Rabarbar i kruszonka to bardzo zgrany duet. Jeśli dodać do tego wiórki kokosowe, efekt jest naprawdę świetny. :-) To słodko-kwaskowe ciasto smakowało każdemu, nawet fanom wyłącznie bardzo słodkich wypieków. Czyli tak jak myślałam, rabarbar ma w sobie to coś. ;-) Dopiero od tego sezonu zaczęłam się nim interesować i wiem jedno, będzie jednym z moich ulubionych sezonowych produktów. Spód(...)zimnego masła 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko L Kruszonka: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 100g zimnego masła 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki wiórków kokosowych Karmelizowany rabarbar: 400g rabarbaru 6 łyżek cukru 1. Masło siekamy na kawałki. Łączymy z pozostałymi składnikami na spód od ciasta, zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy odrobinę zimnej wody
Szefowa kuchniSezon rabarbarowy w pełni. Rabarbar można z powodzeniem wykorzystać w ciastach ucieranych. Stąd pomysł na mocno jogurtowe ciasto z kwaskowym rabarbarem i soczystymi truskawkami. Bardzo proste do wykonania bo nie potrzebny jest mikser, wystarczy trzepaczka i duża łyżka do mieszania składników :-) Jogurtu w masie jest więcej niż mąki, smak rabarbaru podkreśla nutka cynamonu przewijająca się zarówno w cieście(...)oleju 2 duże jajka 50 g kandyzowanej skórki z limonki 1 cytryna (umyta i dobrze wyszorowana szczoteczką) 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu oraz: 300 g rabarbaru 250 g truskawek 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania Podłużną, dużą formę do pieczenia o wymiarach ok. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar umyć, odkroić końcówki
maniapieczeniamnie nadal szał na rabarbar. Po cieście z rabarbarem i kompocie czas na lody. Jak dla mnie są póki co numerem jeden wśród lodów domowej roboty. Nie za słodkie, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem kwaskowatego rabarbaru i jego malutkimi drobinkami. Do ich przygotowania nie jest potrzebna maszynka, wystarczy mikser i pojemnik. Ich wielką zaletą jest to, że tak naprawdę wiemy(...)jemy więc bez obawy możemy je podać naszym najmłodszym. Polecam ;) Składniki: 500 g rabarbaru 5 łyżek cukru 330 ml kremówki 400 ml mleka 4 żółtka 100 g cukru pół łyżeczki soli Wykonanie: Rabarbar obrać wymyć i pokroić na mniejsze części, przełożyć go do rondelka i zasypać 5 łyżkami cukru, odstawić na 30 minut. Po tym czasie rondelek
Krakowskie smaki AniOstatnio gdzieś na Pinterest wpadło mi w oko zdjęcie rogalika z rabarbarem. Pomyślałam czemu nie, w sam raz na niedzielne drugie śniadanie. Jak pomyślałam tak zrobiłam! :) Zapraszam na świeżuteńkie croissanty z rabarbarem. Idealne na drugie śniadanie, czy podwieczorek. Szybkie i pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 łodygi rabarbaru, skórka starta z cytryny, 4 łyżki cukru* Rabarbar należy dokładnie umyć(...)odciąć końcówki. Następnie każdą łodygę przekroić na pół wzdłuż, tak samo postąpić z otrzymanymi połówkami. Rabarbar należy pokoić w niewielkie kawałki, takie pół centymetrowe. Wrzucić wszystko do miseczki, dodać skórkę startą z całej cytryny oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Płat ciasta francuskiego przekroić na pół, a każdą z połówek naciąć po skosie otrzymując cztery duże trójkąty - chciałam, aby każdy
Plate of Joynajmniej 7% tłuszczu) - u mnie 2 opakowania jogurtu firmy Zott po 330 ml 5 łyżek miodu 2-3 łyżeczki agaru (patrz Uwagi) na sos rabarbarowy: 5 łodyg rabarbaru, pokrojonego na plasterki 150 ml wody 5 łyżek miodu 1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie) Przygotowanie: W garnku z grubym dnem umieść mleko roślinne, miód i agar. Podgrzewaj, jednocześnie bardzo intensywnie mieszając rózgą(...)zastygnie. Moje panna cotty potrzebowały na to ok. 4 godzin. Przygotuj sos rabarbarowy. W garnuszku umieść wodę i miód. Podgrzewaj, jednocześnie mieszając, aż miód się rozpuści. Teraz dodaj rabarbar, wymieszaj i zagotuj. Jeżeli chcesz uzyskać sos z kawałkami rabarbaru, wyjmij je z garnka łyżką cedzakową, gdy tylko zacznie mięknąć (po 3-5 minutach). Zaś pozostały sos gotuj jeszcze
