gryczana, manna, produkty wielozbo żowe i płatki owsiane. Bardzo zdrowe k asze przede wszystkim jadam na pierwsze lub drugie śniadanie, u gotowaną w mleku lub wodzie z dodatk iem prażonych owoców i aromatycznych przypraw. produkty rozgrzewające i bakteriobójcze takie jak czosnek, cebula,por produkty strączkowe: fasola groch, soczewic a. Tą ostatnią dosypuję do d o gotowej(...)sosów imbir - sama nie przepadam ale ponieważ poprawia krążenie i chroni przed infekcjami od czasu do czasu go sobie podaję. kurkuma - lubią ją moje dzieci bo dzięki niej ryż staje się żółciutki. Dodaję go również do majonezu, sałatek rybnych . http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/10/kaszka-manna-z-maslana-gruszka.html 3. POPIJAM;) wszystko co gorące : h erba tę,kakao,zbożową kawę. A ponieważ najważniejsze
WYSPA SZCZĘSLIWAskładniki i możesz delektować się niezwykle pożywnym i zdrowym obiadem. Pomysł na to danie zaczerpnęliśmy z jednego z naszych ulubionych blogów – fitmencook.com z tym, że ziarna faro i ryż (z oryginału) zastąpiliśmy pęczakiem, a zamiast kurczaka upiekliśmy aromatyczną polędwiczkę. Składniki: Polędwiczka wieprzowa 250 g brukselki Mały słodki ziemniak 250 g dyni Pół szklanki pęczaku Mała dymka 1 łyżka oleju(...)Krok 5 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć na olej. Pęczak dobrze opłucz pod zimną wodą, odsącz. Wsyp do rondla z podsmażoną cebulką, zamieszaj i praż przez 4-5 minut, często mieszając. Następnie zalej szklanką wody i gotój pod przykryciem 15-20 minut, aż pęczak będzie miękki. Jeśli płyn wygotuje się, dodaj trochę wody. Krok
Niedzielny kucharzpopularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. W skład mieszanki zwanej ras el hannout wchodzi ponad dwadzieścia ziół i suszone pączki róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tażin. Przyprawa jest dość tajemnicza ze względu na jej skład, każdy producent ma swoją recepturę, co więcej każda gospodyni domowa(...)kolendry 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżki mielonej kurkumy 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu szczypta pieprzu cayenne 1 anyż gwiazdkowaty szczypta nasion kopru włoskiego 2 goździki wszystkie niemielone przyprawy prażymy na suchej patelni następnie ucieramy na proszek, łączymy z resztą mielonych przypraw. Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z kalafiora odcinamy liście i wycinamy twardy kłąb 2. Kumin
Słodki Kompromispęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa(...)kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb
Kulinarne przygody Gatitydaniach pełnych, smaków, aromatów i kolorów. Żadna uczta nie może się obejść bez popularnych Mezze - hummusu, pasty z pieczonej papryki, sałatki tabbouleth. Do tego pyszne pieczone mięsa, chlebki pita, ryż lub kuskus. Zapraszam Was po przepisy, które przeniosą Was w krainę 1001 nocy. Od 4 lica rozpocznie się Tydzień Orientalny w Lidlu ! Więc jeśli jeszcze nie mieliście okazji(...)grilla i grillujemy papryki i papryczki chili, aż skórka papryk zrobi się brązowa. Następnie studzimy papryki i obieramy ze skóry. Papryczki chili pozbawiamy pestek. W między czasie orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. W blenderze miksujemy czosnek, papryczki chili i obrane papryki z oliwą z oliwek. Całość doprawiamy solą i kuminem. Przekładamy do miseczki, polewamy obficie oliwą i posypujemy natką
Kuchnia Bon AppetitTo danie powinno gościć w kuchni jak najczęściej..Jarmuż ma bowiem niezwykłe właściwości alkalizujące :). SKŁADNIKI 1-2 cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka jarmużu
Mała w garnku mieszażaden smak nie powinien się wybijać ponad inne, żadnego smaku nie może też zabraknąć. Pad thai to symfonia, w której jeden niewłaściwy dźwięk psuje całe wrażenie. Jak wszystkie smażone ryże, dania stir-fry i dalekowschodnie potrawy z woka tak i pad thai to szybki posiłek pod jednym warunkiem – wszystko trzeba naszykować sobie odpowiednio wcześniej, bo najważniejszy przy woku jest czas(...)wystarczy obciąć zdrewniałe końce. Jeśli używacie pieczarek lub boczniaków potnijcie je w cienkie paseczki. Od razu szykujemy też składniki do podania – siekamy szczypior, kolendrę lub natkę obrywamy z liści, prażymy orzeszki. W woku na wysokim ogniu rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Dodajemy połowę startego imbiru i połowę pokrojonej wcześniej wołowiny. Smażymy mięso z imbirem stale mieszając, przez 3-4 minuty
