Wzbogacamy nasze rabarbarowe przepisy o ciasto kruche z rabarbarem i budyniem , czyli proste i smaczne ciasto. Upiekliśmy je na naszej średniej blasze, ale składników starczy na większą np. o wymiarach 25/35cm i będzie ono również dobrze wyglądało. Układając dość duże kawałki rabarbaru na cieście, mieliśmy nadzieję, że zachowają one swój kształt oraz wielkość i będą się ładnie prezentowały w pokrojonym(...)cieście. Rabarbar nas nie zawiódł, co widać na zdjęciu, i cieszył oko w każdym kawałku, po który sięgaliśmy. Udostępnij Składniki na ciasto kruche z rabarbarem i budyniem 500 g rabarbaru Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 3 / 4 szklanki cukru 2 żółtka z jajek wielkości L 1 całe jajko wielkości L 1 cukier wanilinowy 2 łyżki
niecodziennikparyFantastyczne ciasto o lekko kwaskowym smaku. Bardzo lekkie. Orzeźwiające. Przygotowywane na zimno, bez pieczenia. Jedynie do upieczenia rabarbaru potrzeba skorzystać z pomocy piekarnika;) Generalnie samo ciasto jest bardzo przyjemne. Rabarbar stanowi tutaj tylko dopełnienie, przysłowiową „kropkę nad i”. Jeśli chcielibyście go przygotować poza sezonem rabarbarowym, można śmiało z niego zrezygnować lub udekorować wierzch innymi owocami, choćby świeżymi malinami(...)temp. pokojowej – ja dałam całe duże opakowanie 360g) 250 g mascarpone 1/2 szkl. cukru 1 cytryna 1 szkl. śmietanki 30 lub 36% 2,5 łyżeczki żelatyny Pieczony rabarbar: ok 200 g rabarbaru 1 spora łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny W garnuszku roztapiamy masło. Maślane ciasteczka kruszymy na piach. Łączymy z lekko przestudzonym masłem. Powstałą masą wylepiamy
Smaki Na TalerzuPolecam Wam gorąco nalewkę z rabarbaru, znaną również jako rabarbarówka. Chciałabym napisać z owoców rabarbaru, ale to przecież warzywo Nalewka jest lekko kwaskowa, ale słodka. Idealna na letnie wieczory czy pogaduchy. Smakuje naprawdę oryginalnie. Nie jest ona tak popularna jak nalewka z malin czy porzeczek, ale chyba czas to zmienić. Czyli kolejny wpis z cyklu „Sezon rabarbarowy w pełni(...)tylko ta nalewka spotka się z Waszym uznaniem. Nalewka jak to nalewka. Im dłużej postoi tym smak ma lepszy a i kolor się jej zmieni. Korzystajmy z sezonu na rabarbar, bo kolejny dopiero za rok, a rabarbar wdzięcznym warzywem jest! Macie pomysł jak wykorzystać pozostałości rabarbaru po takiej nalewce? Drukuj Nalewka z rabarbaru – rabarbarówka Składniki 1 kg rabarbaru
Mieszam w GarnkuCIASTO Z RABARBAREM Sezon na rabarbar wciąż trwa! Ciasto z rabarbarem to jedno z tych ciast, na które czekamy całą zimę. Kiedy rabarbar pojawia się na stole wiadomo, że już lada moment będzie znowu lato. Dla mnie rabarbar to przede wszystkim smak dzieciństwa, pamiętam, jak siedziałam na podwórku, na ławce z babią i rodzeństwem, babcia trzymała duży metalowy, emaliowany(...)kubek wypełniony cukrem, a każde z nas co chwilę maczało w nim gałązkę rabarbaru. Im kwaśniejszy tym lepszy! Pamiętam też świetne ciasto drożdżowe z rabarbarem i dużą ilością kruszonki, przepisem na które się już z Wami na blogu dzieliłam. Dzisiaj mój autorski przepis na pyszne, mocno aromatyczne ciasto z rabarbarem, z kardamonem, cynamonem, skórką pomarańczową, karmelem i kakao. Ciasto jest