Chilli Czosnek i Oliwamoże się obejść bez domowego ciasta. Pokrojona w kwadraty ładnie zachowuje kształt i jest łatwa do transportu. Tartę wzbogaciłam orzechową warstwą, która idealnie współgra smakowo z kwaskowatym rabarbarem. Orzechy możesz dobrać dowolnie i zrobić z samych laskowych lub np. wymieszać z orzeszkami pistacjowymi. Łodygi rabarbaru ułożone w całości dodają tarcie szyku. Bardzo łatwy przepis, a do upieczenia tarty(...)masę orzechową: 75 g mielonych orzechów laskowych 25 g mielonych pistacji lub 100 g laskowych 30 g roztopionego masła 3 łyżki cukru 1 jajko dodatkowo: 40-50 dkg rabarbaru 1 łyżka pistacji cukier puder Wykonanie: mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać drobno pokrojone twarde masło i rozetrzeć na kruszonkę. Na końcu dodac jajko, szybko wymieszać, uformować kulę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czekoladowe ciasto, zaplanowałam mus z czarnej porzeczki. Potem zmieniłam zdanie i stwierdziłam, że czerwona będzie lepsza. Aż w końcu wybraliśmy się na zakupy, i kupiłam pierwszy w tym roku rabarbar! Wymieszałam go z truskawkami, i wyszedł mi jeden z najpyszniejszych tortów, jakie piekłam. Ciasto czekoladowe jest gęste i wilgotne, intensywne w smaku i dość ciężkie. Do tego kwaskowaty(...)truskawek i rabarbaru, a wszystko przełożone delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone. Całość rozpływała się w buzi, i choć ciasto syci, poza maluchem nikt nie zostawił na talerzu nawet okruszka. Polecam Wam ogromnie - nikt mu się nie oprze! Oczywiście, dekorację z masy cukrowej można zastąpić bitą śmietaną (wtedy nie ma potrzeby przygotowywania kremu maślanego) i owocami - będzie bardziej wiosennie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzyszedł sezon na rabarbar więc postanowiłam to wykorzystać i upichcić coś pysznego. Postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie.W tej tarcie kwaśny rabarbar rewelacyjnie kontrastuje ze słodkim ciastem. Składniki: Spód: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka 2 łyżki śmietany Nadzienie: 3 jajka 150 ml śmietanki 30% 80 g mąki 150 g cukru pudru około(...)rabarbaru 3 łyżeczki cynamonu jeśli rabarbar jest bardzo kwaśny dodatkowy cukier Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier i wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę śmietany. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki
Mama GotujeOprócz szparagów zaczął się też czas na rabarbar. Co prawda najlepszy, najbardziej kwaśny i najcudowniejszy w smaku rabarbar jest w okolicach sierpnia, to nie mogłam sobie odmówić przyjemności zrobienia kruchego ciasta z rabarbarem jak tylko zobaczyłam te piękne czerwono-zielone łodygi na bazarku niedaleko domu. Moja koleżanka z biurka obok w pracy, Iwona, cały czas wspomina rabarbarowe crumble , które robiłyśmy(...)rzeczywistości ciasto ma "zdrowszy" kolor :) Składniki: Ciasto: 150 gram mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 1 jajko 150 gram masła Rabarbarowe nadzienie: 700 - 800 g rabarbaru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego Kruszonka: 100 g masła 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru Formę wysmarować masłem i delikatnie wysypać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Kupiłam rabarbaru za dużo. Tylko i aż to było powodem, dla którego zrobiłam kolejne ciasto z rabarbarem. I uważam, że warto :) Ciasto z lekko zmodyfikowanego przepisu Nigelli Lawson, która zdaje się, dodawała do niego również truskawek (a zdradzę Wam, że truskawek nie lubię, więc jeśli są w mojej kuchni, to tylko na potrzeby wypieków ;)) Zaczyn: 1 i 1/2 łyżeczki drożdży(...)szklanki cukru 125 ml letniego mleka (1/2 szklanki) 50 g rozpuszczonego masła 2 jajka 2 i 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli ok. 1 kg rabarbaru 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru pudru Kruszonka: 30 g roztopionego masła 40 g mąki 40 g cukru Zaczyn Do miski wlać ciepłe mleko, dosypać mąkę, cukier i drożdże
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Kompoty domowej roboty są lepsze, inne niż wszystko, a ich smak jest zaskakujący co można wyczarować z owoców. Kompot z rabarbaru jest lekko kwaśny i dobrze gasi pragnienie a do tego jest baardzo smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu. Jeżeli nie lubicie kawałków rabarbaru to możecie go przecedzić przez sitko, ale mi one nie przeszkadzają, a wręcz lubię je wyjadać. Składniki(...)rabarbaru; - 1,5 litra zimnej wody; - 10 łyżeczek cukru; - 2 łyżeczki cukru wanilinowego; - 3 goździki; Wykonanie: Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w kawałki, zasypać cukrem i odstawić na godzinę. Po tym czasie zalać wodą dodać cukier wanilinowy i goździki. Gotować na małym ogniu do miękkości. Proste a jakie smaczne function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plRabarbar zawrócił mi w głowie, staram się wszędzie go wciskać. Ten kwaskowaty smak w połączeniu ze słodkimi dodatkami jest zniewalający. Na szczęście nie tylko ja jestem zwolennikiem takiego połączenia. Przepis, który dzisiaj Wam pokażę podpatrzyłam tutaj . Jak zobaczyłam, od razu wiedziałam, że muszę to przyrządzić. Lekko zmodyfikowałam ilość truskawek, przez co jeszcze bardziej wkomponowało się w nasze upodobania. Polecam(...)jest pyszne! Składniki: - 1/2 kubka ryżu arborio - 2 kubki mleka - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 łodyga rabarbaru - 8 truskawek - cukier do smaku ( mi wystarczyło 1,5 łyżeczki) Wykonanie: Ryż i cukier wanilinowy wsypać do rondelka, wlać mleko. Całość doprowadzić do delikatnego wrzenia i mieszać drewnianą łyżką aż ryż zmięknie oraz wchłonie mleko (ok. 15 minut). Do osobnego garnuszka wsypać cukier
dom-agi.plłyżeczki mąki kartoflanej szczypta soli 1 opakowanie serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30% cukier waniliowy cukier puder - do smaku 6 łyżek galaretki z płatków róż 3-4 laski rabarbaru malinowego 3-4 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) Białka przełożyć do czystej i suchej misy, dodać szczyptę soli i ubijać na półsztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając po każdorazowym(...)wgłębieniem w środku. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o długości ok. 8 cm. Włożyć do rondelka, zasypać cukrem i odstawić na ok. 30 minut. Gdy zacznie puszczać sok, wstawić na mały ogień, dodać
KUCHARNIASezon na rabarbar w pełni.Na blogach królują przepisy z jego wykorzystaniem.A to ciasta … a to kompoty … drożdżówki i inne tego typu przysmaki!U mnie w kuchni również rabarbarowe szaleństwo!Tym razem mam dla Was przepis na przepyszne , delikatne drożdżówki z kremowym budyniem truskawkowym i rabarbarem.Nie byłabym sobą , gdybym nie dodała chrupiącej kruszonki. SKŁADNIKI:( 8 – 10 drożdżówek(...)drożdże świeże – 13 g- ciepłe mleko – 125 ml- cukier puder – 40 g- miękkie masło – 30 g- sól – 1 szczypta- rozbełtane jajka – 2 sztNADZIENIE:- rabarbar – ok. 300 g- budyń truskawkowy – 1 op- mleko – 400 ml- cukier – 40 gKRUSZONKA:- mąka – 50 g- masło – 50 g- cukier puder
Ostra na SłodkoSezon rabarbarowy z pełni , więc korzystajmy!Z rabarbarem robiłam już jak wiecie ciasto drożdżowe i ciasto budyniowe.Ostatnio były też drożdżówki i ciasteczka fornetti z rabarbarem.Dziś mam dla Was przepis na ciasto jogurtowe ucierane.Niesamowicie miękkie , puszyste , a zarazem wilgotne.Słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem tworzy fantastyczną całość , która posmakuje nawet tym , którzy za rabarbarem nie przepadają!Łatwe , szybkie(...)smaczne!Polecam!SKŁADNIKI:* rabarbar – ok. 400 g* jajka -2szt* mąka pszenna – 250 g* cukier – 120g* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* masło – 125 g* jogurt naturalny – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki,by były w temperaturze pokojowej.Masło ucieramy z cukrem.Cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku.Dodajemy mąką przesianą z proszkiem
Ostra na Słodko