Mogę śmiało powiedzieć,że rabarbar rządzi w większości na blogach kulinarnych jak i na targach warzywnych. Rabarbar uwielbiam chyba tak samo jak truskawki i nie mogę sobie go odpuścić :-) Jak tylko wypatrzyłam go na straganie od razu musiałam zakupić :-) Jakiś czas temu wypatrzyłam stronie Moje Wypieki przepis na ciacho z budyniem i rabarbarem. A,że jestem również fanką budyniu(...)mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego 400 g obranego i pokrojonego w grubą kostkę rabarbaru kilka łyżek brązowego cukru - do posypania rabarbaru cukier puder do oprószenia ciasta- niekoniecznie Składniki na masę budyniową: 4 płaskie łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego 3-4 łyżki cukru
Aromatyczne Podróżekolejny wpis, który na moim poprzednim blogu cieszył się sporą popularnością. Warto go przypomnieć, gdyż ciasto naprawdę jest godne uwagi. Tak więc na początek sezonu proponuję kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami. Połączenie tych dwóch owoców daje ciekawy smak, a ciasto pięknie pachnie. Martha Stewart do ciasta z rabarbarem dodaje maliny. Ta kombinacja również jest wspaniała, gdy przyjdzie czas(...)się ilość odpowiednia na następne. Można powiedzieć, że są to cztery ciasta w cenie trzech ;) Czasami też nagromadzone kulki zamrożonego ciasta wykorzystuję na kruche herbatniczki. Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami forma ø 25 cm Kruche ciasto 30 dkg mąki 20 dkg zimnego masła pokrojonego w kostkę 8 łyżek cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 rozbełtane jajko
Posadzone i zjedzonezależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i 30 g do kruszonki) oraz ubogim w cukier (tylko pół szklanki(...)szklanki cukru 2 jaja 30 g masła w temp. pokojowej ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii (opcjonalnie) 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 400 – 500 g świeżego rabarbaru 1-2 łyżki cukru do posypania owoców Składniki kruszonki: 50 g mąki pszennej 35 g cukru 30 g zimnego masła Przygotowanie ciasta drożdżowego: Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę
Moja DelicjaMałe słodycze "do ręki" sprawdzają się w naszej rodzinie na wszelkiego rodzaju spotkaniach zwłaszcza tych, w których uczestniczą dzieci. Kruche babeczki nadziewane rabarbarem, przykryte słodką bezą są doskonałą alternatywą dla, bardziej tradycyjnego w formie, ciasta. A połączenie rabarbaru i delikatnej, chrupiącej bezy... sprawdza się zawsze :-) składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru cukier waniliowy(...)masła 5 jaj 3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg rabarbaru 1/2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru pudru wykonanie: Rabarbar obieram, kroję na kawałki, zasypuję 1/2 szkl. cukru i odstawiam do lodówki, żeby puścił sok. Mąkę, cukier, masło, wanilię, proszek do pieczenia, śmietanę oraz żółtka łączę i wyrabiam na gładkie ciasto. Ciastem wyklejam foremki do babeczek
babka w formieDopóki rabarbar nie zniknie z naszych ulubionych bazarków, TARTA Z RABARBAREM I KREMEM gości na naszych stołach wyjątkowo często! Artykuł TARTA Z RABARBAREM I KREMEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWszystko tutaj jest jaglane. Jaglany omlet, słodki i puszysty. Jaglany krem czekoladowy. I kwaskowaty, karmelizowany rabarbar dla przełamania smaku. Dla miłośników zdrowego odżywiania i kuchni fit jest to przepis wprost idealny. Jest to również świetna propozycja dla osób, które nie boją się nowości i niecodziennych połączeń na talerzu. Polecam również ten wpis osobom, które zwracają szczególną uwagę(...)jaglanego 2 jajka szczypta cynamonu 1 łyżka oleju rzepakowego Krem czekoladowy: 1/2 przygotowanego kremu jaglanego 1 łyżka miodu 2 łyżki mleka 4-5 kostek czekolady deserowej lub gorzkiej Karmelizowany rabarbar: 2 łodygi rabarbaru 1 łyżka masła 1 łyżka miodu szczypta cynamonu cukier puder do dekoracji Kaszę gotuję w mleku do miękkości. Dodaję miód i banana, miksuję na gładki krem. Jajka