SMYKWKUCHNISezon na rabarbar trwa. Wiele osób uważa rabarbar za owoc. Tymczasem to warzywo. Rabarbar to idealne warzywo dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ dostarcza dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, a także fosforu, witaminy C oraz beta-karotenu. Jednak ma też jedną wadę – w nadmiernej ilości wypłukuje wapń z organizmu. Zawiera kwas szczawiowy, który tworzy szczawian wapnia, który odkłada się(...)nerkach w postaci kamieni. Pieczony rabarbar zawiera apontygeninę, polifenol zmniejszający tempo podziału komórek nowotworowych. Zawiera także rapontycynę – substancję działającą estrogennie. Będzie więc idealnym dodatkiem w diecie osób borykających się z trądzikiem, a także kobiet w okresie menopauzy lub niedoboru estrogenów oraz mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego. U mężczyzn z niedoborem estrogenów efekt jest odwroty – jeszcze bardziej się obniżają
KucharzycaDzisiaj zapraszam na ciasto z rabarbarem i kruszonką. Trzeba korzystać, póki sezon na rabarbar w pełni. Powiem szczerze, nie miałam ostatnio ani weny, ani siły, więc przepis pochodzi ze sprawdzonego źródła – bloga Kwestia Smaku . Postanowiłam postawić na sprawdzony przepis i nie testować chwilowo żadnych moich wynalazków. W lodówce zalegał rabarbar i trzeba było w końcu coś z nim zrobić(...)swoich paluszków przed wyskubywaniem co większych elementów kruszonki. Też Wam w domu „załatwiają” ciasta w ten sposób? W przepisie na blogu Kwestia Smaku, podane jest 600 g rabarbaru. Ja dałam koło 700 i ciasto tak urosło, że w sumie żałowałam, że jednak nie wkroiłam łącznie kilku warstw rabarbaru, czyli pełnego kilograma. Ciasto jak widzicie wychodzi bardzo puszyste, delikatne
Mieszam w GarnkuRabarbar to jedno z najmilszych, wiosennych kulinarnych wspomnień, śpieszmy się bo ma nieograniczone możliwości, a sezon na niego niebywale krótki. Rabarbar, a właściwie rzewień jest warzywem, a na świecie istniej ponad 100 odmian tej byliny. Wartości odżywcze rabarbaru to wciąż kwestia kontrowersyjna, podczas gdy jedni ganią go za kwas szczawiowy, który wypłukuje wapń z organizmu, prowadzone na Uniwersytecie Sheffield badania(...)dowiodły, że podczas temperatury jakiej jest poddawany w czasie pieczenia, rabarbar nabiera istotnych właściwości przeciwnowotworowych. Naukowcy stwierdzili jednogłośnie, że podczas 20 minutowego pieczenia rabarbaru w 180 stopniach wzrasta w nim stężenie polifenolu, o dziwnej nazwie rapontygenina , który niszczy komórki rakowe lub też uniemożliwia ich dalszy rozwój. Niewykluczone, że w przyszłości to będzie pierwszy naturalny lek na raka, ale póki
Słodki Kompromisjuż zapach pieczonego ciasta roznosi się po domu, ślinka cieknie na samą myśl... jakie to będzie smaczne ciasto... Zapraszam więc Was na najłatwiejsze ucierane ciasto do którego dodałam rabarbar i na koniec wsypałam kruszonkę, która wcześniej została po jakimś wypieku. Oczywiście, można zrobić bez kruszonki, ale sami wiecie, że na cieście to właśnie ona jest najsmaczniejsza(...)Foremka 25x31 cm) Składniki: 650 g rabarbaru (opłukany, obrany) 60 g brązowego cukru 200 g masła 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 jajka 220 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny Ponadto: kruszonka (zamrożona, przygotowana wcześniej) brak na zdjęciu Wykonanie: Najpierw przygotowałam rabarbar. Piekarnik
