Andrzeja Kowalskiego, którego wspólnikami zostali bracia - Wojciech i Marek Kowalscy. Dziś wspólnikiem jest również pierwszy pracownik firmy Witold Szpak. Firma początkowo zajmowała się sprzedażą parafarmaceutyków, ziół, produktów zbożowych oraz ziaren słonecznika, soczewicy i soi. Pierwszym produktem było musli "Surówka Piękności Kleopatra". W kolejnych latach oferta firmy była sukcesywnie rozwijana o produkty zaliczane do grupy zdrowej żywności - otręby pszenne, otręby owsiane(...)Dziś Sante jest ekspertem żywności funkcjonalnej zatrudniającym ponad 800 osób. Oferta firmy zawiera ponad 200 produktów obejmujących m.in.: produkty śniadaniowe, produkty sojowe, otręby, kasze i ziarna, cukier trzcinowy, batony, ciasteczka owsiane, sól morską i niskosodową i masło orzechowe. Żywność funkcjonalna, której dostarczanie konsumentów jest głównym obszarem działalności firmy
Kulinarne przygody Gatitydelikatnym, a jednocześnie pełnym smaków daniu. Składniki: 3 średnie czerwone buraki 125 g sera mozarella (w kawałku) 1 mały wędzony filet z kurczaka 2 łyżki nasion słonecznika kilka listków świeżej bazylii 1 łyżka sosu Worcester (ostatecznie sok z cytryny) krem balsamiczny sól i pieprz do smaku Buraki umyć i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skropić oliwą(...)innych dań]. Mozarellę również pokroić w cienkie plasterki. Plasterki sera i buraczków ułożyć na przemian dookoła talerza. W środku ułożyć filet z kurczaka pokrojony w plasterki. Wszystko posypać ziarnami słonecznika i skropić sosem Worcester i polać delikatnie kremem balsamicznym. Popieprzyć i lekko posolić. Udekorować liśćmi bazylii
Trzeci talerzmąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ksylitolu 100 g masła 1 jajko M/L 70 g ziaren słonecznika polewa: 50 g gorzkiej czekolady (skoro ciastka mają być bez cukru to raczej takiej ponad 90% zaw. kakao, ewentualnie innej bez cukru) 3 łyżki mleka 1 łyżeczka (lub więcej) ksylitolu Przygotowanie
Ze smakiem i z pasjąsłonecznikowcem, który miał się już dawno pojawić ale musiałam go zrobić ponownie by odtworzyć przepis. Na szczęście już jest i to jest pysznie, zakochałam się w karmelizowanym słoneczniku, a w połączeniu z kruchym ciastem i kremem kajmakowo budyniowym stanowi on wspaniałe ciasto na szczególne okazje. Koniecznie musicie spróbować. Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl mąki kukurydzianej(...)blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.Jeden placek pieczemy przez ok 25- 30 minut w 180 st. C. Natomiast drugi podpiekamy przez ok 15 minut. Masa karmelowo - słonecznikowa: 150g ziaren słonecznika 1 łyżka miodu 1/2 szkl cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 50g masła Rozpuszczamy na patelni miód, cukier, masło i jogurt, następnie wsypujemy słonecznik i całość dokładnie mieszamy.Na podpieczone ciasto wylewamy
Cynamonowe szczęściewedle upodobania, lub gotowa mieszanka ze sklepu) grubo mielony lub młotkowany pieprz sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie przez 11 minut. Na suchej patelni podprażyć słonecznik - kiedy zacznie pachnieć i lekko się rumienić zdjąć go z patelni. Pokroić w plastry cebulę i suszone pomidory oraz oliwki (nie są obowiązkowe). Kurczaka pokroić w kostkę wielkości(...)zbyt gorące mięso i makaron nie "ugotowały" sałaty. Na talerzu ułożyć mieszankę sałat, dodać mięso z makaronem i cebulą, suszone pomidory i wymieszać lekko. Posypać podprażonymi ziarnami słonecznika. Można dodatkowo całość polać odrobiną oliwy i octu do smaku, ale najczęściej sos z patelni wystarcza. Partnerem "Włoskiego tygodnia" na moim blogu jest marka Barilla
Kulinarne Inspiracjeświeżych drożdży - 1 jajko - 5 g cukru ( mała łyżeczka ) - 6 g soli ( można dać odrobinę mniej lub więcej zależy od smaku ) Do posypania użyłam łuskany słonecznik , ziarna dyni i siemię lniane ale jak ktoś lubi inne ziarna to każde będą dobre . Sposób wykonania : Połączyć mleko i maślankę i lekko ogrzać tak aby było jedynie letnie, odlać trochę
Wypieki Renełyżeczki cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki przyprawy kebab - gyros 2 szklanki mąki pszennej pozostałe składniki: filety z kurczaka przyprawy do kurczaka mieszanka sałat pomidor papryka ogórek ser feta ziarna słonecznika czerwona cebula domowy sos czosnkowy (http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2014/03/podstawowy-sos-nadajacy-sie-do-wielu.html) Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Taki zaczyn pozostawiamy, aż "ruszy" czyli
Lawendowe Niebonaprędce. Składniki (na 2 osoby): 6-8 liści cykorii belgijskiej 3 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki płynnego miodu (jeśli macie skrystalizowany, podgrzejcie go na łyżeczce nad ciepłą herbatą) łyżka ziaren słonecznika Na suchej patelni uprażyć słonecznik. W kubku wymieszać jogurt z miodem. Liście cykorii rozłożyć na talerzu. Na liście wykładać sos jogurtowy. Posypać prażonym słonecznikiem i podawać :) ----- Podobne: Surówka
Weekendy w domu i ogrodziebiałko 150 g cukru 100 zmielonych orzechów (np. w blenderze) 150 g roztopionej, gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO: 50 g solonego, obranego, prażonego słoneczniku (lub drobno posiekanych solonych, prażonych orzeszków) + 1 porcja sosu karmelowego 80 g solonych, prażonych fistaszków + 1 porcja sosu karmelowego OPCJONALNIE: słoiczek dżemu morelowego lub masa(...)dokładnie mieszamy. Podpieczone kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do około 170-175 stopni C. Pierwszą porcję sosu karmelowego mieszamy z ziarnami słonecznika i przekładamy na lekko przestudzony spód. Na masę karmelową wykładamy ciasto czekoladowe i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy 35-45 minut, przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem
Rozpustne gotowanieaktywnego zakwasu żytniego ( przy następnym pieczeniu będzie to gotowy zaczyn, odłożony do lodówki)75 g otrębów żytnich250 ml wrzącej wody15 g soli75 g siemienia lnianego75 g ziaren słonecznika 250 g mąki pszennej chlebowej125 g mąki razowej żytniej 125 g mąki razowej pszennej500 ml wody Wykonanie: Otręby zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na 2 godziny. Następnie
