pestek dyni 75 g słonecznika 75 g sezamu 2 łyżki miodu 100 g rodzynek 3 łyżki oleju kokosowego/masła 1. Wszystkie składniki oprócz rodzynek i miodu wsypujemy do dużej miski i mieszamy. 2. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju kokosowego/masła i prażymy na nim przez kilka minut wymieszane płatki i ziarna. 3. Do uprażonych płatków dodajemy miód i rodzynki
NA MOIM TALERZUfety,szczypta soli,pestki dyni,słonecznik łuskany,1 żółtko.Przygotowanie: Produkty sypkie tj. mąka, sól, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, dodajemy jajka, miękką margarynę, oliwę, jogurt i ręcznie wyrabiamy ciasto. Następnie wkładamy ciasto na 30 min do zamrażarki. Po wyciągnięciu formujemy kulki, wkładając w środek łyżeczkę rozgniecionej fety. Bułeczki smarujemy żółtkiem, posypujemy ziarnami i pieczemy
Aga w kuchnibananem, miodem, ziarnami i suszoną żurawiną. Podobno można je przechowywać do 3 dni, aczkolwiek nie zdążyłam tego uświadczyć, bo na drugi dzień zostało zaledwie kilka okruszków... Składniki: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych, 20g otrębów owsianych, 1 opakowanie musli z bananem i czekoladą Gellwe , 1 opakowanie musli z żurawiną Gellwe , 50g pestek słonecznika
Z miłości do słodkościpszennej pół szklanki słonecznika lub dyni (lub mix) 3 łyżki siemienia lnianego 2 i 3/4 szklanki wody zakwas łyżeczka soli duża łyżka miodu Wykonanie: Dzień wcześniej aktywuję zakwas: mieszam go ze szklanką mąki żytniej i wodą do uzyskania mokrej konsystencji (trochę ponad pól szklanki wody) i zostawiam na noc. Rano dodaję do zaczynu przesianą mąkę, ziarna, sól, miód
Lubczyk i Waniliałyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka oleju z orzechów laskowych 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru sałatka 3 garści kiełków słonecznika 1/2 dojrzałego, ale jędrnego mango 1/3 melona ( najlepiej cantaloupe) 1 nieduża słodka i chrupiąca gruszka 2 plastry pomarańczy 6-8 listków melisy cytrynowej dressing sok z połowy limonki łyżka miodu(...)dwóch kurzych jaj dwie łyżki orzeszków pinii łyżka brązowego cukru pół łyżeczki soli łyżka czerwonego pieprzu 10 listków świeżej szałwi 3-4 cm kawałek świeżego imbiru dodatkowo kilka ziaren czerwonego pieprzu nitki z papryczek chilli krem balsamiczny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Łososia oczyścić (usunąć pensetą ości jeżeli są) pokroić w paski o szerokości około 5 cm. Imbir obrać ( najprościej zrobić
DefinicjaSmakusłonecznika, siemię lniane ulubione zioła Wykonanie: Dynię wydrążamy, kroimy w kostkę. Na rozgrzane masło w garnuszku wrzucamy kawałki dyni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwilę razem zrumieniamy, po czym dolewamy bulion- tyle aby zakryło naszą dynię. Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę. Dusimy pod przykryciem ok 20 minut. Po tym czasie blendujemy, doprawiamy do smaku.Gotową zupkę posypujemy uprażonymi ziarnami
Z Majeczką w kuchniboczniaków 3/4 kubka płatków owsianych 1 l wrzątku 3 łyżki pestek z dyni Przyprawy: sól do smaku, 1 łyżeczka ostrej papryki, czubata łyżeczka majeranku, szczypta ziela angielskiego (lub 4 ziarna) zielona pietruszka do posypania Przygotowanie: Płatki zalej wrzątkiem w proporcji 1:1. Odstaw na czas przygotowywania pozostałych składników. Por i cebulę pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka z odrobiną wody(...)duś pod przykryciem. Marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki długości około 3 cm, seler i paprykę w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Dodaj pokrojone pomidory, grzyby i pestki słonecznika Duś pod przykryciem około 15 minut Dolej wodę, dodaj przyprawy (z wyjątkiem majeranku) i gotuj pod przykryciem około 30 minut Po tym czasie zmiksuj płatki owsiane na gładką, półpłynną masę
