z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:29/231)

Rabarbarowe róże 163

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem są pyszne, puchate, mięciutkie i pachnące. Nie może ich zabraknąć w rabarbarowym sezonie. Na rabarbar nie trzeba już polować, kupisz go bez problemu. Do przygotowania tych bułeczek nie kroimy rabarbaru tradycyjnie w kostkę, ale wzdłuż w długie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży. Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis. Najładniej się(...)prezentuje i jest bardzo smaczny rabarbar malinowy, niestety jak do tej pory jeden, jedyny raz go upolowałam i nie tym razem niestety. Do gotowania syropu by podrasować kolor i smak rabarbaru dodałam 2 garstki mrożonych malin. Składniki na 12 sztuk: 500 g mąki orkiszowej jasnej 240 ml mleka 50 g masła 4 łyżki miodu 30 g drożdży 1 jajko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kompot z rabarbaru 142

Kompot z rabarbaru to moje dzieciństwo, to klasyka, którą zdecydowanie warto odtworzyć, kiedy tylko w sklepach pojawia się świeży rabarbar. No właśnie, świeży… kiedyś, świeży rabarbar rwałam swoimi małymi rączkami, zjadając połowę wprost z ziemi, garściami nosiłam go do domu z zielonej łąki tuż za oknami, a dzisiaj? Dzisiaj zdana na łaskę okolicznych marketów, z niecierpliwością czekam na pojawienie(...)się pierwszych sztuk na półkach Kompot z rabarbaru jest niezawodny podczas letnich upałów. Lekko kwaskowaty, idealnie gasi pragnienie, a jeśli wolicie odrobinę słodsze napoje, po prostu dodajcie więcej cukru do kompotu Składniki na kompot: 1,5 litra gorącej wody 800g rabarbaru 3 łyżki cukru Przygotowanie kompotu: Rabarbar myjemy, pozbawiamy liści i kroimy w 1-2 centymetrowe kawałki. Wrzucamy

NiePieprz.pl
ciasto ryżowe z rabarbarem (bezglutenowe) 231

Rabarbar – niesamowicie smaczne i zdrowe warzywo o lekko kwaśnym smaku. Kilka dni temu na blogu mogliście znaleźć przepis na kompot z rabarbaru . Pisałem tam o tym, że rabarbar wspaniale pasuje nie tylko do przygotowania orzeźwiających napojów ale również jako składnik do ciast. Minęło kilkanaście dni w ogródku dojrzały kolejne łodygi, a więc przyszedł czas na następny przepis. Tym razem(...)ciasto z rabarbarem. Na pierwszy ogień ciasto na bazie mąki ryżowej a więc całkowicie bezglutenowe: lekko kruche i bardzo smaczne. Łapcie przepis Składniki (na średniej wielkości blachę do tart): rabarbar (około 4 łodyg), 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego (ja użyłem w połowie z wodą gazowaną

Gar Zdrowia
PROSTE CIASTO Z RABARBAREM 133

ŁATWE CIASTO Z RABARBAREM  Sezon na rabarbar się rozpoczął, nie może więc zabraknąć ciasta z rabarbarem. Pyszne i łatwe ciasto, które każdy z Was może samodzielnie zrobić w domu. Ciasto, które umili Wam chwilę, przy kubku kawy czy filiżance herbaty. Podstawą tego ciasta, jest kruche ciasto i duża ilość rabarbaru.  Ciasto aby ładnie wyglądało przyozdobiłam dodatkowo finezyjnym zdobieniem(...)postaci warkocza i liści. PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM CIASTO KRUCHE: - 110 g zimnego masła - 240 g mąki krupczatki - 80 g cukru pudru - 3 żółtka - łyżka śmietany -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z w/w zagnieć szybko ciasto. Owiń folią i wstaw do lodówki na 15 minut. W tym czasie zrobimy nadzienie. - 5 sztuk grubych lasek rabarbaru - 5 łyżeczek cukru

SMYKWKUCHNI
Tarta z rabarbarem i budyniem 156

Lekko kwaskowe ciasto z rabarbarem. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 27 cm) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 30 g cukru pudru (2 łyżki) 40 ml mleka (3 łyżki) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy bez cukru(...)mleka 25 g cukru (2 łyżki) Dodatkowo: 250 g rabarbaru (5 łodyg) 1 łyżkę cukru pudru (do posypania) folia aluminiowa Przygotowanie: Rabarbar dokładnie umyć i odciąć końcówki. Pokroić łodygi na małe kawałki (5 cm). Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz zimne