Kulinarne przygody Gatitysera mozzarella układamy naprzemiennie na sałacie, na wierzchu układamy mały świeży listek bazylii. Delikatnie buraki wcześniej skropiłam octem balsamicznym. Doprawiamy sałatkę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika, dyni oraz orzeszkami piniowymi. The post Sałatka z buraka à la caprese appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś chciałam zaproponować przepis na Pesto z dodatkiem świeżego szpinaku, ziaren słonecznika oraz dyni. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent(...)minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Pestki z dyni oraz słonecznik lekko podsmażamy na patelni. Podsmażone ziarenka wkładamy do blendera. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal
upichconabłyskawiczne danie obiadowe, które na pewno będzie Wam smakowało :-) SKŁADNIKI 1 nieduży brokuł 250 g sera mascarpone 100 ml mleka 2 żółtka sól, pieprz, cukier, granulowany czosnek ziarna słonecznika tarty ser woda do gotowania brokuła makaron Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wodę na brokuła doprawiamy solą i cukrem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wkładamy do niej podzielonego
Czary - gary w kuchnikulinarnych za to i wyglądem i smakiem zachwyci z pewnością wszystkich jedzących :-) SKŁADNIKI 1/3 szklanki pęczaku 1 garść roszponki 1 łyżka kiełków brokuła 2 łyżki ziaren słonecznika 5 łyżek oleju aromatyzowanego czosnkiem sól ziołowa starty ser grana padano 1 jajko 3 łyżki octu jabłkowego ok. 0,5 l wody (do jajka) Pęczak gotujemy w lekko posolonej
Czary - gary w kuchniŻaden kupiony chleb nie jest tak sycący jak ten ! Bez grama mąki, z samych ziaren ! 3/4 szklanki siemienia lnianego 10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego 1 szklanka ziaren słonecznika 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki soli 5 łyżek płynnego oleju kokosowego 1 i 1/2 szklanki letniej wody 1. Wszystkie składniki razem mieszamy
dlaSmaQSAŁATKA MAKARONOWA z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: 250 g makaronu muszelki 1/2 słoika suszonych pomidorów 100 g szynki parmeńskiej sałatkowy miks ziarenek np.Bakalland (lub: po 1 łyżeczce ziaren słonecznika, pestek dyni i orzeszków piniowych) 1 łyżka octu 1 ząbek czosnku 50 g parmezanu Przygotowanie: Makaron gotujemy. Szynkę kroimy na paski. Pomidory odsączamy z zalewy (zalewy nie wylewamy
Bon appetit mon amieSkładniki: mała kapusta pekińska, 4 duże łyżki ziaren słonecznika, 1 czerwona cebula, 5 ogórków konserwowych, 120g kabanosów ( najlepiej pieprznych lub pikantnych), 200g sera feta, puszka groszku (280g po odsączeniu), sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kapustę pekińską i kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki i ser feta pokroić w kostkę
W kuchni u MonikiSkładniki: 400g mięsa mielonego, ziarna słonecznika, 4 łyżki sezamu, 3 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, majeranek, 1 łyżka musztardy sarepskiej, mąka pszenna, 2 łyżki mleka, olej. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek i wymieszać. Uformować mniejsze kulki. 2 jajka roztrzepać widelcem. 4 łyżki sezamu wymieszać
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu 250g płatków owsianych 3 jajka 250g margaryny 2/3 szklanki ziaren słonecznika Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Uformować w kształcie orzecha laskowego i delikatnie spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C przez ok 25-30 minut. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąmąki pszennej 150 g mąki pszennej razowej 25 g świeżych drożdży 100 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego niesłodzonego) łyżeczka cukru pół łyżeczki soli około 150 ml ciepłej wody otręby, ziarna słonecznika, siemię lniane itp. do wysypania formy około 50 g olej/oliwa do wysmarowanie formy- łyżka Przygotowanie: w ciepłym mleku rozpuść drożdże z dodatkiem cukru i odstaw do obudzenia. Po około
greenscarfsmak tego dania. Polecam jako bezmięsne piątkowe danie. Inspiracja kwestiasmaku.com Składniki 1 duży brokuł lub dwa mniejsze 1 mała cebula 50 g masła klarowanego 2 łyżki rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1/4 łyżeczki płatków chilli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy jajka Brokuł podzielić na różyczki i drobno
O kuchni z uczuciemmożemy dać więcej miodu) 1 łyżeczka miodu 15 gr świeżych drożdży 1 – 1,5 łyżeczki soli pół szklanki ciepłej wody pół szklanki ciepłego mleka 1 jajko 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego W mleku i wodzie rozpuścić drożdże, mąkę, miód, melasę, dodać 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce (ja wkładam do piekarnika
moj przepis naSkładniki: 3 jajka odrobina cynamonu odrobina cukru wanilinowego ziarna słonecznika Jajka roztrzepujemy, dodajemy cynamon, cukier oraz słonecznik i mieszamy. Wylewamy na patelnię rozgrzaną z małą ilością masełka lub jeśli mamy dobrą patelnię bez tłuszczu. Przysmażamy z jednej strony, obracamy na drugą i również przysmażamy. podajemy z plastrami kiwi, lub z innym owocem, który lubimy lub akurat mamy w domu
Moje-pitraszenieBardzo pożywny i nadzwyczaj smaczny obiad. Dynia w połączeniu z prażonymi ziarnami słonecznika daje niepowtarzalny smak. Polecam! Kopytka: 500-600g ugotowanych ziemniaków jajko mąka oliwa lub masło do smażenia Kopytka: Ziemniaki przepuścić przez praskę, uklepać i wyłożyć na górę 1/4 część. W to miejsce wsypać mąkę. Wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części, wałkować
Smakołyki Asipyszne. Składniki: 300 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) 50 g otrębów żytnich 50 g siemienia lnianego 50 g czarnego sezamu 50 g migdałów w płatkach 50 g ziaren słonecznika 100 g orzechów włoskich 100 g nerkowców 100 g miodu wielokwiatowego z cynamonem 50 g oleju kokosowego Extra Virgin 100 ml soku jabłkowego Ogrody Sabinu Dodatkowo 100 g wiórek kokosu
