Rabarbar zawrócił mi w głowie, staram się wszędzie go wciskać. Ten kwaskowaty smak w połączeniu ze słodkimi dodatkami jest zniewalający. Na szczęście nie tylko ja jestem zwolennikiem takiego połączenia. Przepis, który dzisiaj Wam pokażę podpatrzyłam tutaj . Jak zobaczyłam, od razu wiedziałam, że muszę to przyrządzić. Lekko zmodyfikowałam ilość truskawek, przez co jeszcze bardziej wkomponowało się w nasze upodobania. Polecam(...)jest pyszne! Składniki: - 1/2 kubka ryżu arborio - 2 kubki mleka - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 łodyga rabarbaru - 8 truskawek - cukier do smaku ( mi wystarczyło 1,5 łyżeczki) Wykonanie: Ryż i cukier wanilinowy wsypać do rondelka, wlać mleko. Całość doprowadzić do delikatnego wrzenia i mieszać drewnianą łyżką aż ryż zmięknie oraz wchłonie mleko (ok. 15 minut). Do osobnego garnuszka wsypać cukier
dom-agi.plłyżeczki mąki kartoflanej szczypta soli 1 opakowanie serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30% cukier waniliowy cukier puder - do smaku 6 łyżek galaretki z płatków róż 3-4 laski rabarbaru malinowego 3-4 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) Białka przełożyć do czystej i suchej misy, dodać szczyptę soli i ubijać na półsztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając po każdorazowym(...)wgłębieniem w środku. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o długości ok. 8 cm. Włożyć do rondelka, zasypać cukrem i odstawić na ok. 30 minut. Gdy zacznie puszczać sok, wstawić na mały ogień, dodać
KUCHARNIASezon na rabarbar w pełni.Na blogach królują przepisy z jego wykorzystaniem.A to ciasta … a to kompoty … drożdżówki i inne tego typu przysmaki!U mnie w kuchni również rabarbarowe szaleństwo!Tym razem mam dla Was przepis na przepyszne , delikatne drożdżówki z kremowym budyniem truskawkowym i rabarbarem.Nie byłabym sobą , gdybym nie dodała chrupiącej kruszonki. SKŁADNIKI:( 8 – 10 drożdżówek(...)drożdże świeże – 13 g- ciepłe mleko – 125 ml- cukier puder – 40 g- miękkie masło – 30 g- sól – 1 szczypta- rozbełtane jajka – 2 sztNADZIENIE:- rabarbar – ok. 300 g- budyń truskawkowy – 1 op- mleko – 400 ml- cukier – 40 gKRUSZONKA:- mąka – 50 g- masło – 50 g- cukier puder
Ostra na SłodkoSezon rabarbarowy z pełni , więc korzystajmy!Z rabarbarem robiłam już jak wiecie ciasto drożdżowe i ciasto budyniowe.Ostatnio były też drożdżówki i ciasteczka fornetti z rabarbarem.Dziś mam dla Was przepis na ciasto jogurtowe ucierane.Niesamowicie miękkie , puszyste , a zarazem wilgotne.Słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem tworzy fantastyczną całość , która posmakuje nawet tym , którzy za rabarbarem nie przepadają!Łatwe , szybkie(...)smaczne!Polecam!SKŁADNIKI:* rabarbar – ok. 400 g* jajka -2szt* mąka pszenna – 250 g* cukier – 120g* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* masło – 125 g* jogurt naturalny – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki,by były w temperaturze pokojowej.Masło ucieramy z cukrem.Cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku.Dodajemy mąką przesianą z proszkiem
Ostra na Słodkomnie fukną, że głupotami głowę zawracam, zupełnie niepotrzebnie. Ja jednak uparcie powtórzę: czym jest deser? Przed takim bowiem pytaniem stanęliśmy, kiedy na wspólne gotowanie Malwi zaproponowała deser z rabarbarem. Ale nie ciasto. Hmm... Czy ciasto to też deser...? Udałam się do źródła, czyli najłatwiej dostępnej Wikipedii. Rzekła ona: Deser - potrawa jadana zazwyczaj na zakończenie posiłku głównego lub na podwieczorek(...)robicie mu zdjęcia. Absolutnie nie ma czasu na obie te rzeczy! Stąd na moim zdjęciu suflecik już ździebko oklapnięty, ale jednak pyszny - delikatny i leciutki, z cudownym smakiem kwaśnego rabarbaru. Rewelacja! Jeśli boicie się sufletów - przestańcie, i zróbcie ten. Gwarantuję pełnię szczęścia.Rabarbarowe desery zdecydowali się również przygotować: Panna Malwinna, Siankoo, Maggie, Mirabelka, Lejdi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBiskupina, Myślęcinka, Ostromecka... Trzy