pyszne zdrowościlubicie jeść hummus? Hummus tradycyjny Składniki (ja robię z połowy porcji podawanej przez Salmę): 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub samodzielnie ugotowanej*) - kilka ziaren zostaw do dekoracji 2-3 łyżki płynu z puszki po ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki pasty tahini sok z 1 cytryny (lub do smaku) 1 łyżeczka(...)smaku) oliwa do polania gotowego hummusu, ja lubię używać oliwy z papryczką chilli do dekoracji: ugotowana ciecierzyca lub podprażone na suchej patelni orzeszki pinii, sezam lub pestki słonecznika, słodka/ostra papryka, mielony kmin rzymski, posiekana natka pietruszki * Jeżeli gotujesz ciecierzycę samodzielnie, namocz ją przez noc, a następnie przełóż do świeżej wody z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Gotuj przez 10 minut
Chilli Czosnek i OliwaSzybko się robi te bułeczki i szybko znikają. My lubimy takie świeże na śniadanie i do pracy, są najlepsze z masłem. Zachęcam do pieczenia. Domowe bułeczki
Moje Małe CzarowaniePrzepis oryginalny pochodzi od Olgi Smile [ klik] . Zauroczył mnie przepis i postanowiłam go wypróbować tym bardziej ze wszelakie pasty uwielbiam. Można pastę podjadać samą ale można
Moje Małe CzarowanieChleb pyszny, pulchny ale zwarty, długo zachowuje świeżość, choć to zawsze jest pojęcie względne. Jak szybko znika to nawet nie można tego zaobserwować. Spróbujcie upiec, nie
Moje Małe Czarowanieoliwę czy sporą ilość masła, dzięki czemu nabiera smaku, a całe dane dodatkowo zyskuje na wyrazistości. Kuskus aromatyzowany bazylią, podany z miękkim kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi oraz posypany chrupiącymi ziarnami, to błyskawiczna i wyborna propozycja zarówno na ciepło- jako pełne danie obiadowe- jak i na zimno (na kolację czy jako imprezowa przekąska), a jego przygotowanie trwa maksymalnie 15 minut(...)szklanka * oliwa z oliwek- 1/3 szklanki * suszona bazylia- 1 łyżka * suszona papryczka chili- szczypta * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Dodatkowo: * pomidorki koktajlowe- kilkanaście szt. * słonecznik- 1 łyżka * sezam- 1 łyżka * świeża bazylia- kilka listków do ozdoby Kurczak: Pierś oczyścić, pokroić i natrzeć sosem sojowym, oliwą oraz przyprawami, a następnie zgrillować na patelni grillowej bądź usmażyć
Kraina Miodem Płynącamleko i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wrzucić mąkę pełnoziarnistą, sól i polać wyrośniętymi drożdżami. Wlać resztę mleka, mieszając mąkę, bez ugniatania. Dodać 1 szklankę słonecznika i sezam. Wymieszać i wyłożyć masę na blat posypany mąką. Wyrabiać ciasto podsypując mąką krupczatką. Gdy ciasto przestanie się kleić do rąk, podzielić na tyle bułeczek ile chcemy uzyskać. Każdą(...)stopniach tak długo, aż wyrosną (ok. 20-30 minut), zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec tak długo, aż się przyrumienią. Przepis brał udział w akcjach: Kuchnia pełna ziarna oraz Smakołyki na pikniki
Corner With RecipesJak już zapewne wiecie, bardzo lubię wiedzieć co jem. Przetestowałam już wiele przepisów na chleb czy bułki, jednak na TEN przepis natknęłam się pierwszy
Smaczne ZdrowePlacuszki owciane są alternatywa dla owsianki, ponieważ możecie je zrobić ze wszystkich składników, z których przygotowujecie owsiankę w takiej samej proporcji. Dodatkiem jest jajko wiążące całość
Taste Of My Day