Ala piecze i gotujeSkładniki: 1 ząbek czosnku, puszka czerwonej fasoli ( po odsączeniu 240g), 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka ziaren słonecznika, sól, pieprz, odrobina pieprzu cayenne, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka tymianku. Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Smacznego
W kuchni u Monikiłatwiejszą wersja zrobiona z bardziej dostępnych i tańszych składników, jeśli chcecie natomiast zrobić oryginalną wersję to zapraszam tutaj , koniecznie spróbujcie również krakersów zmieniających życie :) Składniki : 1 szklanka ziaren słonecznika 3/4 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki migdałów (przekrojonych na pół lub drobniej) 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego 2 płaskie łyżeczki soli
zdrowa vege kuchniaprzepisem ze strony Przy stole . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki otrębów owsianych 1/2 szklanki płatków pełnoziarnistych żytnich 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki mieszanki orzechów, posiekanych z grubsza 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej szczypta soli 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki płynnego miodu CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Artpszennej razowej typ 2000 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej (pełnoziarnistej) 1 szklanka mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 5 łyżek płatków owsianych 5 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżeczki soli cały zaczyn 1 i 1/2 szklanki wody trochę płatków owsianych do posypania chleba Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką
Przepisy na domowy ser i chlebżytnia typ 720 w nierównym proporcjach, ważne by było dokładnie 500 g całości 10 g drożdży świeżych lub 4 g drożdży suchych 300 ml wody – ciepłej 2 łyżeczki soli ziarna słonecznika i pestki dyni, siemię lniane- ile chcesz Składniki na kanapki losoś atlantycki wędzony w plastrach Premium Suempol pasta z czarnych oliwek czerwone i białe winogrono żółta papryka glassa
Z Kuchni Do Kuchnimokre ok 2/3 szklanki mleka (dawałam ,,na oko") 2 jajka 1/4 szklanki oleju dodatkowo 1 i 1/4 szklanki marchwi startej na grubych oczkach 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki ziaren słonecznika Do dzieła!!! Składniki suche dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy i delikatnie ubijamy składniki mokre - ubijam je ok 1 minutę trzepaczką. Mieszamy suche z mokrymi - mogą być delikatne grudki
sierotka maRysia w kuchnizestawieniu z lekko ostrą rukolą i nasturcją. Bardzo fajne zestawienie smakowe. składniki: 2 garście rukoli 250 g pieczonej dyni 1 pieczony buraczek czerwony (200g) 50 g fety 1 garść ziaren słonecznika zioła włoskie olej arachidowy do skropienia 3-4 kwiaty nasturcji Składniki na 2 porcje sałatki. Na talerzach ułożyć rukolę. Pieczoną dynię pokroić w dużą kostkę. Czerwony buraczek obrać
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 brokuł, puszka kukurydzy, 1 czerwona cebula, 250g sera feta, garść koperku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu pikantnego, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Brokuł ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu podzielić na mniejsze różyczki. Kukurydzę odsączyć. Cebulę czerwoną i ser feta pokroić w kostkę
W kuchni u Monikiwypieków czy pieczywa , no i oczywiście wszelkiego rodzaju zup . W tym sezonie dynię wykorzystywałam już w wielu potrawach: Pikantny krem z dyni - przepis wkrótce na blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową Tym razem natchnienie dyniowe spożytkowałam w kolejnym cieście :) Składniki na blachę ciasta o wymiarach LxW 28x24cm 4 jajka - całe 2 szkl. mąki pszennej
Grunt to przepis!też? Dzisiejsza sałatka z wędzonym łososiem i awokado jest naprawdę fajną i smaczną propozycją. Można dodać zamiast suszonych pomidorów, świeże koktajlowe, a całość posypać np.prażonymi ziarnami słonecznika. Sałatki można naprawdę komponować na wiele sposobów. W końcu to Wasza kuchnia i Wasze smaki ;-) Składniki na sałatkę: kawałek wędzonego łososia dojrzałe awokado 1 mała czerwona cebula garść czarnych
potrawyregionalnewody - zalane płatki zostawione na noc i zagotowane rano) banan 2 łyżki masła orzechowego (zmielone fistaszki bądź kupne 100% orzechów) dżem z czarnej porzeczki orzechy (nerkowiec i laskowe) ew. ziarna (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane) Owsianka owocowa baza owsiana j.w. duże jabłko 2 łyżki masła orzechowego j.w. żurawina nerkowiec/pestki słonecznika Obydwa zestawy są bardzo jesienne i rozgrzewające, stanowią
Przepysznik - BLW i nie tylkoskładzie cukru). Jeżeli lubicie bardziej słodkie śniadania - dosłódźcie płatki łyżką miodu. Na słoik 0,4-0,5 l: 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych - 3 łyżki rodzynek - 3 łyżki ziaren słonecznika - ulubiony jogurt - 6 łyżek - 1 tarte duże jabłko - szczypta cynamonu Przekładać na zmianę ze sobą składniki zaczynając od płatków. Zakręcić. Spożywać kiedy mamy ochotę :) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa
kawawszklanceniepoddanego obróbce termicznej. Składniki: · 100 g jarmużu (2 spore garście) · 3 łyżki ziaren słonecznika · 3-4 ząbki czosnku · 1 łyżeczka płatków chili lub 1 mała papryczka drobno
Bazując na smakulekką kolację przy świecach, bądź też jako nietuzinkowy dodatek do obiadu. Składniki: opakowanie rukoli pół słoiczka suszonych pomidorów 100 g szynki szwacwaldzkiej (bądź też innej długo dojrzewającej) garść podprażonych ziaren słonecznika 100 g sera brie sos: łyżka octu winnego 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) sól pieprz Sposób przygotowania: Rukolę umyć, osuszyć
na moim stole...obiad! Ale może po kolei ;-) SKŁADNIKI (na 2 porcje): - ok. 200 gram szpinaku mrożonego - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 duża kula sera mozarella - ok. 12-15 pomidorków cherry - ziarna słonecznika - sól - pieprz - papryka ostra - 1 łyżka oleju rzepakowego - ok. 1/3 szklanki wody - makaron świderki od Makarony Polskie Cebulę i czosnek drobno kroję, podsmażam chwilę na oleju. Dodaję zamrożony
