pieprz kolorowy świeżo zmielony Kaszę gotuję zgodnie z przepisem, studzę. Cebulę drobno kroję, ogórka w kosteczkę, pomidorki w ćwiartki. Na kaszę kruszę twaróg, na to wykładam cebulę, ogórka, posypuję ziarnami słonecznika. Wykładam pomidorki. Całość solę, pieprzę, polewam oliwą. Lekka sałatka gotowa :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowotruskawkami, ziarenkami i samym dobrodziejstwem! Na pokuszenie! Składniki -lody u mnie zuppa inglese -truskawki -suszone morele Skworcu - są przepyszne - nie twarde i nie gumowate -Migdałowy Przylądek- mieszanka prażonych ziaren słonecznika,sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe od Ziarenkowo -sos do deserów u mnie mango -możesz ale nie musisz dodać łyżkę ulubionego alkoholu na smaczek- opcjonalnie Na sam dół pucharka
Z Kuchni Do Kuchniszkl. przegotowanej, letniej wody, płatkami owsianymi oraz pokruszonymi drożdżami. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać sól, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz żurawinę. Dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą porcję ciasta ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce. Odstawić na 15min
Z miłości do słodkościjogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu sól pieprz Seler umyć i pokroić w poprzek na cienkie kawałeczki. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące do selera. Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni (pilnować by się nie przypalił). Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem polać pokrojonego selera i jabłko, wymieszać. Ilość sosu dostosować
Kuchcik gotujetalerzu układamy rukolę. Kiełbasę kroimy w paski, paprykę w kostkę, a rzodkiewki w plastry i układamy na rukoli. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, polewamy sałatkę. Całość posypujemy ziarnami słonecznika
Moja smaczna kuchniaPomidory już dojrzewają na działce, są okazałe, czerwone i pachnące latem. Są idealne do sałatek. Dzisiaj polecam pyszną letnią sałatkę z pomidorów z oliwą, pietruszką, cebulką i miksem prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pini. 2 dojrzałe pomidory myjemy, obsuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, doprawiamy je solą i czarnym pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i cebulkę pokrojoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięosób 2 świeże jajka ok. 300g samych różyczek brokuła 1/2 pęczka natki pietruszki 60g białej cebuli 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Różyczki brokuła płuczę pod bieżącą wodą, osuszam. Ostrym nożem (najlepiej nożem szefa bądź Santoku) drobno siekam różyczki. Cebulę i czosnek obieram, również bardzo drobno(...)natkę pietruszki także. Na suchej patelni prażę słonecznik i dynię, a gdy się zarumienią, przesypuję do małego pojemniczka i odstawiam. Na tej samej patelni rozgrzewam masło klarowane (1 łyżka), wrzucam i szklę cebulę, w połowie smażenia dodaję czosnek, po czym wrzucam posiekanego brokuła. Smażę 4-5 minut. Dodaję też ziarna, posiekaną natkę, doprawiam. Na osobnej patelni rozgrzewam masło
W kuchni Karmel-itkicukruSposób przygotowania:1. Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Studzimy.2. Fetę kroimy w kostkę.3. Umyte pomidory kroimy w półplasterki.4. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.5. Składniki sosu mieszamy (proporcje wedle smaku).6. Na półmisku układamy warstwami: brokuł, feta, pomidory, całość polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem.Prosto, szybko i smacznie - czego
Kuchnia domowa Anizarówno świeże jak i suszone. Cienkie plasterki czerwonej cebuli. Plasterki wędzonego, podsmażonego boczku. Posypałam sałatkę pokrojonym w kostkę kozim serem. Wszystkie składniki wymieszałam. Podsmażyłam na patelni ziarna słonecznika i posypałam nimi sałatkę. Na koniec sporządziłam sos: sól, pieprz oliwa z oliwek ocet balsamiczny miód musztarda dijon dowolne zioła Sos wymieszałam i polałam nim sałatkę