KuchniaWeDwoje.pl
Najlepsze ciasto z rabarbarem 90

Rabarbar kojarzy mi się z grządką w babci ogródku. Fascynowały mnie jaskrawe łodygi, których kolor intensyfikował się ku dołowi, uroczo kontrastując ze skórzastymi, ciemnozielonymi liśćmi. Jako dziecko lubiłam, na zewnętrznej stronie liści, szukać ospałych ślimaków, którym smak soczystych liści bardzo odpowiadał. Wieczorami ścinaliśmy łodygi, żeby ugotować z nich kompot, swoją drogą nigdy nie uważałam, że to dobry pomysł, to raczej(...)zbrodnia na rabarbarze. Lekko ciepły kompot z rozgotowanym rabarbarem przyprawiał mnie o mdłości. Często więc uciekałam się do chrupania łodygi na surowo, wtedy można cieszyć się jego kwaskowatym aromatem i niebywałą chrupkością, młode pędy zjadałam w całości, starsze obierałam z łykowatych włókiem ubrudzonymi rękoma ;) To ciasto jest doskonałe, znika w tempie ekspresowym, wilgotne, gęste, w kwaskowatym akcentem rabarbaru i razową

Słodki Kompromis
Biszkopt z rabarbarem 106

mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam rabarbaru i uzyskałam lekko kwaskowy smak. Wyśmienite do kawy na podwieczorek. Składniki: Ciasto • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 2 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masła • 3 łyżki oliwy Rabarbar • 5 średnich łodyg rabarbaru • 2 łyżki cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: • Rabarbar umyć, obrać z łupinki, pokroić w 1 cm kawałki i posypać cukrem. • Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier cały czas ubijając. • Wrzucać po jednym

To co kocham
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 118

zakupów na gdyńskiej hali targowej znów przytachałam rabarbar. Tym razem zrobiłam wiosenny klasyk - drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Kupiłam tyle rabarbaru, że starczyło jeszcze na gar kompotu. Nie zrobiłam zdjęć, ale powiem Wam jak robię kompot: do pięciolitrowego garnka wkładam 1200 g rabarbaru pokrojonego na 1 cm . kawałki (nie obieram go, tylko odkrawam końcówki), wsypuję pół szkl. cukru i zapełniam(...)garnek wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję 5 minut. Ewentualnie można dosypać jeszcze ćwierć szklanki cukru. Studzę kompot w garnku. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką blacha prostokątna 35 x 28 cm 30 g świeżych drożdży 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 400 g mąki pszennej tortowej 3 jajka w temp. pokojowej 100 g masła

Posadzone i zjedzone
Czasu brak i konfitura z rabarbaru z pijanymi rodzynkami 160

wody i mrożonej herbaty. Posiłki na ciepło, póki co, zupełnie sobie odpuściłam. Zjeść to może bym i zjadła, ale przygotować...? Nie ma mowy! Przypominam Wam też, że sezon na rabarbar ma się ku końcowi. No dobrze, może i nie do końca tak się sprawy mają. Jeszcze nawet we wrześniu zeszłego roku widziałam w sklepach dorodne, różowo-zielone łodygi. Już jednak(...)powoli wypierany przez krajowe, słodkie truskawki; niedługo dołączą do nich porzeczki, wiśnie, czereśnie, agrest, morele i brzoskwinie. Kto wtedy będzie miał czas zatrzymać się nad rabarbarem...? Proponuję więc już dzisiaj przygotować bajecznie pyszną konfiturę, na którą przepis podpatrzyłam u Małgosi . Połączenie rabarbaru z rodzynkami i rumem zaintrygowało mnie od razu; gdy więc tylko zobaczyłam rabarbar w promocji, bez wahania kupiłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jaglane drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i kruszonką 256

Drożdżówki są z dodatkiem kaszy jaglanej, która sprawia, że ciasto jest wilgotniejsze. Napełnione karmelizowanym rabarbarem i posypane słodką, maślaną kruszonką. Wszystko z nutką cynamonu, co jeszcze bardziej podnosi walory smakowe drożdżówek. 800 g rabarbaru 1 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżeczka cynamonu CIASTO DROŻDŻOWE: 3 1/2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kaszy jaglanej(...)szklanka wody 1 szklanka mleka 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli KRUSZONKA : 1 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1/2 szklanki cukru Rabarbar pokroić na ok 1,5 cm kawałki. Rozpuścić masło z cukrem na dużej patelni albo na dwóch mniejszych. Tak, aby kawałki rabarbaru leżały koło siebie. Kiedy masło z cukrem delikatnie zbrązowieje dodać kawałki rabarbaru. Smażyć, obtaczając rabarbar

