z masą serową - 1000 przepisów (strona:48/67)

Sernik jogurtowy 157

Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Masa jogurtowa: Jogurty greckie miksujemy na małych obrotach z cukrem i budyniami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą jogurtową. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy 50 minut w 170C. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Passion of Cooking
Dietetyczny sernik pod pierzynką 159

chudego białego (Emilka) 2 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego ekstrakt waniliowy 1,5 łyżki stewi (wg. smaku) Sposób przygotowania: Ser, ekstrakt, budyń, 2 żółtka, 1 łyżkę stewi miksujemy razem masę serową przekładamy do małego żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni około 3 minuty przed końcem pieczenia białka miksujemy na sztywną pianę z 0,5 łyżką

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik z pomarańczową nutą 115

pomarańcza 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Ser, fruktozę, jajka, jogurt, skórkę pomarańczy miksujemy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy crunchy, tak żeby pokrywało cały spód następnie wylewamy masę serową tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową, wkładamy do większego żaroodpornego naczynia do którego wlewamy wrzącą wodę do 1/3 wysokości tortownicy pieczemy przez około 10 minut w temp. 170 stopni

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Odchudzona chatka baby jagi ;) 205

części (pasy), ważne żeby środkowa część była o około 1 cm krótsza od dwóch bocznych (ma nam powstać trójkąt równoramienny:D) na tak skrojonym cieście rozsmarowujemy równomiernie masę serową, a następnie składamy wszystko przy pomocy foli w "domek" (może ten filmik wam pomoże) tak przygotowaną składankę wkładamy na kilka godzin do lodówki SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ananasowy sernik na zimno 127

smaku tak przygotowaną masę przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki, aż stężeje sok ananasowy podgrzewamy, a następnie dodajemy żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści, następnie studzimy na wierzchu zastygniętej masy serowej wykładamy kawałki ananasa i zalewamy górę sokiem wstawiamy do lodówki, aż stężeje SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placek serowy 241

pudrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce sera oraz cukier waniliowy, proszek do pieczenia i budyń śmietankowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączy z masą serową. Sernik przelewamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez 50 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając na najniższych

Zainspirowana w kuchni
Tarty z ricottą i szparagami 153

musztardą, śmietaną i przyprawami, doprawić solą i pieprzem. Masę wylać na ciasto francuskie, wyłożyć warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 200 o C do zrumienienia ciasta i ścięcia masy serowej. Podawać gorące

Czerwień i błękit
Francuzy z serem i rabarbarem 163

łyżeczki cukru waniliowego 2 - 3 łyżki cukru pudru sól Sposób Biały ser zmiksować z olejem, cukrami oraz żółtkami. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową, dodać mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć, pokroić na kwadraty 5 na 5 cm. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę sera, na to kawałki rabarbaru, brzegi ciasta można złożyć

Kuchenne aromaty
Najbardziej wielkanocny deser, czyli... 303

zimno - z twarogu i żółtek. Niezależnie jednak od sposobu wykonania, dodawano do niej zawsze cukier, przyprawy (wanilię, a czasami kardamon) oraz różne bakalie, symbolizujące bogactwo i dobrobyt. Następnie serową masę formowano w wyłożonych materiałem naczynkach ze specjalnych drewnianych deseczek, które nadawały jej wygląd ściętej piramidki. Kształt tego deseru nie był wcale przypadkowy i symbolizował grób Jezusa Chrystusa, dlatego też podawano

Ratunku obiad
Torcik serowo – śmietankowy z galaretką i owocami 159

pozostało coś jeszcze, dokładamy go do reszty masy i jeszcze raz dobrze mieszamy. Gotową masę przekładamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy i wkładamy na około 20 minut do lodówki, by masa serowa stężała. Następnie układamy umyte owoce i delikatnie zalewamy galaretką, przy użyciu łyżki, by owoce się nie rozpłynęły po całym cieście. Gotowe ciasto delikatnie wkładamy do lodówki i pozostawiamy

Smakowy Raj
Sernik kokosowy 365

dodajemy ser oraz stopione masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy mikserem. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Białka oraz wiórki kokosowe łączymy z masą serową mieszając łyżką bardzo delikatnie. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 28 cm pieczemy ok 1h 20 minut. Wyłączamy piekarnik

kgwjanczewo
Sernik z żurawiną. 164

dokładnie wymieszać,  dodać budyń waniliowy, kaszę mannę, wymieszać, dodać skórkę pomarańczową, oprószoną mąką żurawinę, delikatnie wymieszać, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową, wylać do tortownicy- moja 28cm i była za mała, więc mam jeszcze 3 serniczki w kokilkach, włożyć do piekarnika góra-dół nagrzanego do 180 stopni na 70 min., sernik powinien

Kuchnia Beaty
Crêpes - francuskie naleśniki 144

Cienkie, delikatne naleśniki, nadziewane serową masą z dodatkiem migdałów i soku z pomarańczy. Powiem szczerze, nie mam ręki do cienkich naleśników. Wszystkie dotychczasowe podejścia kończyły się fiaskiem. Przeważnie ciasto było za gęste i nie chciało się rozlewać, tworząc jedynie dziwny wzorek. A jak już się rozlało to na wieki przywarło do patelni. W sferze marzeń pozostawały krokiety własnej roboty

pink envelope
Malinowy zawijas 127

masę mokre składniki- mleko, śmietanę i jajko. Łączymy suche z mokrym, dodajemy olejek arakowy i chwilę mieszamy. W masie powinny pozostać grudki. Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy jeszcze łyżką ciasta, pilnując żeby za bardzo nie wypełnić formy. Można delikatnie zamieszać, żeby powstały zawijasy. Pieczemy 20-25 minut.  A w naszym ogrodzie, poza malinami

les mirabelles
Czekoladowe cake pops 130

serka 50 g nutelli 2-3 łyżki kwaśnego dżemu + 200 g czekolady 1 łyżka oleju kolorowa posypka Serek połączyć z nutellą i dżemem. Odłożyć. Ciasto drobno rozkruszyć, dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez około 15 minut. Ciasto wyjąć. Za pomocą łyżki do lodów uformować równe kulki. Ułożyć

Domowa cukiernia Ewy
Różowy sernik daktylowo-ananasowy :) 101

cytryny i 1/4 szklanki cukru miksujemy. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto. Na blachę wykładamy ciasto, potem zmiksowaną masę serową, a na wierzch pokrojone ananasy i pokrojone daktyle. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 50 min. 15 minut przed końcem pieczenia wyciągamy ciasto i wylewamy

vegetanie
Sernik FIT na otrębowym spodzie 305

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki fruktozy(opcjonalnie) 2 łyżki karobu/kakao 4 łyżki jogurtu naturalnego Wszystko mieszamy i pieczemy w okrągłej formie mniej więcej 10 minut w 190 stopniach. Masa serowa: 300 gramów serka homo naturalnego 1 galaretka owocowa (najlepiej bez cukru) 300 g truskawek Galaretkę zalewamy 300 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z serkiem

Powiedz dietom nie
Sernik puszysty 202

Przygotowanie: Ser mieszamy z masłem, śmietaną i mąką Żółtka ucieramy z cukrem, obie masy łączymy ze sobą Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie dokładamy do masy serowej. Pieczemy ok 60 minut w temp 180'C. Smacznego

Luźna Kuchnia
Pierogi RUSKIE 279

cebule obieramy, kroimy w kosteczkę ziemniaki zgniatamy widelcem lub tłuczkiem jeśli posiadacie, mieszamy z serem margarynę roztapiamy na patelni, wrzucamy cebulę, podsmażamy na złoty kolor podsmażoną cebulkę wrzucamy do masy serowej, doprawiamy solą i pieprzem ciasto wałkujemy, wycinamy pierożki, wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę z odrobiną oliwy Podajemy gorące z wody, lub podsmażamy na przykład z cebulką SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Paluszki krabowe w chlebku 212

razem z posiekaną pietruszką i serem żółtym. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i ziołami prowansalskimi. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/3 masy serowej, układamy połowę pokrojonych paluszków krabowych oraz marchewki. Zalewamy warstwą ciasta i ponownie układamy resztę paluszków i marchewki i znowu zalewamy pozostałością ciasta. Pieczemy w 180 C przez

Zainspirowana w kuchni
Sernik z rosą. 318

ciastem wykleić blaszkę, ser: jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce ser, następnie mleko, oliwę i budynie śmietankowe, wszystko dokładnie mieszamy, wylewamy na ciasto(masa serowa jest rzadka - ale tak właśnie ma być), wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 50-60min do zrumienienia sera, ubijamy pianę z białek, cukru z dodatkiem

Kuchnia Beaty
SERNIK Z RICOTTY W MALINACH 172

wsypujecie cukier, potem dodajecie po łyżce jogurtu i powoli wlewacie śmietankę, następnie wbijacie po jednym jajku i na koniec dodajecie 4 kieliszki amaretto oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę serową wylewacie na blaszkę wyłożoną ciastkami i pieczecie około godziny w temperaturze 180 stopni. Sernik po upieczeniu należy wystudzić. Trwa to kilka godzin. Dopiero po takim czasie można go wyjąć z foremki

GRUBY WAŁEK
Róże naleśnikowe na walentynki 151

składniki. Naleśnikowe koła układamy jeden obok drugiego aby zachodziły na siebie, po 3 lub 4 szt w zależności od tego, jak duże róże chcemy otrzymać. Całość smarujemy przez środek masą serową i zwijamy w ruloniki, następnie przecinamy je pośrodku. Układamy przecięciem do dołu i formujemy różyczki. Z wierzchu posypujemy szczypta cynamonu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Sernik dyniowy z pajęczyną 354

dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy pojedynczo jajka na przemian z porcjami śmietany stale miksując. Na koniec dodajemy zimne masło, mieszamy.  Z lodówki wyciągamy tortownicę, na ciasto wylewamy masę serową.  Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczmy kolejne 45 minut.  Teraz przygotowujemy polewę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Pluszki - czyli rosyjskie bułeczki drożdżowe z makiem lub kremem kasztanowym 173

czasie rozwałkować każdą część na placuszek  i posmarować go roztopionym masłem,  posypać cukrem  następnie posypać makiem. Możemy wykorzystać dowolne nadzienie, posmarować placuszki dżemem, masą serową czy dowolnym kremem.  U mnie połowa bułeczek była z makiem, a druga połowa z kremem kasztanowym. Placuszek z nadzieniem zwijamy w rulonik. Rulonik naciąć wzdłuż przez środek, nie przecinając do końca

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowy Deser 220

rozpuścić czekoladę za pomocą kąpieli wodnej(ta metoda jest częściej polecana). Następnie do rondelka dodajemy herbatniki z orzechami i dokładnie mieszamy. Przekładamy do pucharków.  Teraz musimy przygotować nasza serową masę. Mascarpone mieszamy z sokiem cytryny oraz cukrem pudrem. Przekładamy do naszych pucharków. Brzoskwinie miałam tylko w puszcze, dlatego wrzuciłam je wszystkie do blendera,dodałam sok z pomarańczy i zmiksowałam

Chocolate Stop Tempting
Serniczek bananowy z truskawkami na makaronowym spodzie :) 153

blendujemy na mus. Miksujemy jogurt, serek, banana, stewię i aromat do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajmy lekko ostudzoną substancję żelującą i miksujemy. Ostudzony makaron układamy na spodzie foremek, wylewamy masę serową i posypujemy pokrojonymi na drobno truskawkami. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (w przypadku agaru jest to dosłownie chwila, ok. 30 min, natomiast jeżeli użyliśmy żelatyny musimy odczekać przynajmniej

Zdrowie na języku :P
Serniczkowe serduszko z musem mango - banan i chrupiącą warstwą habżyków :) 107

słonecznik - ziarna słonecznika podsmażamy do zrumienienia na patelni, łączymy z siemieniem lnianym, sezamem i miodem. Powstałą masę nakładamy na dno każdej foremki. 2. Masę serową - rozpuszczoną substancję żelującą miksujemy z serkiem i stewią 3. Mus owocowy - owoce blendujemy na mus i łączymy z rozpuszczoną substancją żelującą Wstawiamy do lodówki. W przypadku agaru na ok. 1 godzinę, a jeśli użyliśmy żelatyny

Zdrowie na języku :P
Pierogi z białym serem 168

odstawiamy na później. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka - ja to robiłam kubkiem do herbaty :)Na każde kółko nakładamy około 1 łyżeczki masy serowej i zlepiamy ręcznie, albo za pomocą przyrządu do lepienia pierogów.Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnie.Podajemy z kleksem śmietany z dodatkiem cukru

