Sałatka Składniki: makaron z brązowego ryżu makaron z czerwonej soczewicy pierś z indyka avocado szpinak rukola sałata prażony słonecznik olej lniany olej dyniowy oliwa z oliwek (do podsmażenia indyka) sól
nietadietaskładniki* 600 ml mleka 3,2%* 2 i 1/2 szklanki cukru* 1 cukier wanilinowy* 125 g margaryny* 100 g ryżu preparowanego* 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych* 2/3 szklanki sezamu prażonego* 2/3 szklanki rozdrobnionych dowolnych orzechów* 2/3 szklanki rodzynek* 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej* 100 g wiórek kokosowych (do obtaczania)Sposób wykonaniaDo garnka o szerokim grubym dnie wlać mleko
Mix smakunadchodzą! Bóbgery Przepis na ok. 3-4 burgery Potrzebujemy: - ok. 10 dkg obranego ze skórki bobu - pół szklanki nieugotowanego ryżu (u mnie jaśminowy) - 1-2 ząbki czosnku - ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego - ok. 2 łyżki prażonego słonecznika - 1 łyżka oliwy - odrobina bazylii i ziół prowansalskich - szczypta curry - sól, pieprz ziołowy Przygotowanie: 1. Bób gotujemy
Bananowe Polesushi + sos do ryżu Dodatkowo: 1 awokado Czerwony/czarny kawior Pasta wasabi Świeży ogórek pokrojony w wiórki (np. za pomocą obieraczki do warzyw lub tarki do sera) Wędzone krewetki Przygotowanie: Ryż przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i doprawiamy sosem. Mięso z łososia za mocą ostrego noża oddzielamy od skóry – tniemy możliwie najbliżej skórki. Następnie mięso drobno siekamy. Przekładamy do miseczki(...)smaki wszystkich składników się połączyły. Skórę z łososia skrobiemy z łusek. Przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie prażymy na suchej patelni wytapiając resztki tłuszczu tak, aby powstały chrupiące chipsy. Podanie: Do miseczki nakładamy ryż. Na niego nakładamy tatar z łososia, pokrojone w cienkie plasterki awokado, łyżeczkę kawioru, chips ze skóry oraz wasabi. I mamy kompletny, zdrowy lunchbox. Pomysł
Kate's Kitchencytryna ok. 100 g płatków migdałowych sól pieprz natka lub kolendra (do posypania) ryż (ok. 60 g suchego ryżu na porcję) Wykonanie: W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wsypujemy ryż. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni. Gdy już się wysmaży dodajemy posiekaną drobno cebulkę. Polędwiczki wieprzowe kroimy na cienkie plasterki (lekko ukośne(...)mieszamy i wlewamy na patelnię. Polędwiczki dusimy w śmietanowym sosie do miękkości, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie na innej patelni prażymy płatki migdałowe (patelnia musi być sucha, nie natłuszczamy jej). Na przygotowane talerze nakładamy porcje ryżu, na wierzchu układamy po kilka plasterków polędwiczki wieprzowej. Polewamy sosem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi oraz posiekaną natką (lub świeżą kolendrą). Smacznego
MyCookBook.plchodzi o sprzęt ), niż kilka tanich i wymieniać je co kilka tygodni. Gorąco polecam! LINK DO GARNKA: https://www.mocsokow.pl/garnki/315-garnek-happycall-ih-vacum-braz.html „CURRY Z RYŻEM, WARZYWAMI I KURCZAKIEM” SKŁADNIKI: * ryż – 150 g *cebula – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * podudzia z kurczaka – 3 szt * duża czerwona papryka – 1 szt * duża żółta papryka – 1 szt * kukurydza(...)smaku * bulion warzywny – 350 ml * olej kokosowy – 1 łyżka * świeże zioła i prażone orzechy – do podania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pastę curry – przesmażamy. Wrzucamy posiekany czosnek oraz wypłukany wcześniej ryż – smażymy ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajemy oczyszczone wcześniej mięso oraz pokrojone w kostkę papryki
Ostra na Słodkooczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy starte jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny. Całość mieszamy. Prażymy jabłka (konsystencja jabłek powinna być zwarta). Do uprażonych jabłek dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ryż dzielimy na 2 części, przekładamy pierwszą część do naczynia, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka, jabłka zakrywamy drugą częścią