Kuchnia u KrysiKończy się już sezon rabarbarowy ale na 100% zdążycie jeszcze upiec placek z rabarbarem i owsianą kruszonką. Ciasto to możemy zajadać bez większych wyrzutów sumienia gdyż jest bardzo zdrowe. Mąka razowa, mała ilość cukru i to brązowego plus płatki owsiane! Nie spodziewałam się, że placek z rabarbarem i owsianą kruszonką będzie taki pulchny i delikatny. U mnie w domu znikł(...)przysiądzie do słodkiego ciacha które dodatkowo jest zdrowe?! Robiąc ciasto inspirowałam się tym ze strony Słodko słony świat Ilony jednak zmieniłam troszkę proporcje i rodzaje mąki i dodałam sam rabarbar. I przy kolejnej produkcji placka z rabarbarem dodatkowo podprażę na suchej patelni delikatnie płatki owsiane - myślę, że nada im to dodatkowego aromatu. Placek z rabarbarem i owsianą kruszonką 4 jaja
sierotka maRysia w kuchniNiedziela, późny wieczór. Skrytka ze słodyczami świeci pustką. Ciasta w lodówce brak, jajka zostały tylko cztery, a sklepy już pozamykane. Na stole leży kilogram rabarbaru kupiony wczoraj. Przypomniało mi się, że dostałam spożywczą paczkę od Delecty – w środku była beza w proszku. Beza i rabarbar to jeden z duetów idealnych – no to pora zakasać rękawy! Beza nie jest ciastem które(...)wyjątkowo kruchą bezą i trzeba się z nią obchodzić bardzo, bardzo delikatnie przy przekładaniu na talerz. Po takim suszeniu pozostała krucha z zewnątrz i piankowa w środku. Blaty gotowe. Rabarbar umyłam, pokroiłam pod skosem w kawałki długości około 4cm. Do pieczenia rabarbaru przydało się naczynie do zapiekania – wlałam w nie wodę, wsypałam połowę cukru, wlałam sok z cytryny, żeby rabarbar
Karo in the KitchenRabarbar jest moim odkryciem tego lata. Jego kwaskowaty smak przypadł mi bardzo do gustu. A w połączeniu ze słodkim,kruchym ciastem jest wprost przepyszny. Polecam również z rabarbarem: ciasteczka serowe z rabarbarem indyk z sosem rabarbarowym ciasto z rabarbarem i truskawkami i maślanką ciasto z rabarbarem czerwona porzeczką i maślanką ciasto drożdżowe z rabarbarem A także kruche(...)ciasto jak w dzisiejszym wpisie ale ze śliwkami Dzisiejsze wariacje są również z tym kwaskowatym warzywem. Składniki: 6-8 łodyg rabarbaru 250g konfitury truskawkowej 3 szklanki mąki 1,5 kostki margaryny 4 żółtka niecała szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Przesiałam mąkę. Dodałam proszek do pieczenia. Wsypałam cukier. Wbiłam żółtka. Następny składnik to miękka
potrawyregionalneOstatnio zdałam sobie sprawę z tego, że na blogu nie ma jeszcze żadnego przepisu z rabarbarem. A przecież jest on teraz "na czasie", można go dostać na każdym straganie pod blokiem. Smak rabarbaru to zdecydowanie smak lata. Niektórym kojarzy się on wyłącznie z niezbyt smacznym, kwaskowym kompotem z dzieciństwa. Ale rabarbar jest wszechstronny i możemy go wykorzystać do przygotowania wielu(...)pysznych wypieków, lemoniad czy lodów. Niedawno odkryłam, że wspaniale się komponuje z imbirem i odrobiną brązowego cukru, co daje bardzo orzeźwiające połączenie :) Przepis na bułeczki z rabarbarem, które dziś Wam pezentuję pochodzi z bloga Moje Wypieki , a poleciła mi go Koleżanka zachwycona tymi małymi cudeńkami. Ponieważ chciałam, aby było trochę bardziej zdrowo, wprowadziłam do przepisu własne modyfikacje. Wyszło pysznie
Zawsze głodna!Rabarbar to dziwny twór...Niby jest warzywem, a najczęściej jest używany w słodkich daniach, różnych ciastach, deserach...Szczerze mówiąc - sama nigdy nie jadłam go w wersji wytrawnej i ciężko mi wyobrazić sobie takie danie z rabarbarem, ale może kiedyś spróbuję! ;) Jednak nie dziś...bo dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto z użyciem tego...warzywa :) W upalne dni wolimy(...)raczyć się lekkimi wypiekami z dużą ilością owoców (no tak, albo warzyw w przypadku rabarbaru... :D). To ciasto właśnie takie jest. Zawiera bardzo mało tłuszczu, aczkolwiek dzięki dodatkowi jogurtu nie jest suche. Dodatkowo jest idealne dla osób na diecie bezglutenowej, ponieważ użyłam mąk naturalnie bezglutenowych. Słodycz ciasta jest równoważona przez kwaskowatość rabarbaru... Dodałam do ciasta również wodę różaną - ostatni