Wielopokoleniowodrożdży - 1 płaska łyżeczka soli - 1 i 1/2 łyżki oleju - 450 g mąki pszennej - 100 g mąki z pełnego przemiału - garść ziaren siemienia lnianego - garść ziaren sezamu - garść ziaren słonecznika - garść płatków owsianych - 400 ml wody Przygotowanie: Drożdże mieszamy z niewielką ilością letniej wody. Wszystkie suche składniki łączymy, dodajemy olej, resztę mleka oraz rozmieszane drożdże. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy
Zainspirowana w kuchniczosnek, kroimy na małe kawałki. Grzanki można też robić bez dodatku tłuszczu. Suszymy je na patelni lub w piekarniku. Zupę podajemy z łyżką słodkiej śmietany, można również posypać ziarnami słonecznika lub dyni
Apetyczna babeczkaSkładniki: 5 średnich ziemniaków 200 g dyni 200 g cukinii cebula 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki płatków owsianych 4 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 jajka sól, pieprz Wszystkie warzywa zetrzeć na tartce na drobnych oczkach. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, na rumiano. Jest to mój przepis autorski
kulinarnyswiatdomipozorom poniższe pieczywo jest łatwe i szybkie do przygotowania. Wystarczy wyrobić ciasto, poczekać aż urośnie i upiec chleb. Parę miesięcy temu przygotowałam prawie identyczny chleb - tylko zamiast sezamu użyłam ziarna słonecznika. Składniki na 1 bochenek (użyłam formy keksowej): 2 (płaskie) szklanki mąki pszennej 4/5 szklanki wody 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 1 łyżeczka zwykłego cukru 2 łyżki oliwy
Ugotowaćużyć gotowego, ale polecam zrobić domowe): 1 doniczka bazylii (uzywamy samych listków), można użyć 50:50 liści bazylii i szpinaku 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków pinii lub ziaren słonecznika podprażonych na patelnii 10 g startego parmezanu lub innego twardego sera ok 70 ml oliwy sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki blendujemy, aż powstanie w miarę jednolita masa
Zawsze głodna!była duuuuuża ilość rukoli, czerwona sałata masłowa, musztardowiec, mizuna); ilość sałaty według uznania ok. 100 g sera pleśniowego (użyłam gorgonzoli; świetnie sprawdza się polski lazur) duża gruszka 3 łyżki ziaren słonecznika ocet winny lub jabłkowy dobra oliwa Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Sałaty umyć, ewentualnie rozdrobnić i osuszyć. Gruszkę umyć i usunąć z niej gniazdo nasienne. Pokroić gruszkę na kawałki
Weekendy w domu i ogrodziejakie lubicie. Moja mieszanka mi bardzo smakowała! Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 2 szklanki orzechów i nasion ( u mnie orzechy brazylijskie, pecan, macadamia , migdały w płatkach, nasiona Chia , ziarna słonecznika) 1/4 szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) szczypta soli 2 i 1/2 łyżeczki
Blondynka Gotujeuzyskamy coś między chlebem a bułką . Taki wypiek w smaku jest delikatniejszy i świeżość zachowa dłużej .Natomiast na oko nie widać różnicy. Często do chleba dodaje jakieś dodatki , typu ziarna słonecznika, sezamu, kminku,płatki owsiane , gryczane lub zioła. Ważne żeby nie dać wszystkiego na raz . Kiedyś tak zrobiłam , był ohydny . Nawet mój pies nie chciał go zjeść
Eli Gotowaniebiorę ze sobą obiad. Najczęściej jest to sałatka. Dzisiaj taką proponuję. składniki: - sałata - szpinak - pomidorki - ser bałkański - papryka czerwona - łyżka orzechów: nerkowca, ziemne, laskowy, włoski - troszkę suszonej żurawiny, rodzynek, ziaren słonecznika - brzoskwinia polska dojrzała - dresing: ocet morelowy, oliwa z oliwek
SMYKWKUCHNIzdrowe i bardzo sycące śniadanko, które ostatnio upodobał sobie mój mąż :) Składniki: 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki soku malinowego 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka płatków migdałów 1 łyżeczka pestek dyni 1-2 łyżki otrębów pszennych 2 orzechy włoskie Sposób przygotowania: Rodzynki sparzyć we wrzątku. Pestki dyni i orzechy włoskie posiekać. Wszystkie
Na Ciasteczkowych PapierachZdrowe śniadanko to podstawa! Owsianka z płatków pszennych: - 50 ml mleka -100 ml wody - borówki - mango - mieszanka żurawiny, orzechów laskowych, nerkowca, migdałów, ziaren słonecznika i dyni - 3 łyżki płatków owsianych Smacznego
SMYKWKUCHNIposypuję ziarenkami. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Do przygotowania paluszków wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono, jak również do dań głównych
Tradycyjna kuchnia Kasimąki pszennej razowej 0,5 kg mąki żytniej żurkowej szklanka zsiadłego mleka szklanka świeżego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 g drożdży 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 60 ml oliwy z oliwek Sposób przygotowania Do miski wkładamy drożdże, dodajemy świeże mleko, łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
Miód i pieprzkrem przelewam do miseczek przygotowanych z wydrążonej cukinii, posypuję ziarenkami i podaję. Zupę krem podałam z mieszanką ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono, jak również do dań
Tradycyjna kuchnia KasiOczywiście danie podane na fenomenalnej porcelanie Bogucice seria Istria. Składniki: 2 dojrzałe pomidory ząbek czosnku kilka liści bazylii 4 suszone pomidory kilka szt kaparów 100 g prażonych ziaren słonecznika Makaron świderki Makarony Polskie sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidory kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki. Następnie kroimy je w mniejsze kawałki
Malinowe Pocałunkibezglutenowej - 100g mąki kukurydzianej - 50g płatków owsianych - 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki pestek dyni - 2 łyżki ziaren słonecznika - 1 łyżka siemienia lnianego - 500ml wody - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - W misce wymieszać razem wszystkie suche składniki - Stopniowo dodawać letnią wodę, mieszając masę łyżką - Ciasto powinno być dość płynne
