Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami 351Genialny obiad, który robi się sam :) Wystarczy oprószyć rybę solą i pieprzem, zalać smietaną z suszonymi pomidorami, wstawić do pieca na 20 min i gotowe. A
DefinicjaSmaku
Ziemniaczki hasselback 481pałeczkami i ponacinać w cienkie plastry. Dzięki pałeczkom nie przetniemy ziemniaka na kilka części tylko go ponacinamy :). W ten sam sposób ponacinać resztę ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do naczynia do zapiekania, przełożyć świeżymi ziołami, polać/posmarować połową tłuszczu, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować pozostałą częścią tłuszczu
SzczyptaSmaQ
Fondant, czyli ciasto-lawa i truskawki 252zważyła się. Jajka ubić lekko z cukrem, esencją waniliową i ewentualnie brandy. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Foremki wypełniać do 2/3 - 3/4 wysokości, na wierzchu układać połówki truskawek. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu delikatnie obkroić brzegi i wykładać na talerzyki. Podawać z truskawkami, lodami, bitą śmietaną lub obsypane cukrem pudrem. Ja wykorzystałam dwie większe
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka rybna z pieczarkami i papryką 261koperek. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy rybę, pieczemy ok 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie odlewamy wodę, którą puściła ryba, a później zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze 10-15 minut. 4. Podajemy wedle uznania - z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Smacznego!!! Źródło: Moje walijskie pichcenie
Kuchnia domowa Ani
Kurczak szpinakiem otulony w naleśniku podany 325solą, pieprzem oraz gałkę muszkatołową. Na sam koniec dodać pokrojony na mniejsze kawałki żółty ser i podgrzewać do jego rozpuszczenia się. Przygotowany sos wylać na naleśniki i całość zapiekać w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Krakowskie smaki Ani
Cytrynowo - imbirowy pstrąg z rozmarynem pieczony w folii z ziemniaczkami rozmarynowymi 310opłukać. Ponacinać je wzdłuż do połowy i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Każdy ziemniak natłuścić olejem i układać na blasze wyłożonej papierem. Posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Można zapiekać razem z rybą, gdyż pieką się w tym samym czasie. Lubicie tak przygotowywane ryby
Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce 258jest do użytkowania na kuchenkach ceramicznych, gazowych i halogenowych, a co dla mnie osobiście jest bardzo pożądane, garnki i patelnie Logic wytrzymują do 220 st. C, dzięki czemu można zapiekać w nich dania także w piekarniku. Ważną zaletą tej patelni jest niespotykane nigdzie indziej przewodnictwo i kumulacja ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności
karmelowy
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ 297zimną wodą i odstawiamy do osączenia. Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z makaronem. Całość wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polewamy mlekiem wymieszanym z jajkami i przyprawami. Zapiekamy w dolnej części piekarnika w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Po 30 minutach pieczenia makaron posypujemy wiórkami maślanymi. Całość przykrywamy i pieczemy 10 minut. I gotowe! SMACZNEGO! Jeżeli
Bazylia kontra Rozmaryn
Crumble z owocami pod kołderką z błyskawicznych płatków owsianych 255powstało coś w rodzaju kruszonki. Do żaroodopornego naczynia przekładamy owoce( wraz z sokiem, który puściły), obficie posypujemy owsianą kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy przez 35 minut. Czekamy aż troszkę ostygnie, podajemy z jogurtem. Przepis bierze udział w konkursie: Gotuj w zdrowym stylu z Kupiec
Mia Cucina Sofieta
Sałatka z grillowanych warzyw z pieczoną fetą 295Przecudowna, aromatyczna i pełna smaków sałatka z pieczonej fety i grillowanych warzyw. Można ją przygotować na patelni w domu, lub na grillu (podpiekając fetę owiniętą w
Moje Kuchenne Rewelacje
Bataty faszerowane 460brzegach). Rozgniatamy go lekko widelcem. Dodajemy miąższ do farszu i mieszamy. Przyprawiamy płatkami chili, solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po upieczeniu możemy udekorować rukolą. Podajemy z kolendrowo-czosnkowym jogurtem. Post Bataty faszerowane pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
zapiekanka Jagódki 173Szynkę kroimy w plastry grubości 3-4 milimetrów.Na , każdy plaster szynki kładziemy dwie ,trzy łyżki gęstego sosu i przykrywamy plasterkiem sera żółtego.Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 18-190 °C około 12-15 minut.Do rozpuszczenia się sera Smacznego
w mojej kuchni
Mix warzyw na parze, z ziarnami, oscypkiem i pieczonym schabem. Zapiekanka. 218warzyw, posyp parmezanem i pokrój w kawalki oscypki. Dodaj schab w palstrach lub paskach. Porop oliwą z oliwek. Nałóż na to nastęną warstwę warzyw, pokrop oliwą , dodaj parmezan i zapiekaj w piekarniku do rozpuszczenia sera. Podawaj z listkami bazylii, z parmezanem. Przed podaniem posyp ziarenkami..i chleb nie jest potrzebny! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 271masła. Jajko, śmietanę, musztardę, koperek, sok z limonki i gałkę mieszacie w szklance lub w słoiku, robiąc sos. Przyprawiacie go solą i pieprzem. Warzywa układacie w małych naczyniach do zapiekania, zalewacie sosem i wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Smacznego! A po jedzeniu znowu na dwór! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEK
Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskiem 247Boki ciasta nacinamy pod ukosem- tak jak na zdjęciu. Na rybce układamy szpinak. Następnie zawijamy ciasto- na zmianę składamy do środka boki ciasta.Smarujemy ciasto żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy ok. 30-40 minut w 180 stopniach
Aga w kuchni