Jeśli macie rabarbarowe łodygi w ogródku koniecznie je wykorzystajcie! jeśli widzieliście rabarbar na straganie kupcie go! do tego opróżnijcie zamrażarkę z truskawek i szybko zagniećcie kruszonkę, razem upieczcie i zjedzcie! to mój ukochany deser na ciepło w sezonie truskawkowo rabarbarowym.Tym razem wykorzystałam jeszcze białka z jaj, które zostały mi po upieczeniu bab herbacianych
Dzieje kuchennej Wiewiórymnie jest trochę za drogi. A szkoda, bo jest dobry ale niestety będę mogła sobie na niego pozwolić od czasu do czasu. A ciacho jest sezonowe bo z rabarbarem i borówką. Lubię takie ciasta do herbaty, oczywiście dla lubiących super posmakuje z mlekiem czy kakao.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipieczenia 1/2 szkl cukru 2 jajka 1 łyżka domowego cukru waniliowego bądź 1/2 op cukru wanilinowego 1 szkl maślanki naturalnej 1/2 szkl oleju dowolne owoce: u mnie 5 łodyg rabarbaru i 100g borówek Na kruszonkę: 150g mąki 120g drobnego cukru 80g masła Wykonanie: Wyrobić kruszonkę: połączyć mąkę z cukrem, dodać zimne masło, szybko wyrobić do konsystencji mokrego piasku
Walijskie PichcenieRabarbar nigdy nie znajdował się na liście moich ulubionych warzyw i owoców, ale jego kwaskowy smak czasami jest pożądany. W tym przypadku dodał charakteru dżemowi truskawkowemu. Zapach wzbogaciłam o nutę mięty i całość jest naprawdę bardzo interesująca. Żarłoczek ocenił, że to jeden z najlepszych dżemów jakie robiłam a On przecież się doskonale na tym zna !Dodatek ziół do słodkich, owocowych
Smaczna PyzaJest rabarbar!!! Hurra! Crumble, to obok deserów z jogurtem greckim i serników czekoladowych, moje najulubieńsze słodkie danie:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyNiedługo skończy się sezon na rabarbar, a ja jadłam go tylko raz w formie musu. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyrazem kasza jaglana z rabarbarem - tego jeszcze nie serwowałam:) 2 wersje: jedna deserowa, a druga śniadaniowa (choć tę pierwszą też na śniadanie można zjeść, dlaczego nie). Różnią się bardziej sposobem podania niż zawartością:)Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyBardzo łatwe i delikatne ciasto bez pieczenia. Połączenie lekkiego kremu z kaszy jaglanej i galaretki z rabarbarem. Ciasto z kremem z kaszy jaglanej i rabarbarem Via Gusto Bardzo łatwe i delikatne ciasto bez pieczenia. Połączenie lekkiego kremu z kaszy jaglanej i galaretki z rabarbarem. Drukuj Proporcje na: formę 23cm x 23 cm Czas przygotowania: 30 minut Ocena(...)łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie 2 łyżki kakao lub kawy zbożowej- możesz wybrać którąś z opcji, aby zmienić smak kremu na swój ulubiony Galaretka z rabarbarem: 400 g rabarbaru 400 ml wody 2 galaretki o ulubionym smaku (użyłam galaretek z agarem – truskawkowej i ananasowo-pomarańczowej) przygotowanie Kaszę jaglaną opłucz, a następnie zalej gorącą wodą
Via GustoSezon na rabarbar w pełni, a u nas w zasadzie każdego tygodnia gości jakieś ciasto z rabarbarem. Dzisiaj zapraszam na kruchy placek z rabarbarem i bezą. Trafiłam na niego na instagramie u Mojej Szczypty Orientu . Dość miałam zwykłych ciast ucieranych z rabarbarem, a ten placek jest naprawdę przepyszny – mamy tutaj i bezę i dżem, który łamie słodycz ciasta(...)pyszne, że na pewno wykorzystam je jeszcze w niejednym przepisie. Pan mąż zapytał, czy to odmiana pleśniaka I wcinał placek ze smakiem. Tak sobie myślę, że w naszej kuchni rabarbar jest niedoceniany. Ot, dodatek do ciast czy kompotów a niesie on ze sobą tyle fajnych możliwości i mam nadzieję, je wam tutaj pokazać. Drukuj Kruchy placek z rabarbarem i bezą
