Lubie rabarbar. W sezonie korzystam z niego na maxa! A więc kilka przepisów z rabarbarem... Racuchy drożdżowe z twarogiem wiejskim i rabarbarem ok. 2 szklanek mąki pszennej 2 łyżki otrebów pszennych lub żytnich 1 łyżka siemienia lnianego 2,5 dag drożdży 1 duże jajo szczypta soli 1 łyżka cukru 450 ml mleka 1 łyżka stopionego masła olej do smażenia(...)twarożek wiejski (około 500g) kilka łodyg rabarbaru 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżki śmietanki wiejskiej cynamon do posypanie listki mięty do dekoracji Pół szklanki mąki pszennej wsyp do miski , dodaj letnie mleko, cukier i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach dodaj jajo, szczyptę soli, pozostałą mąkę, otreby i siemię oraz roztopione i schłodzone
Gotuj Sam!lesie, naraziłabym bliskich na poszukiwania nie jagód, tylko mojej osoby. W związku z tym jagodobraniem proponuję dzisiaj półwytrawną zupę na bazie kupnych czarnych jagód, rabarbaru i jabłka z nutką cynamonu. Rabarbar nadał charakteru czarnym jagodom, dzięki niemu zupa jest kwaskowa, a nie mdła jak większość zup owocowych. Czarne jagody mają najsilniejsze właściwości(...)Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2 i B6, oraz żelaza i miedzi. Składniki: • 1 szklanka jagód • 2 jabłka • 4 cienkie łodygi rabarbaru • 2 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta soli • ugotowana kasza jaglana Wykonanie: • Rabarbar umyć i pokroić na plastry. Zasypać cukrem i odstawić na 10-15 minut
To co kochamRabarbar pięknie rozrósł się w moim warzywniaku. Ten majowy jest mięciutki więc zazwyczaj wykorzystuje go do ciast. Rabarbar aż do jesieni nadal wypuszcza nowe liście ale łodygi są już twardawe i łykowate więc przeznaczam je na kompot. Dodaję różne owoce, które mam pod ręką albo robię tak jak w tym przypadku czysty kompot z samego rabarbaru. Uwielbiam jego kwaskowy(...)orzeźwiający smak a przede wszystkim ten piękny kolorek. składniki: 1 kg rabarbaru 3 l wody ok 1,5 szklanki cukru Rabarbar pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka i wsypać cukier. Zalać wodą i zagotować. Od zagotowania gotować ok 3-4 minutek aby rabarbar oddał swój smak ale aby się nie rozciapciał za bardzo. Gotowy kompot przecedzić przez gęste sito
Monia miesza i gotujeDziś zapraszam na małe co nieco w wersji słodkiej. Dla niespodziewanych gości, albo kiedy to nam nagle zachce się coś słodkiego. Oto tartaletki z rabarbarem przygotowane na bazie gotowego ciasta francuskiego, wypełnione delikatną masa jogurtową i wykończone kwaskowym rabarbarem. Mówię Wam - pyszności ! Tartaletki z rabarbarem Czas przygotowania: 50 minut Proporcje(...)Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 szklanka jogurtu greckiego 1 jajko 3 łyżki cukru pudru otarta skórka z cytryny 4 łodygi rabarbaru brązowy cukier do posypania cukier puder do posypania Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w ukośne plasterki, a plasterki na dwie, trzy podłużne części. Ciasto wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 10 minut w temperaturze pokojowej
Kulinarne przygody GatitySezon rabarbarowy w pełni, a mi dopiero teraz udało się upiec ciacho z jego wykorzystaniem. Kiedy mam tylko okazję, to z rabarbaru gotuję syrop albo kompot, w dzieciństwie uwielbiany przeze mnie i to bardzo. Ciacho powstało z dwóch różnych przepisów, ale w 100% zdało egzamin. Smakuje ono pysznie. Za sprawą maślanki jest delikatne i wilgotne, przykryte kwaśnym rabarbarem i słodką(...)cynamonową kruszonką całość idealnie się komponuje. Polecam i zapraszam! PLACEK Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ CYNAMONOWĄ. Składniki: Ciasto: 200 g miękkiego masła 160 g cukru 150 ml maślanki naturalnej 350 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego około 700 g rabarbaru
