z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:46/231)

CIASTO Z RABARBAREM I BEZOWĄ PIANKĄ – najlepszy przepis! 115

Strasznie się cieszę, że z tego rabarbarowego sezonu! To już kolejne ciacho, które królowało w mojej kuchni! Ucierane z rabarbarem zrobiło prawdziwą furorę zarówno na blogu, jak i w domu. Z tym było dokładnie tak samo – zniknęło w tempie błyskawicznym! Półkruchy delikatny spód przykryty kwaskowatym rabarbarem i puszystą bezową pianką to prawdziwe niebo w gębie! Dosłownie! Ciasto jest fantastyczne(...)kwaśny smak rabarbaru i słodka beza to duet idealny! Ciasto jest bardzo szybkie, łatwe i tanie! Koniecznie spróbujcie! Czekam na zdjęcia Waszych wypieków! SKŁADNIKI: ( 24 x 28 ) CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * żółtko – 5 szt * masło – 200 g * cukier – 3 łyżki * proszek do pieczenia – łyżka NADZIENIE: * rabarbar – 4-5 lasek BEZOWA PIANKA: * białko

Ostra na Słodko
Sernik na zimno z musem rabarbarowym 128

inspirowanym batonikiem kinder country. W związku z tym, chyba nie muszę dalej Was przekonywać, że to ciasto to hit tej wiosny Nie czekajcie jednak z jego wykonaniem, dlatego, że rabarbar to warzywo bardzo sezonowe – niestety jest dostępny dość krótko, więc trzeba z niego korzystać ile tylko się da. Oprócz sernika, polecam Wam przygotowanie kompotu z rabarbaru (przepis na niego(...)znajdziecie tutaj – Kompot z rabarbaru ), czy też pysznego, ucieranego ciasta (przepis – Ciasto z rabarbarem ).   Sernik na zimno z musem rabarbarowym przepis na tortownicę o średnicy 23 cm Spód: 2 szklanki preparowanej pszenicy 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 50 g masła lub oleju kokosowego Masa sernikowa: 750 g mascarpone 250 ml śmietany 30% opakowanie śmietan

365 dni dookoła kuchni
Lemoniada rabarbarowa 130

Cieplejsze dni oznaczają chęć na większą ilość płynów z sezonowymi dodatkami. U mnie pięknie rozrasta się rabarbar, któremu przycięłam pąki kwiatowe. Mięta też wybujała. Postanowiłam zatem przygotować różową lemoniadę. Sezon na rabarbar 2019 uważam za otwarty 😊 Składniki : 350 g rabarbaru 1,2 l wody + przegotowana woda do rozcieńczenia według uznania 4 plasterki imbiru limonka ok. 3 łyżek miodu mięta(...)gałązki do dzbanka + 3 do szklanek) Zagotować 1,2 l wody. Rabarbar wypłukać i pokroić na kawałki ok. 3 cm. Rabarbar wrzucić na wrzątek i gotować na palniku o małej mocy ok. 10 minut (do momentu, gdy rabarbar będzie mieć jednolitą barwę i odda kolor do wywaru). Przecedzić kompot rabarbarowy.  Do kompotu dodać 4 plasterki imbiru. Odstawić do lekkiego

Weekendy w domu i ogrodzie
Babeczki rabarbarowe z miętą 73

mąki pszennej 16 g. świeżych drożdży 4 łyżki cukru + 1 łyżeczka 1/2 szkl. letniego mleka 20 g. masła 2 duże jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g. rabarbaru 4 łyżki cukru trzcinowego garść listków mięty Rabarbar pokrój w małą kosteczkę, grube łodygi najpierw przekrój wzdłuż. Wymieszaj w garnku z cukrem trzcinowym i postaw na mały ogień. Podgrzewaj, aż rabarbar puści(...)rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Mieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników i wyrabiaj przez około 5 minut. Ciasto będzie bardzo luźne, takie ma być. Do ciasta dodaj rabarbar z miętą (możesz dodać tylko troszkę soku powstałego z rabarbaru, resztę wypij, jest pyszny) i wymieszaj. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godz

Delicious Place
Rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem / Apple rhubarb turnovers 154

Dziś przedstawiam jeden z pierwszych deserów, który potrafiłam wykonać na początku mojej drogi kulinarnej, czyli rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem polane lukrem pomarańczowym. Trudno mi teraz uwierzyć, że jeszcze kilka lat temu szczytem moich możliwości było odgrzanie bigosu przywiezionego z domu Polecam także takie nadziewane tylko jabłkami i rodzynkami z odrobiną cynamonu. Niebo w gębie, zapraszam po przepis! Jeżeli(...)lubisz takie dobroci w cieście francuskim, spróbuj także te z jabłkami, żurawiną z sosem waniliowym – pyszności! Scroll down for recipe in English Rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem (6 sztuk) Składniki: 1 opakowanie (375 g) ciasta francuskiego, rozmrożonego 350 g rabarbaru, pokrojonego na 1 cm kawałki 200 g jabłek, obranych i pokrojonych w 1 cm kostkę 1/2 szklanki brązowego