Mango PapajaRabarbar ze szparagami rządzą teraz niepodzielnie w mojej kuchni. Sam rabarbar jest też bardzo wszechstronny w zastosowaniu. Można go przygotować klasycznie na słodko, lub na słono, na przykład jako chutney do mięs . Tym razem proponuję go w tradycyjnej, słodkiej odsłonie, jako pieczony dodatek do kremowego sernika z chrupiącą imbirową kruszonką z migdałami i szybką podstawą z herbatników. Jest on bardzo(...)łatwy i szybki w przygotowaniu, a na pewno zachwyci podniebienia całej rodziny. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką (8-10 porcji) Składniki: 400 g rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki 4 łyżki wody 50 g cukru 1 łyżeczka mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami zimnej wody 400 g mielonego twarogu na serniki
karmelowyUwielbiam kruszonkę z rabarbarem, dlatego co roku staram się przygotować jej nową kombinację. Zapraszam na bardzo smaczną, kokosową kruszonkę z rabarbarem i jabłkami. Aromatyczna, kwaskowata, wspaniale smakuje z wiórkami kokosowymi. Prosta i szybka w przygotowaniu. Świetnie smakuje podana z lodami waniliowymi. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Cotton Bud by Christopher Vine . Zapraszam na FILM(...)Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kokosowa kruszonka z rabarbarem i jabłkami Składniki: 600g obranego, pokrojonego rabarbaru 3 jabłka 1/2 szklanki rodzynek 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 3 płaskie łyżki mąki pszennej 4 łyżki miodu (użyłam naturalnego) Kruszonka: 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g wiórków kokosowych 80g jasnego
Mała CukierenkaKruche babeczki wypełnione smacznym, lekko kwaskowatym kremem z rabarbaru. Na wierzchu bezowa czapeczka dla osłody :) BABECZKI: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% MASA RABARBAROWA: 500g rabarbaru 3/4 szklanka cukru 2 łyżki wody 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 50g masła(...)wycinać ciasteczka i umieszczać je w foremce na muffinki. Przed pieczeniem schłodzić i nakłuć widelcem spód babeczek. Piec w temperaturze 190 *C i piec przez ok 10-15 min. Rabarbar pokroić na kawałki, dodać cukier i wodę. Podgrzewać na małym ogniu. Gotować, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Dodatkowo można zmiksować blenderem. Żółtka utrzeć z mąkami i dodać do ciepłego rabarbaru
https:KKuchniaMniamzależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i 30 g do kruszonki) oraz ubogim w cukier (tylko pół szklanki(...)szklanki cukru 2 jaja 30 g masła w temp. pokojowej ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii (opcjonalnie) 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 400 – 500 g świeżego rabarbaru 1-2 łyżki cukru do posypania owoców Składniki kruszonki: 50 g mąki pszennej 35 g cukru 30 g zimnego masła Przygotowanie ciasta drożdżowego: Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę
Moja Delicjayśląc o rabarbarze, w Waszych głowach pewnie wizualizuje się wizja słodkich wypieków i deserów z jego udziałem. Ja postanowiłem przełamać tę konwencję i przygotować rabarbarowy sos do mięsa, aromatyzowany wanilią, cynamonem i nutką chili. Ma on konsystencję musu i świetnie komponuje się z drobiem jak i delikatnymi częściami wieprzowiny. W moim dzisiejszym przepisie znajdziecie polędwicę przyrządzoną najprościej jak się(...)sałatką z roszponki i truskawek. Mam nadzieję, że danie Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Polędwiczki: 2 polędwiczki wieprzowe pieprz ziarnisty sól morska klarowane masło Sos rabarbarowy: 6 łodyg rabarbaru 1 laska wanilii 1 laska cynamonu 2 szalotki 1 łyżka klarowanego masła szczypta płatków chili 100 ml octu winnego rosso 50-80 g cukru biały pieprz Purée: kilka ziemniaków
Food SquareKruche ciasto z rabarbarem i daktylami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki orkiszowej pół szklanki oliwy z oliwek agawa Pozostałe składniki: rabarbar 10 daktyli bez pestek agawa (może być cukier kokosowy) Składniki na kruche zmieszałam, oddzielając niewielką część na kruszonkę. Ciasto wyłożyłam do formy, nakłułam widelcem w kilku miejscach i wstawiłam na kilka minut(...)lodówki. W międzyczasie daktyle z niewielką ilością wody dusiłam do miękkości. Rabarbar obrałam i pokroiłam w kostkę :) Obrany rabarbar dusiłam przez kilka minut z dodatkiem wody i agawy. Uduszone daktyle zblendowałam na gładko i dodałam do rabarbaru. Na spód wyłożyłam uduszone rabarbar z daktylami i wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp
nietadietaKiedyś nie rozumiałam zachwytu nad rabarbarem. Bardzo go nie lubiłam. Teraz wiem, że nie trafiłam na dobrze przygotowany. Zaczęłam z nim eksperymentować już w ubiegłym roku. Wtedy piekłam między innymi tartę z musem z rabarbaru i melona , z pyszna bezą na górze. Zajadaliśmy się nią ze smakiem. Potem żałowałam, że nie przygotowałam sobie takiego musu więcej do słoików. Mogłam też(...)przecież zamrozić rabarbar, ale jakoś nie wpadłam na to. W tym roku i przygotowałam więcej dżemu, i zamroziłam trochę rabarbaru. Przyda się na chłodne dni, kiedy z utęsknieniem będziemy wspominać wiosnę i lato. Poniższy dżem robiłam z myślą o drożdżówkach. Pasuje do nich rewelacyjnie i niebawem i na nie pojawi się przepis. Składniki: 4-5 średnich łodyg rabarbaru
Codzienna kuchnia niecodziennaniż podałam w ilości składników. Po zastygnięciu i tak deser się zestali. Masę przekładamy do czterech miseczek, lekko wyrównujemy ją zwilżoną dłonią. Posypujemy sezamem i zabieramy się za karmelizowanie rabarbaru. Dwie łodygi rabarbaru, dosyć cienkie, mocno czerwone, myjemy, osuszamy i kroimy w centymetrową kostkę, razem ze skórką. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy miód lub syrop z agawy i wrzucamy pokrojony(...)rabarbar. Dokładnie mieszamy, żeby równomiernie otoczył się w syropie, stawiamy na mały ogień i karmelizujemy przez około 5-7 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią i podrzucając rabarbar. Nie mieszamy go, żeby się nie porozpadał i zachował formę. Porcje skarmelizowanego rabarbaru rozkładamy na gotowy jaglany krem, całość podlewamy pozostałym na patelni różowym syropem. Można krem jaglany schłodzić i zjeść później
Karo in the KitchenŁatwe i szybkie w przygotowaniu, ucierane ciasto z rabarbarem o lekko kwaskowatym smaku, to wyśmienita propozycja na wiosenny piknik, do kawy lub na podwieczorek . Świetnie smakuje również z innymi sezonowymi owocami. Składniki na tortownicę 23 cm : 10-12 łodyg rabarbaru 1 szklanka cukru kryształu 5 jajek szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanka oleju 3/4 szklanki białej oranżady cukier puder do posypania ciasta Przepis : Opłukany i obrany rabarbar kroimy w 1 – 2 cm kawałki. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je ze szczyptą soli oraz cukrem na puszystą masę, nie przerywając ubijania cienkim strumieniem wlewamy olej i porcjami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do gęstej masy wlewamy oranżadę
Smakowite Dania