Zakątek rozkoszy kulinarnychPyszna pokusa na przednówku lata. Kwaskowaty rabarbar i słodka piana to duet idealny. Zachęcam do wykonania tego prostego, a jednocześnie niezwykłego w smaku ciasta. Wymiary blachy: 24 x 45 cm - 4 szklanki mąki pszennej - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 200 gr masła ( lub 250 gram margaryny ) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Żółtka oddzielić od białek(...)dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie w miarę równe części. Jedną część rozwałkować i wykleić nią blachę. Drugą część schować do zamrażalnika. Nadzienie: - 80 dag rabarbaru - 1 szklana cukru Rabarbar pokroić na około 2 cm kawałki. Cukier wysypać na suchą patelnię. Podgrzewać do momentu uzyskania karmelu koloru herbaty. Następnie dodać do karmelu rabarbar i smażyć
kawawszklanceRabarbar..trza korzystać ile się da...no i znów zrobiłam ciasto..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ...ja rabarbar -trochę wymieszałam z ciastem, a resztę wyłożyłam na wierzch..no i do ciasta dodałam maczek, płatki i inne dodatki Delecta. Ciasto krojone na ciepło i nie wygląda zbyt pięknie. 1 kostka margaryny 2 szkl. mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 2/3 szkl. cukru kilka łodyg rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu różne dodatki Delecta [płatki czekoladowe, maczek,kuleczki] Rabarbar pokroić na kawałeczki, dodać cukier cukier i miód.Wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i wymieszać. Dodać obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia
Moje domowe kucharzenieZapraszam na kompot z rabarbaru z dodatkiem wanilii, cytryny, podany z miętą. Mniam! Składniki na 2 litry kompotu: kilogram rabarbaru 6 łyżek cukru 2,5 litry wody laska wanilii 3 plasterki cytryny mięta do podania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='kilogram rabarbaru 6 łyżek cukru 2,5 litry wody laska wanilii 3 plasterki cytryny mięta do podania(...)document.write(" "); Krok 1 Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. W międzyczasie czyścimy rabarbar i kroimy w kawałki o długości 5 centymetrów. Kiedy woda się zagotuje, wsypujemy do garnka rabarbar. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Krok 2 Kiedy kompot się zagotuje, dodajemy do niego plasterki oczyszczonej cytryny oraz wanilię – laskę wanilii kroimy
Kuchnia BazyliiMamy wreszcie rabarbar !Także już pora na muffiny ze świeżymi owocami. Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem i kruszonką sprawdzają się doskonale jako przekąska do kawy, "coś słodkiego" do pracy/szkoły czy mały posiłek na pikniku. Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli(...)masła 2 jajka 3/4 szklanki mleka 2 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru Kruszonka: 3 łyżki masła 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru Wykonanie: Rabarbar umyć, nie obierać. Łodygi pokroić w niedużą kostkę, zasypać dwiema łyżkami cukru i odstawić aż puści sok. Przygotować kruszonkę, rozcierając w palcach masło, cukier i mąkę, aż powstaną grudki. Wstawić kruszonkę do zamrażarki. Masło rozpuścić, ostudzić
kolorowotorcikowoweekend to i ciasto musi być..tym razem tematem akcji Ciasto na niedzielę były rabarbarowe wypieki..Dagmara miała super pomysł z tym rabarbarem, trza korzystać póki sezon trwa..Ja swoje ciasto piekłam wczoraj późnym wieczorem..no i ciut za mocno przypiekłam. Razem ze mną ciasta z rabarbarem piekły: cdn. 300 g mąki pszennej 300 g jogurtu greckiego(...)jajka 140 g cukru 50 g masła 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej kilka łodyg rabarbaru rodzynki płatki migdałowe Masło stopić i zostawić do ostygnięcia.rabarbar obrać ze skórki, pokroić na plasterki.Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Następnie połączyć razem , dodać rodzynki i troszkę pokrojonego