https:KKuchniaMniam
Kruche ciasto z rabarbarem i kokosem 293

Sezon na rabarbar już niedługo się kończy, więc trzeba korzystać ;)) Ja już ciasto z rabarbarem robiłam po raz drugi, bo mój młody jest jego fanem. Tym razem dodałam do pianki kokos, wcześniej robiłam tradycyjny - klik . Kokos fajnie pasuje do rabarbaru, więc namawiam do wypróbowania tego połączenia :)) Ciasto też troszkę inne, tak pokombinowałam, żeby się za bardzo nie kruszyło. Blaszka 23x33(...)kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 5 jajek 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego  Dodatkowo: 1/5 kg rabarbaru 50 g kokosu 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cukru pudru- do pianki Rabarbar obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Wsypujemy na niego cukier, dusimy kilka minut (tak około

kruche babeczki
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami II. 262

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszną drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami (pierwszy przepis znajdziecie  tutaj ). Dzisiejszy przepis jest nieco inny, gdyż rabarbar posłużył mi za nadzienie, a truskawki natomiast tradycyjnie powędrowały na wierzch. Tym razem zrezygnowałam z kruszonki, choć jej miłośnicy mogą śmiało zredukować ilość truskawek, zastępując je kruszonką. Niemniej jednak smak i konsystencja ciasta(...)przeszły moje oczekiwania. Wnętrze jest soczyste, słodko-kwaśne, idealnie wyważone ze smakiem słodkich truskawek i ciasta. Wszystkim miłośnikom sezonowych ciast polecam ten przepis! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami II:  na formę 24x30 ROZCZYN: 40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki tortowej (dobrej klasy) POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA: 1/2 szklanki ciepłego

Rozpustne gotowanie
Placek kruchy z rabarbarem i malinową pianką 141

Sezon na rabarbar jeszcze trwa więc najlepsze ciasto na weekend tylko z tą rośliną. Placek w stylu  kruszonu-pleśniaka. Jeśli ktoś obawia się kwaśnego smaku placka to nie potrzebnie, gdyż delikatna pianka malinowa fajnie łamie kwaśny smak rabarbaru. Ciepły majowy weekend i kruchy z rabarbarem i delikatną malinową pianką mmm pycha. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - żeby pianka bezowa ładnie(...)Ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Różowa pianka z rabarbarem: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 budynie malinowe (sam proszek) 3 łyżki oleju rzepakowego 4 duże łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru z wanilią Wszystkie składniki

Kubki smaku
Rabarbar i truskawki. Biszkopt. Rolada 173

kierując nawet moje myśli w kierunku lata, gdy mnogość warzyw i owoców będzie przyprawiała o zawrót głowy. Póki co jednak skupiam się na sezonowych przysmakach, czyli głównie truskawkach i rabarbarze. Choć dzisiaj, przyznam Wam się w tajemnicy, kupiłam - pierwszy raz w życiu! - białe szparagi. Podam je razem z młodymi ziemniaczkami i zamarynowanym w tajemnych składnikach wczoraj przez C. mięsem. Będzie(...)przeszkodzi, nawet ten paskudny deszcz i zimny wiatr, który powrócił z zimową niemal siłą. Tymczasem już teraz mam dla Was przepis na wiosenną roladę z truskawkami i rabarbarem. Przy przeglądaniu gazet w oko wpadła mi rolada z malinami. Wyglądała obłędnie! Ja mam w lodówce tylko rabarbar i truskawki... Jednak ochota na zawijanie ciasta biszkoptowego dopadła mnie niczym grom z jasnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 146

Wiosna zawitała do nas pełną parą i czas wykorzystać jej dobrocie. Dziś proponuję pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Uwielbiam! Ciasto drożdżowe z rabarbarem Składniki: 1/2 kg mąki, szklanka letniego mleka, jajko, 40 g świeżych drożdży, 100 g masła, 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 800 g rabarbaru, łyżeczka cynamonu, Kruszonka: 100 g mąki, 50 g zimnego masła, 50 g cukru(...)naszą drożdżówkę (ciasto drożdżowe lubi być dłuuugo wyrabiane). Przygotowane ciasto zagniatamy w kulę i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce (pod przykryciem)na minimum godzinę. Oczekując na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy rabarbar. Dokładnie myjemy i obieramy rabarbar a następnie kroimy w 1 cm paski. Przygotowany rabarbar posypujemy cukrem i cynamonem a następnie dokładnie mieszamy. Nadszedł czas na przygotowanie kruszonki: masło, cukier

paapilotkaa