Wegańska kuchnia orientalnaSkładniki: na 2 osoby pół opakowania makaronu penne pesto : pęczek bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek, 50 gr ziaren słonecznika, ząbek czosnku, 3 łyżki startego parmezanu . Całość zmiksować w blenderze Dosolić do smaku Uwaga! parmezan jest już słony. Przygotowanie: 1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu 2. przygotuj w międzyczasie
AZgotuj!zmieszałam te składniki. Dodałam pomidor , cebulę, ciecierzycę z puszki (jest w gulaszu rybnym jej połowa). Całość skropiłam sokiem i oliwą. Doprawiłam solą i pieprzem. Jeszcze ziarno słonecznika. Składniki: pomidor szpinak baby ugotowany ryż puszka cieciorki wędzony pstrąg oliwa cytryna sól pieprz czerwona cebula ziarenka słonecznika
AZgotuj!cebule (1 czerwona i 1 biała) - 2-3 ząbki czosnku - sól, pieprz - łyżeczka ostrej papryki - szklanka wywaru drobiowego lub wołowego - pół łyżeczki oregano - 400 ml mleka kokosowego - uprażone ziarna słonecznika - masło i oliwa Sposób przygotowania: Dynię myjemy, wydrążamy gniazda nasiennie, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie
Pan i Pani Smith w kuchnismaku. Składniki: pęczek botwiny sałata masłowa (bądź też każda inna, lub nawet mieszanka sałat) mały pęczek szczypiorku mała cebula czerwona 4-5 średnich pomidorów puszka kukurydzy 2 garście podprażonych ziaren słonecznika sos winegret ewentualnie kilka liści świeżej bazylii Sposób przygotowania: Botwinę dokładnie umyć, osuszyć, odciąć korzenie, Łodyżki pociąć na 1 cm kawałki, liście poszarpać, bądź też pokroić (nie za mocno
na moim stole...boki), gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut na jasno złoty kolor. KRUSZONKA: 2 łyżki ciasta kruchego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki 1 łyżka ziaren słonecznika lub posiekanych orzechów lub pokruszonych płatków migdałów Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki. Na podpieczony spód wykładamy
Rozpustne gotowanieulubione ziarna lub dodatki". Chleb sam w sobie jest trochę kwaśny, jak to chleby na zakwasie. One tak już mają. Jeżeli lubimy ten smak to możemy po prostu dodać ziarna słonecznika lub dyni czy suszone pomidory. Wówczas ten charakter zakwasowca będzie delikatnie widoczny. Ja, jak pisałem wcześniej, jednak gustuję w pszennych chlebach na drożdżach. Więc idealnym do lekkiego zamaskowania
Marder&Marder Manufactureźle :) Są świetne w podróży, do torebki czy na długie spacery! Porządna dawka zdrowej energii :) Składniki (6 batonów): 200 g daktyli 100 g fig 60 g migdałów 40 g ziaren słonecznika 1 łyżka kakao 2 łyżki przegotowanej wody Przygotowanie: Migdały i słoneczniki zmiel na gładki pyłek, bądź pozostaw mniej rozdrobnione. Następnie zmiksuj daktyle i figi, dodaj zmielone migdały
Zdrowie na języku :PZnudzeni ciągle tymi samymi kanapkami? No to czas na kolejną nietypową i bardzo zdrową pastę kanapkową. Do dzieła! Składniki: 200 g ziaren słonecznika 5 ząbków czosnku 5-6 łyżek oliwy z oliwek garść kiełków słonecznika do posypania sezam i mak do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: - słonecznik umyć, namoczyć 10 minut - słonecznik zagotować w świeżej
Pora na pora i pomidoraszkl. letniej, przegotowanej wody 2 szkl. wody gazowanej ZAKWAS ! ! ! Powyższe składniki to podstawowa wersja tegoż chleba. Ja w zależności na co mam akurat ochotę dodaję jeszcze: 3/4 szkl. ziaren słonecznika 3/4 szkl. nasion dyni 3/4 szkl. sezamu białego Mąkę przesiewamy przez sito, pozostałe po mące pełnoziarnistej otręby dorzucamy do reszty. Dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy zakwas. Mieszamy
Jemy Pijemyjogurt aż skończą się składniki lub miejsce w naczyniach :). Granola kokosowo-orzechowa 3 szklanki płatków owsianych górskich szklanka orzechów laskowych pokrojonych na pół 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki ziaren słonecznika szczypta soli pół kostki masła 3/4 szklanki miodu 5 łyżek brązowego cukru Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przy wybieraniu trybu warto zastanowić się na to, jaki powinien on być
wcinaj toowsianka z kawą, kokosową kazeiną KFD , morelami (również w środku) i mieszanką ziaren słonecznika "Cynamonowy Raj" ~ Zasięg internetu jest tu tragiczny. Wifi w ośrodku w ogóle nie działa, całe szczęście że mam internet mobilny, ale on też nie zbyt daje radę... Wczoraj mimo pogody udało się miło spędzić dzień :) Na dzisiaj żadnych konkretnych planów oprócz kajaków nie mamy, zobaczymy
breakfast of dreamssamo pieczenie). Teraz 1h i chleb gotowy. Chleb wyjąć na kratkę - przed krojeniem trzeba odczekać z 2h aby odparował, inaczej zrobią się dziury. Przydatne informacje: - do składników można dodać ziarna słonecznika, dyni, płatki owsiane itp itd - w trakcie rośnięcia nie czekać nie wiadomo ile, bo chleb może przerosnąć i wtedy opadnie w trakcie pieczenia (ale do tego dochodzi się praktyką
Marder&Marder Manufacturecudowania i wymyślnych składników :) Zwykły prosty chleb. I oto on! :) 340 g mąki pszennej 200 ml wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 30 g ziaren słonecznika odrobinę oleju do posmarowania Skoro ma być prosto i dla leniwych to szybki i prosty przepis. Co prawda prawdziwy przepis dla leniuchów powinien się zaczynać od słów: "Idź
Marder&Marder ManufactureOwsiankowie i poddałem bardzo drobnej modyfikacji. A sponsorem naszego śniadania była firma naturo.pl i dostarczone przez nią produkty :) Wszystkiego dajemy po dwie łyżki: płatki z quinoa płatki orkiszowe ziarna słonecznika siemię lniane rodzynki otręby owsiane miód Suche składniki wrzucamy na patelnię (suchą i rozgrzaną oczywiście) i prażymy. Po paru chwilach dodajemy miód i mieszamy wszystko razem. Smażymy/prażymy
Marder&Marder Manufacturewody 220 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 345 g mąki żytniej typ 2000 450 g mąki orkiszowej typ 2000 600 ml wody 4 łyżeczki soli 150 g ziaren słonecznika Najpierw zaczyn: mieszamy ze sobą wszystkie składniki w dużej misce. Ciasto będzie raczej rzadkie i koszmarnie klejące się do dłoni więc zróbmy to łyżką. Nie musimy jakoś bardzo mocno mieszać, wystarczy