tygodnie to przecież szmat czasu!Jeszcze jedna rzecz cieszy mnie ogromnie - będę w Polsce w lipcu. Co oznacza, że najem się truskawek, czereśni, porzeczek, agrestu, rabarbaru, malin i wszelkich innych dobroci za wszystkie te lata, kiedy nie mogłam ich sobie kupić. Mmm... Aż się rozmarzyłam...Wracając do deseru - właśnie nim postanowiłam otworzyć sezon rabarbarowy(...)tylko zobaczyłam różowe łodygi na półce w sklepie, nabyłam bez wahania. Do tego truskawki, jogurt grecki, i jest deser pierwsza klasa. Dietetyczny wręcz! Z subtelną nutą pomarańczy, kwaśnym rabarbarem, słodkimi truskawkami i delikatnym jogurtem. Do tego chrupiące płatki migdałów. Szybko, prosto, bezproblemowo. A efekt zachwyca.Deser rabarbarowo-truskawkowy z jogurtemSkładniki:(na 4 spore porcje)350 g rabarbarusok z 1 pomarańczy50
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyć lepszego na Dzień Dziecka niż lody...? No nic. Przynajmniej moim zdaniem.Przygotowałam więc wyjątkowo łatwe i niesamowicie pyszne lody truskawkowo-rabarbarowe. Świeży smak truskawek miesza się z kwaśnym rabarbarem, a dzięki dodatkowi skondensowanego, słodkiego mleka nie trzeba zawracać sobie głowy robieniem kremu z żółtek i innymi skomplikowany sprawami. Wystarczy podgotować rabarbar, zmiksować z resztą składników, zamrozić - i gotowe. Lody(...)truskawek250 g rabarbaru1 łyżka cukru3 łyżki wody250 ml śmietany kremówki (38%)350 g słodzonego skondensowanego mlekaRabarbar pokroić na niewielkie kawałki. W garnku skarmelizować cukier z wodą, dodać kawałki rabarbaru. Dusić pod przykryciem, aż zupełnie zmięknie i się rozpadnie. Ostudzić.Rabarbar zmiksować blenderem z truskawkami na gładką masę, można przetrzeć przez sitko.Schłodzone w lodówce mleko wymieszać z owocami, dodać kremówkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZostała mi nadwyżka rabarbaru po upieczeniu ciasta i zastanawiałam się co z nim zrobić... ? Dżem z samego rabarbaru, nie bardzo... Postanowiłam więc go udusić z niewielką ilością cukru. Jestem zadowolona z efektu końcowego. Dodałam go np. do koktajlu truskawowego, mąż smarował nim ciasto z truskawkami... Już kupiłam kolejne 2 kilogramy rabarabaru :-))) Mus rabarbarowy Składniki: 1 kg rabarbaru 5 łyżek(...)cukru Wykonanie: Rabarbar kroimy w plasterki, przekładamy do płaskiego garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 godziny, żeby rabarbar puścił trochę soku. Następnie powoli doprowadzamy go do wrzenia (jeśli jest taka potrzeba podlewamy go niewielką ilością wody) i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. U mnie trwało to około godziny. Rabarbar przecieramy lub blendujemy
Kulinarne przygody GatityRabarbar i truskawki to hit sezonu. Wszyscy chcą przygotować jakiś swój autorski przepis z ich udziałem. W zeszłym tygodniu na śniadaniu przed warsztatami pierogowymi Dorota poczęstowała nas pyszną konfiturą z nutą piernikową. Urzekł mnie jej piękny intensywny kolor czerwieni i świetny smak. Widziałam, że Margarytka, która też jadła konfiturę też ją sobie przygotowała. No a dzisiaj Piotrek przywiózł piękne truskawki(...)więc pozazdrościłam dziewczynom. Rabarbar przyniesiony z działki był w lodówce. Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną konfiturę a’la Dorota. Cukier trzcinowy zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Przyprawę do pierników zastąpiłam przyprawą do deserów. Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem i anyżem, 5 słoiczków różnej wielkości: Składniki: 70 dag rabarbaru 1 kg truskawek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeszcze kilka dni temu bylam pewna, ze rabarbaru za nic w swiecie nie kupie o tej porze. Pamietam jak rok temu usilnie szukalam go po sklepach i dostalam dopiero w polowie maja. Nie wiem jak to sie stalo, ale chyba wszystko za sprawa "Weekendu rabarbarowego" i jakims cudem go dostalam. Nawet nie szukalam go jakos specjalnie. Robiac zakupy w dziale(...)warzywnym wypatrzylam rabarbar posrod zielonych lisci szpinaku, tuz obok pieknych kalafiorow. Bylam mile zaskoczona tym faktem :)Tak wiec zakupiwszy kilka tych czerwono-zielonych lodyg wrocilam do domu i powstal problem. Co ja takiego moglabym przygotowac tak na szybko? Przeciez nawet sie nie przygotowywalam na ta okazje, bylam pewna, ze rabarbar to dopiero w polowie maja.W sumie z braku czasu