chili & sugarSERNIK Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM NA KAKAOWYM SPODZIE Kremowy sernik na wilgotnym kakaowym spodzie, z karmelizowanym rabarbarem - delikatny, aksamitny, mazisty, idealnie słodki z kwaskową nutą oraz przepyszną kakaową kruszonką. Szybciutki do przygotowania: zarówno składniki na ciasto jak i na masę serową wymagają tylko krótkiego zmiksowania. Ot, cała filozofia! Do tego soczysty rabarbar delikatnie skarmelizowany w odrobinie masła(...)mleka 3,2% 2 białka 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANY RABARBAR: 350 g rabarbaru (4 łodygi) 1 łyżka masła 2 łyżki brązowego cukru dodatkowo: odrobina mąki do oprószenia WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy o wymiarach
Słodko-Słony Świat IlonyChlebek odrywany z rabarbarem to mięciutkie ciasto drożdżowe, uformowane w ten sposób, aby kawałki ciasta po upieczeniu mogły dość łatwo odrywać się od siebie, bez potrzeby użycia noża. Istnieje wiele przepisów na ten rodzaj ciasta, więc i ja pokusiłam się o swój wariant, a że obecnie trwa sezon na rabarbar, upiekłam chlebek odrywany z jego wykorzystaniem. Przygotowanie chlebka(...)większości te same czynności co w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego, dopiero końcowa faza, czyli formowanie, wymaga od nas nieco cierpliwości, gdyż posmarowane masłem i obciążone rabarbarem plasterki ciasta nie są łatwe w obsłudze. Chlebek można przygotować w keksówce o wymiarach 25x11cm lub 30x11cm (mierzonych u góry formy). Chlebek odrywany z rabarbarem Składniki: ciasto 320g mąki pszennej 15g drożdży 125ml wody
Smakołyki Berenikiczekolady, natomiast dzisiaj... jestem pod wrażeniem jak dużo pomysłów na sernik jest ludzkość w stanie wymyślić. :) Niesamowicie mnie to cieszy i chciałabym was dzisiaj zaprosić na Sernik z rabarbarem . :) Niby zwyczajny sernik, jednak jest robiony metodą "ripple" popularną w zagranicznych (zwłaszcza angielskich) przepisach. Ripple cheesecake (czyli falowany lub marszczony sernik) polega na tworzeniu wzorów za pomocą patyczka i musu owocowego/fru(...)smakuje wybornie :) Oprócz tego sernik pieczemy w kąpieli wodnej co powoduje, że sernik nie rośnie, nie pęka i potem nie opada, dodatkowo jest wilgotny i delikatny. Połączenie sernika i rabarbaru jest moim zdaniem świetne. Jako, że rabarbar z natury jest kwaskowy to w połączeniu z sernikiem tworzy orzeźwiające, słodko-kwaśne ciasto idealnie pasujące do kawki czy herbatki. U mnie
JedzeniomaniaDelikatne, puszyste, leciutkie jak chmurka... mowa o ptasim mleczku ! A co jeśli dołożyć do tego jeszcze kwaskowy smak rabarbaru i delikatny biszkopt na spodzie? Wychodzi naprawdę rewelacyjnie orzeźwiający deser! :) Według informacji podawanych przez firmę E.Wedel nazwę "Ptasie Mleczko" wymyślił Jan Wedel w 1936 r. Ptasie mleczko zatem jest naszym polskim wyrobem... i do tego jakim pysznym ;) Na dodatek warto wiedzieć(...)rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy (!), ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe :) Dlatego pamiętajmy! Nigdy nie jemy surowego rabarbaru ponieważ jest szkodliwy dla naszego organizmu. Zaś ten po obróbce termicznej jest jak najbardziej wskazany :) Prezentowane przeze mnie rabarbarowe ptasie mleczko jest niezwykle lekkie