Marder&Marder Manufactureoliwek kroimy na połówki i wrzucamy do sałaty. Obieramy ze skórki połówkę awokado, kroimy w kostkę i dorzucamy do sałaty i oliwek. Na górę dorzucamy kurczaka. Całość obsypujemy garścią ziaren słonecznika i siemieniem lnianym (wyprażonymi wcześniej na suchej patelni). Na koniec polewamy 1 łyżką octu balsamicznego i 5 łyżkami oliwy z oliwek. I skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać
Marder&Marder Manufactureniech wegetarianie też się nacieszą grillem. Jedzonko proste i szybkie, fajna przekąska na grillowe przyjęcie. 4 spore i twarde pomidory 250 g świeżego szpinaku 150 g mozzarelli garść ziaren słonecznika 3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa pieprz, sól sok z cytryny oliwa z oliwek Z pomidorów ścinamy wierzchołki i wydrążamy gniazda nasienne, czyli ogólnie cały środek. Ten środek już
Marder&Marder Manufacturektóre faktycznie dodały soczystości kruchemu mięsu :) Składniki: pół kg piersi z kurczaka mix sałat jedna czerwona papryka ok 10pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek pół bakłażana pół cukinii garść ziaren słonecznika 100g kaszy jaglanej 3 łyżki oliwy kostka rosół z kury Knorr 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku W miseczce łączymy ze sobą kostkę rosołową Knorr z oliwą
ChilliJemyburaków 2 duże cukinie 1 drobno posiekana cebula 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 jajka M 5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Łyżeczka oleju kokosowego do smażenia – może być inny, akurat taki miałam pod ręką Sól, pieprz, ewentualnie świeży tymianek do dekoracji Przygotowanie: 1.Cukinie umyj, zetrzyj
Powiedz dietom nieVegg :) Składniki: 50 g płatków owsianych 200 ml mleka kokosowego 1 banan 2 łyżeczki wiórków kokosowych 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżeczka pasty daktylowej 1 łyżka mix'u smakołyków (ziarna słonecznika, nasiona konopi, migdały, daktyle, miechunka) Przygotowanie: Banana obierz. 2/3 zmiksuj bądź rozgnieć widelcem na mus. Pozostałą część pokrój. Zagotuj mleko kokosowe. Wsyp płatki owsiane i 1 łyżeczkę wiórków kokosowych
Zdrowie na języku :Ppłatków owsianych 200 ml mleka krowiego/roślinnego 1 jabłko 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżeczka pasty daktylowej 1 łyżka mix'u smakołyków (ziarna słonecznika, nasiona konopi, migdały, miechunka, daktyle) Przygotowanie: Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zagotuj mleko. Wsyp płatki owsiane i wiórki kokosowe. Gotuj 4-5 minut. Dodaj 2/3 tartych jabłek i wymieszaj
Zdrowie na języku :Pkeksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) : 560 g mąki pszennej typu 480 80 g ziaren słonecznika 40 g siemienia lnianego łyżeczka soli pół łyżeczki cukru ok. 400 ml przefiltrowanej wody łyżeczka nasion babki płesznik Wieczorem wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać
Weekendy w domu i ogrodziemojej pierwszej w tym roku gotować. Postanowiłam przygotować prostą i szybką surówkę, a przede wszystkim bardzo zdrową. Z olejem słonecznikowym od Oleje Świata , który w smaku jest jak świeże ziarna słonecznika, tego trzeba spróbować. :) Potrzebujemy główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 4 łyżki oleju słonecznikowego, bądź takiego jaki macie w domu, najlepiej tłoczony na zimno łyżeczka soli
MamaOskarkapostała sałatka. Składniki na 2 porcje (jako przystawka) : 0,5 kg świeżego szpinaku (drugie pół zjadła Miśka) 100 g jagód Goi (namoczonych) 50 g ziaren słonecznika (uprażonych na suchej patelni) 1 jabłko (starte grubych oczkach tarki) łyżeczka oliwy, sól, odrobina pieprzu suszonego czosnku Przygotowanie: Umyty szpinak w całości wrzucić na patelnię, lekko posolić i dusić aż przywiędnie (5 minut). Zdjąć
greenscarfdużo szybciej). Mięso doprawiłam i upiekłam w piekarniku polewając od czasu do czasu sosem żeby nie było suche. Całość podałam z kaszą kuskus wymieszaną z świeżymi warzywami i podprażonymi ziarnami słonecznika. Pycha
Milion Smakówmnie typ 2000) Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami (ja wysypałam ziarnami słonecznika), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut
Stare GarySkładniki: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki masła 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki rodzynek 1 duże jabłko 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki ziaren słonecznika cukier puder do posypania Wykonanie: Masło roztopić i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą
O kuchni z uczuciempoł -kilka listków bazylii posiekanej -dwie łyżki miodu -1/4 kostki masła -4 duże garście płatków owsianych pszennych -1 garść:orzechów laskowych, włoskich, migdałów (zagniecione w moździerzu) -1 garść słonecznika -ziarna z 1/2 laski wanilii Odsączone jabłka i gruszki wrzucamy na patelnię bez tłuszczu, smażymy kilka minut, gdy puszczą sok, dorzucamy bazylię. Odstawiamy. Masło topimy w rondelku, dorzucamy miód
BaRepaspełnoziarnistego tagliatelle 3 szklanki jarmużu (mytego, bez twardych ogonków) 150-200 ml oliwy z oliwek 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania (może być inny twardy ser) 2 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przy odcedzaniu odlewamy 1/3 szklanki wody, w której się gotował. Słonecznik prażymy
Moje Kuchenne RewelacjeMoje po 30 minutach było gotowe do pieczenia. Być może w waszych warunkach będzie to nico inny czas. Tutaj macie zdjęcie chleba jeszcze przed wyrastaniem. Ja dodatkowo wierzch posypałam ziarnami słonecznika. Niemniej jednak po tym czasie włączyłam piekarnik. Producent radzi, aby chleb przed samym wypiekiem zwilżyć wodą (chodzi o chrupiacą skórkę). Wg producenta również piekarnik należy rozgrzać
MamaOskarkaposmakować lub napełnić mały brzuszek :) Oskar ma 7 miesięcy i spokojnie to je ze smakiem. Potrzebujemy: 1 banan 1 jajko (najlepiej z wiadomego źródła) 1 łyżka mąki żytniej łyżeczka ziaren słonecznika 2 łyżki kaszki kukurydzianej łyżeczka oleju Wszystkie składniki blendujemy i smażymy na suchej patelni. Ja używam ceramicznej, do której nic się nie przykleja. Dla starszych dzieci można dać
