intensywnie czerwonym karkiem, dekoltem i ramionami. Nogi, choć odsłonięte, nadal pozostają w kolorze idealnej bieli. Heh... Tymczasem okazuje się, że w folderze ze zdjęciami nie brakuje fotek ciast z rabarbarem. A podobno sezon ma się ku końcowi... Czym prędzej więc spieszę z podzieleniem się nimi, bo szkoda, żeby czekały do przyszłego roku. Zacznę od przepisu na muffinki z rabarbarem(...)przekąskę w trakcie spaceru, a tych nie warto sobie odmawiać w aktualnie panujących warunkach atmosferycznych. Dodatek serka i jogurtu sprawia, że są mięciutkie i cudownie wilgotne, z lekko kwaśnym rabarbarem i chrupiącymi kawałeczkami ciasteczek migdałowych smakują po prostu wybornie. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2014. Skusicie się...? Jogurtowe muffinki z rabarbarem Składniki: (na 16-20 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiem jak u Was, ale w moim mieście na rynku na straganach często jeszcze widuję rabarbar. Rzutem na taśmę postanowiłam przygotować z niego dżem. Mam nadzieję, że i Wam uda się jeszcze gdzieś dostać ten rabarbar i przygotować poniższy dżem, bo jest na prawdę pyszny! Ostatnio do mnóstwa potraw na słodko dodaję wodę różaną - pokochałam jej aromat! Z rabarbarem łączy(...)się idealnie! Dzięki temu dodatkowi nie jest to zwykły dżem z rabarbaru... ;) Nabiera on zupełnie nowego charakteru! Na prawdę warto zainwestować w wodę różaną i przygotować ten obłędny dżem :) Nie przepadam za (prze)słodkimi dżemami, więc do mojego nie dałam dużo cukru i jest w sam raz - nie za slodki, ale i nie za kwaśny :) ------------------------------------------------------------------------------ Zostałam także nominowana do " Liebster
chili & sugarSama się sobie dziwię i nie mogę zrozumieć tego, że kiedyś nie lubiłam rabarbaru. Może po prostu musiałam do niego dojrzeć. Dziś smak rabarbaru jest jednym z moich ulubionych i co roku z niecierpliwością wyczekuję momentu aż pojawi się w moim ogrodzie. A że jest go tam całkiem sporo, na pewno pojawi się wiele przepisów z jego udziałem :) Pierwszym(...)nich jest rabarbarowe crumble, które jest obłędnym połączeniem kwaśnego rabarbaru i chrupiącej migdałowej kruszonki przepełnionej słodyczą. I jak tu nie kochać rabarbaru? :) Przepis, na którym się wzorowałam pochodzi z tej strony. SKŁADNIKI (4 porcje) owocowa część: 6 łodyg rabarbaru 1 duże kwaśne jabłko (można pominąć) łyżka mąki kukurydzianej/ kisielu/ mąki ziemniaczanej łyżka masła 1 opakowanie cukru waniliowego dwie łyżki
DefinicjaSmakuJest rabarbar, jest zabawa! Zawsze z ustęsknieniem czekam na maj, bo maj to szparagi, pierwsze truskawki i on - rabarbar. Jestem od niego wręcz uzależniona. Dlatego na pewno na blogu pojawi się sporo przepisów z jego udziałem :) Na początek pyszne i zdrowe crumble z mnóstwem rabarbaru i truskawek oraz chrupiącą kruszonką z płatków owsianych i migdałów. Pycha! A w dodatku deser(...)zawiera cukru. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (4 porcje) masa truskawkowo- rabarbarowa 4 łodygi rabarbaru 200g truskawek 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidełka owsiana skorupka 1/3 szklanki płatków owsianych lub orkiszowych 1/2 szklanki mąki owsianej 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 łyżka ksylitolu lub innego słodzidełka 1 łyżka zimnego masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy w kawałki o grubości
DefinicjaSmakukońcu razem upieczemy ten chleb, na który nigdy nie możemy znaleźć czasu...? Wracają do meritum - Tato, wszystkiego najlepszego . Dzisiaj pokażę Wam przepis na naprawdę pyszne ciasto. Drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami, z dużą ilością kruszonki. To mojego Taty i moje wspomnienia z dzieciństwa - Babcia drożdżówki z rabarbarem piekła od zawsze, oboje je uwielbiamy. Za mięciutkie ciasto i kwaśne łodygi(...)ciepłe, mmm... Pycha! Przepis znalazłam w Kuchni Lidla Pawła Małeckiego, która niedawno do mnie przyjechała. To pierwsza wypróbowana receptura; efekty jak najbardziej zadowalające, więc będę testować dalej. Drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i kruszonką Składniki: (na formę 30x22 cm) 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 75 ml letniego mleka 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 1 łyżeczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCoś dla wielbicieli rabarbaru :) W zasadzie sezon na rabarbar niedługo się skończy, dlatego czym prędzej zachęcam do spróbowania tego orzeźwiającego ciasta. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje wyśmienicie, zwłaszcza schłodzone. A imbir doskonale podkręca jego smak. Jeśli jednak ktoś nie przepada za imbirem, to można go pominąć ;) Składniki: 150 g miękkiego masła 700 g rabarbaru 50 g cukru(...)mała śmietana kremówka - do dekoracji Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Tortownicę o śr. 22-24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Rabarbar umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić w 2-centymetrowe kawałki (końcówki łodyg wyrzucamy). 3. Na dno tortownicy równomiernie rozsypać: najpierw biały cukier, później świeży imbir, a na koniec rabarbar
Domowa Cookierenka AgiWitajcie w poniedziałkowy poranek! :) Tydzień na blogu rozpoczynam sezonowym ciastem - z rabarbarem. Przeglądając blogi i natrafiając na przepisy z tym warzywem co raz czytam jakie macie wspomnienia z dzieciństwa z jego udziałem. Ja...nie mam takowych. Ale czemu to przeszkadza? :) Niczemu! Teraz piekę pyszne ciasta z rabarbarem i będę je wspominać za kilka lat, prawda? :) Po zrobieniu rabarbarowego curdu(...)zostało mi sporo białek. Postanowiłam wykorzystać je do tego właśnie placka. Jest bardzo puszysty, ma cudowną, piankową konsystencję i śnieżnobiały kolor. Słodkie ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatym rabarbarem z nutą miodu. Korzystajmy póki jest sezon! :) BISZKOPT NA BIAŁKACH Z RABARBAREM przepis autorski // tortownica o śr.22cm ~5 białek ~1/2 szklanki + czubata łyżka mąki pszennej ~1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
chili & sugaremocji w człowieku może wyzwolić zdjęcie jednej kłódki... Na mój nostalgiczny nastrój, a także dla wszystkich romantyków, idealnie nada się poniższa tarta. Ma wyjątkowy, prostokątny kształt, i odpowiednio przycięty rabarbar wygląda tutaj po prostu pięknie. Podtrzymuje go puszysta chmura delikatnego kremu z białą czekoladą, a pod nią skrywa się warstwa konfitury z lilaka. Tej samej, o której niedawno pisałam(...)która nas po prostu zachwyciła. Jej lekko gorzki smak świetnie komponuje się z kwaśnym rabarbarem i słodką czekoladą. Całość jest wyborna, C. całkowicie oszalał na jej punkcie i wyjadał, kiedy ja już dawno spałam. Polecam Wam ogromnie - to naprawdę wyjątkowe ciasto. Tarta z rabarbarem, kremem z białej czekolady i konfiturą lilakową Składniki: (na formę do tarty 34x9 cm) spód
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiałam, ale nie pomijajcie ich, bo doskonale się komponują z całością :) Ciasto bardzo dobrze się kroi i ładnie się prezentuje. Nie jest za słodkie, bo kwaśmy rabarbar niweluje smak słodkiej bezy i śmietany. Przepis pochodzi z czasopisma "Pyszne ciasta na Wielkanoc" nr 1/2012 i został przezez mnie nieco zmieniony :) Składniki na małą blaszkę Ciasto: 190 g masła 190 g cukru(...)olejek waniliowy 225 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 7-8 łyżek mleka Beza: 6 białek 300 g cukru 40 g płatków migdałowych Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru 2 budynie waniliowe 2 galaretki truskawkowe 150 g cukru 200 ml wody 10 łyżek wody Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 śmietan fix 2 łyżeczki żelatyny 1 cukier
My simple kitchenKRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I BEZĄ To ciasto jest tak pyszne, ze aż brak mi słów ;) Najlepsze kruche ciasto z dużym dodatkiem mąki ziemniaczanej, której zawdzięcza swą idealną strukturę, do tego soczyste truskawki i rabarbar oraz ogromna ilość przepysznej bezy - miękkiej w środku i pięknie chrupiącej na zewnątrz. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi, a spód oprószyłam wiórkami kokosowymi, które wchłonęły(...)nadały całości delikatnej, kokosowej nutki. Ciasto znika błyskawicznie za jednym podejściem, a pracy przy nim naprawdę niewiele. Możecie je zrobić również z samymi truskawkami (gdy zabraknie lada moment rabarbaru), będzie smakowało bombowo :) Ważne jest, aby po upieczeniu dokładnie wystygło, tak by spód się nie kruszył, dlatego warto odczekać ze 2 godziny po upieczeniu. A potem
