mąki żytniej - 1/3 łyżeczki suszonych drożdży Mieszamy zostawiamy na 12 godzin SKŁADNIKI: - w/w zaczyn - 4 szklanki mąki chlebowej pszennej - 2,5 szklanki wody - 1/2 szklanki siemienia lnianego - 1/3 szklanki ziaren słonecznika - łyżka soli - 3 łyżki miodu - łyżka oliwy Składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto 20 minut. Przekładamy do wysmarowanych olejem blaszek. Po podwojeniu objętości, pieczemy 75 minut. Smacznego
SMYKWKUCHNIgotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę - 20g świeżych drożdży ( lub łyżeczka suszonych) - 2 łyżki oliwy - pół łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) - łyżeczka soli morskiej - 250ml letniej wody - 2 łyżki ziaren (słonecznik, dynia itp.) Do posmarowania: żółtko wymieszane z łyżeczką wody i trochę oliwy Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody następnie dodać do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto. Przełożyć do miski
Smaczne Zdrowetakże na zdrowy deser. Jest to przepis, który można dowolnie modyfikować – zamiast truskawek możemy dać np. jagody, zamiast orzechów – tahinę lub masło orzechowe, a zamiast płatków migdałowych ziarna słonecznika czy sezamu. Pycha. Inspiracja. Nadzienie: 400 g truskawek 1/4 szklanki syropu klonowego 1-2 łyżki miodu 2 płaskie łyżki mąki (skrobii) kukurydzianej Batoniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
Poezja smakupełnoziarnistą (po ½ kg każdej) 1 paczka =150g dowolnych otrąb (pszenne, żytnie, owsiane itp.) ½ szkl. płatków owsianych (zwykłych np.”górskich”, a NIE błyskawicznych) 1 szkl. ziaren siemienia lnianego 1 szkl. ziaren słonecznika ½ szkl. pestek dyni (opcjonalnie, akurat tym razem nie dałam) 2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżki soli 1 l i 250ml wody (woda lekko letnia „kranówa”) Do Wielkiego Gara wrzucić
Grunt to przepis!miejscu na 3 godziny.Składniki (na 9 bułek): 410 g zaczynu300 g mąki pszennej chlebowej100 g letniej wody 20 g oliwy 15 g zmielonego słodu czekoladowego9 g soli ziarna siemienia lnianego, słonecznika i otręby pszenne do posypaniaodrobina wody i mąki do zrobienia kleiku na posmarowanie bułek Przygotowanie bułek: W dużej misce umieść najpierw zaczyn, wodę i olej. Dodaj(...)ponownego wyrastania na 50-60 minut.Rozgrzej piekarnik do 240 °C, w tym czasie z odrobiny mąki i wody zrób kleik, posmaruj nim bułki, i posyp z góry mieszanką ziaren siemienia, słonecznika i otrąb. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, zmniejsz temperaturę do 220 °C, włóż blachę z bułkami do pieca, spryskaj bułki wodą i piecz 5 minut. Po 5 minutach zmniejsz
Grahamka, weka i kajzerkaPost Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojedługości około 40 cm i szerokości 11 cm) : 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową) 1 szklanka płatków owsianych po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba) Wykonannie : Z wody, drożdży
cucinarechia - 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju) - 40g otrębów gryczanych - 50g płatków gryczanych - 950g (ml) wody mineralnej lub filtrowanej W misie miksera umieszczamy mąki, dodajemy zakwas, sól, ziarna (chia, słonecznik, dynia, siemię lniane) płatki oraz otręby gryczane, sól, oliwę, wlewamy ok.800g (ml) wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok.5-10 minut, znów mieszamy (masa powinna zacząć gęstnieć, chia zaczyna żelować(...)używamy form metalowych należy je przesmarować i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto w formach dokładnie ubijamy (łyżką maczaną w zimnej wodzie), wygładzamy i obsypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie płatki gryczane, pestki dyni i siemię lniane), skrapiamy dość obficie wodą i odstawiamy najlepiej zakryte folią do wyrastania. Po ok.10-15h, gdy widać wyraźnie, że chleb wyrósł wstawiamy formy
Smaczne Zdrowedrożdży -3 łyżeczki cukru -600 ml ciepłej wody -3 łyżeczki soli -5 szklanek mąki pszennej 650 -2,5 szklanki mąki żytniej -3-4 łyżki oleju -głęboki talerz mieszanki ziaren dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, itp Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 200 ml wody i szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski
Maminek kulinarnywyszło super :) Potrzebne składniki: 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 100 g tofu 1 łyżka oleju kokosowego 2 bakłażany 2 burki 1 łyżka octu balsamicznego garść uprażonych pestek słonecznika 1 ząbek czosnku sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Bakłażany przecinamy na pół i wydrążamy środek. Łódeczki posypujemy solą i odstawiamy na 5 min., następnie płuczemy wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem(...)Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octem balsamicznym. Bakłażany faszerujemy kaszą jaglaną z tufu następnie dodajemy mus buraczany, posypujemy ziarnami z słonecznika i zapiekamy przez 10 min. w 180 st. http://kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/2015/02/zapraszam-na-konkurs.html
Łycha smakówgładkie ciasto Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłym miejscu. Po tym odgazować ciasto chwilę je wyrabiając i przełożyć wo wysmarowanych i oprószonych form (otrębami i ziarnami np. słonecznika) Pozostawić do wyrośnięcia ponownie na 30 minut Po tym czasie upiec chleb w temp. 180 C 30-45 minut w zależności od wielkości form. Smacznego! a to była moja
greenscarflitrem bulionu warzywnego i gotujemy kolejne 20 - 30 minut. Po ostygnięciu blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Krem podajemy sam, z dodatkiem śmietany, zieleniny lub ziaren sezamu, słonecznika, dyni,...Smacznego
Taste Of My Daydruga z czarną rzepą. Składniki na 2 małe bochenki: 500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 10 g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 480 ml wody Mieszanka ziaren: 50 g słonecznika 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zostawiamy tylko 3 łyżki ziaren, na koniec posypiemy nimi chleb. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Pewnie
Marder&Marder Manufactureładnie wyrósł. Zróbcie kleik z mąki z wodą (łyżka mąki i 2-3łyżki zimnej wody), posmarujcie pędzlem po wierzchu chleb i posypcie go czarnuszką, otrębami, płatkami lub ziarnami dyni czy słonecznika. Piekarnik ustawcie na 220⁰C. Na dno włóżcie blachę do pieczenia z zimną wodą, żeby przez pierwsze 20 minut pieczenia chleb piekł się w wilgotnym wnętrzu piekarnika(...)chlebowej lub typu 550 (u mnie 200g Lubella typ 550 + 300g Lubella 3 ziarna) 330ml piwa Porter, u mnie Ciechan Porter 20g świeżych drożdży, 10g suszonych lub opakowanie 7g drożdży instant pełna łyżka stołowa cukru (może być biały, brązowy lub muscovado) płaska łyżeczka soli czarnuszka, pestki słonecznika , dyni albo płatki żytnie, owsiane lub otręby
Karo in the Kitchenłyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 180 ml oleju 180 g brązowego cukru 3 jaja 150 g surowych startych na grubej tarce buraków sok z cytryny 75 g ziaren (sienie lniane, słonecznik)75 g rodzynek Wykonanie: Cukier i olej miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy buraki, sok z cytryny, rodzynki i ziarna. Na koniec wsypujemy
Kulinarne przygody Gatity