wszystkie owoce do niego pasują, a najbardziej te "lekkie" typu porzeczki, jagody czy maliny (bo nie opadają tak szybko na dno). Dlatego nazywam je ciastem sezonowym. Dzisiejsza wersja zawiera rabarbar, który znalazłam u mamy w ogródku. W zasadzie to już ostatnie łodygi rabarbaru w tym roku. Rabarbar świetnie smakuje w tym cieście. Spróbujcie! 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 5 jajek 1 szklanka cukru drobnego 1 łyżka cukru waniliowego 1 masło kilka łodyg rabarbaru (lub inne owoce sezonowe) + 2-3 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łodygi rabarbaru umyć i pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć na patelnię, zasypać cukrem i przez kilka minut smażyć. Cukier powinien się rozpuścić i lekko skarmelizować, a rabarbar zmięknąć i puścić soki. Odstawić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePomysł na tą tartę podpatrzyłam na stronie Ani Starmach. Znalazłam tam mnóstwo pysznych przepisów, jednak ten urzekł mnie najbardziej. Troszkę go zmieniłam, mój rabarbar też nie wyszedł tak różowiutki jak u Ani, ale smakiem nadrabia z nawiązką. Idealne połączenie słodkiego spodu, pysznego, waniliowego kremu i kwaskowatego rabarbaru. Mniam! Składniki: (na foremkę 33x11cm) SPÓD: 400g markizów kakaowych 100g rozpuszczonego masła KREM(...)250ml kremówki 250g mascarpone 1 laska wanilii 2 łyżki cukru pudru RABARBAR: 4 laski rabarbaru 3 łyżki cukru brązowego 3 łyżki wody + 3 truskawki pokrojone w plasterki Przygotowanie: SPÓD: Ciasteczka zmielić w malakserze, połączyć z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód formy. Schłodzić w lodówce. RABARBAR: Rabarbar przyciąć na długość odpowiadającą szerokości formy i obrać ze skórki. Cukier
Cakes By KejtCiasto migdałowe z rabarbarem to miękkie i wilgotne ciasto z dodatkiem kefiru i mielonych migdałów. Wierzch dodatkowo wzbogacają płatki migdałów, a kwaskowaty rabarbar idealnie komponuje się ze słodkością ciasta. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm. Ciasto migdałowe z rabarbarem Składniki: 200g mąki pszennej 80g mielonych migdałów 250g kefiru 100g cukru trzcinowego 80g masła 2 jajka 2 łyżki domowego cukru(...)waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 220g rabarbaru 25g płatków migdałowych Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę wyłożyć papierem do pieczenia - rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki - masło roztopić, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem trzcinowym i waniliowym, dodać kefir i roztopione masło, wymieszać - dodać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
Smakołyki BerenikiLubicie rabarbar? Ja uwielbiam ! Jest to taka roślinka, na którą czekam z utęsknieniem aż pokaże się w sklepach i ogródkach wraz z nastaniem ciepłych wiosennych dni :) Mimo iż rabarbar zaliczany jest do warzyw to doskonale smakuje jako składnik słodkości. Dzisiaj proponuje wam bardzo wilgotne ciacho, przełamane kwasowością rabarbaru i osłodzone chrupiącą kruszonką... niebo w gębie! Składniki: 3 jajka(...)szklanki cukru pudru 220 gram jogurtu greckiego 0,5 szklanki oleju 2 ml olejku maślano - waniliowego 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łodyg rabarbaru + łyżka mąki + łyżka cukru kruszonka: 0,5 kostki masła szklanka mąki 0,5 szklanki cukru Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wyłączamy mikser dodajemy jogurt grecki, olej