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto z rabarbarem, bezą i rosą... Na spodzie kruche, złociste ciasto. Budyniowo-rabarbarowe wnętrze. Sztwyna, dostojna pianka. A na wierzchu krople rosy. Pyszne, wiosenne ciasto. Smacznego! Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki białego cukru; 125 g margaryny; 1 jajo; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa budyniowo-rabarbarowa: 4 żółtka jaj; 0,5 szklanki(...)białego cukru; 1 budyń śmietankowy bez cukru (waga 40 g); 1 cukier wanilinowy (waga 16 g); 400 g rabarbaru (waga przed obraniem). Beza z rosą: 4 białka jaj; 0,5 szklanki białego cukru. Dodatkowo: Papier do pieczenia; Olej do wysmarowania blachy. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wsypać do miski/lub na stolnicę i szybko zagnieść kruche ciasto
Gospodyni Miejskalada gratkę - tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie przełożyłem aksamitną bitą śmietaną z odrobiną mascarpone. Do tego lekko kwaśny pieczony rabarbar , z nutką wody różanej dla podkręcenia smaku, soczyste i iskrzące się czerwienią truskawki oraz orzeźwiające listki młodej mięty ogrodowej . Tak właśnie wyobrażam sobie smak kolorowego i słodkiego dzieciństwa(...)piekarnika nagrzanego do 160°C . Po 3 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i susz przez 70-80 minut . Gotowe bezy ostudź w lekko uchylonym piekarniku. Pieczony rabarbar: 3-4 laski rabarbaru 100 g cukru odrobina soku z cytryny 1 łyżka wody różanej Rabarbar potnij na skośne cząstki o długości około 4-5 cm. Skrop sokiem z cytryny, wodą
Food SquareRabarbar kusi w sklepach przystępnymi cenami i soczystą czerwienią. Mam dziś dla Was pomysł na deser z jego użyciem. Choć uwielbiam panna cottę to długo nie miałam odwagi zrobić jej sama. Nie jestem fanką pracy z żelatyną, ale w końcu trzeba oswoić kolejną kulinarną bestię. Ostatecznie przekonała mnie Katie Quinn Davies swoją nową książką. To tam znalazłam pomysł na panna(...)cottę z rabarbarem. Trochę dostosowałam przepis do moich domowych warunków i tak powstał ten smaczny śmietanowy deser z kwaśnym rabarbarem. Składniki 12g żelatyny 4 łyżki ciepłej wody 330ml śmietany 30% 330ml mleka 60g drobnego białego cukru 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego 300g rabarbaru 125 ml czerwonego wina skórka starta z 1 sparzonej wrzątkiem pomarańczy 1 łyżka soku pomarańczowego 2 łyżki
W kuchni wieczoremPyszne pyszne pyszne! Przepis mojej mamy na ciasto z rabarbarem. Szczególnie pyszny jest budyń na rabarbarze. Kto spróbuje? Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru pudru (lub wedle smaku) 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka śmietana (ile zabierze ciasto) Budyń rabarbarowy: 1 kg pokrojonego w kostkę rabarbaru 30 dag cukru kryształu 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)Pianka: 3 białka 2-3 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy Sposób wykonania: 1. Zaczynamy od rabarbaru. Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puści sok - najlepiej na całą noc lub z rana zasypujemy i po południu już powinniśmy otrzymać odpowiednią ilość soku. 2. Ze składników robimy ciasto - siekamy mąkę z cukrem i zimnym masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto
Kuchnia domowa Animąki pszennej 5 żółtek 3/4 szklanki mleka 30 gramów drożdży 4 kopiaste łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 kopiasta łyżka masła lub margaryny szczypta soli Nadzienie: 1 kg rabarbaru 5 łyżek cukru 1 kisiel żurawinowy Pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju szczypta soli 2 op budyniu waniliowego lub śmietankowego Kruszonka: 100 gramów miękkiego masła(...)odstawiamy go do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc rancik na około 1 cm. Blaszkę przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce. Przygotowanie rabarbaru Obrany rabarbar kroimy na plasterki, zasypujemy 5 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy na około 30 - 40 minut. Po tym czasie rabarbar odsączamy na sitku. Do osączonego rabarbaru dosypujemy kisiel i ewentualnie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia