serem korycińskim i gruszkami Sałatka z kurczakiem i pomarańczą Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami Sałatka z serem pleśniowym i awokado Sałatka ze szpinakiem, jajkami, fetą i sosem ziołowo-czosnkowym Sałatka z wędzonym kurczakiem, melonem i sosem serowo-szalotkowym Sałatka z tuńczykiem i ryżem Sałatka z kurczakiem, serem pleśniowym, jajkami i orzechami ziemnymi
My Chcemy Jeśćjajeczne, bo akurat taki miałam, ale najlepszy jest orzo , czyli ten w kształcie ryżu) - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów - pojedyncza pierś z kurczaka - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - ziarna sezamu/ słonecznika (u mnie oba) - dwie łyżki sosu sojowego - sól (u mnie czosnkowa), pieprz, bazylia 1. Nasiona prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie spalić. 2. Makaron gotujemy wg przepisu
Cook&Lovełatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Pyszny kurczak w sosie słodko kwaśnym i prażonym sezamem na obiad. Kurczak w sosie słodko kwaśnym Składniki: filet z kurczaka - 1 podwójny papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt szczypiorek - 1 pęczek przyprawa kebab- gyros - 1 łyżka tłuszcz ryż - 3 woreczki ziarna sezamu - 3 łyżki sos słodko- kwaśny - 1 słoik ( 520 g) Sposób
Kuchnia DanusiSałatki zawsze sprawdzają się podczas wszelkich imprez i spotkań w gronie znajomych czy rodziny. Warto czasem zaskoczyć bliskich czymś nowym i nietypowym. Taka właśnie jest ta
Z miłości do słodkościwięcej jak 2 cm porcje. Do sushi podajemy chrzan wasabi i sos sojowy. R A D Y I U W A G I: Ryż do sushi . Doskonały krótkoziarnisty ryż do sushi dla wymagających, popularnej marki Sushi Chef. Po ugotowaniu jest delikatny, lekko wilgotny i klejący. Naturalnie polerowany wodą. (kupisz tu KLIK ) Japoński ocet ryżowy . Ocet ten nadaje się do sushi(...)Arkusze glonów morskich – wysokiej jakości wodorosty Yaki nori (prażone) do sushi. (kupisz tu KLIK ) Gotowy do użycia chrzan wasabi w tubce, znanej japońskiej marki S&B. Wasabi rozpuszcza się w sosie sojowym i stosuje jako dip sushi i sashimi, japońscy mistrzowie sushi wkładają także wasabi między rybę a ryż. Stosuje się go w japońskich marynatach i innych potrawach
mojewypiekiinietylkowięcej jak 2 cm porcje. Do sushi podajemy chrzan wasabi i sos sojowy. R A D Y I U W A G I: Ryż do sushi . Doskonały krótkoziarnisty ryż do sushi dla wymagających, popularnej marki Sushi Chef. Po ugotowaniu jest delikatny, lekko wilgotny i klejący. Naturalnie polerowany wodą. (kupisz tu KLIK ) Japoński ocet ryżowy . Ocet ten nadaje się do sushi(...)Arkusze glonów morskich – wysokiej jakości wodorosty Yaki nori (prażone) do sushi. (kupisz tu KLIK ) Gotowy do użycia chrzan wasabi w tubce, znanej japońskiej marki S&B. Wasabi rozpuszcza się w sosie sojowym i stosuje jako dip sushi i sashimi, japońscy mistrzowie sushi wkładają także wasabi między rybę a ryż. Stosuje się go w japońskich marynatach i innych potrawach
mojewypiekiinietylkojednego elementu... ;) PPS W niewegetariańskiej podstawowej wersji występuje wołowina. PPPS Pozostałe składniki również można wymieniać - ma być kolorowo, świeżo, wyraziście i smacznie! Składniki (na 4 porcje): 200 g suchego ryżu (krótki, kleisty) 1 cukinia 1 ogórek 1 marchewka kilka garści młodego szpinaku 100 g grzybów (shiitake, boczniaki, pieczarki) 100 g tofu (np. wędzone) 100 g kiełków fasoli mung 4 żółtka(...)smażenia Sos (wersja oryginalna): 2 łyżki pasty gochujang 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka prażonego sezamu Sos (moja wersja): 1 upieczona czerwona papryka bez skórki (posiekana) 1 łyżka pasty paprykowej (węgierskiej lub portugalskiej) 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 ząbek czosnku roztarty z 1/2 łyżeczki soli
zadanie-gotowaniejaki był ciąg myślowy, który doprowadził do powstania risotto ze słonecznika zamiast ryżu czy pizzy z pieczarek portobello. Co wyróżnia “Naturalnie i zdrowo”? Sarah Britton pokazuje jak gotować z łatwo dostępnych, tanich składników. Wystarczy trochę pobawić się codziennymi produktami i zastosować kilka nowych technik np. karmelizowanie czy prażenie. Przecież orzechy mogą wzbogacić i pomóc wykończyć każde danie. Będą jeszcze lepszą