potrawyregionalneżytniej typ 720 300 g mąki pszennej 375 ml wody 6 g drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych) 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 100 gram ziaren słonecznika (plus odrobina do posypania chleba) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Niestety mąką żytnia ma to do siebie, że bardzo się klei do rąk. Dlatego warto użyć
Marder&Marder Manufacturecudny smak ziaren wiedziałam, że w ten rodzaj chlebka trzeba się po prostu wsmakować :)) bo chleb jest pyszny. Szczególnie przypadł mi do gustu posmarowany twarożkiem. Składniki: 125 g ziaren słonecznika 125 g siemienia lnianego 125 g sezamu 125 g pestek dyni 2-3 łyżeczki czarnuszki 4 całe jaja 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu
Walijskie Pichcenietalerzu okładamy roszponkę, a na niej plastry buraka. Dresing: w miseczce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz i polewamy tym buraki. Na koniec posypujemy wyprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. I dodam, że smakuje genialnie! A w moich ustach to brzmi - delikatnie mówiąc - dziwnie, bo ja nie lubię buraków. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz
Marder&Marder Manufacturepomidorków2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka musztardy sarepskiejAwokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na małe kawałki. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Suszone pomidory i szynkę pokroić w paseczki. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać krakersy i wymieszać. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą, skropić sałatkę. Jeszcze
Monia miesza i gotujesłonecznika w środku :) Z powodu użycia maślanki w przepisie najlepiej zjeść ten chleb w ciągu 3-4 dni. Zachęcam do wypróbowania, bo nie dość, że jest bardzo prosty to smakuje świetnie! :) KUKURYDZIANY CHLEB NA MAŚLANCE lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm ~500ml maślanki naturalnej ~250g mąki kukurydzianej ~4 łyżki mieszanki ziaren(...)cytryny (ważny składnik, nie pomijajcie!) ~łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia (na sodzie jest odrobinie pulchniejszy) ~płaska łyżka soli (lub do smaku) W dużej misce wymieszaj mąkę, ziarna słonecznika, sól i sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką
chili & sugarpasta z suszonych pomidorów i słonecznika, chrupiący boczek i trochę zieleniny w postaci rukoli i awokado. Myślę, że niejeden facet (i pewnie też niejedna kobieta), będzie takim śniadaniem ukontentowany. Przynajmniej ja na pewno byłbym zachwycony, dostając taką wałówkę na wynos. :D * SKŁADNIKI na 2 kanapki Soczysty filet: 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka ziaren kuminu(...)kolorowego ziarnistego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju, np. rzepakowego Pieczywo: chleb drwalski, bagietka rustykalna lub ciabatta Pasta z suszonych pomidorów: ¼ szklanki ziaren słonecznika 6 suszonych pomidorów kilka kaparów 2 łyżki oliwy ze słoiczka po pomidorach 1 ząbek czosnku Dodatki: pół dojrzałęgo awokado garść rukoli kilka plastrów wędzonego boczku * PRZYGOTOWANIE Soczysty filet Gorczycę
Food Squaremi.Ten natomiast przypadł mi do gustu,dlatego lubię do niego powracać.Jeśli jeszcze nie próbowaliście to bardzo zachęcam.Może Wasze życie ten chlebek też zmieni? Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika 3/4 szkl siemienia lnianego 1/2 szkl migdałów,dyni 1 1/2 szkl płatków jaglanych( mogą być owsiane jeśli nie unikacie glutenu) 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka soli
Niespełnione zdolności kulinarnezamian zwiększyć ilość płatków owsianych) pół szklanki posiekanych orzechów Felix koktajl orzechowy garść ulubionych suszonych owoców (u mnie: wiśnie, rodzynki, biała morwa) pół szklanki ulubionych ziaren/ nasion/ pestek (np. ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sezam, czy nasiona chia) pół szklanki miodu (użyłam wrzosowego) pół szklanki masła orzechowego + dodatkowe kilka łyżek do posmarowania granoli (masło orzechowe zrobimy z orzeszków
Domowa Cookierenka Agi