przez cały rok i powinna być serwowana zamiennie dla ryżu, makaronu czy ziemniaków. Choć wiele osób uważa, że gryka jest zbożem, to naprawdę związana jest bardziej ze szczawiem i rabarbarem (rodzina rdestowatych). Posiada wiele właściwości zdrowotnych i co również bardzo ważne jest produktem naturalnie bezglutenowym. Kaszę gryczaną – inaczej, robiłam wielokrotnie. Tym razem ze zmianami… dodałam boczniaki. Sam pomysł zaczerpnęłam
mojewypiekiinietylkopropozycja z myślą bardziej o Córci i jej diecie. Na rozpisce od Pani Dr napisano, ze kefir jest dozwolony. Wiedząc to postanowiłam upiec jej i nam ciacho, z sezonowym rabarbarem i kilkoma mrożonymi truskawkami. Przepis znalazłam na blogu Yummy Lifestyle. Zmian prawie nie wprowadziłam. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu. Wilgotne, puszyste, bardzo smaczne zarazem. Polecam
Dzieje kuchennej Wiewióryaromatyczny przepis z bloga Lo. Zakochałam się w tym daniu bez pamięci.U nas to zakończenie piekącej soboty. Po śniadaniowym chlebie na zakwasie, rogalikach drożdżowych i muffinach kardamonowych z rabarbarem zjedliśmy to cudo ze wielkim smakiem. Coca z paprykąCoca
Dzieje kuchennej Wiewióryrównież użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania). Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru. Robi wrażenie prawda? :)karmelizujemy cukier palnikiemNastępnym razem zrobię wersję z rabarbarem, może z malinami oraz z białą czekoladą a potem z ciemną czekoladą
Bon Appetit MałgorzatyPonieważ dostałam mrożone czerwone porzeczki, a trzeba opróżnić zamrażalkę, to zrobiłam ciasto według przepisu Agi. Rabarbar zamieniłam na czerwone porzeczki i dorzuciłam jeszcze kruszonkę. Polecam! Ciasto robiłam jak muffinki, czyli osobno mieszałam mokre i osobno suche składniki, połączyłam mieszając łyżką. Ciasto w sam raz dla tych, co nie posiadają miksera.Składniki:4 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki maślanki3/4 szklanki cukru1
Kuchnia domowa Aniszklanki wrzątku. Na wierzch ciasta wykładamy plasterki truskawek i wylewamy tężącą galaretkę. Ciasto schładzamy w lodówce.Smacznego!!!Zapraszam też na inne wypieki z truskawkami:Ciasto z truskawkamiDrożdżówki z rabarbarem i truskawkamiCiasto truskawkowo-kawoweTorcik serowo-truskawkowy Muffinki z truskawkami
Kuchnia domowa Aniwierzch ścieramy na tarce jarzynowej pozostałą część zamrożonego ciasta.5. Całość pieczemy w 180 st C przez 30-40 minut. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!!!Polecam również wersję z rabarbarem :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)#ZjedzZapasy
Kuchnia domowa Anipowtarzałam miliony razy ;) ) uwielbiam ciasta budyniowe!Na zimno … na ciepło …. z owocami i bez … wszystkie!Gościły już u mnie : Budyniowe z truskawkami i galaretką Budyniowe z rabarbarem i kruszonką Czekoladowe kratery z kremem budyniowym Miętusek z kremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały!Dziś
Ostra na SłodkoOstatnie drożdżówki ( te z rabarbarem ) zrobiły taką furorę w domu , że postanowiłam upiec kolejną wersję.Tym razem postawiłam na nadzienie z dodatkiem soczystych gruszek.Krem waniliowy z kaszy manny , gruszki i chrupiąca kruszonka na mięciutkim drożdżowym cieście to fantastyczna przekąska w pracy , jak i słodkie śniadanie.Wielbiciele drożdżowych wypieków ( i nie tylko! ) będą zachwyceni!Gorąco polecam!SKŁADNIKI :( 10 szt )ROZCZYN:* drożdże
Ostra na SłodkoKiedy tylko zobaczyłam go na Moich wypiekach wiedziałam, że muszę taki zrobić. Uwielbiam świeżą żurawinę za jej wyjątkowy smak, to na nią czekam z utęsknieniem. Tak jak przepadam za rabarbarem i głównie na niego czekam wiosną, tak zimą żurawina jest moim zdecydowanym faworytem. Świetnie komponuje się z miękkimi, słodkimi ciastami ucieranymi, rewelacyjnie pasuje do drożdżowego, a i z sernikiem tworzy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBoże! Cieszę się jak szalona, korzystam z każdej słonecznej minuty spacerując z Ptysią po parku, śmieję się do siebie, bo nagle otuliło mnie ciepło. Chcę już słodkich truskawek, kwaśnego rabarbaru, soczystych wiśni i dojrzałych malin. W kąt rzucę przepisy na ciężkie ciasta, w zamian sięgając po delikatne, puszyste desery. O tak!Póki co jednak - zadośćuczynienie. Przyznałam się już, że zapomniałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoczuć się lepiej. W związku z tym możliwe, że będę nieco mniej piekła - słodkości jakoś nie idą w parze z gubieniem wagi... Póki co jednak mam maliny, truskawki i rabarbar, więc coś z tego z pewnością zmieni się niedługo w pyszne ciacho
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczego dojdziemy. Decyzje trzeba podjąć, ale nie chcemy tego robić nierozważnie, a skoro mamy czas, chcemy go dobrze wykorzystać. Postaram się dodawać przepisy (mam jeszcze kilka propozycji na wykorzystanie rabarbaru, i wiem, że muszę się pospieszyć, żebyście jeszcze zdążyli z nich skorzystać) w miarę możliwości, ale naprawdę - póki co nie mam natchnienia na pisanie, bo zbyt zaabsorbowana jestem sprawami, które
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzed podaniem.Smacznego!Tak sobie myślę, że ta pozasezonowość jabłek jest jednak dobra. Tak bardzo je lubię, że straszliwie bym za nimi tęskniła. Chyba jeszcze bardziej niż za truskawkami i rabarbarem
Pożeraczka, czyli raz adobrze