MamaOskarkaZiarna kolendry i kminu utłuc w moździerzu. Gotową zupę zmiksować blenderem na krem, doprawićdo smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawami. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą i prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Smacznego
kolorowotorcikowoChinach uprawia się go masowo jako roślinę przyprawową. A u nas przechodzi prawdziwy renesans. Pesto z czosnku niedźwiedziego Składniki: 1 wiązanka czosnku niedźwiedziego 4 liście jarmużu ok. 1/2 szklanki ziaren słonecznika ok. 1/2 szklanki startej mozzarelli dobrego gatunku ok. 1/2 szklanki oliwy Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze / choperze na jednolitą masę. Ja zrobiłam to w choperze marki RUUSEL HUBS
Bon Appetit Małgorzatymałym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić dżemu. Smacznego :) Polecam na śniadanko : Chleb żytni bądź pełnoziarnisty z ziarnami słonecznika i dyni z kremem z mleka kokosowego i dżemem ogórkowym (gdy mleko kokosowe stoi długo w puszce rozwarstwia się tworząc krem kokosowy i wodę, dopiero
KreatywnePinyszklanka brązowego cukru, 100 g białego cukru, 100 – 120 g rodzynek, 1 cukier waniliowy, 2 jajka, 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka mąki, 2 – 3 łyżki mleka, można dodać ziarna słonecznika, suszoną żurawinę Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem brązowym, białym i waniliowym na puszystą masę.Dodać jajka i dobrze wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę. Wymieszać. Następnie dodać mleko i resztę mąki
kulinarnajamka.blogspot.comNajlepiej smakują z mlekiem lub gorącym kakao ;-) Smacznego! SKŁADNIKI: - 200 g masła (nie używaj margaryny!) - 200 g mąki owsianej - 100 g siemienia lnianego - 50 g płatków owsianych - 50 g ziaren słonecznika - 150 g mąki pełnoziarnistej pszennej - łyżka lub dwie miodu - 4 łyżki brązowego cukru - 3 żółtka - 2 białka Ciasto zagnieć bardzo szybko i schłodź w zamrażalniku przez 20 minut
SMYKWKUCHNIświeżych drożdży, 40 g otrębów orkiszowych, 250ml maślanki, 250 ml letniej wody, 4 łyżki letniego mleka, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, dwie garści ziaren słonecznika. Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, 4 łyżkami mleka. Dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąki przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Mieszamy
Aga w kuchnigotowe już mamy. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 250 g ciepłej wody, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 150 g mąki pszennej, 300 g mąki pszennej razowej, 100 g ziaren słonecznika. Przygotowanie: Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy sól, cukier, rozkruszone drożdże i całość mieszamy. Dodajemy mąką pszenną i łączymy z rozpuszczonymi drożdżami. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
Moniki Smakołykipodawać z sosem winegret lub z delikatniejszym na bazie octu balsamicznego - jak kto woli. Polecam jako lekką kolację;) Składniki (3 porcje): Sałatka: 10 czarnych oliwek garść rukoli 2 łyżki ziaren słonecznika prażonych na suchej patelni 1/2 czerwonej cebuli 1 zielona papryka 100 g sera typu feta 250 g żółtych pomidorków koktajlowych Sos balsamiczny: 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki octu
Powiedz dietom niePyszne wiosenne kanapki. Składniki : 5-6 kromek razowego chleba ( np. z ziarnami słonecznika ) 1 świeży ogórek 5-6 plasterków szynki 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 mała czerwona papryka słodka lub pomidor sól pieprz słodka papryka mielona masło lub margaryna do posmarowania chleba Sposób wykonania : Chlebek smarujemy masłem lub margaryną ( np. śniadaniową ). Następnie kładziemy na każdą kromkę plasterek szynki
Przepisy i porady kulinarnesmaku (ilość i rodzaj przypraw zależy od tego, jak intensywny był bulion). Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, a dodatkowo - tak jak u mnie - zupę można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni
Kto ugości moich gości?płatków jaglanych 50 g otrębów pszennych lub żytnich 2 duże jabłka 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka soli morskiej 50 g siemienia lnianego 50 g ziaren słonecznika 40 g cukru brązowego 1 łyżka domowej esencji waniliowej 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu Wykonanie: Jabłko dokładnie myjemy, usuwamy z niego gniazda nasienne i blendujemy razem ze skórką
Kulinarne przygody Gatitypieprzem kolorowym Ser Koryciński z czarnuszką Ser Koryciński z orzechami włoskimi Ser Koryciński z suszonym pomidorem, bazylią i czosnkiem Ser Koryciński z suszonym pomidorem i szypiorkiem Ser Koryciński z ziarnami (słonecznik, dynia, siemie lniane) Ser Koryciński z żurawiną Ser Koryciński z oliwką Ser Koryciński z ziołami prowansalskimi Ser Koryciński z kminkiem Ser Koryciński z kozieradką Ser Koryciński z miętą
Moje domowe kucharzeniemąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 1 łyżeczka miodu 600 ml ciepłej wody Ziarna słonecznika, pestki dyni do posypania, lub sezamu Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dobrze wyrobić 5 - 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może
Na słodko lub wytrawniepuszka pomidorów (bez skórki) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dużej papryki czerwonej 1 łyżka oliwy z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sól, suszona pietruszka, papryka ostra opcjonalnie: mozarella, ziarna słonecznika i dynii Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w szerokie paski. Wkładamy na papier lub blachę i pieczemy przez ok. 25minut. Skóra z łatwością zejdzie
Kitchens AlphabetNa sobotni wieczór, odwiedziny Przyjaciół, czy kolację dla Męża ;)Dodatki są kwestią własnego wyboru, smaku i tego, co akurat mamy pod ręką :)Domowa pizzaSkładniki:3 szklanki
Lawendowe NieboSkładniki: 200 g rurki Czaniecki,1 podwójna pierś kurczaka,kilka suszonych pomidorów w oliwie,300 ml kremówki,6 brykietów szpinaku,kilka zielonych oliwek,2 łyżki ziaren słonecznika,3 łyżki startego żółtego sera,sól,pieprz. Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy brykiety szpinaku i mieszamy, aż do rozmrożenia się
