mojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy, więc chciałam wypróbować coś nowego. To ciasto chciałam już upiec dawno, ale ciągle nie było okazji, a rabarbar w zamrażarce czekał i czekał. W końcu się zmobilizowałam i oto jest. Przepyszne, powtarzam przepyszne kruche(...)szklanki) (najlepiej krupczatki, ale jak nie ma, to może być typ 650) 150 gr masła zimnego 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki) Warstwa owocowa: 550 gr rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki (może być mrożony, ale warto rozmrozić na sitku, lepiej się wtedy wymiesza z budyniem) 300 gr jabłka (u mnie jedno duże kwaśne Boskop może być też Szara
moj przepis naZbliża się koniec sezonu na truskawki i rabarbar. Ale póki jeszcze są, to upiekłam z nimi pyszne ciasto z dodatkiem maślanki. dodając truskawki ...wyszło jeszcze pyszniejsze....;-) Piekłam też ciasto z rabarbarem i porzeczkami RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ i CZERWONĄ PORZECZKĄ Polecam również: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM(...)Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 40 dkg truskawek kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego parę kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania Miksowałam na puszystą masę miękkie masło, do którego dosypywałam cukier. cukier wanilinowy. Wbiłam jajka Utarłam składniki
potrawyregionalneskłamię jeśli powiem, że są obłędne!!! Uwielbiam czekoladowe ciasta, a to przeszło moje oczekiwania. Jest wilgotne, puszyste, rozpływa się w ustach, a dodatek rabarbaru równoważy słodycz, co sprawia, że nie można poprzestać na jednej babeczce! Ale to jeszcze nie koniec! Do takich intensywnych w smaku babeczek niezastąpione jest jakieś odświeżające przybranie. Ja postawiłam na bitą śmietanę wymieszaną z odrobiną likieru(...)czekoladowego , a wierzch każdej z nich udekorowałam karmelizowanym rabarbarem skąpanym w sosie toffi. O rany, ale one są pyszne!!! Pomimo tak skomplikowanego opisu naprawdę szybko się je robi. Minusem jest tylko to, że jeszcze szybciej znikają!!! Polecam!!! Składniki na czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem CIASTO: 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki
Rozpustne gotowanieKochani, dziś mam dla Was świetny, aczkolwiek banalny, przepis na pyszne ciasto. Kruchy, maślany spód wypełniony aż po brzegi słodkim, kremowym budyniem i karmelizowanym, kwaskowym rabarbarem. Wspaniałe połączenie. Bardzo polecam!!! Składniki na tartę z budyniem i karmelizowanym rabarbarem: na formę o śr. 26 cm MAŚLANY SPÓD: 200 g mąki 70 g cukru pudru 100 g masła 1 małe jajko ewentualnie(...)konsystencji kruszonki. Teraz dodajemy jajko i chwilkę miksujemy. Odkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę), gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do piekarnika. RABARBAR: 6-7 łyżek cukru 400 g rabarbaru Na patelnię o grubym dnie (najlepiej białą, kolor ten ułatwi nam ocenianie barwy karmelu) wysypujemy cukier, stawiamy na ogniu
Rozpustne gotowanieCóż może być bardziej polskiego i pysznego niż pierogi? :) Pierogi z rabarbarem! Pyszne, słodko-kwaśne, domowe - tak można je opisać. Oczywiście, tak jak wiele osób, nie lubię robić pierogów (zdecydowanie wolę je jeść! :). Rozrabianie ciasta, wałkowanie, nadziewanie, gotowanie... tyle czasu to zajmuje, a można przecież iść do sklepu pod domem i kupić pierwsze lepsze pierogi. Po co więc robić samemu(...)Takie domowe są bez porównania smaczniejsze i zdrowsze. Ciasto nie zawiera żadnych E-śmieci i innych konserwantów, a nadzienie (w tym wypadku mus rabarbarowy) jest z prawdziwego, świeżego rabarbaru, a nie podróbki rabarbaro-podobnej, która nawet obok rabarbaru nie leżała. Jest wiele szkół co do robienia ciasta. Niektórzy robią z całymi jajkami, inni robią w ogóle bez jajek, a jeszcze