Mieszam w GarnkuBułeczki drożdżowe z budyniem i rabarbarem to idealny sposób na rozpoczęcie pięknej i słonecznej niedzieli. Normalnie powiedziałabym, że drożdżówka to nie jest dobry pomysł na śniadanie, ale tym razem można zrobić wyjątek. W końcu raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę przyjemności i spokojnie celebrować niedzielny poranek. Te drożdżówki są wyjątkowe, ponieważ łączą w sobie dwa pyszne składniki(...)mianowicie domowy budyń oraz karmelizowany rabarbar. Nie ma na co czekać, ponieważ sezon na rabarbar jest bardzo krótki. W związku z tym, idźcie na zakupy i przygotujcie sobie te pyszności, a na pewno nie pożałujecie Bułeczki drożdżowe z budyniem i rabarbarem przepis na 6 drożdżówek Ciasto: 500 g mąki tortowej 10 g suchych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli
365 dni dookoła kuchniczekałam na sezon rabarbarowy . W końcu jest i korzystam z niego maksymalnie. Tarta rabarbarowa z bezą W najbliższych dniach na blogu pojawi się zdecydowana ilość przepisów na dania z rabarbarem. Będą to nie tylko przepisy na słodkie smakołyki. Podam Wam także co najmniej jeden przepis na mięsne danie obiadowe z rabarbarem właśnie. Dzisiaj jednak na słodko jeszcze. Na słodko(...)kwaskowato, gdyż tarta jaką chcę Wam zaproponować łączy w sobie kwaskowy smak rabarbaru właśnie ze smakiem słodkiej bezy. Całość na kruchym cieście. Koniecznie wypróbujcie ten przepis Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania tarty z rabarbarem
mecooksLubicie rabarbar? Ja uielbiam i kojarzy mi się z dzieciństwem i ukochanym kompotem z rabarbarem. Ten niepowtarzalny smak kompotu, uwielbiałam. A to drugie w tym sezonie moje ciasto z rabarbarem. Zwykle piekę kruche lub drożdżowe, więc chciałam aby to ciasto było nieco inne, dlatego powstał pomysł na ciasto jogurtowe z rabarbarem. Ciasto jogurtowe jest lekkie, nie wymaga wyrastania, nie trzeba(...)się obawiać, że sok jaki wytrąci rabarbar spowoduje klęskę ciasta. Przepis sądzę idealny na pierwsze ciasto z każdymi owocami dla osób początkujących. Zakalec też wam nie grozi, ale trzeba pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej i to cała tajemnica sukcesu Ja do wszelkich ciast owocowych, lubię dodać dość sporo owoców, jednak jeśli wolicie bardziej wyważone ciasta, zamiast
Mieszam w Garnkuostatnich miesiącach brakuje mi na wszystko. Na szczęście ten deser nie wymaga wielkich przygotowań. Dodatek trawy cytrynowej jest świetny. Posiekałam drobno białe części, resztę dodałam do rabarbaru w całości a po ugotowaniu rabarbaru, usunęłam. Bardzo polecam. Inspiracją był przepis wypatrzony na stronie BBC. składniki deser 600 - 700g rabarbaru 2 łodygi do trawy cytrynowej bardzo drobno posiekane (biała(...)ksylitolu lub cukru - do smaku 100 ml śmietany 30% 100 g serka mascarpone ksylitol do smaku suszone owoce lub trochę startej czekolady do przybrania - opcjonalnie lemoniada z rabarbaru : sok odciśnięty z rabarbaru sok z 1 cytryny ok 200 ml półsłodkiego wina lub zimna woda przygotowanie Rabarbar umyć przyciąć końcówki, nie obierać. Pokroić w kawałki o długości około
Stare GaryByło już ciacho, wkrótce na blogu pojawi się lemoniada rabarbarowo-truskawkowa. Przyszła pora na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Wszak sezon na rabarbar w pełni i korzystajmy z niego! A rabarbar proszę Państwa to warzywo, ale jakże wdzięczne Więc dzisiaj wypiek z warzywem na słodko. Przyznam, że takie drożdżowe bułeczki z rabarbarem nie powstają u nas zbyt często(...)sumie szkoda. Pan mąż wcina je z mleczkiem, ale doskonale smakują również same. Mało słodkie, bo nie dodajemy praktycznie cukru poza kruszonką i minimalną ilością cukru, dodawanego do rabarbaru. Jeśli lubicie słodkie wypieki, to możecie górę polać lukrem lub też dodać więcej cukru do ciasta. Bułeczki z rabarbarem wychodzą mięciutkie, pachnące -pięknie pachnie w całym mieszkaniu w czasie pieczenia
