przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Na blogu znajdziecie też inne serniki i ciasta na zimno: Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy
Kulinarne przygody GatityPrzygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami, z malinami, z jabłkami, z gruszkami i pomarańczą, z borówkami, a także z karmelizowanym rabarbarem, z dynią czy cynamonem, ale na początku jesieni zawsze je robię ze śliwkami. Dziś więc zapraszam na pyszne, puchate bułeczki z niespodzianką w środku. Drożdżowe bułeczki
Kulinarne przygody GatityTo tak już właściwie na zakończenie sezonu jagodowego.
Proste PotrawymarmoladaWszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce lub kawałeczki marmolady, lub co się komu podoba (u mnie tym razem rabarbar). Przygotować kruszonkę. Do rozpuszczonej i przestudzonej margaryny dodać pozostałe składniki. Zagnieść palcami. Ciasto posypać gotową kruszonką, Piec ok.45 minut w temperaturze 175 stopni z termo-obiegiem
Praktyczna pllody w piękną pogodę smakują najbardziej... na początek proponuje lody z zielonej herbaty. Składniki: filiżanka naparu z zielonej herbaty puszka Sprite plasterki cytryny (ja dodałam również małe kawałki rabarbaru) Herbatę oraz Sprite przelewamy do foremek do lodów i wkładamy plasterki cytryny. Mrozimy
NaKońcuJęzykaKlasyczne drożdżowe ciasto z owocami i dużą ilością słodkiej kruszonki. U mnie tym razem wersja z porzeczkami, ale polecam również z rabarbarem lub wiśniami. Składniki na tortownicę 26 cm: (w temp. pokojowej) 300 g mąki 1 op. drożdży suchych 90 ml mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 80 g masła szczypta soli 300 g czerwonych porzeczek 1 op. cukru
wyzwania kuchenneCrumble to jeden z moich ulubionych deserów. Z reguły robię z rabarbarem, ale dzisiaj zrobiłam z jabłkami, bo miałam na zbyciu. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowywersje są bardziej tradycyjne. Najczęściej spotykam się z galette z nadzieniem migdałowym i brzoskwiniami (przepis - klik), ale można do tego wypieku wykorzystać dowolne sezonowe owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar. Warstwa nadzienia migdałowego (typu frangipane) wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy
Chilli Czosnek i Oliwalubimy od czasu do czasu napić się czegoś gazowanego, dlatego ten trend bardzo mi się podoba. Na targach w Łodzi znalazłam naturalne lemoniady na bazie yerba mate (Yerbata) oraz rabarbaru (John Lemon), a także napoje z colą i kawą (fritz-kola). Na festiwalu w Sandomierzu próbowaliśmy też świetnych napojów na bazie naturalnego miodu.Ryba Salami - I wreszcie dotarliśmy do stoiska
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś z targu wróciłam z dwoma pęczkami botwinki, natką pietruszki, fioletową dymką, rabarbarem oraz szczawiem. Uwielbiam wiosenne warzywa i staram się cieszyć nimi jak najdłużej:)Po pilawie ze szparagami i bobem zapraszam Was na kolejne lekkie, zielone danie - omlet ze szparagami i szpinakiem, który genialnie smakuje obficie posypany parmezanem. W tym roku zwariowałam na punkcie połączenia szparagów
Chilli Czosnek i Oliwamięsa. Możecie wykorzystać ten patent na botwinkę również, gdy będziecie szykowali tradycyjny obiad. Domowy fast food w wiosennym wydaniu: pity z klopsikami, fetą i botwinką oraz lemoniada z rabarbaru. Kto ma ochotę? Pity z klopsikami, botwiną i fetą przepis własnyna 4 porcjeczas przygotowania: 45 min.Składniki:na klopsiki: 500 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek natki
Chilli Czosnek i Oliwakoniec mała uwaga dotycząca szczawiu. Słyszy się, że jest niezdrowy i że powinno się go unikać. Sprawcą całego zamieszania jest związek o nazwie szczawian potasu, występujący także w botwince, rabarbarze i szpinaku (czyli naszych wiosennych nowalijkach). Szczawian potasu jest substancją antyodżywczą, ponieważ utrudnia wchłanianie wapnia i magnezu w przewodzie pokarmowym. Ponadto szczawian potasu wiąże się z wapniem, tworząc nierozpuszczalny
Chilli Czosnek i Oliwaprzełożenia jabłecznika wykorzystałam własnoręcznie zrobiony mus z jabłek z dodatkiem cynamonu. Polecam też skubańca z budyniem, owoce można zmieniać do woli. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. A ja mam swój przepis na jabłecznik z migdałami. Pyszny jabłecznik, obsypany płatkami migdałów. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto Doroty , które zdążyło zrobić już furorę w kulinarnej blogosferze piekłam kilkukrotnie w różnych wersjach smakowych, także i kakaowej oraz toffi z rabarbarem . Dziś prezentuję wiśniową. Wierzch upieczonego ciasta udekorowałam dodatkowo różowym lukrem, który został z przygotowania ciasteczek. Ciasto upiekłam już jakiś czas temu z okazji rodzinnej uroczystości, ledwo uratowałam do zdjęcia jeden kawałek i to nie najpiękniejszy
Czerwień i błękitMięciutkie, aromatyczne babeczki, przypominające nieco drożdżówkę. Proste i szybkie. Śliwki możecie zastąpić również innymi owocami. Myślę, że rabarbar w tym przypadku sprawdził by się znakomicie. Babeczki ze śliwkami Składniki (około 15 muffinek): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mielonych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka, roztrzepane 120 g cukru trzcinowego (może być
Mania Gotowania