, dokładnie zapełniając zakamarki
Kuchnia Prezydentowejrozgrzane masło, obsmażyłam na średnim ogniu. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem zapiekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 1/2 h. Zdjęłam pokrywkę i zapiekałam dalsze 10 minut, żeby odparować wilgoć. Podawałam z koperkowymi ziemniaczkami i mizerią
Kuchnia Prezydentowejogniu 3 minuty. 4. Do żaroodpornych miseczek włożyć po kilka pierożków, zalać gorącą zupą, wstawić do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie posypać pieprzem cytrynowym i serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Udekorować skórką cytrynową i podawać
Kuchnia Prezydentowejprzecierem lub sokiem pomidorowym (naczynie przykryć lub owinąć folią aluminiową -ja tak robię, ponieważ nie lubię bardzo spieczonego makaronu, jednak nie jest to konieczne), wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię, posypać serem i oregano i dopiec jeszcze 10 minut (lub do momentu, aż rogi lekko się zezłocą). Przed podaniem posypać świeżą bazylią
Kuchnia Prezydentowejłyżki na kartofla), układamy na wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia dużej blasze, wstawiamy do piekarnika na 10 minut. 5. Posypujemy startym serem żółtym lub mozzarellą, zapiekamy jeszcze 5 minut lub do roztopienia sera. Podawać najlepiej z sosem czosnkowym lub jogurtowym, ja podałam z drobiowymi szaszłykami z ciemnymi pieczarkami i zieloną papryką oraz sałatą z sosem vinaigrette.Oj
Kuchnia Prezydentowej