Dziś mam dla Was przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. Na dużej blaszce – takiej wiecie, żeby starczyło dla rodziny, sąsiadów i zostało trochę na drugi dzień ;) Moja ma wymiary 35×43 cm i zajmuje dokładnie cały piekarnik. Ciasto drożdżowe robiłam (jak wiele z tych, które znajdziecie na blogu) z przepisu mojej babci. Problem z jej przepisami(...)cynamonowe . Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 3 duże jajka 50 g świeżych drożdży 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka + 250g truskawek, 500 g rabarbaru (można zastąpić innymi owocami sezonowymi, nadadzą się śliwki, maliny, jabłka, gruszki…), 2 łyżki cukru do obsypania rabarbaru, skórka z cytryny Składniki na kruszonkę: 100 g masła 0,5 szklanki
Ciastkozercyroku po raz pierwszy skusiłam się i przygotowałam dżem z rabarbaru. Korzenie tego przepisu sięgają kuchni skandynawskiej, a w Internecie znaleźć go można pod nazwą hiram skandynawski. Choć podobno z tą nazwą niezupełnie to prawda, bo Hiram to pseudonim szwedzkiej autorki książek kulinarnych, Märit Huldt, która popularyzowała robienie przetworów domowych przez pół XX wieku. Tak czy siak, serdecznie polecam(...)przepis. Dżem jest wspaniały, a dodatek imbiru sprawia, że doskonale nadaje się zarówno na kanapki, jak i do mięs czy serów. składniki: 1 kg rabarbaru 1/2 kg cukru 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach wykonanie: Rabarbar oczyściłam, umyłam i, nie obierając ze skórki, pokroiłam w plasterki. Zasypałam cukrem, dodałam starty imbir, przykryłam i zostawiłam
babka w formieMamy dzisiaj dla Was bardzo fajny i prosty przepis na placek z rabarbarem i kruszonką. Korzystajcie póki możemy cieszyć się ze świeżego rabarbaru :) Składniki: Na ciasto: 200g mąki pszennej 150g cukru trzcinowego 125ml kwaśnej śmietany 100g masła o temperaturze pokojowej 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego Skórka otarta z jednej cytryny Nadzienie: 300g rabarbaru(...)cukru trzcinowego Skórka otarta z jednej cytryny Kruszonka: 50g mąki pszennej 50g cukru 50g masła (zimnego) 25g płatków owsianych (można pominąć) Rabarbar myjemy, kroimy w kawałki długości około 2 centymetrów i umieszczamy w misce. Zasypujemy go cukrem oraz startą skórką z cytryny odstawiamy na bok. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i delikatnie wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka
Kolizje SmakówZawsze chciałam mieć w swoim ogrodzie rabarbar. Kiedyś mi się to nie udało, najpierw jeden raz, później drugi i udało się dopiero za 3 podejściem. Jak już się poszczęściło, to tak z przytupem! Sadzonki wyhodowane z nasion, rosną przepięknie, dzięki czemu wysiany rabarbar w tym roku mogę już zbierać i przygotowywać pyszności, takie jak to obłędne ciasto jogurtowe, które przygotowuje(...)oleju roślinnego Mus serowo - brzoskwiniowy: 500 g twarogu (najlepiej z wiaderka) 80 g miękkiego masła 80 g cukru 1/2 słoiczka konfitury brzoskwiniowej z kwiatem pomarańczy Ponadto: 2-3 laski rabarbaru Na początku przygotowujemy mus serowo - brzoskwiniowy. Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy twaróg i konfiturę. Dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok. Rabarbar kroimy w romby pod skosem. Nie wymaga
MamaOskarkaSkładniki: (około 1 litra musu) 500 g. czerwonych łodyg rabarbaru 300 g. jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) 80 g. jagód goji 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki golden syrup'u Migdałowa posypka: 3 duże garście łuskanych migdałów 2 łyżki golden syrup'u Rabarbar umyj i pokrój w cienie(...)plasterki. Jabłka pokrój w małą kosteczkę. W garnku wymieszaj ze sobą jabłka, rabarbar, jagody goji i cukier. Garnek postaw na ogniu i mieszając co chwilę praż owoce, aż puszczą sok. Gotuj do momentu, aż z owoców utworzy się dżem, tzn. rabarbar i jabłka rozpadną się i powstanie gęsta papka (cały czas mieszaj, aby nie przypalić). Do rabarbaru dodaj
