z ryżem prazonym - 546 przepisów (strona:20/37)

Wegańskie sushi z „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka 138

Ugotowany ryż przełóż do miski, zalej awase-zu i dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do całkowitego wystudzenia (powinien mieć temperaturę pokojową). Możesz go również wachlować, delikatnie mieszając, aby przyśpieszyć proces. Łosoś z marchewki (najlepiej przygotować dzień wcześniej) Marchewki obieramy, a następnie kroimy na długie pasy za pomocą obieraczki lub mandoliny. Glony łamiemy na mniejsze kawałki, prażymy(...)słupki, pamiętając o tym, aby pozbyć się wodnistego środka. Awokado obierz i również pokrój na słupki. Przygotowanie maki Na macie do sushi połóż płat glonów norki. Zwilżoną ręką nabierz ryż i rozłóż go równomiernie do 2/3 wysokości. Cienki pas ryżu posmaruj wasabi a na środek wyłóż wybrane dodatki, np. łososia z marchewki i ogórka. Zwiń za pomocą maty, zwilżając delikatnie

Food Square
Gulasz z dyni z ostrą papryką 134

dekoracji gulaszu przygotowałam prażone pestki dyni. Dynię prażę na małym ogniu na suchej patelni lekko mieszając. Trzeba uważać żeby nie spalić nasion, ponieważ zrobią się gorzkie. Kiedy zaczynają pęcznieć i “strzelać” ściągam pestki z ognia. Mam nadzieję, że ta propozycja zapowiada udaną kulinarnie jesień :). Gulasz podaję z brązowym ryżem, orientalny posmak kminu lepiej pasuje do ryżu niż chociażby

Cookery.pl
Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem 144

sosu jak w Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową. Dzisiaj do mojej kolekcji dojdzie kolejny kurczak – kurczak curry. Soczyste kawałki piersi z kurczaka, przyprawione curry, miodem oraz odrobiną imbiru świetnie wpasowują się do kremowego sosu na bazie niewielkiej ilości śmietany i mleczka kokosowego. Całość zwieńczamy ryżem bądź kaszą bulgur, no i mamy bardzo szybkie oraz proste danie. Tylko

A to pestka
Wyróżnienie Liebster Award - dziękuję :D 115

wieprzowina? Zdecydowanie drób. 3. Ulubiona sałatka? Z kurczakiem i prażonym słonecznikiem. 4. Ulubiony film? Jest ich wiele, ale ostatnio to: Nietykalni 5. Biszkopt czy kruche ciasto? Kruche ciasto 6. Czy lubisz jajecznicę? Uwielbiam, szczególnie z dodatkiem różnych warzyw. 7. Makaron razowy czy zwykły? Razowy. 8. Co byś ugotował/a z ryżu? Ostatni chodzi za mną risotto z grzybami. 9. Ulubione

Gotuj Się Kto Może
Kasza jaglana 115

kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, kaszy quinoa, brązowego i czerwonego ryżu, placki śniadaniowe, zdrowe ciastka śniadaniowe, domowe muesli i owsianki.Kilka prostych składników i gotowe! Kiedy poznasz mechanizm robienia śniadań, będziesz sam tworzył swoje własne. Dziś na śniadanie kasza jaglana z dodatkami. Składniki 4 łyżki kaszy jaglanej kubek gorącej wody szczypta soli prażone pestki dyni suszona morwa biała siemię lniane płatki migdałów

Z Kuchni Do Kuchni
Krążki cebulowe – jak przygotować 168

Krążki cebulowe to idealny dodatek do mięs, jako przystawka lub zamiennik chipsów. Bardzo prosty przepis, który wykonasz w niecałe 30 minut. Poniżej przedstawiam listę potrzebnych produktów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Curry z kurczakiem 130

chilli suszonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku papryczki chlli* 2 filety z kurczaka puszka pomidorów lub passaty** 200 ml mleczka kokosowego sól liście curry (opcjonalnie) łyżka skrobi zmieniaczanej ryż lub chlebki naan * W zależności od pożądanej skali ostrości - u nas przy 1 nie czuć nic, polecam dodać czerwoną papryczkę, ze względów estetycznych - obecność pomidorów * U nas był to słoik(...)żółtych, stąd ten pomarańczowy kolor. Pomidory były kwaśne, jeżeli jednak Wasza passata nie jest, dodajcie soku z limonki lub cytryny. Najpierw na suchą patelnię wrzucamy kumin, kolendrę i kozieradkę, prażymy, aż ziarenka kolendry zaczną strzelać.. Przekładamy do moździerza i ucieramy na pył. Dodajemy do tego kurkumę, sproszkowane chilli, czosnek i imbir oraz odrobinę tłuszczu (przenosi smaki i ułatwia ucieranie