Moje domowe kucharzenieCiasto przygotowane na życzenie męża i wg jego wskazówek. Połączenie cienkiego ciasta kruchego z kwaskowatym rabarbarem. Polecam :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (3 i 1/3 szklanki) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 250 g masła 2 jajka Rabarbar: 1 kg rabarbaru 5 łyżek cukru 3 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta(...)godzinę (możemy sobie pomóc malakserem). Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy cienko w blaszce o wymiarach 20 x 35 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania drugiej części. 2. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy dokładnie z soku na sitku i mieszamy z bułką tartą
Na Ciasteczkowych PapierachNadal w koszyku z owocami i warzywami króluje u nas rabarbar! Ciasta z tym warzywem są orzeźwiające i tak sezonowe, że czas gdy mogę go kupić na straganie wykorzystuję do granic możliwości! Jako miłośniczka rabarbaru pokusiłam się nawet o zgromadzenie kilku ciekawych informacji na jego temat w postach na fanpage Ogrodu Botanicznego(...)Przepis na to ciasto jest moją wiosenna wariacją na temat tej babki jogurtowej. Wilgotne, trochę ciężkie ciasto, niezbyt słodki placek, charakteru nadał mu rabarbar i lukier cytrynowy. Jogurtowy placek z rabarbarem ciasto: 225 g jogurtu naturalnego 180 g drobnego cukru do wypieków 150 ml oleju 450 g mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta
Dzieje kuchennej WiewióryWłaśnie rozpoczął się sezon na rabarbar więc grzechem byłoby nie upiec chociaż jednego ciasta z jego dodatkiem :) I ja ten rabarbarowy sezon rozpoczynam boskim w smaku ciastem jogurtowym, puszystym, miękkim, wilgotnym i pachnącym wanilią. Pracy przy nim niewiele i przygotowuje się je błyskawicznie, na dodatek bez użycia miksera, wystarczy więc przemieszać składniki niedbale (najlepiej trzepaczką), przełożyć na blaszkę(...)górze poukładać rabarbar, reasumując: 3-4 minuty roboty, no niech będzie- 5 minut z pokrojeniem rabarbaru :) Jestem pewna, że Wam zasmakuje więc zmykajcie po rabarbar! :) * mąka pszenna- 1,5 szklanki * jogutr naturalny- 1 szklanka * cukier- 3/4 szklanki * olej- 1/4 szklanki * jajka- 2 duże szt. * ekstrakt waniliowy- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka * soda- 1 płaska łyżeczka * rabarbar
Kraina Miodem Płynącazapowiadał się kusząco i taki też się okazał. Jedynie biały nie wyszedł, bo za długo go trzymałam w piecu - ale co tam, znikał w oka mgnieniu ;-) Biały puszek z rabarbarem BIAŁY PUSZEK Z RABARBAREM 2 jaja 1/2 szklanki brązowego cukru 6 łyżek śmietany śmietany 18% 2 łyżki oleju 1 łyżka rumu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rabarbaru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, olej, rum i miksujemy jeszcze przez pięć minut. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz partiami mąkę - cały czas miksując. Gdy ciasto zgęstnieje, ale cały czas będzie lekko lejące wykładamy je na blachę (24x24) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na około
peggiwkuchniCiasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych(...)mleka 60 g miodu delikatnego w smaku (gryczany się nie nadaje) szczypta soli 3 jajka świeżo otarta skórka z 1 cytryny 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych) lub rabarbaru, pokrojonego w kostkę 4 łyżki cukru (tylko w przypadku ciasta z rabarbarem) Składniki na posypkę od góry: 100 gr płatków migdałowych lub 125 g masła, roztopionego 180 g mąki pszennej
moj przepis na