z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:183/231)

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ 451

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą . To ciasto było tak dobre, że postanowiłam zrobić jego czekoladową wersję, ale z innymi owocami. Padło na agrest, który nie jest zbyt popularny w domowych wypiekach :)  Agrest jest owocem, które od zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam

Słodko-Słony Świat Ilony
Bułki z jagodami czyli jagodzianki 126

nazywałam w dzieciństwie, tak je nazywają chyba wszyscy, po prostu jagodzianki. Inne bułki są z malinami, truskawkami czy rabarbarem a te są jagodziankami i tak jest dobrze. Pamiętamy je wszyscy z dzieciństwa jak wypiekała je babcia a teraz próbujemy znaleźć ten smak i aromat. Moje jagodzianki już są bliskie tego smaku ale będę jeszcze poszukiwać. Bułki z jagodami czyli jagodzianki

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami. 198

ostatnim sukcesie  bułeczek drożdżowych z truskawkami i rabarbarem postanowiłam zrobić mężowi niespodziankę i upiec kolejną porcję pysznych drożdżówek. Korzystałam z tego samego przepisu, zmieniłam jednak dodatki i zaplotłam je w nieco bardziej finezyjne kwiatuszki. Efekt przeszedł moje oczekiwania! Puszyste, spore bułeczki skrywające pod warstwą kruszonki czerwone serce z soczystej truskawki. Pięknie się prezentują (a raczej prezentowały

Rozpustne gotowanie
Buchty z truskawkami. 140

nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Gotowe bułeczki posypujemy cukrem pudrem, bądź dekorujemy lukrem. Gotowe!      Polecam również przepis na buchty z rabarbarem ,  buchty-drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi lub innym dżemem i notkę na temat ciasta drożdżowego

Rozpustne gotowanie
Kompot z porzeczek. 139

mojej kuchni sezon na przetwory w pełni. Truskawki i rabarbar siedzą już w słoikach, teraz przyszła pora na porzeczki i wiśnie. Zacznę od kompotu z porzeczek. Można użyć każdej odmiany tego owocu, proporcje zawsze zostają takie same. Polecam! Składniki na kompot z porzeczek na słoik 0,9 l. 2 szklanki umytych i obranych owoców 6-7 łyżek cukru przegotowana, gorąca

Rozpustne gotowanie
American Apple Pie (szarlotka amerykańska). 151

spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. NADZIENIE: 7-9 jabłek (7 dużych lub 9 małych) u mnie dodatkowo kilka pokrojonych truskawek, można dodać również pokrojoną łodygę rabarbaru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki cukru (w oryginale 3/4 szklanki, ale dla mnie w takiej wersji zdecydowanie za słodka) 1 torebka budyniu waniliowego (jeśli lubimy słodkie ciasta może

Rozpustne gotowanie
Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z wanilią 125

truskawkowy... Oczywiście jak co roku nie nacieszyłam się nimi tak jak powinnam. Na szczęście kilka kilogramów zapakowałam do słoików ;-). Dzisiaj prezentuję Wam ostatni truskawkowy przetwór - tym razem z dodatkiem rabarbaru i wanilii. Słodko-kwaśny, idealny do naleśników czy też na świeżą pajdę chleba z masłem. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Ciasto ucierane z wiśniami 148

olej i dokładnie mieszamy.  Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Wykładamy na nie wydrylowane wiśnie. Lekko wciskamy rabarbar do środka ciasta. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st. C. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Lemoniada z kwiatami czarnego bzu 119

syropu z kwiatów czarnego bzu.  Na blogu znajdziecie również przepisy na inne lemoniady: lemoniada miętowa ,  lemoniada ,  lemoniada miętowa (II wersja) ,    lemoniada truskawkowa , lemoniada z rabarbaru i lemoniada imbirowa. Lemoniada z kwiatami czarnego bzu Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 cytryna 1 litr wody mineralnej 1/4 szklanki   syropu z kwiatów czarnego bzu kilka plasterków cytryny

Kulinarne przygody Gatity
52. Placek ryżowy z awokado i mango 192

truflą  White Marlin , smażonego łososia na purée z topinamburu z salsą z ogórka kiszonego w solance z truskawkami i lubczykiem Aquarius , pieczoną ikrę z turbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią

Be Fit Be Strong
Lemoniada imbirowa 128

lemoniadę imbirową.  Orzeźwi i ochłodzi. Na blogu jest również:  lemoniada miętowa ,  lemoniada ,  lemoniada miętowa (II wersja) ,    lemoniada truskawkowa   i  lemoniada z rabarbaru   Lemoniada imbirowa Czas przygotowania: 20 minut Proporcje na 1 litr napoju Składniki: 3 łyżki cukru trzcinowego 1 cytryna  starta skórka z 1 cytryny 4 cm kawałek imbiru

Kulinarne przygody Gatity
Crumble z czereśniami 139

brzegi. Piec:  Aż kruszonka się przyrumieni: około 15-35 min.  w temperaturze 180-200 stopni Gdy Crumble odrobinę ostygnie nakładamy dekoracje Smacznego :) Zobacz także: Crumble z rabarbarem                    Crumble z jagodami

KreatywnePiny
Mango lassi 135

jednej wsypać sól i wymieszać. Do drugiej dodać chia (szałwia hiszpańska), miód i kardamon. Wymieszać.   ------------ Podobne: Koktajl owocowy dwuwarstwowy Koktajl (banan, kiwi, chia) Kompot z truskawek i rabarbaru

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik cytrynowy z truskawkami 225

gorącej wody i także studzę. Dno blaszki (38 x 27 cm) wykładam papierem do pieczenia i wykładam biszkopty. Sok mieszam z wodą ( u mnie sok z truskawek i rabarbaru) i nasączam biszkopty. Kiedy galaretki cytrynowe są zupełnie zimne i lekko tężejące, miksuję ser i wlewam powoli galaretki. Od razu wykładam na biszkopty.  Do masy serowej wciskam truskawki i zalewam

Takie tam pichcenie