Kuchnia od dwojga
Wieprzowina na świąteczny obiad 145

faszerowany. 6. schab pieczony z tymiankiem . 7. Schab pieczony z boczkiem 8 Schab faszerowany podgrzybkami 9. Schab pieczony w niskiej temperaturze 10. Schab faszerowany jajecznicą 11. Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem 12. Schab faszerowany cukinią 13. Najlepszy schab z grilla 14. Stripsy ze schabu 15. Schab duszony 16. Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami 17. Schab pieczony faszerowany warzywami(...)karkówka z sokiem pomarańczowym 23. bitki z karkówki wieprzowej 24. Kotlety siekane z karkówki 25. Kotlety panierowane z karkówki 26. Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 27. Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką 28. kotlety wieprzowe z cukinią 29. Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 30. Pieczeń rzymska z prażoną cebulką 31. Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym 32. Meatzza. Mizza

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka ze słonecznikiem 3663

pół puszki kukurydzy* pół paczki makaronu w kształcie ryżu* 30 dag wędliny drobiowej - u mnie polędwica z majerankiem* pół czerwonej papryki* 3 małe ogórki kiszone* pęczek szczypiorku* pół szklanki słonecznika* pół szklanki majonezu* pół szklanki jogurtu naturalnego* sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Makaron gotujemy, przepłukujemy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wędlinę, ogórki i paprykę kroimy

Magiczne Życie Marty
Udka z kurczaka po tajsku 155

Ponownie pomieszamy w garach kuchni tajskiej. Aby wzbogacić ryż jaśminowy po tajsku przygotujemy udka z kurczaka po tajsku. Całe bogactwo smaku zawarte jest w marynacie. Składniki: - ok. 2 kg udek bez skóry (8 szt.) Marynata: - 5 łyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry(...)świeżego imbiru - 2 łyżeczki skórki pomarańczowej - chilli w płatkach - czosnek suszony (może być świeży) - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Nasiona kolendry prażymy na suchej patelni. Uprażone miksujemy w blenderze. Dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz skrobi i miksujemy. Dodajemy 2 łyżeczki skrobi – mieszamy. Udka pozbawione skóry przecinamy w stawie na dwie części (pałka i podudzie), płuczemy i osuszamy. Wkładamy do dużego

mojewypiekiinietylko
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 202

standardzie jest to jedna miarka ryżu na sześć miarek wody. Wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy ok. 10 min. bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.  Ryż przelewamy na sito i wkładamy ponownie do garnka i dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy oraz jogurt lub mleczko kokosowe. Odstawiamy, a w tym czasie robimy warstwę środkową. Nastawiamy ziemniaki w mundurkach(...)czasie kiedy gotujemy groszek z soczewicą kroimy paprykę. Na dużą rozgrzaną patelnię wsypujemy przyprawy : po pół łyżeczki garam masala, kardamonu, imbiru, mielonej kolendry, kminu rzymskiego, curry, kozieradki. Prażymy delikatnie z uwagą, aby nie spalić, dodajemy nieco oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią paprykę i lekko przesmażamy oraz dodajemy całą passatę. W tym czasie mamy już prawie gotowy groszek i soczewicę

vegetanie
Pesto pietruszkowo bazyliowe 190

Pesto to wspaniały włoski sos, który doskonale komponuje się z rybami, mięsem, makaronem, ryżem… i nie tylko. Składniki na przygotowywane tradycyjnie pesto rozgniata się drewnianym tłuczkiem w marmurowych moździerzach – stąd nazwa pesto, gdyż „pestare” znaczy „rozgniatać”. Moje pesto nie będzie tradycyjne, bo przygotowane w blenderze, a składniki użyłam takie, jakie akurat miałam. Pesto pietruszkowo bazyliowe(...)sera Grana Padano - różowa sól himalajska - oliwa (ok. 1/3 szklanki) - sok z limonki (do smaku)   Natkę i bazylię płuczemy, osuszamy i pozbawiamy twardych łodyżek. Orzeszki i płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aby wydobyć aromat. Do blendera przekładamy natkę i bazylię, przestudzone orzeszki i migdały, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę oliwy – miksujemy. Dodajemy starty ser i stopniowo wlewamy

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem 211

wersji light na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Polecam też Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym. Klopsiki w sosie pomidorowym , czy klopsiki w pikantnym sosie . Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 4 łyżki pikantnego sosu pomidorowego z chilli 1 łyżka kaszki manny sól morska i pieprz do smaku majeranek prażona cebulka zielone szparagi ok. 100 g suchego makaronu Mielimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wege bigos w innej odsłonie. 177

dodajemy do kruchych warzyw kapustę, czosnek i prażone pestki dyni. Mieszamy całość, dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie wyżej wymienione przyprawy. Przykrywamy i dusimy, aż warzywa będą już dobrze miękkie. Polecamy jednak nie przesadzać z miękkością warzyw, lepiej będą smakować nieco kruche. Na dodatek my zrobiliśmy kaszę bulgur, ale jeśli podacie ziemniaki, ryż czy jeszcze coś innego też będzie dobrze

vegetanie