była duuuuuża ilość rukoli, czerwona sałata masłowa, musztardowiec, mizuna); ilość sałaty według uznania ok. 100 g sera pleśniowego (użyłam gorgonzoli; świetnie sprawdza się polski lazur) duża gruszka 3 łyżki ziaren słonecznika ocet winny lub jabłkowy dobra oliwa Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Sałaty umyć, ewentualnie rozdrobnić i osuszyć. Gruszkę umyć i usunąć z niej gniazdo nasienne. Pokroić gruszkę na kawałki
Weekendy w domu i ogrodziejakie lubicie. Moja mieszanka mi bardzo smakowała! Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 2 szklanki orzechów i nasion ( u mnie orzechy brazylijskie, pecan, macadamia , migdały w płatkach, nasiona Chia , ziarna słonecznika) 1/4 szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) szczypta soli 2 i 1/2 łyżeczki
Blondynka Gotujeuzyskamy coś między chlebem a bułką . Taki wypiek w smaku jest delikatniejszy i świeżość zachowa dłużej .Natomiast na oko nie widać różnicy. Często do chleba dodaje jakieś dodatki , typu ziarna słonecznika, sezamu, kminku,płatki owsiane , gryczane lub zioła. Ważne żeby nie dać wszystkiego na raz . Kiedyś tak zrobiłam , był ohydny . Nawet mój pies nie chciał go zjeść
Eli Gotowaniebiorę ze sobą obiad. Najczęściej jest to sałatka. Dzisiaj taką proponuję. składniki: - sałata - szpinak - pomidorki - ser bałkański - papryka czerwona - łyżka orzechów: nerkowca, ziemne, laskowy, włoski - troszkę suszonej żurawiny, rodzynek, ziaren słonecznika - brzoskwinia polska dojrzała - dresing: ocet morelowy, oliwa z oliwek
SMYKWKUCHNIzdrowe i bardzo sycące śniadanko, które ostatnio upodobał sobie mój mąż :) Składniki: 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki soku malinowego 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka płatków migdałów 1 łyżeczka pestek dyni 1-2 łyżki otrębów pszennych 2 orzechy włoskie Sposób przygotowania: Rodzynki sparzyć we wrzątku. Pestki dyni i orzechy włoskie posiekać. Wszystkie
Na Ciasteczkowych PapierachZdrowe śniadanko to podstawa! Owsianka z płatków pszennych: - 50 ml mleka -100 ml wody - borówki - mango - mieszanka żurawiny, orzechów laskowych, nerkowca, migdałów, ziaren słonecznika i dyni - 3 łyżki płatków owsianych Smacznego
SMYKWKUCHNIposypuję ziarenkami. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Do przygotowania paluszków wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono, jak również do dań głównych
Tradycyjna kuchnia Kasimąki pszennej razowej 0,5 kg mąki żytniej żurkowej szklanka zsiadłego mleka szklanka świeżego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 g drożdży 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 60 ml oliwy z oliwek Sposób przygotowania Do miski wkładamy drożdże, dodajemy świeże mleko, łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
Miód i pieprzkrem przelewam do miseczek przygotowanych z wydrążonej cukinii, posypuję ziarenkami i podaję. Zupę krem podałam z mieszanką ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono, jak również do dań
Tradycyjna kuchnia KasiOczywiście danie podane na fenomenalnej porcelanie Bogucice seria Istria. Składniki: 2 dojrzałe pomidory ząbek czosnku kilka liści bazylii 4 suszone pomidory kilka szt kaparów 100 g prażonych ziaren słonecznika Makaron świderki Makarony Polskie sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidory kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki. Następnie kroimy je w mniejsze kawałki
Malinowe Pocałunkibezglutenowej - 100g mąki kukurydzianej - 50g płatków owsianych - 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki pestek dyni - 2 łyżki ziaren słonecznika - 1 łyżka siemienia lnianego - 500ml wody - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - W misce wymieszać razem wszystkie suche składniki - Stopniowo dodawać letnią wodę, mieszając masę łyżką - Ciasto powinno być dość płynne
Wegańska kuchnia orientalnaSkładniki: na 2 osoby pół opakowania makaronu penne pesto : pęczek bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek, 50 gr ziaren słonecznika, ząbek czosnku, 3 łyżki startego parmezanu . Całość zmiksować w blenderze Dosolić do smaku Uwaga! parmezan jest już słony. Przygotowanie: 1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu 2. przygotuj w międzyczasie
AZgotuj!zmieszałam te składniki. Dodałam pomidor , cebulę, ciecierzycę z puszki (jest w gulaszu rybnym jej połowa). Całość skropiłam sokiem i oliwą. Doprawiłam solą i pieprzem. Jeszcze ziarno słonecznika. Składniki: pomidor szpinak baby ugotowany ryż puszka cieciorki wędzony pstrąg oliwa cytryna sól pieprz czerwona cebula ziarenka słonecznika
AZgotuj!cebule (1 czerwona i 1 biała) - 2-3 ząbki czosnku - sól, pieprz - łyżeczka ostrej papryki - szklanka wywaru drobiowego lub wołowego - pół łyżeczki oregano - 400 ml mleka kokosowego - uprażone ziarna słonecznika - masło i oliwa Sposób przygotowania: Dynię myjemy, wydrążamy gniazda nasiennie, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie
Pan i Pani Smith w kuchnismaku. Składniki: pęczek botwiny sałata masłowa (bądź też każda inna, lub nawet mieszanka sałat) mały pęczek szczypiorku mała cebula czerwona 4-5 średnich pomidorów puszka kukurydzy 2 garście podprażonych ziaren słonecznika sos winegret ewentualnie kilka liści świeżej bazylii Sposób przygotowania: Botwinę dokładnie umyć, osuszyć, odciąć korzenie, Łodyżki pociąć na 1 cm kawałki, liście poszarpać, bądź też pokroić (nie za mocno
na moim stole...