z ryżem prazonym - 546 przepisów (strona:29/37)

Dieta na rozgrzewkę czyli co jeść aby zimą zimno nie było 184

gryczana, manna, produkty wielozbo żowe i płatki owsiane. Bardzo zdrowe k asze przede wszystkim jadam na pierwsze lub drugie śniadanie, u gotowaną w mleku lub wodzie z dodatk iem prażonych owoców i aromatycznych przypraw. produkty rozgrzewające i bakteriobójcze takie jak czosnek, cebula,por  produkty strączkowe:  fasola groch, soczewic a. Tą ostatnią dosypuję do d o gotowej(...)sosów imbir - sama nie przepadam ale ponieważ poprawia krążenie i chroni przed infekcjami od czasu do czasu go sobie podaję. kurkuma - lubią ją moje dzieci bo dzięki niej ryż staje się żółciutki. Dodaję go również do majonezu, sałatek rybnych .       http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/10/kaszka-manna-z-maslana-gruszka.html   3. POPIJAM;) wszystko co gorące : h erba tę,kakao,zbożową kawę. A ponieważ najważniejsze

WYSPA SZCZĘSLIWA
Wtorek: Pęczotto z pieczonymi warzywami 104

składniki i możesz delektować się niezwykle pożywnym i zdrowym obiadem. Pomysł na to danie zaczerpnęliśmy z jednego z naszych ulubionych blogów – fitmencook.com z tym, że ziarna faro i ryż (z oryginału) zastąpiliśmy pęczakiem, a zamiast kurczaka upiekliśmy aromatyczną polędwiczkę. Składniki: Polędwiczka wieprzowa 250 g brukselki Mały słodki ziemniak 250 g dyni Pół szklanki pęczaku Mała dymka 1 łyżka oleju(...)Krok 5 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć na olej. Pęczak dobrze opłucz pod zimną wodą, odsącz. Wsyp do rondla z podsmażoną cebulką, zamieszaj i praż przez 4-5 minut, często mieszając. Następnie zalej szklanką wody i gotój pod przykryciem 15-20 minut, aż pęczak będzie miękki. Jeśli płyn wygotuje się, dodaj trochę wody. Krok

Niedzielny kucharz
Zupa z pieczonego kalafiora z klopsikami 174

popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. W skład mieszanki zwanej ras el hannout wchodzi ponad dwadzieścia ziół i suszone pączki róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tażin. Przyprawa jest dość tajemnicza ze względu na jej skład, każdy producent ma swoją recepturę, co więcej każda gospodyni domowa(...)kolendry 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżki mielonej kurkumy 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu szczypta pieprzu cayenne 1 anyż gwiazdkowaty szczypta nasion kopru włoskiego 2 goździki wszystkie niemielone przyprawy prażymy na suchej patelni następnie ucieramy na proszek, łączymy z resztą mielonych przypraw.  Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z kalafiora odcinamy liście i wycinamy twardy kłąb 2. Kumin

Słodki Kompromis
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 152

pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa(...)kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb

Kulinarne przygody Gatity
Kolacja rodem z Bliskiego Wschodu 204

daniach pełnych, smaków, aromatów i kolorów. Żadna uczta nie może się obejść bez popularnych Mezze - hummusu, pasty z pieczonej papryki, sałatki tabbouleth. Do tego pyszne pieczone mięsa, chlebki pita, ryż lub kuskus.  Zapraszam Was po przepisy, które przeniosą Was w krainę 1001 nocy.  Od 4 lica rozpocznie się Tydzień Orientalny w Lidlu ! Więc jeśli jeszcze nie mieliście okazji(...)grilla i grillujemy papryki i papryczki chili, aż skórka papryk zrobi się brązowa. Następnie studzimy papryki i obieramy ze skóry. Papryczki chili pozbawiamy pestek. W między czasie orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. W blenderze miksujemy czosnek, papryczki chili i obrane papryki z oliwą z oliwek. Całość doprawiamy solą i kuminem. Przekładamy do miseczki, polewamy obficie oliwą i posypujemy natką

Kuchnia Bon Appetit
ZAPIEKANA CUKINIA Z JARMUŻEM 121

To danie powinno gościć w kuchni jak najczęściej..Jarmuż ma bowiem niezwykłe właściwości alkalizujące :). SKŁADNIKI 1-2 cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka jarmużu

Mała w garnku miesza
Pad thai z wołowiną 463

żaden smak nie powinien się wybijać ponad inne, żadnego smaku nie może też zabraknąć. Pad thai to symfonia, w której jeden niewłaściwy dźwięk psuje całe wrażenie. Jak wszystkie smażone ryże, dania stir-fry i dalekowschodnie potrawy z woka tak i pad thai to szybki posiłek pod jednym warunkiem – wszystko trzeba naszykować sobie odpowiednio wcześniej, bo najważniejszy przy woku jest czas(...)wystarczy obciąć zdrewniałe końce. Jeśli używacie pieczarek lub boczniaków potnijcie je w cienkie paseczki. Od razu szykujemy też składniki do podania – siekamy szczypior, kolendrę lub natkę obrywamy z liści, prażymy orzeszki. W woku na wysokim ogniu rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Dodajemy połowę startego imbiru i połowę pokrojonej wcześniej wołowiny. Smażymy mięso z imbirem stale mieszając, przez 3-4 minuty

Karo in the Kitchen
Pomidorowe pęczotto z marynowaną fetą 141

Słowo "pęczotto" podobnie jak "kaszotto" na dobre zadomowiło się w nasym języku, tak jak i samo danie. Jest ono odpowiednikiem włoskiego risotto, z tą różnicą, że zamiast ryżu dusimy kaszę. Wymaga mniej precyzji, a smakuje równie wybornie. A do tego jest bardzo zdrowe! Można je podawać jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielne, jednogarnkowe danie wegetariańskie. Przepis zaczerpnięty od samego(...)uważamy, żeby pęczak nie przykleił się do dna patelni. W gotowym daniu kasza powinna być miękka, a większość płynu wchłonięta. W czasie kiedy pęczotto się gotuje, na suchej patelni prażymy przez kilka minut kminek. Następnie rozcieramy go w moździerzu, tak by niektóre ziarna pozostały całe. Dodajemy je z pozostałą oliwą do fety i delikatnie mieszamy. Gotowe pęczotto dzielimy

Smakowity Blog Kulinarny
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami 148

boczniakami. Prostota i smak w jednym. Polecamy! Czas: 1 godzina Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Robienie pęczotto weszło nam w krew. Pęczak jest i zdrowszy i smaczniejszy od ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie i wchłania różne smaki. Dzięki tym właściwościom stanowi doskonale tło dla pozostałych składników tego pęczotto: warzyw, grzybów(...)szalotki smaż 1-2 minuty, jeśli zwykłej cebuli, która jest twardsza 3-4 minuty. Krok 3 Przepłucz w zimnej wodzie pęczak i wsyp do rondla. Dodaj tymianek i mieszając praż około minuty, po czym zalej szklanką wina. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Wtedy wlej szklankę bulionu lub wody i gotuj, aż pęczak wchłonie płyn. Dodaj liść

Niedzielny kucharz
Podsumowanie miesiąca - maj 186

Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc... Top 5 najpopularniejszych wpisów maja to: #Porady - jak sprzątać kuchnie   #Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan   Köttbullar - klopsiki szwedzkie Crumble - jabłko i banan pod kruszonką Świetnie przyjęły się moje wpisy poradnikowe, widzę, że jest spore zapotrzebowanie na tego typu przydatne informacje(...)kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja Łódź bloguje, która odbędzie się 18 czerwca, wezmę

Cooking Monster
Zdrowa sałatka „ryżowa” – bez ryżu:) 142

cudzysłowiu i dlaczego ryżowa sałatka jest bez ryżu;) Nie wykorzystujemy tutaj ryżu jako takiego, a zmiksowane na drobno i podsmażone różyczki brokułu. Jest więc to taki brokułowy „ryż”. Przepis bierze udział w akcji #OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim, w której postanowiłam podjąć kulinarne wyzwanie i udowodnić, że łącząc różne smaki, czasem może dość nieoczywiste, otrzymać możemy danie(...)talerzu rozkładamy rukolę. Na niej rozkładamy zawartość patelni. Buraka kroimy na cieniutkie półplasterki, rozkładamy na talerzu. Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki. Pestki dyni lub słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, posypujemy po sałatce. Do jogurtu greckiego dodajemy posiekane drobno zioła, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatkę podajemy z sosem. Sałatkę możemy zjeść

Smaki Na Talerzu
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 261

wierzyłam, że będzie to zjadliwe. „Nawet jeśli” – myślałam sobie -   „to na pewno będzie   >przeperfumowane<, z   taką ilością intensywnych przypraw, dodatkowo wzmocnionych czosnkiem, imbirem i prażeniem na klarowanym maśle”. Czy się rozczarowałam? Miałam rację?   O nie.   Ale vindaloo jest wymagające. Jest wschodnią, hinduską tajemnicą i z pewnością jest w nim odrobina magii. I taki(...)pokruszoną małą chili suszoną, jak ktoś woli ostrzejsze sól morska do smaku 1 ł yżka  cukru trzcinowego lub brązowego świeża kolendra do przybrania (moim zdaniem nieodzowna) Do podania: ryż basmati - ugotowany jak na opakowaniu lub jako pulao z przyprawami lub warzywami, znajdziecie też na moim blogu (ważne, żeby nie rozgotować!!!) mały kubeczek naturalnego jogurtu, bardzo dobrej jakości lub raita

Kuchnia Prezydentowej
A’la pilaw z komosy ryżowej i soczewicy z sosem balsamicznym 151

Komosy ryżowej nie jadam za często, aczkolwiek bardzo ją lubię za formę samą w sobie oraz jej smak. Warto włączyć ją do swojej diety, czy to

Be Fit Be Strong
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 162

zarówno z białego, jak i brązowego ryżu. Z białego ryżu mąka jest jasna i oczyszczona, z brązowego – ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych i błonnika. Można zrobić ją samemu, mieląc ryż (nieugotowany!) w mocnym blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. W smaku odczuwalnie lekko słodka. Podobnie jak skrobia ziemniaczana – wykorzystywana do zagęszczania sosów i zup, szczególnie w kuchniach Wschodu(...)delikatna, jasna i słodka – bez śladu goryczy.   Mąka z ciecierzycy – robiona jest na dwa sposoby – albo z suchych ziaren cieciorki, albo z ziaren namoczonych, lekko fermentowanych i później prażonych. Orzechowa i zdecydowana w smaku. Wysokobiałkowa – 100g mąki z ciecierzycy to aż 28g łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Do zagęszczania zup i sosów jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej. Jako dodatek

Karo in the Kitchen
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 562

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Szpinak wiele osób odstrasza, ale wystarcza dodać do zielonej papki słodką śmietanę, czosnek i trochę soku z cytryny, a nabiera naprawdę

zjem to blog kulinarny