Taste TherapyCiasto z rabarbarem i truskawkami to proste i szybkie ciasto, które zasmakuje każdemu! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 30cm x 25cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z rabarbarem i truskawkami – Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g) pół szklanki oleju 4 duże jajka 1 szklanka cukru (ok. 220g) 16g cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)400g truskawek ok. 500g rabarbaru + 6 łyżek cukru do zasypania cukier puder do oprószenia ciasta *Szklanka = 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z rabarbarem i truskawkami – Wykonanie: Rabarbar umyć, obrać z ewentualnie ciągnących się nitek, pokroić w paseczki. Zasypać 6 łyżkami cukru i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię, wrzucić na nią rabarbar wraz
Kulinarne PrzebojeLato się zbliża, za oknem ciepło i kolorowo. Zaczynamy piec ciasta z owocami z ogródka. Jako pierwszy jest rabarbar Masa rabarbarowa – rabarbar pokroić w małe kawałki, obsypać cukrem. Odstawić aż cukier się rozpuści. Kilka razy potrząsnąć. Do garnka dodać masło, rabarbar z cukrem i sokiem który powstał. Gotować chwilkę, aż rabarbar lekko się rozgotuje. W międzyczasie rozmieszać proszek budyniowy(...)mleku. Wlać dobrze rozmieszany proszek budyniowy do gotującego się rabarbaru. Cały czas mieszać i gotować, aż zgęstnieje. Wylać masę na podpieczone kruche ciasto. Ciasto kruche – mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wrzucić masło, wsypać cukier, żółtka i posiekać nożem. Wszystko powinno się wymieszać. Dodać sypkie składniki i śmietanę,szybko zagnieść. Formę o średnicy
Kuchnia PokoleńCiasto kruche z budyniem i rabarbarem to klasyk wiosennych wypieków, którego nie może zabraknąć w sezonie na te czerwone i kwaśne łodygi. Ciasto charakteryzuje prostota wykonania, w przepisie nie ma żadnych udziwnień. Należy przygotować ciasto oraz ugotować budyń, a następnie składniki te połączyć z nadzieniem owocowym. Ciasto po upieczeniu warto oprószyć cukrem pudrem, gdyż nie jest mocno słodkie. Do wypieku(...)budyń o innym smaku, żeby nieco zmienić efekt końcowy, choć ja polecam te uniwersalne - waniliowy lub śmietankowy. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem Składniki: CIASTO 375g mąki pszennej 200g masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE 500g rabarbaru 1/2 opakowania (20g) budyniu śmietankowego lub waniliowego
Smakołyki BerenikiCiasto rabarbarowe z mąką pełnoziarnistą Oprócz rabarbaru na ciasto rabarbarowe potrzebne Ci będzie : ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej ½ szkl. maki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 kostki masła 2 całe jajka 1/3 szkl. cukru brązowego trzcinowego ½ szkl. mleka bułka tarta kilka łodyg rabarbaru Ciasto rabarbarowe z mąką pełnoziarnistą bardzo smaczne, ale jeżeli(...)polać syropem klonowym lub z agawy. Wtedy już nie będziesz na pewno odczuwać braku słodyczy. Dziś jest ciasto rabarbarowe, ale cofnijmy się wcześniej… Będąc małym chłopcem podkradałem mamie kawałki rabarbaru szykowanego na kompot i obtaczałem je w cukrze uzyskując doskonały słodko-kwaśny smak. Do dziś lubię w sezonie czasem przegryźć kawałek rabarbaru np. z miodem. W tym tygodniu, tak się
Markowy smakZaczął się sezon na rabarbar. Trochę przepisów na ciasta z rabarbarem można już znaleźć na moim blogu. Dzisiaj mam dla Was ciasto, które zawsze się udaje. Można je piec z różnymi owocami. Tym razem upiekłam z rabarbarem. Słodkie , czekoladowe ciasto i lekko kwaśny rabarbar. To jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej :) Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru(...)szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 średnich łodyg rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Rabarbar obrać i pokroić w 5 mm plasterki. Wsypać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. olej, mleko,kakao