Aga w kuchnidrożdżowe, to jest bardzo pyszne! "Składniki:szklanka maki pszenno-żytniejszklanka mąki pszennej + 2 łyżki mąki do posypaniagarść maku3 g świeżych drożdżyok. 1,5 łyżeczki soliszklanka cieplej wodydodatkowo ziarna słonecznika i dyni oraz płatki owsianeSposób przygotowania:Do miski wsypujemy obie mąki, pokruszone drożdże, sól i mak, a następnie zalewamy to wszystko wodą. Mieszamy ręką albo drewnianą łyżką
Słodkie PrzyjemnościLubię od czasu do czasu zjeść sobie kaszę jaglaną na śniadanie :)Składniki:pół szklanki suchej kaszy jaglanej1 szklanka wody1 łyżka ziaren słonecznika1 łyżeczka sezamu1 łyżeczka siemienia
Kuchnia domowa AniNie mogę uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań
UgotujmyTo.plodsączyć z zalewy.Sałatkę układać warstwami: brokuły, kurczak, kukurydza, ser feta.Jogurt wymieszać z majonezem i polać sałatkę. Można na końcu posypać wierzch sałatki uprażonymi ziarnami słonecznika lub drobno posiekanymi i uprażonymi orzechami.Jak zauważyliście kolejny raz użyłam patelni grillowej WOLL Logic otrzymanej ze sklepu Gustus. Używam jej dość często, kiedy mam ochotę na coś
Codzienna kuchnia niecodziennanaturalnym, jogurtem greckim lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Można także połączyć majonez z jogurtem czy śmietaną.Sałatka ma wyjątkowy, lekko słodkawy smak.Zamiast płatków migdałów można użyć ziaren słonecznika i je uprażyć, lub dodać po 50 g obydwóch.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaczerwonej fasoli1/2 puszki kukurydzy 400g (lub 1 mała puszka, czasami można kupić takie malutkie)paczka (100g) ziaren słonecznikamała kapusta pekińska2 łodygi selera naciowegomajonezłyżka jogurtu greckiegosól, pieprz1/2 ząbka czosnkukoperekWykonanie:Pierś gotujemy z przyprawami, lub wykorzystujemy mięsko od gotowania rosołu, studzimy, kroimy w sporą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni - studzimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Pekinkę kroimy i seler naciowy
Walijskie Pichcenieopakowanie mix-u sałat z rukolą 50 g oliwek ½ opakowania ulubionych kiełków około 10 sztuk pomidorków cherry 1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka 50 g ziaren słonecznika Sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy miodowej lub dijon szczypta
Mania Gotowaniaśmietankowego, ¼ świeżego brokułu, 50 g zielonych oliwek, 3 garści listków świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, sok z ½ cytryny, 100 ml oleju rzepakowego, 1 łyżka pestek dyni, 2 łyżeczki ziaren słonecznika, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki sezamu czarnego, ziarenka kapary. Przygotowanie: Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej
Moniki Smakołykiśniadania jednak wolę sałatki), to owsiankę jednak można jeść :) Składniki: płatki owsiane zwykłe siemię lniane złoty len żurawina suszona wiórki kokosowe płatki migdałowe mleko sojowe miód lipowy lub gryczany ziarna słonecznika O właściwościach siemienia lnianego i złotego lnu pisałam tutaj.Płatki gotujemy według przepisu na opakowaniu w wodzie. Przekładamy do miseczki, dolewamy mleko sojowe i dodajemy pozostałe składniki. Smacznego
chwile dla mnieMoja propozycja na mięsny obiad idealny do ryżu bądź makaronu... składniki: 4 porcje 500 gram mięsa mielonego 5 liści kapusty 1 średnia marchewka ziarna słonecznika jako panierka 500 ml. przecieru pomidorowego przyprawy: bazylia, oregano, chilli, czosnek, papryka slodka Kapustę bardzo drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Do poszatkowanych warzyw dodajemy mięso mielone wszystko dokładnie dodajemy, przyprawiamy
NaKońcuJęzykaPrzepis na ten chleb znalazłam u Mirabbelki. Mirabbelka go piecze bez ziaren, ale ponieważ my lubimy chleby z wkładką, do mojego wypieku dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Chleb razowy na zakwasie Składniki: Zaczyn 0,5 szkl. zakwasu zrobionego z mąki żytniej i wodyok. 1 szklanki letniej wody 2 szklanki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 1,5-2 szklanki
Kulinarne przygody Gatitybrązowego cukru 2 jabłka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki esencji waniliowej Po 50 g: ziaren słonecznika orzechów ziemnych wiórków kokosowych platków migdałowych rodzynek suszonych moreli suszonych brzoskwiń suszonej żurawiny suszonych fig Wykonanie: Do miski wrzucamy płatki, otręby, wszystkie przyprawy i olej. Z jabłka wykrwawamy gniazdko i razem
Kulinarne przygody Gatitytego celu parowara. Szparagi gotowane na parze Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika sól pieprz Wykonanie:Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag dobrze wie, w którym miejscu powinien się złamać :-).Zdrewaniałe końcówki możemy wykorzystać
Kulinarne przygody Gatitypenne, ale i tak bardzo smakowało. Polecam wielbicielom makaronów.Makaron ze szpinakowym pesto Składniki na pesto: 5 dużych garści liści szpinaku, bez łodyżek 3 ząbki czosnku 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek EV 4 łyżki starego twardego sera typu parmezan sól, pieprz1/2 opakowania makaronu (kształt i rodzaj wedle gustu)50 g parmezanu lub innego twardego sera typu
Kulinarne przygody Gatityskładniki bardzo łatwo dostępne. Składniki: 1 kg marchewek 1 l bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku ½ średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy
PastelFoodręcznikach papierowych. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich i kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami, ziarnami słonecznika, zarodkami pszennymi. To prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B a dzięki dodatkowi suszonych owoców staje się naturalnym
Emcia Pichcimąki żytniej - 1/3 łyżeczki suszonych drożdży Mieszamy zostawiamy na 12 godzin SKŁADNIKI: - w/w zaczyn - 4 szklanki mąki chlebowej pszennej - 2,5 szklanki wody - 1/2 szklanki siemienia lnianego - 1/3 szklanki ziaren słonecznika - łyżka soli - 3 łyżki miodu - łyżka oliwy Składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto 20 minut. Przekładamy do wysmarowanych olejem blaszek. Po podwojeniu objętości, pieczemy 75 minut. Smacznego
SMYKWKUCHNI