Przysmaki KarolkiOstatnie cieple dni i chwile blogiego lenistwa na lonie natury przywolaly wspomnienia z dziecinstwa. Wakacje spedzane na wsi i babciny kompot z rabarbaru, ktory rosl w ogrodzie. W upalne dni smakowal wspaniale choc poza woda, cukrem i lodygami rabarbaru nie zawieral nic wiecej. Od lat nie pilam domowego kompotu. Odkad sklepowe polki uginaja sie od sokow i wody wszelkiego rodzaju(...)nawet mi przez mysl nie przeszlo zeby gotowac go w domu. Ale tesknota za smakiem dziecinstwa zrobila swoje i dzis od rana popijam pyszny kompot z rabarbaru. Zwylky cukier zastapilam brazowym, a oprocz tego w garnku wyladowala jeszcze laska wanilii i skorka z cytryny tworzac w ten sposob orzezwiajacy napoj. Kompot z rabarbaru z nuta waniliiskladniki:500g rabarbaru1 laska wanilii4
Przysmaki Karolkimojprzepisna.pl | Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką Najprostsze ciasto drożdżowe z owocami. Prościej się chyba nie da :). Puszyste, miękkie, wilgotne i lekko maślane, u nas w wersji mało słodkiej, bo taką lubimy najbardziej. Dla lubiących słodsze wypieki ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub dodać więcej cukru do drożdżowego. Faworyt mojego męża :). ps. a czy Wy wiecie że im mniej(...)mleka 10 gr drożdży świeżych 30-60 gr cukru trzcinowego lub zwykłego 3 małe jajka 50 gr rozpuszczonego masła w temp. pokojowej 700 gr owoców (u nas 450 gr rabarbaru i 250 gr truskawek) mogą być też inne drobne owoce:) 2 łyżki cukru do posypania szczypta soli Kruszonka: 30-50 gr cukru trzcinowego lub zwykłego 30 gr masła rozpuszczonego
moj przepis naBędąc ostatnio na bazarku, rozglądaliśmy się za smacznymi owocami na ciasto, a ponieważ trwa sezon na rabarbar, kupiliśmy kilka czerwonych łodyg. Główny składnik już mieliśmy i pozostało zastanowić się, co z niego upieczemy. Pomysłów było dużo, ostatecznie zdecydowaliśmy się na tartę z rabarbarem i jabłkami , którą zapiekliśmy pod bezową lekką kołderką. Nasz wybór okazał się trafiony i bardzo smaczny(...)Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 100 g cukru 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli Nadzienie: 2 jabłka (mało soczyste) 2 średnie rabarbary 4 łyżki cukru Pianka z bezy: 4 białka (z jajek wielkości L) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy
niecodziennikparyDzisiaj pomysł na szybki deser o smaku mojego dzieciństwa. Śmietankowy domowy budyń ze słodko-kwaśnym karmelizowanym rabarbarem. BUDYŃ Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM Składniki: 2 szkl mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 100 g masła karmelizowany rabarbar: 2 łodygi rabarbaru 5 łyżek cukru Przygotowanie: Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki(...)wlewamy mieszankę z mąką i gotujemy budyń. Kiedy masa zgęstnieje, zestawiamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Budyń przelewamy do szklanek lub miseczek i dodajemy karmelizowany rabarbar
Bon appetit mon amiePiekłam to ciasto kiedy miałam jeszcze w ogrodzie piękny i jędrny rabarbar, a sezon na truskawki dopiero się rozkręcał. Z pewnych przyczyn jednak nie opublikowałam go wcześniej. Jeśli nie macie już dostępu ani do rabarbaru, ani do truskawek, możecie je upiec praktycznie ze wszystkimi innymi owocami lata ( ale jeśli tylko będziecie mieć możliwość upieczcie poniższą wersję; połączenie rabarbaru i truskawek(...)pszennej tortowej 125 g masła, zimnego 100 g cukru pudru 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 400 g rabarbaru 200 g truskawek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru ( w przypadku słodkich owoców można nawet z niego zrezygnować ) Beza: 5 białek 220 g ( 1 szklanka ) cukru 1 łyżeczka mąki
Opowieści z piekarnika