O kuchni z uczuciemSezon na rabarbar trwa, a ja dzięki cioci i kuzynce od których otrzymałam rabarbar mogłam zrobić placuszek. Kruche ciasto z nutą kwaśnego środka i słodkiej kruszonki. Wyglądem przypomina krajankę, a kosztując kawałek czułam jak bym jadła duże ciastko z nadzieniem. Skala smaku 8/10 smaczny lecz nie powalający;) Źródło blog "słodkie impresje" Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)wanilią Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać. Ponadto: 1 kg rabarbaru 6 łyżek cukru 1 łyżka tartej bułki Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym
Kubki smakuWitam serdecznie Propozycja na przygotowanie pysznego dżemu z rabarbaru z dodatkiem imbiru. Dżem jest rewelacyjny w smaku nie jest słodki, delikatnie kwaśny a dodany imbir nadaje mu przyjemnego smaku. Do przygotowania dżemu z rabarbaru nie używam dodatków zagęszczających jak żelfix więc nie ma on takiej konsystencji jak sklepowy, ale jest o wiele smaczniejszy :). Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około(...)litra dżemu 1 kg rabarbaru 600 g cukru 1 łyżka utartego świeżego imbiru sok z 1 cytryny około 50 ml 50 ml wody Link do filmu z przygotowania: Dżem z rabarbaru z imbirem https://www.youtube.com/watch?v=FgOTkRWhcfQ Przygotowanie: Umyty rabarbar obieram z włókien (skórki) i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 1 centymetra. Pokrojony rabarbar przekładam do garnka, dodaję
Uwaga Babcia GotujeWiększość ciast z rabarbarem można piec tylko wtedy, gdy jest na niego sezon, gdyż konieczne jest użycie świeżego owocu. Pleśniak można upiec o dowolnej porze roku, gdyż możemy użyć zamrożonego rabarbaru. Wiem, że nie można go spotkać w sklepach, ale można kupić surowy, umyć, obrać, pokroić na kawałki i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika pozostawić na godzinę lub dwie, posypać(...)zimą uraczymy go takim pysznym kawałkiem ciasta :) Ciasto: 3 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250g masła lub margaryny Masa rabarbarowa: 1kg obranego rabarbaru (około 1,2 kg całego) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) Masa bezowa: 5 białek ¾ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu (w proszku) Rabarbar
Smakowy RajRabarbar i Barbara! Istny łamaniec językowy ! Ponieważ właśnie takie noszę imię - Barbara - to tym bardziej rozbawił mnie ten zlepek słów odnaleziony w piosence, której słowa brzmią: Raz Barbara szła do baru wypić kompot z rabarbaru. A w tym barze: "Żal nam, ale dziś kompotu nie ma wcale!" Jest barszczyk z uszkami i pieróg z rogami, jest sękacz z sękami(...)kołacz z kołkami, jest rosół z okami, zakalec na palec, lecz kompotu z rabarbaru dla Barbary nie ma wcale! A u mnie jak najbardziej rabarbar jest ! i to pod postacią smakowitego budyniowego ciasta ! :) Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 300 g masła 0,5 szklanki cukru 1 całe jajko 2 żółtka 180 g śmietany 12 % 1 czubata łyżeczka proszku
Taste TherapySezon rabarbarowy już w pełni, a mój rabarbar w ogródku urósł duży i wygląda okazale. Zatem pojawi się parę nowych przepisów rabarbarowych. Dzisiaj proponuję ciasto migdałowe z tym wspaniałym warzywem i pomarańczą. Wilgotne, aromatyczne, lekko kwaskowate, rozpływa się w ustach. Idealne na rozpoczęcie sezonu. Bardzo polecam… (przepis ze strony BBC goodfood ciut zmodyfikowany). Świetnym połączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego(...)proponuję wypróbować również „Pomarańczową kruszonkę z rabarbarem” (klik) . Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 400g rabarbaru 50g cukru kryształu (białego) 230g masła w temperaturze pokojowej 200g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 230g +1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mała CukierenkaZapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)żółtka i białka 140g cukru 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa rabarbarowa: 1200 – 1300g rabarbaru (po obraniu i pokrojeniu na kawałeczki powinien być 1kg) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 1 galaretka truskawkowa Wierzch
Mała Cukierenka