Ugotowane pozamiataneDynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Tarta z dynią i szpinakiem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem
Kulinarne przygody Gatitypapryki) oraz łyżkę koncentratu. Wszystko ciągle smażąc mieszam i po chwili wsypuję ryż. Mieszam dokładnie wszystko na patelni przez 2-3 minuty i wlewam przecedzony bulion (bez nitek szafranu). Całość gotuję ok 10-12 minut mieszając tylko co jakiś czas następnie zmniejszam ogień do minimum i duszę / prażę paellę jeszcze przez kilka minut. Gotową paellę stawiam razem z całą patelnią
Mechanik w kuchniKasze jaglana płuczemy ,zalewamy wodą ,tak ,aby była zakryta i prażymy na wolnym ogniu. Gdy już woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywam na kilka minut- ,aby doszła do siebie i wchłonęła całą wode. Posypujemy zielona kolendrą .Podajemy z ryżem ,lub kaszą jaglaną. Naprawdę pyszne
w mojej kuchnidanie jednogarnkowe i wrzucam ryż i warzywa razem, przyprawiam i właściwie czekam aż się samo zrobi:) Najprostszą opcją jest użycie gotowej mieszanki warzyw mrożonych, ale wiadomo, że kiedy mamy łatwy dostęp do świeżych warzyw lepiej korzystać z nich, choć wtedy trzeba poświęcić kilka dodatkowych chwil na ich umycie, obranie i pokrojenie. Całe danie można posypać prażonymi migdałami, sezamem czy słonecznikiem(...)patelnię" - w zależności co posiadam), dodaję do smaku rozgnieciony czosnek, podsmażoną na palniku cebulkę, koperek, pietruszkę, ulubione przyprawy i już! Czasami dla większej sytości dodaję do niej trochę soczewicy, ryżu, ciecierzycy czy komosy ryżowej. Zupka się gotuje, a my możemy zająć się w tym czasie czymś innym. Równie szybko można wykonać inne zupy, jednak tam potrzebujemy już konkretnych składników
Bananowe PoleNagle okazało się, że w mieszkaniu mam praktycznie wszystkie popularniejsze kasze, ryże, mąki bezglutenowe, strączki… Gdyby nadeszła wojna, zapewne pół roku mógłbym się żywić tym co mam w kuchni. Podczas tego ogarniania chaosu natrafiłem na otwartą paczkę śliwek (na szczęście jeszcze dobre) oraz na nienapoczęte opakowanie słonecznika prażonego, które dostałem już jakiś czas temu od Dobrej Kalorii. Od razu
Blendmanłyżka soku z cytryny 50 ml wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka curry szczypta papryki chili sól, pieprz Dodatkowo: ok. 100 g fistaszków Radix-Bis ryż basmati Radix-Bis Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, imbir(...)dodajemy wyłuskane orzechy. Przez moment je prażymy, a następnie dodajemy pokrojone składniki - cebulę, czosnek, marchewkę oraz paprykę. Podsmażamy około 5 min. i całość zalewamy przygotowanym sosem. Chwilę trzymamy na ogniu, aby sos się podgrzał, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 min. Pieczemy pod przykryciem. Podajemy z ryżem, najlepiej smakuje z ryżem basmati
Kuchnia MagdaLenyłyżka soku z cytryny 50 ml wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka curry szczypta papryki chili sól, pieprz Dodatkowo: ok. 100 g fistaszków Radix-Bis ryż basmati Radix-Bis Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, imbir(...)dodajemy wyłuskane orzechy. Przez moment je prażymy, a następnie dodajemy pokrojone składniki - cebulę, czosnek, marchewkę oraz paprykę. Podsmażamy około 5 min. i całość zalewamy przygotowanym sosem. Chwilę trzymamy na ogniu, aby sos się podgrzał, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 min. Pieczemy pod przykryciem. Podajemy z ryżem, najlepiej smakuje z ryżem basmati
Kuchnia MagdaLenyarganu (dostępna jest również wersja prażona) i posiada certyfikat ekologiczny. Żeby w pełni wykorzystać jego zdrowotne właściwości najlepiej spożywać na zimno, a dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi zostawia nam szerokie pole co popisu – można maczać w nim chleb, wykorzystać do sałatek jako dressing (zarówno tych warzywnych jak i na bazie wszelkich kasz, ryżu czy makaronów). Możemy polać nim również(...)amlou – świetną alternatywę dla masła orzechowego, wszelkich czekoladowych smarowideł. Potrzebujecie trochę oleju arganowego, miód i migdały. Do przygotowania amlou porzebujemy (ok 1 filiżanka): – 120 g zmielonych prażonych migdałów (migdały w skórkach uprażyłam na patelni i zmieliłam w młynku) – ok 40 g miodu – ok 50 ml oleju arganowego BioPlanet Migdały mielimy w młynku (lub w blenderze
Szybko Tanio Smacznie