zapiekane - 3000 przepisów (strona:117/200)

Prowansalska zapiekanka warzywna Tian 217

większy 1 mała cukinia świeży tymianek tarty żółty ser (użyłam ser o nazwie Dziugas) oliwa sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Warzywa pokroić w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć na przemian wszystkie warzywa. Posypać solą i pieprzem oraz tymiankiem. Spryskać oliwą. Naczynia przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Ser zetrzeć na tarce. Posypać

Moja Galeria Smaku
Pieczone warzywa 207

umyć pod wodą. Ugotować przez 10 minut. Odcedzić. 2. Cukinię, paprykę, kalarepę pokroić na kawałki. 3. Cebulę i czosnek przekroić na pół. 4. Na dno brytfanny lub naczynia do zapiekania dać 2 łyżki oliwy. Dodać wszystkie warzywa oprócz pomidorków koktajlowych i oliwek. 5. Posypać świeżymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostałą oliwę. Wymieszać. 6. Piec przez 30 minut

Moja Galeria Smaku
Bakłażan faszerowany wołowiną i pomidorami 176

przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. 6. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażana nafaszerować mięsem. Na wierzch ułożyć pokrojonego w plasterki pomidora. 7. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wlać 1 szklankę wody. Piec 20 minut. 8. Podawać gorące, obficie posypane natką. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie

Moja Galeria Smaku
Kurczak pieczony z pomidorkami i ziemniakami 213

oliwą, posypać solą i pieprzem. Do środka włożyć ząbki czosnku oraz cytrynę pokrojoną w ćwiartki. 2. Cebulę pokroić w piórka, ziemniaki oraz pieczarki w ćwiartki. 3. W naczyniu do zapiekania ułożyć kurczaka, ziemniaki, pieczarki, pomidorki oraz cebulę. Posypać tymiankiem. Doprawić jeszcze solą i pieprzem, polać oliwą. 4. Piec w 180 stopniach przez 80 min, następnie podwyższyć temperaturę do 200 stopni

Moja Galeria Smaku
Zapiekanka z ryżem, soczewicą i dynią 148

dynię i pomidory. Wymieszać i zagotować. 3. Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut. Posypać natką. * ja całe danie przygotowałam na głębokiej patelni, naczynie do zapiekania ociepliłam w nagrzewającym się piekarniku, i wspomagając się chochlą, przelałam zawartość patelni do naczynia żaroodpornego

Moja Galeria Smaku
Kurczak w rozmarynie z papryką i ziemniakami 214

pokroić w paski. W miseczce wymieszać oliwę z rozmarynem, doprawić solą i pieprzem. Posmarować mieszanką mięso i ziemniaki. Ziemniaki dodatkowo można posypać słodką czerwoną papryką. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec około 50-60 minut w 200 stopniach

Moja Galeria Smaku
Porzeczkowo-truskawkowe crumble 191

cytryny i 1,5 łyżki cukru. Wymieszać. W malakserze zmiksować połowę płatków owsianych z migdałami i wiórkami kokosowymi. Wymieszać z pozostałymi płatkami i tymiankiem. Do jednej dużej formy do zapiekania lub mniejszych ramekinów nałożyć owoce a na nie wysypać kruszonkę. Piec w 170 stopniach przez 50 minut. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Omlet z owocami 198

stopni. Białko z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. W misie miksera zmiksować jajko, mleko, mąkę, ekstrakt waniliowy oraz miód. Połączyć delikatnie z ubitym białkiem. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Wylać masę, powciskać w nią owoce. Piec 10 minut. Polać miodem i/lub cukrem pudrem. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Papryka faszerowana i zapiekana 216

majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać do papryki i lekko ubijać łyżką, aby mięso dokładnie wypełniło całość. Faszerowane papryki ustawić w naczyniu do zapiekania. Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , bazylią, i oregano. Wlać do naczynia z paprykami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Burgery jaglane z burakami 185

drobnych oczkach, a następnie odciśnij z soku. Dodaj do kaszy, dołóż przyprawy i wymieszaj całość.  Uformuj kotleciki, obtocz je w wybranej panierce i ułóż na papierze do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku do ulubionej chrupkości, u nas to około 40 minut w temperaturze 170°C. Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/buraczano-jaglane-burgery-roslinne_9510.html#ixzz3hAUHKP5N

ClauditteMissCooking
Torcik naleśnikowy a'la lazania 228

sosu beszamelowego. Na to znowu położyć naleśnik i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarować resztę beszamelu i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut aż ser się rozpuści. Z podanych składników wyszło mi 9 naleśników, do torcika zużyłam 7. Aby zużyć wszystkie można dać troszkę więcej mięsa lub zbędne naleśniki zjeść

Monia miesza i gotuje
Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami - przepis 296

plastry – jak kto woli). Wykonanie: Łódeczki z cukinii smarujemy w środku oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez wyciskarkę. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Tak przygotowaną cukinie układamy na blaszce posmarowanej oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 0 C przez 20 min. Do upieczonych cukinii wkładamy szynkę parmeńską lub kabanosy. Układamy na nich plastry mozzarelli jeden obok drugiego i posypujemy pomidorami pokrojonymi

Pyza i Surówka
Dynia pieczona z rozmarynem 193

pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. Dynię mieszamy z oliwą i igiełkami rozmarynu. Posypujemy solą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez 45-60 min. Miąższ powinien być miękki i delikatnie zrumieniony

Atlas Smaków
Dynia marynowana słodko-kwaśna 208

kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki.  Z miąższu wykroić kuleczki łyżeczką do melonów ( pozostałą część dyni po wykrojeniu kulek kroję na mniejsze kawałki i zapiekam z rozmarynem ). Miąższ można również pokroić w dużą kostkę lub słupki.  Ocet mieszamy z wodą, zalewamy dynię i wstawiamy na noc do lodówki.  Następnego dnia dynię odcedzić

Atlas Smaków