karmelowy
Tarta z truskawkami i rabarbarem 106

Tarta z truskawkami i rabarbarem to nasz dzisiejszy deser na mecz Polski z Senegalem. My kibicujemy ostro! Wczoraj grała Szwecja, kilka dni temu Iran…Nasza rodzina jest międzynarodowa! Ale wracając do tarty to jest to tarta z nadzieniem migdałowym przypominająca tartę frangipane . Sposób wykonania jest trochę inny. Podpatrzyłam go na blogu szwedzkiego cukiernika Ray Fores, który zamiast ucierać masło(...)puszysto dodał zrumienione masło. Zrumienione masło jeszcze bardziej podkreśla smak migdałów czy innych orzechów. Tarta z truskawkami i rabarbarem wyszła super. Dodatkowo posypałam ją kruszonką. U nas w domu jemy tartę z owocami na ciepło z lodami lub po ostygnięciu z waniliowym sosem. A Wy co wolicie do tarty lody czy sos? Tarta z truskawkami i rabarbarem Składniki: forma

codojedzenia
Ciastka francuskie z rabarbarem 103

ciastka francuskie z rabarbarem to super propozycja na smakowitą sezonową słodką przekąskę. Polecam! Inne propozycje do wykorzystania ciasta francuskiego to na słodko: rogaliki z czekoladą<klik> , ciastka z jabłkami<klik> , z kremem i owocami<klik> lub na wytrawnie paszteciki z pieczarkami<klik> . Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze(...)Nadzienie: 300 g rabarbaru (około 3 łodygi) 2 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu cukier puder do dekoracji Wykonanie: Rabarbar dokładnie myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy w nieiwelką kostkę. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Po upływie tego czasu odcedzamy sok, który później ze smakiem wypijamy Rabarbar jest gotowy do użycia w naszych ciastkach. Nagrzewamy piekarnik

Lamarida.pl
Śmietankowe ciasto z truskawkami, rabarbarem i migdałową kruszonką 189

pisaniem wieczorową porą, lecz kiedy nie ma innego sposoby, trzeba wybrać ten jedyny możliwy. Malując paznokcie, wklepuję zatem dla Was przepis na pyszne ciasto. Póki są truskawki i rabarbar. Bo już wkraczają czereśnie. Sezon owocowy w tym roku nabrał zawrotnego dla mnie tempa :P Bardzo smaczne i szybkie ciasto z dodatkiem śmietany która sprawia, że ciasto bardzo długo zachowuje świeżość(...)tego typu wypieków, zwłaszcza, że można użyć do nich dowolnych owoców. Robiłam to ciasto już do tej pory ze śliwkami (klik ) a teraz przyszła pora na aktualne sezonowe owoce - rabarbar i truskawki (choć notabene - rabarbar to przecież warzywo). Całość zwieńczyłam pyszną, migdałową kruszonką. Cóż więcej trzeba? Ciasto zniknęło zaraz następnego dnia i wszyscy pochłonęli je ze smakiem. Jeśli jesteście wielbicielami

My simple kitchen
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 130

Sezon na owoce majowo-czerwcowe trwa, dlatego też mam dla was słodką propozycję na drożdżówki z rabarbarem bądź rabarbarem i truskawkami, wedle uznania :) Postanowiłam też tym razem umieszczać zdjęcia z samego przygotowania dań, ciast aby było wam łatwiej odwzorować przepisy. Składniki: 400 g mąki pszennej - użyłam specjalnej mąki do wypieków drożdżowych 1/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 75 g roztopionego(...)świeżych drożdży Kruszonka: 50 g cukru 90 g mąki pszennej 60 g masła 1/2 opakowania cukru wanilinowego o smaku migdałowym (ok. 8 g) Dodatkowo: ok. 300 g rabarbaru albo 150 g rabarbaru i 150 g truskawek - w zależności jaką wersję wybieramy Wykonanie: Całą zabawę należy rozpocząć od zrobienia rozczynu. Ja zazwyczaj biorę do tego garnuszek

W Moim Magicznym Domu
Razowe ciasto orkiszowe drożdżowe z owsianą kruszonką 174

mąki pszennej? Jasne, że tak. Ja od lat zamiast pszennego ciasta robię orkiszowe z mąki razowej. Oczywiście w sezonie letnim obowiązkowo piekę ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. W tym roku powstały trzy wersje – z truskawkami, rabarbarem i mieszane. Wszystkie oczywiście z chrupiącą, owsianą (z płatków) kruszonką bez dodatku cukru. U mnie w domu zawsze do kruszonki dodaje się(...)jest już naprawdę kruszonkowa perfekcja Nie wiem, jakie ciasta preferujecie, ale ja jestem zdecydowanie za tymi z mnóstwem owoców. Wolę zrobić cieńsze ciasto i wzbogacić je truskawkami i rabarbarem w dużej ilości. Nie ograniczajmy się i zróbmy prawdziwie letnie, pyszne drożdżowe ciasto “na bogato”! Kulisy powstawania tych pyszności pokazałam na insta stories, więc jeśli jeszcze nie obserwujecie mnie