Karo in the KitchenSłowo "pęczotto" podobnie jak "kaszotto" na dobre zadomowiło się w nasym języku, tak jak i samo danie. Jest ono odpowiednikiem włoskiego risotto, z tą różnicą, że zamiast ryżu dusimy kaszę. Wymaga mniej precyzji, a smakuje równie wybornie. A do tego jest bardzo zdrowe! Można je podawać jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielne, jednogarnkowe danie wegetariańskie. Przepis zaczerpnięty od samego(...)uważamy, żeby pęczak nie przykleił się do dna patelni. W gotowym daniu kasza powinna być miękka, a większość płynu wchłonięta. W czasie kiedy pęczotto się gotuje, na suchej patelni prażymy przez kilka minut kminek. Następnie rozcieramy go w moździerzu, tak by niektóre ziarna pozostały całe. Dodajemy je z pozostałą oliwą do fety i delikatnie mieszamy. Gotowe pęczotto dzielimy
Smakowity Blog Kulinarnyboczniakami. Prostota i smak w jednym. Polecamy! Czas: 1 godzina Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Robienie pęczotto weszło nam w krew. Pęczak jest i zdrowszy i smaczniejszy od ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie i wchłania różne smaki. Dzięki tym właściwościom stanowi doskonale tło dla pozostałych składników tego pęczotto: warzyw, grzybów(...)szalotki smaż 1-2 minuty, jeśli zwykłej cebuli, która jest twardsza 3-4 minuty. Krok 3 Przepłucz w zimnej wodzie pęczak i wsyp do rondla. Dodaj tymianek i mieszając praż około minuty, po czym zalej szklanką wina. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Wtedy wlej szklankę bulionu lub wody i gotuj, aż pęczak wchłonie płyn. Dodaj liść
Niedzielny kucharzPorady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc... Top 5 najpopularniejszych wpisów maja to: #Porady - jak sprzątać kuchnie #Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Köttbullar - klopsiki szwedzkie Crumble - jabłko i banan pod kruszonką Świetnie przyjęły się moje wpisy poradnikowe, widzę, że jest spore zapotrzebowanie na tego typu przydatne informacje(...)kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja Łódź bloguje, która odbędzie się 18 czerwca, wezmę
Cooking Monstercudzysłowiu i dlaczego ryżowa sałatka jest bez ryżu;) Nie wykorzystujemy tutaj ryżu jako takiego, a zmiksowane na drobno i podsmażone różyczki brokułu. Jest więc to taki brokułowy „ryż”. Przepis bierze udział w akcji #OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim, w której postanowiłam podjąć kulinarne wyzwanie i udowodnić, że łącząc różne smaki, czasem może dość nieoczywiste, otrzymać możemy danie(...)talerzu rozkładamy rukolę. Na niej rozkładamy zawartość patelni. Buraka kroimy na cieniutkie półplasterki, rozkładamy na talerzu. Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki. Pestki dyni lub słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, posypujemy po sałatce. Do jogurtu greckiego dodajemy posiekane drobno zioła, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatkę podajemy z sosem. Sałatkę możemy zjeść
Smaki Na Talerzuwierzyłam, że będzie to zjadliwe. „Nawet jeśli” – myślałam sobie - „to na pewno będzie >przeperfumowane<, z taką ilością intensywnych przypraw, dodatkowo wzmocnionych czosnkiem, imbirem i prażeniem na klarowanym maśle”. Czy się rozczarowałam? Miałam rację? O nie. Ale vindaloo jest wymagające. Jest wschodnią, hinduską tajemnicą i z pewnością jest w nim odrobina magii. I taki(...)pokruszoną małą chili suszoną, jak ktoś woli ostrzejsze sól morska do smaku 1 ł yżka cukru trzcinowego lub brązowego świeża kolendra do przybrania (moim zdaniem nieodzowna) Do podania: ryż basmati - ugotowany jak na opakowaniu lub jako pulao z przyprawami lub warzywami, znajdziecie też na moim blogu (ważne, żeby nie rozgotować!!!) mały kubeczek naturalnego jogurtu, bardzo dobrej jakości lub raita
Kuchnia PrezydentowejKomosy ryżowej nie jadam za często, aczkolwiek bardzo ją lubię za formę samą w sobie oraz jej smak. Warto włączyć ją do swojej diety, czy to
Be Fit Be Strongzarówno z białego, jak i brązowego ryżu. Z białego ryżu mąka jest jasna i oczyszczona, z brązowego – ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych i błonnika. Można zrobić ją samemu, mieląc ryż (nieugotowany!) w mocnym blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. W smaku odczuwalnie lekko słodka. Podobnie jak skrobia ziemniaczana – wykorzystywana do zagęszczania sosów i zup, szczególnie w kuchniach Wschodu(...)delikatna, jasna i słodka – bez śladu goryczy. Mąka z ciecierzycy – robiona jest na dwa sposoby – albo z suchych ziaren cieciorki, albo z ziaren namoczonych, lekko fermentowanych i później prażonych. Orzechowa i zdecydowana w smaku. Wysokobiałkowa – 100g mąki z ciecierzycy to aż 28g łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Do zagęszczania zup i sosów jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej. Jako dodatek
Karo in the KitchenMakaron ze szpinakiem i kurczakiem. Szpinak wiele osób odstrasza, ale wystarcza dodać do zielonej papki słodką śmietanę, czosnek i trochę soku z cytryny, a nabiera naprawdę
zjem to blog kulinarny