JedzeniomaniaPewnego pięknego dnia chciałam upiec ciasto z rabarbarem (tak, tak, jeszcze mi się nie znudził). Miałam już jedno upatrzone, ale było zdecydowanie zbyt wymagające. Byłam trochę zmęczona, robiło się późno, i właściwie to wcale nie chciało mi się nic robić. Ale był rabarbar i chęć na coś słodkiego, zaczęłam więc szukać czegoś prostego. Na blogu Kocham gary znalazłam(...)przepis na odwracane ciasto z rabarbarem i białą czekoladą. Hmpf... Brzmi nieźle. Wszystko, co potrzebne, miałam w domu, więc czym prędzej ruszyłam do kuchni.Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika nie wyglądało olśniewająco, kiedy je obróciłam, nadal nie robiło ogromnego wrażenia. Ten rabarbar jakiś taki... Niewyjściowy. Kiedy jednak ukroiłam pierwszy kawałek, szybko zmieniłam zdanie. Ciacho bowiem smakuje bosko! Jest dość ciężkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTaki bardziej elegancki Eton mess - który, swoją drogą, muszę w końcu kiedyś przygotować.Tym razem chodziłam po domu szukając czegoś słodkiego i zastanawiając się, jak zużyć ostatni już chyba rabarbar. Znalazłam cudny sernik, i niemal już zabrałam się za przygotowania, kiedy w oczy wpadły mi białka, które skryły się w kącie lodówki. Ha! No oczywiście, że będzie beza... Przed oczami(...)bowiem stanął mi wypiek Ansi, która połączyła Pavlovą z rabarbarem. Wiedziałam, że to małżeństwo idealne, więc nie wahałam się ani chwili. Przepis na bezę wzięłam z Cheesecakes, pavlovas and trifles wydawnictwa The Australian women's weekly - marshmallow Pavlova to bowiem moja ulubiona wersja - niemal puchata w środku, bardzo delikatna i efektowna. Następnie ubiłam śmietanę, a wierzch przygotowałam fantazjując
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTarta z rabarbarem i malinami rozpoczyna nasze wiosenne wypieki. Co prawda jeszcze z odrobiną zimy, bo maliny były mrożone, ale szybko puściły soki pod wpływem temperatury na patelni. Odkąd dni stały się coraz dłuższe i cieplejsze, coraz częściej mamy ochotę na lekkie i owocowe ciasta. Tarta z rabarbarem, malinami i bezą całkowicie zaspokoiła nasze potrzeby, rozpieszczając podniebienie kwaskowatym nadzieniem zamkniętym(...)słodką i kruchą bezą. Udostępnij Tarta z rabarbarem i malinami – składniki Nadzienie z rabarbaru i malin: 500 g rabarbaru 400 g malin (mogą być mrożone) 100 g cukru 1 łyżka miodu 40 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 100 g cukru 2 żółtka (z jajek wielkości
niecodziennikparyNajbardziej lubię sezonowe warzywa, które jemy tylko raz do roku np. rabarbar. Uwielbiam jego jasnoróżowy kolor, który kojarzy mi się z wiosną i delikatnością. Za oknem już nawet lato. Wiosnę widać jednak po bogactwie nowalijek. Na szparagi, botwinkę i rabarbar czekamy cały rok. A sezon jest krótki, więc łatwo go przegapić. Zwłaszcza, że przy tak dobrej pogodzie jesteśmy dużo poza(...)łyżka oleju po pół łyżeczki chrzanu i musztardy łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego szczypta soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Pełny przepis tutaj. 4. Sałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla Sałatka dla wszystkich fanów rabarbaru, którzy tak jak ja są gotowi, żeby jeść go codziennie. Jest tak pyszny, że nie musi być na słodko. Może być na czosnkowo
Ugotowane pozamiataneRabarbar i beza. Cierpkie i słodkie. To podstawowe połączenie smaków towarzyszy mi od lat, wykorzystywane w przeróżnych wypiekach. Dzisiaj połączyłam delikatny ale zwarty krem – curd z rabarbaru, kruche ciasto na żółtkach i bezowy, chrupiący i subtelny jednocześnie, elegancko zapiekany wierzch. Przepis obiecałam jeszcze przed ‚urlopem’ i modernizacją strony – a jak obiecałam, to po prostu musi tu być Zapisz Zapisz Kruche(...)minut. Pilnujcie żeby nie zaczęło za szybko brązowieć a jeśli tak się dzieje, po 15 minutach przykryjcie je kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone – wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Curd z rabarbaru Rabarbar cienko obieramy ze skóry i włókien, odcinamy piętkę i liście. Kroimy łodygi na centymetrowe kawałki, odważamy potrzebną ilość. Wsypujemy do rondla, dodajemy wszystkie przyprawy i cukier. Mieszamy, zostawiamy
Karo in the KitchenOstatnio dostałam sporą ilość rabarbaru. Bardzo lubię te kwaśne łodygi. Dziś zapraszam Was na pyszny wiosenny deser warstwowy z rabarbarem. Idealna równowaga między słodkim i kwaśnym w każdej łyżeczce. I to co mi było bardzo potrzebne - chwila pysznego relaksu. Spróbujcie. Składniki: 1 większa łodyga rabarbaru 5 łyżek wody cukier (kryształ lub brązowy) do rabarbaru podczas duszenia* 3 łyżki homogenizowanego(...)serka waniliowego (u mnie z pokruszoną wanilią) 10 szt. kakaowych ciasteczek Petit Beurre Cukry Nyskie 2 szt. markiz kakaowych Cukry Nyskie * ilość zależy od indywidualnych upodobań Przygotowanie: Rabarbar obieramy. Następnie tniemy wzdłuż, po czym kroimy na dość cienkie plasterki 2-3 mm. Na małą patelnię nalewamy wodę (5 łyżek) i wsypujemy nasz rabarbar. Następnie całość posypujemy po wierzchu cukrem
Słodkie okruszkiezon rabarbarowy już rozpoczęty więc i u nas nie może zabraknąć wypieków z tym warzywem. Tak tak kochani rabarbar to warzywo a nie owoc. Zawiera on wiele cennych witamin takich jak A, C i E, jest źródłem potasu magnezu, sodu, fosforu. Zawiera cenny błonnik. No i najważniejsze jest niskokaloryczny, tylko 20 cal w 100 g. Jedynym przeciwwskazaniem(...)jego spożywania jest fakt, że zawiera szczawiany, więc kto choruje na nerki lub reumatyzm musi go znacznie ograniczyć. No już koniec tej teorii....ja postanowiłam z mało kalorycznym rabarbarem zrobić mało kaloryczne muffiny, czyli znacznie odchudziłam je z tłuszczu i cukru.....efekt nawet mnie zaskoczył. Muffinki wyszły lekkie, wilgotne i zarazem słodkie. Składniki (na 12 sztuk): 200 g mąki
Delicious TitbitsWitam serdecznie Przepis na pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem , drożdżówki są bardzo puszyste a ciasto delikatne. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 10 drożdżówek na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 30 g drożdży świeżych 30 g roztopionego masła 40 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: około 600 g rabarbaru(...)pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżki masła kilka łyżek mleka do pomalowania drożdżówek przed pieczeniem mąka do podsypania blatu podczas wyrabiania ciasta Link do filmu z przygotowaniem : Drożdżówek z rabarbarem https://www.youtube.com/watch?v=zTvWsOdozs0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki wszystko razem mieszam, miskę
Uwaga Babcia Piecze Chleb