Fitkot
Orzeźwiająca galaretka rabarbarowo-hibiskusowa 135

Dziś taki mój autorski wariacki przepis na wykorzystanie rabarbaru...  Są takie dni, że nachodzi mnie smak na kwaśne i orzeźwiające owoce. Mamy sezon na rabarbar, który uwielbiam. Mój kupiony w pierwszym rzucie przeleżał kilka dni na kuchennym parapecie, bo nie miałam czasu by zrobić ciasto. Zrobiło mi się go szkoda i wieczorem naszła mnie dosyć nietypowa myśl na jego(...)pomyślałam: Będzie kompot do obiadu..., ale jak to u mnie, szybko zmieniłam zdanie. Ostatnio bowiem robiąc zakupy, zaopatrzyłam się w ekologiczną 100% herbatkę hibiskusową. Postanowiłam dodać do gotującego się rabarbaru 3 sztuki tego suszu i bingo... Zamiast kompotu wymyśliłam, że przestudzę mieszankę, przecedzę przez sitko, zleje póki ciepłe i dodam galaretkę. Potem sok ten o cudownej barwie sobie stygł

vaniliowoczekoladowa
Ciasto z rabarbarem i ricottą (Torta al rabarbaro e ricotta) 127

Witam Was w sobotę ;) Dzisiaj zapraszam Was na smakowite ciasto z rabarbarem, które smakowicie umila wiosenne popołudnia.  Posypane cukrem pudrem, udekorowane płatkami migdałowymi, szybkie i proste w przygotowaniu a d zięki dodatkowi ricotty, nie tylko puszyste, ale również wilgotne i delikatne. Polecam Wam serdecznie i życzę pięknego  weekendu :) **** Buon sabato a Tutti! Iniziamo il weekend(...)ricotta; sarà proprio quest'ultimo ingrediente a conferire morbidezza e delicatezza all'impasto.  Buon fine settimana :) SKŁADNIKI 320 g m ą ki pszennej   300 g rabarbaru  200 g ricotty 150 g masła 100 g cukru trzcinowego 8 g proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jaja szczypta soli płatki migdałowe *  Wszystkie składniki

La grande e la piccola cuoca
Muffiny jogurtowe z rabarbarem 112

wspaniała, życzliwa, ciepła, wspaniale się z nią rozmawia i czasami przynosi mi „dary”. Są to truskawki z własnej grządki, kawałek ciasta które właśnie upiekła. Przyniosła mi też rabarbar. Pamiętam jak moja mama robiła nam z rabarbaru ucierane ciasto, kompot, ja postanowiłam zrobić muffiny. Psyt – zostało mi jeszcze kilka łodyg chyba niebawem zrobię tartę z musem rabarbarowym(...)łodygi rabarbary umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry i posłodziłam. Czekały tak na ciasto muffinkowe. Składniki na muffiny: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 kostki masła (ok 100 g) 1 szkl. jogurtu naturalnego 3 jajka Masło rozpuszczamy i studzimy. Łączmy masło

MojaQchnia.pl
Domowy kisiel z owocami – truskawkowo-rabarbarowy 145

był kisiel w wersji „na wypasie”. W sumie sam kisiel jest dość fajny, bo dobrze zaspokaja potrzebę na coś słodkiego. Dzisiaj proponuję domowy kisiel z truskawkami i rabarbarem, ale sprawdzą się tutaj w zasadzie dowolne owoce. Smakuje zupełnie inaczej niż te sklepowe. A to ze względu na kompozycję owoców ale spójrzcie też na ten kolor…Do środka(...)dodajecie tyle cukru, ile lubicie. Kisiel nie musi być bardzo słodki chyba, że takie są wasze preferencje. Słodki smak zależy tez od użytych owoców. Rabarbar jest dość kwaskowy, nie da się ukryć. Ale spróbujcie rabarbaru malinowego, ten jest słodszy. Jeszcze nie sezon na truskawki, ale i te dostępne, całkiem nieźle się sprawdzą jako dodatek. W przepisie podaję jedynie orientacyjne ilości

Mieszam w Garnku
Szybkie ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką 160

Witajcie, Dzisiaj polecam Wam pyszne i szybkie do zrobienia ciasto ucierane z rabarbarem według przepisu mojej Mamy. Rabarbar to warzywo, które powinniśmy jadać, ponieważ posiada zdrowotne właściwości dla naszego organizmu. Zawarte w nim substancje pozwolą pozbyć się toksyn z organizmu. Dzięki witaminie B rabarbar pozwoli nam walczyć ze stresem, a dzięki zawartej w nim witaminie C będziemy cieszyć się młodym(...)/artykul_17766,wlasciwosci-zdrowotne-rabarbaru.html Składniki: 250 g masła 4 jajka 2 szklanki mąki typ 550 1 szklanka mączki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Ok. 700 g – 750 g rabarbaru + 3 łyżki cukru brązowego   Wykonanie: Rabarbar opłukać i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i zasypać cukrem brązowym. Odstawić. Margarynę utrzeć z cukrem. Miksując dodawać po jednym jajku

Przepisy Babci