KulinarneImpresje.plniego idealnie - a czas przygotowania trzy razy krótszy :) Polecam! Składniki (dla dwóch osób): 300 g filetu z indyka 100 g ryżu jaśminowego 3 łyżki sosu hoi sin 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka oleju z prażonego sezamu 1 łyżka oleju arachidowego 4 małe dymki w całości 1/2 łyżki czarnego sezamu 1/2 łyżki białego sezamu CZAS PRZYGOTOWANIA(...)osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Polewamy 1 łyżką oleju arachidowego i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyciągamy i odstawiamy na bok. 3. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy i ciepły łączymy z łyżką czarnego sezamu. Wkładamy łyżką do dwóch małych filiżanek i dociskamy. Odstawiamy na bok na czas przygotowania indyka
Tajskie smakiSkładniki: 300 g ryżu (jaśminowy) 750 ml mleka 2% 4,5 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 40 g masła (+ do wysmarowania naczynia żaroodpornego) szczypta soli 1 litr prażonych jabłek (przepis znajdziesz tutaj ) lub 1 kg jabłek 2 łyżki cynamonu 2 łyżki soku z cytryny cukier do smaku Do podania: 400 g śmietany 18% cukier puder cynamon Sposób wykonania
Qchnia po prostuLekka potrawka na bazie dzikiego ryżu, aromatycznego, wyraźnie przyprawionego fileta z kurczaka, zielonego groszku, kukurydzy oraz chrupiącego brokułu i prażonych orzeszków. Składniki: 450g fileta z kurczaka 500g brokułu 150g makaronu ryżowego 1 puszka mieszanki warzywnej: kukurydzy z groszkiem 60g ziemnych orzeszków 60 startego żółtego sera 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku suszony tymianek przyprawa do kurczaka sól pieprz 3 łyżki
Szalona Kuchnia Ewelinyusmaż na rumiano, mieszając cały czas, dodaj mleczko kokosowe na drugiej patelni upraż posiekane orzechy ( prażysz wsypując orzechy na suchą, rozgrzaną patelnię, prażysz do lekkiego zrumienienia) i dodaj do patelni z mięsem, dokładnie wymieszaj podawaj z ryżem Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujecebuli wykorzystałam mąkę kokosową – trochę ryzykowałam, ale niesamowity aromat cebuli całkowicie zniwelował zapach kokosa. Kurczak zapiekany w prażonej cebulce idealnie łączy się z fasolką szparagową podsmażoną na masełku, ale tak przygotowane danie świetnie smakuje z każdym dodatkiem – czy to ryżem, ziemniakami czy nawet kaszą. Danie świetnie nadaje się na szybki obiad. Koniecznie sami się przekonajcie! A może macie
A to pestkaresztę dnia! :) Podstawa (4-5 porcji): 6 szklanek wody 250 g mielonej wieprzowiny 1 szklanka ryżu jaśminowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżki sosu sojowego 4 jajka posiekana dymka 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałek imbiru papryczka chilli (opcjonalnie) prażony czosnek* prażony makaron Vermicelli** CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso mielone mieszamy(...)solą i pieprzem; formujemy z nich kulki wielkości kęsa. W garnku doprowadzamy do wrzenia 6 szklanek wody i wrzucamy pojedynczo mięsne kulki. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. 2. Ryż jaśminowy przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą!), wkładamy do misy blendera i miksujemy na gładką masę z kilkoma łyżkami bulionu wieprzowego. Przelewamy do zupy i gotujemy
Tajskie smakiprzed snem. Jak to: batonikami!? Otóż do grona produktów dozwolonych dochodzą nam wytęsknione produkty: „normalny” chleb (najlepiej żytni), ziemniaki, ryż, kasza, makarony, buraki, marchew, krakersy wielozbożowe (jak popularne Sunbites), batoniki proteinowe, mleko, musli, chlebki pita, płatki owsiane lub jęczmienne, popcorn (prażony bez tłuszczu), kukurydza, groszek, fasola, soczewica, a także owoce. Oczywiście nie bez ograniczeń. Na każdy z posiłków (częściej niż
Proste-przepisy.plminuty na niedużym ogniu. Do wrzącej zupy włożyć mięsne kuleczki i kapustę. Całość gotować do miękkości mięsa i ryżu. Przyprawić ostatecznie solą do smaku. Spróbuj także: kapusty pak choi z patelni, z dodatkiem prażonego słonecznika, imbiru, czosnku, odrobiną miodu i chilii pikantnej kokosowa zupy z kapustą pak choi, marchewką i łososiem
Codzienna kuchnia niecodzienna