szpinak czy buraki z krwistym mięsem. produkty sojowe fermentowane A co ogranicza wchłanianie? Niekorzystny wpływ mają z kolei następujące czynniki: fityniany (otręby, płatki owsiane, rośliny strączkowe), szczawiany (szczaw, rabarbar, szpinak), taniny (czarna herbata), fosforany (coca-cola, sery żółte, słodkie płatki, jogurty owocowe - warto czytać etykiety), niektóre białka roślinne (np. sojowe nieprzetworzone - mąka sojowa), wapń (produkty mleczne), zasadowe pH żołądka
Powiedz dietom nienaszych propozycji deserowych na Dzień Dziecka, mam nadzieję, że u was, tak jak u nas, będzie w ten dzień wesoło i pysznie! Ciasto Leśny mech Rustykalna tarta z rabarbarem Wegańskie babeczki orzechowe Pischinger kakaowo-daktylowy Kuleczki chałwowe Daktylowa nutella Muffiny jabłkowo-bananowe Crêpes Suzette Naleśniki gryczane Różowe naleśniki Naleśniki orkiszowe Zielone naleśniki (w wersji na słodko
Przepysznik - BLW i nie tylkoPewnie stwierdzicie, że oszalałam i zaczynam strzelać banałami. Najpierw kompot z rabarbaru, coś co ponoć każdy doskonale zna i wie jak przygotować, a teraz fasolka szparagowa, jak nic związać, wrzucić w kaftan bezpieczeństwa i zamknąć na cztery spusty. Ale powiem wam, że czasem mnie zaskakuje ilu ludzi nie zna podstaw, a widząc te wszystkie cudownie skomplikowane przepisy, bledną i stwierdzają
Przepysznik - BLW i nie tylkoinne owoce, do mnie akurat uśmiechnęły się boróweczki. Proporcje na 3 słoiczki, jeden to ok. 150kcal. Składniki: - 300g jogurtu naturalnego - 200g borówek - garść domowej granoli , granoli z rabarbarem , muesli, ekspandowanego ziarna orkiszu - 3 łyżki nasion Chia *opcjonalnie: miód, ksylitol, syrop klonowy do osłodzenia jogurtu Borówki płuczemy pod bieżącą wodą i miksujemy wraz z 2 łyżkami nasion chia. Jeżeli
Be Fit Be Strongszczelną zatyczką. Dla pewności niezmiennego smaku, trzymajcie butelkę w lodówce. Powstały płyn jest rubinowy i krystalicznie czysty. Ma upojny zapach truskawek pełnych słońca. Lód, plasterek cytryny, 50ml syropu z rabarbaru i 50ml tej wódki – drink smakujący i wyglądający jak lato. Jeśli zmieszacie wódkę w proporcji 1:1 z mlekiem skondensowanym, niesłodzonym, otrzymacie kremowy likier truskawkowy, idealny do podania z lodem
Karo in the Kitchenjeżyn lub malin Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie wmieszujemy budynie i olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód. Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, a następnie wykładamy je na piankę, a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Całość pieczemy przez ok 40 minut
Cynamonowe szczęścieciężkim tygodniu warto trochę odpocząć, zwolnić odrobinę. Mój ulubiony sposób na odpoczynek? Niedzielny relaks w kuchni, podczas gotowania pyszności na kolejny tydzień. Dzisiejszy dzień minął pod znakiem muffinek z rabarbarem i truskawkami (wpis już niedługo) oraz wegeburgerów z cieciorki. Zaczynam od drugiego przepisu, aby na ostatnią chwilę dołączyć do akcji Burgranda :) Kotleciki z ciecierzycy goszczą na moim stole dosyć
two broke sistersrównież inne przepisy na serniki: Sernik jagodowy na zimno Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Jogurtowy sernik
Kulinarne przygody Gatitychochli bulionu wieprzowego - został mi spod mięsa na paszteciki sól, pieprz pół szklanki Cydru 3-4 łyżki masła Przygotowanie: Cukinie,cebule i seler (obrany z nitek - tak jak rabarbar) pokroić w kostkę, podsmażyć wszystko na maśle w większym garnku ok 15 min. Wlać Cydr, trzymać na ogniu jeszcze z 5-10 min. Wlać bulion (tak aby przykrył warzywa). Gotować
Gaździnka warzys.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Wszędzie widzę bułki z rabarbarem. Upiekłabym własne. Tylko, kiedy? BUŁKI NA ZAKWASIE ŻYTNIM Składniki: - 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać odrobinę drożdży, które odpowiednio wzmocnią i przyspieszą wyrastanie chleba
Życie zamknięte w smakugalaretką o smaku owoców leśnych. Torcik wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów z letnimi owocami: A'la malakoff z truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem , Ciasto z sokiem porzeczkowym, Cudaczek z truskawkami, Deser z truskawkami , Jogurtowe placuszki z truskawkami , Kruche ciasto z truskawkami, Maślankowe ciasto z porzeczkami, Ryż na mleku z truskawkami, Śmietankowiec z truskawkami
paapilotkaaKtóż nie lubi drożdżówek? niech się przyzna? Uwielbiamy je wszyscy i czy to z jagodami, dżemem, rabarbarem czy właśnie z serem zajadamy je ze smakiem. Moja propozycja na dziś to te drożdżówki z serem, pyszne, wilgotne i puchate. Bierzemy się do pieczenia, zapraszam. Bułki drożdżowe z serem . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmakiem leśnych jagód niewiele mają wspólnego. Postanowiłam przetestować przepis na krem, który przygotowywałam wielokrotnie, z dodatkiem najróżniejszych owoców - od tradycyjnych cytryn, przez inne cytrusy, aż po rabarbar czy żurawinę, a nawet marchewkę. Mowa o curdzie - angielskim kremie-budyniu, lekko kwaskowym, intensywnie owocowym, który podbił chyba cały świat. Na podstawie ulubionego przepisu przygotowałam go z borówek, i muszę przyznać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRAZOWE CIASTO Z PORZECZKAMI I OWSIANĄ KRUSZONKĄ Na Blogu prezentowałam Wam już najlepsze Razowe Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami . Dziś mam kolejną, troszkę zmodyfikowaną, pyszną i zdrową propozycję na łatwe oraz szybkie ciasto z mąki razowej z dodatkiem czerwonych porzeczek. Ciasto jest mięciutkie, pachnące, a posypana na jego wierzchu słodka, owsiana kruszonka świetnie komponuje się z kwaśnymi porzeczkami
Słodko-Słony Świat Ilony