Mieszam w Garnkurozwiązał mi ręce, jakby zrzucono tonę kamieni z moich pleców. Dzięki temu aparat jakoś lepiej mi się trzyma :) Wróćmy do dania. Jest lekkie, śniadaniowe i idealnie pyszne. Karmelizowałam rabarbar w piekarniku dobrą godzinę, jeśli nie dłużej. Ugotowałam w mleku i wodzie komosę, dodałam syrop, który uzyskałam dzięki karmelizacji i podałam. Z borówką, z winogronem ciemnym i pysznym, z orzechami(...)laskowymi i karmelizowanym rabarbarem. Dobry Boże! Jako dziecko wcinałam rabarbar siedząc na schodach przed domem babci, maczając go jedynie w cukrze. Cały dzień w moim jadłospisie mogło królować to warzywo. Z kwaśną minką gryzłam, dokładając sobie jeszcze więcej cukru. Kiedy myślę rabarbar mam tylko to jedno wspomnienie w głowie. Własnie taki obraz utkwił w mej pamięci. Kiedy to było
Mango PapajaLitwie sezon rabarbaru rozpoczął się nieco później, dlatego tylko teraz publikuję przepis na ciasto z rabarbarem, więc mam nadzieję, że w zapasie macie jeszcze trochę rabarbaru. To ciasto jest bardzo, a nawet bardzo proste w przygotowaniu, a do jego przygotowania potrzebujemy samych elementarnych składników, które prawie zawsze są w domu. Ciasto wychodzi naprawdę pyszne, puszyste, smaczne, wilgotne i pachnące. Słowem(...)mówiąc - idealne! Dzięki rabarbaru ciasto jest zbilansowane w słodyczy i dlatego właśnie podbiło serce wszystkich domowników, bo jak już nie raz wspominałem - u nas w rodzinie nie lubimy zbyt słodkich wypieków. Inne przepisy na ciasta z rabarbarem: Cynamonowe ciasto z rabarbarem Ciasto z rabarbarem i kruszonką Proste ciasto z rabarbarem - przepis: Składniki: 200 g rabarbaru + 4 łyżki cukru
Kuchnia ŁukaszaRABARBAR Pewnie kojarzy się Wam z kompotem i dzieciństwem . Na szczęście można go używać i podawać na wiele sposobów. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego. Ma duże ilości witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez. Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów(...)cytrynowego i jabłkowego, które mają właściwości odkażające. Jest również cennym źródłem błonnika. Jednak rabarbar to przede wszystkim warzywo, którym można wzbogacić wiosenne menu. Kupując rabarbar pamiętajcie, że najlepsze są młode, sprężyste i różowe łodygi. Unikajcie pędów miękkich i popękanych. Ogonki o zielonym miąższu i skórce są grube i kwaśne. Ogonki z różową skórką i miąższem są nieco słodsze. Natomiast
potrawyregionalnejadalną część stanowią łodygi, które mają kwaskowaty, orzeźwiający smak. W miarę dojrzewania zmieniają kolor z zielonego na czerwony, a bardziej dojrzałe łodygi tracą swoją cierpkość i stają się słodsze. Rabarbar można jeść na surowo, gotować, piec oraz przerabiać na przetwory. Rewelacyjnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Rabarbar pochodzi z Chin i w tradycyjnej chińskiej medycynie stosowany był jako środek przeczyszczający(...)Ponadto rabarbar ma właściwości odkażające, antybakteryjne i przeciwzapalne. Ma niski indeks glikemiczny, jest niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika. Niestety, ze względu na zawartość kwasu szczawiowego hamuje on wchłanianie wapnia i żelaza. Rabarbar na całym świecie uznawany jest za warzywo, ale wyjątek stanowią Stany Zjednoczone, gdzie zalicza się go do grupy owoców. Wszystko to za postanowieniem sądu w Nowym Jorku, który
Smakowity Blog KulinarnyKocham rabarbar. Pisałam to już wielokrotnie, i nie zawaham się powtórzyć znowu. To moje absolutnie ulubione warzywo (zaraz za nim plasuje się dynia), a i do kategorii owoców niektórzy go zaliczają. Bo tradycyjnie ląduje przecież w ciastach (najchętniej drożdżowych) i kompotach. No to jak nie owoc...? Dyskusję tą jednak pozwolę sobie zostawić nierozstrzygniętą, bo, szczerze mówiąc, jej wynik średnio(...)mnie interesuje. Najważniejsze, że rabarbar jest obłędnie pyszny, i nadaje się chyba do wszystkiego. Co roku pod koniec kwietnia dostaję bzika, i słodkości w domu są głównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytrynowe naleśniki z ricottą i rabarbarowym curdem;oprószone cukrem pudrem i płatkami migdałowymi (potem jeszcze z truskawkami)Boże, jak ja się cieszę, że już
More food, love and dreams