Delicious Placesię na dobre, jakby nie patrzeć ta pierwsza kojarzy się nam nie tylko z rozkwitającymi drzewami ale i również z sezonowymi warzywami i owocami. Dzisiaj w roli głównej ponownie rabarbar. Kwaśny, wyrazisty w smaku i doskonale komponujący się z wszelkimi słodkimi dodatkami. Ja postawiłam na niezwykle prosty, chodź równie efektowny przepis. Rabarbar zestawiłam z intensywną wiśniową galaretką i waniliową bitą(...)cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mąki ziemniaczanej Na poncz : pół szklanki mocnej herbaty Na masę rabarbarową : 800 g rabarbaru 110 g cukru trzcinowego jasnego (lub zwykłego) 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 20 g mąki pszennej 20 g skrobi ziemniaczanej 175 ml zimnej wody Na masę śmietanową
vaniliowoczekoladowaposta, jednak chciałam koniecznie podzielić się z Wami przepisem na to pyszne ciasto. W sobotę Dzień Matki i dlatego jest to dobra okazja, aby je upiec. Póki jest jeszcze rabarbar. Bo ja już zaczynam szaleć z moimi ukochanymi truskawkami :D Ciasto zniknęło w jeden dzień. Nie dziwię się, gdyż jest po prostu pyszne. Lekki biszkopt, wyraźna kwaskowa masa rabarbarowa, słodka(...)Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa rabarbarowa: 600 g rabarbaru (waga po obraniu) 250 ml soku jabłkowego 100 g cukru 2 budynie śmietankowe 100 ml wody 2 łyżki cukru Masa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan
My simple kitchenChoć rabarbar to warzywo, kulinarnie najczęściej znajduje swoje zastosowanie w słodkościach. Jego kwaśny smak i zielono-różowy kolor łodyg doskonale odnajdują się w słodkich wypiekach i kompotach. Ciasto jogurtowe z rabarbarem to bardzo prosty deser, a takie lubię najbardziej. Rabarbar w tym przepisie możecie zastąpić dowolnymi kwaśnymi owocami i piec różne wersje tego ciasta, w zależności na co jest sezon(...)więcej rabarbarowych inspiracji odsyłam Was 👉 tutaj. Składniki: 3 łodygi rabarbaru 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy esencję waniliową (lub cukier waniliowy). Następnie do masy dodajemy jogurt
Smakowity Blog KulinarnyKupiłam dziś kilogram szczęścia. Znaczy się truskawek. Zwał jak zwał :D Jeśli nie masz pomysłu na szybki deser to zawsze sprawdzi się ciasto francuskie. Mam ostatnio fazę na rabarbar stąd sporo go w mojej kuchni. Oprócz tych ciasteczek mam dla Was jeszcze jeden, fantastyczny przepis z nim w roli głównej. Ale o tym następnym razem. A wracając do tych ciastek(...)nadmienię tylko, że nie pomijajcie dodatku cukru na wierzchu - sam rabarbar jest kwaśny a słodka skorupka fajnie go osłodzi. Jak widać na zdjęciach - sprawdzą się idealnie do zabrania w plener. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 2 łodygi rabarbaru brązowy cukier do posypania 1 jajko Rabarbar obrać i pokroić w równej
My simple kitchenOstatnio u mnie rabarbarowy szał. Już nie pamiętam, kiedy popełniłam tyle wypieków z rabarbarem (wypatrujcie ich za niedługo na blogu). Na szczęście nie musieliśmy tego sami zjeść. Zawsze nadarzyła się jakaś stosowna okazja, żeby zabrać ze sobą ciasto. A to goście, a to grill, a to wycieczka. I tym oto sposobem nasze ciałka nie zyskały żadnych dodatkowych boczków(...)placki polecam na słodki obiad lub podwieczorek. Powstały spontanicznie. Zostało mi troszkę rabarbaru, który nie wykorzystałam do ciasta, a i jakieś jabłko się przyplątało. Kefir w lodówce też prosił już swoją datą o jego wykorzystanie. No i padło na placki. Posiłkowałam się tym przepisem na ciasto ( klik ). Wyszły bardzo dobre:) Składniki: 300 g mąki 2 jajka 1 łyżka cukru pudru
My simple kitchenBabeczki jogurtowe z rabarbarem Są puszyste, mięciutkie i wilgotne, nawet następnego dnia po upieczeniu. A do tego są banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Aby babeczki wyszły pyszne wystarczy tylko pamiętać, żeby składniki były w temperaturze pokojowej a także, że ciasto mieszamy wyłącznie łyżką, delikatnie i krótko, tylko do czasu połączenia się składników (nie używamy miksera!). Składniki: 300g(...)mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200ml gęstego jogurtu naturalnego 100ml oleju 1 szklanka cukru 3 łodygi rabarbaru cukier puder – do posypania upieczonych babeczek Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed robieniem ciasta, aby nabrały temperatury pokojowej. *** Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki *** *** Jajka dokładnie
Blog z ApetytemProste i sprawdzone rumowe ucierane ciasto z rabarbarem. Jedno z moich ulubionych bo zawsze wychodzi takie jak chce. Puszyste, mocno aromatyczne, nie zsycha się a przechowywane w lodówce zachowuje świeżość nawet przez 5-6 dni, choć trudno by tyle się uchowało Aby ucierane ciasto było puszyste ale i zarazem było lekko wilgotne, wykorzystuje do ciasta zamiast masła olej rzepakowy, sprawdza(...)się zdecydowanie lepiej w ciastach ucieranych. Przepis na to ucierane ciasto możecie zrobić z dowolnymi owocami, np. truskawkami czy jabłkami. Ja postawiłam na połączenie rabarbaru i porzeczek czerwonych, które miałam jeszcze zamrożone. PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM składniki: - 300 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej - 5 czubatych łyżek cukru - 1 płaska łyżeczka sody
SMYKWKUCHNItakiego ogródka za oknem... Ciasto, które Wam dzisiaj prezentuję, jest niebywale aromatyczne i wilgotne. Orzechy i pełnoziarnista mąka nadają głębszego smaku a cynamon i inne przyprawy podkręcają kwaskowy smak rabarbaru. Do tego można to ciasto zaliczyć do tych zdrowszych więc będzie mniej wyrzutów sumienia przy jedzeniu ;) Przepis znalazłam tutaj ( klik ) i niemal tego samego dnia go popełniłam. Idealnie nadaje się(...)masła 100 g miodu 75 g brązowego cukru 3 jajka 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka orzechowego alkoholu (np. Amaretto lub Soplica orzechowa) - można pominąć 250 g rabarbaru Dodatkowo: brązowy cukier do posypania (ok. 1 łyżki) garść posiekanych orzechów włoskich Rabarbar obrać i pokroić na 1,5 cm kawałki. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem
My simple kitchenRabarbaru u mnie w ogrodzie pod dostatkiem, więc otwieram sezon na wypieki z tymi badylami. Na pierwszy ogień łatwe i szybkie ciasto ucierane bez tłuszczu. Świeżość zachowa nawet po 3 dniach, idealnie nadaje się na wszelkie plenerowe imprezy. Nie za słodkie, ale z chrupiącą posypką Składniki na blachę o wymiarach 25×25 lub tortownicę 26 cm : 400 ml jogurtu(...)mąki pszennej, z czego połowa może być pełnoziarnista cukru (u mnie kokosowy) 1 średni banan 100 g orzechów włoskich czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 300 g rabarbaru łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Na gładką masę zblenduj jogurt, banana i cukier (odłóż 1/3 cukru) Rabarbar obierz ze skórki i pokrój na 1 cm kawałki. Orzechy posiekaj, a 1/3 wymieszaj
greenscarfjest, ale za chwilę go nie będzie. Normalnie jak z tymi kowalami... To wszystko zmierza w złym kierunku, a mianowicie wiecie... jesień już czeka za rogiem :))) Ale za to rabarbar, choć na sklepowych półkach można go znaleźć najczęściej w maju, to w ogródku rośnie aż do jesieni. Tylko kto później pamięta o rabarbarze, skoro zaczynają się inne sezonowe owoce? Korzystajmy(...)szklanki cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki maślanki (lub kwaśnej śmietany 12%) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 3-5 łodyg rabarbaru cukier do posypania babeczek Przygotowanie: Rabarbar myjemy, osuszamy. Nie obieramy różowej skórki! Kroimy na 1 cm kawałki. Mąkę, cukier, skórkę z cytryny, proszek i sodę wsypujemy do miski, mieszamy
bistro mama