JedzeniomaniaSezon na rabarbar jest krótki, a dla mnie to już taki przyjemny zwiastun lata, kwaskowaty smak rabarbaru skomponowany ze słodkim ciastem, jak dla mnie ideał, uwielbiam jeszcze do takiej kompozycji dorzucić truskawki i już nic więcej mi nie potrzeba. Gdybym żywiła się sama, to w takim sezonie mogłabym zrezygnować z wielu rzeczy, nie jeść mięsa, a truskawki jeść codziennie(...)razem osłodziłam dzisiejszą niedzielę ciastem z rabarbarem i kruszonką. Przygotowanie ciasta to 15 minut, błyskawiczne, niewymagające, pięknie rośnie i jest pyszne i delikatne. Jogurtowe ciasto z rabarbarem i otrębową kruszonką przemyca w swoim składzie trochę zdrowia. Rabarbar jest zdrowy, jogurt naturalny i dorzuciłam do ciasta otręby, które są w cieście oraz w kruszonce. Polecam Składniki: – 2 szklanki mąki pszennej
dom-agi.plTakie inne danie, wątróbka z jabłkiem jest stosunkowo popularna, ale z rabarbarem, nigdy nie słyszałam i tak mi przyszło do głowy, rabarbar kwaskowy, jabłka najlepiej pasujące do wątróbki też są kwaskowe, dlaczego by nie zaryzykować i nie spróbować takiego połączenia! Jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę, czasem warto eksperymentować. Dzieci zajadały się z apetytem! Wątróbka z rabarbarem(...)jabłkiem jest pyszna Składniki: – 60 dag wątróbki drobiowej; – 2 małe cebule; – 3 łodygi rabarbaru; – 1 małe jabłko; – 1 szklanka mleka+3 łyżki; – sól; – pieprz; – majeranek – mąka Wykonanie: Wątróbkę pokroić i oczyścić, włożyć do miski i zalać 3 łyżkami mleka. Cebulę obrać, pokroić w piórka, z jabłek wyciąć gniazda nasienne, pokroić
dom-agi.plCiasto z rabarbarem i budyniową pianką... Spód z kruchego ciasta. Puszysta, budyniowa pianka. Słodko - kwaśny rabarbar. A na wierzchu wiórki z ciasta. Pyszne, wiosenne, domowe. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej; 5 żółtek jaj; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; 3 łyżki cukru pudru. Pianka budyniowa: 5 białek jaj; 1 cukier wanilinowy (opakowanie(...)wadze 16 g); 1 szklanka białego cukru; 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 opakowania, każde po 40 g); 1/2 szklanki oleju; Szczypta soli. Dodatkowo: 500 g rabarbaru (waga przed obraniem); 1/4 szklanki cukru pudru; Papier do pieczenia + olej do wysmarowania blachy. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojoną
Gospodyni Miejskaroku sezon owocowych ciast zaczyna się od rabarbaru, w tym roku przepis na drożdżówki z rabarbarem i budyniem. Save Print drożdżówki z rabarbarem i budyniem Składniki 15g świeżych drożdży 750ml mleka 3 szklanki mąki 50g margaryny 2 jajka 10 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 4 łodygi rabarbaru Przygotowanie Zaczynamy od zrobienia rozczynu na ciasto drożdżowe. W garnku podgrzewamy 250ml(...)wyrabiamy około 5 minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Dwa budynie gotujemy na pół litrze mleka z 6 łyżkami cukru, wedug instrukcji na budyniu. Rabarbar obieramy z skóry kroimy na pół centymetrowe plasterki, zasypujemy łyżką cukru. Jak rabarbar zacznie puszczać sok odlewamy sok a sam rabarbar dodajemy do budyniu i mieszamy. Po godzinie jak ciasto
zjem to blog kulinarnydrzwi - nic. No trudno. Następnym razem kupię młynek wydający odgłosy młota pneumatycznego, może będzie działał lepiej. Kiedy ekspres powoli robi swoje, zaglądam do lodówki. Co my tutaj mamy...? Rabarbar...?Najpierw na patelnię trochę cukru z sokiem pomarańczowym. Gdy przybiera ten cudownie złoty kolor, wrzucam pokrojony na kawałki rabarbar i smażę kilka minut. O mamuniu! Jak ja to lubię! Obezwładniający(...)pomarańczową nutą. Nie można się nie zakochać... Do tego pancakes, czyli jedyne naleśniki, które potrafię przygotować. Tych kilka sztuk smaży się błyskawicznie, a naprawdę dobrze komponują się z karmelizowanym rabarbarem, szczególnie, jeśli i w nich przewija się pomarańczowa nuta.W tym momencie czuję ciepły oddech na karku, Det dufter godt, skat. No ba! Pewnie, że ślicznie pachnie.Niezawodny sposób na wyciągnięcie śpiocha
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruche ciasto z bezą i rabarbarem Prosta i pyszna tarta na delikatnym, kruchym spodzie, z rabarbarem i puszystą bezą. Smaki w tym cieście idealnie ze sobą współgrają, gdyż słodką bezę świetnie przełamuje kwaskowaty smak rabarbaru wymieszanego z konfiturą malinową. Składniki: Kruchy spód: 4 żółtka jaj 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 200g zimnego masła 50g cukru pół łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 500g rabarbaru 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 150g konfitury malinowej 2 łyżki kaszki manny Beza: 4 białka szczypta soli 200g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki płatków migdałowych Dodatkowo: 1 łyżka masła + 2 łyżki bułki tartej do obsypania foremki *** Przygotowujemy spod: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę
Blog z ApetytemSezon na rabarbar czas zacząć:) Szukałam prostego ciasta jogurtowego z rabarbarem na drugie śniadanie/podwieczorek i znalazłam kilka przepisów. Wypróbowałam dwa z nich a poniżej podaję ten który wydaje mi się bardziej niezawodny i smaczniejszy:) W oryginalnym przepisie na stronie Kwestia Smaku ciasto było odwrócone ale ja zrobiłam odwrócone odwr(...)conego:) i dodałam truskawki które świetnie się komponują z rabarbarem. Naprawdę polecam:) ps. jeśli włożycie kilka kawałków do lodówki w szczelnym pojemniku będziecie się cieszyć tym ciastem dłużej. Składniki na tortownicę 24 cm (jeśli chcecie upiec ciasto w wersji rodzinnej zróbcie ziasto z podwójnej porcji w blaszce 40x30
cucinareCynamonowe ciasto kruche z rabarbarem to placek z nadzieniem, w którym głównym smakiem jest kwaskowaty rabarbar. Ciasta jest niedużo, a nuta cynamonu stanowi świetne uzupełnienie rabarbaru. Przepis można powtórzyć w tortownicy o średnicy 21cm . Cynamonowe ciasto kruche z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 200g mąki pszennej 100g masła 60g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli NADZIENIE(...)600g rabarbaru 60g cukru trzcinowego 4 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: - składniki powinny być zimne - mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, cynamonem i solą - dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i zimną wodę - wszystko posiekać razem, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia - część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na cienki
Smakołyki Berenikiprzepis na ciasto kruche robię już od dłuższego czasu i zawsze się udaje. Oczywiście zamiast rabarbaru możecie użyć dowolnie innych owoców, ciasto robiłam już z jabłkami, ze śliwkami, ale będzie pyszne także z truskawkami lub owocami jagodowymi. Poleca Ci także przepis na biszkopt z rabarbarem . Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka(...)kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO kruche z rabarbarem PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 300 g mąki pszennej – 100 g mąki ziemniaczanej – 100 g cukru białego + dodatkowe 4 łyżki – 2 łyżeczki
nietylkopasta.plCiasto z rabarbarem i kruszonką – Dzisiaj kolejne, pyszne ciasto z rabarbarem. Uwielbiam to wiosenne warzywo :). Ciasto jest pyszne, wilgotne, z aromatyczną kruszonką. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Najlepiej smakuje delikatnie ciepłe ze szklanką mleka. Polecam… Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem można znaleźć tutaj: „ Ciasta z rabarbarem ”. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Ciasto z rabarbarem i kruszonką Składniki: Kruszonka: 70g schłodzonego masła 130g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g ciemnego cukru 1 łyżeczka cynamonu (niekoniecznie) Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 270g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 400g rabarbaru 200ml maślanki skórka starta
Mała Cukierenka