Słodkie Przyjemności
Naleśniki na serwatce z twarogiem malinowym 152

przygotowujemy nadzienie: Do miski wrzucamy ser, dodajemy cukier i maliny. Wszystko dokładnie rozgniatamy, w razie potrzeby dodajemy czubatą łyżkę śmietany (aby masa się złączyła)Usmażone naleśniki smarujemy przygotowana masą serową, zawijamy w trójkąty i ponownie podsmażamy na roztopionym maśle z dodatkiem oleju.Układamy na talerzu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Jagodowy sernik na zimno 185

następnie wsypać 150 g jagód i wymieszać łyżką. Całość wyłożyć na biszkopty, wyrównać i wstawić do lodówki.Rozpuścić 2 pozostałe galaretki w 800 ml wody i wystudzić.Na masie serowej rozłożyć pozostałe jagody, można użyć do dekoracji też innych owoców, które akurat mamy, a następnie wylać zimną, lekko tężejącą galaretę.Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny do stężenia

Mix smaku
Sernik z bezą 121

proszkiem do pieczenia i bakalie. Całość delikatnie wymieszać.Formę (24/32 cm) najlepiej z wyjmowanym dnem lub tortownicę (28 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do formy masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok. 1 godzinę, w temperaturze 190 stopni.bezaUbić pianę z białek, następnie dodać cukier puder i dalej ubijać, aż będzie lśniąca.Do piany dodać wiórki

Mix smaku
Na dobry początek roku 190

niego ciepłą śmietanę i masła. dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.Ser mascarpone i twaróg ubijamy mikserem z jajkami. Pod koniec ubijania dodajemy do sera połowę sosu toffi. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciasteczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 40-50 minut.Gotowy sernik do czasu podania przechowujemy w lodówce. Podajemy go z pozostałym sosem toffi

Przysmaki Karolki
Roladki z tortilli z paluszkami krabowymi 455

pietruszki. Pięć paluszków krabowych pokroić w drobną kosteczkę i dodać do serka. Wszystko dokładnie wymieszać, jeśli masa byłaby zbyt sucha i trudna do rozsmarowania można dodać odrobinę jogurtu. Następnie masą serową posmarować każdą tortillę. Przy brzegu każdej tortilli ułożyć całe paluszki krabowe i zwinąć w roladkę. Gotowe roladki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki do schłodzenia. przed podaniem

Monia miesza i gotuje
Twarogowe kuleczki 344

drugiej miski przełożyć drugą kostkę twarogu dodać do niej drobno pokrojonego wędzonego łososia i posiekany koperek. Obie masy dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem. Następnie z mas serowych uformować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Potem kuleczki oprószyć lub obtoczyć w dodatkach. Ja użyłam czarnego i białego sezamu, słodkiej mielonej papryki, przyprawy suszone pomidory z czonkiem

Monia miesza i gotuje
Łosoś w cieście francuskim 135

francuskie przekroić na pół. Każdą połowę ponacinać „w jodełkę” i posmarować rozkłóconym jajkiem. Serek mascarpone wymieszać z posiekaną świeżą bazylią. Rozłożyć na środku każdej porcji ciasta. Na masę serową nałożyć po połowie łososia. Poskładać ciasto, przekładając naprzemiennie paski. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Na 10 minut

mojewypiekiinietylko
Sernik „Zebra” 316

tortownicy i rozkładamy równomiernie. Twaróg ucieramy mikserem, dodajemy przesianą mąkę, następnie cukier i kolejno po 1 jajku (każde dodane miksujemy po ok. 30sek.). Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę serową dzielimy na dwie połowy. Do jednej przesiewamy kakao i dokładnie miksujemy. Sernik nasz komponujemy, jak w przypadku klasycznego ciasta „Zebra”. Na spód wylewamy dwie łyżki ciasta jasnego, potem dwie

mojewypiekiinietylko
Racuszki z twarogu 133

wrzątku. Zetrzeć do twarogu skórkę. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, z dodatkiem szczypty soli. Połowę piany dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i ponownie delikatnie łyżką wymieszać. Racuszki z twarogu smażyłam na patelni naleśnikowej, z niewielka ilością oleju kokosowego, na średniej temperaturze (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt

mojewypiekiinietylko
Krem z białej czekolady z musem truskawkowym 381

delikatnie i nie za długo, żeby masa się nam nie zważyła.Truskawki umyć i zetrzeć na mus. Dosłodzić do smaku.Przygotować pucharki i układać w nich warstwami, najpierw masę serową, a następnie mus.Dodatkowo całość można udekorować odrobiną bitej śmietany kremówki.Inspiracja: miszmasz-marghe Przepis bierze udział w akcjach

Świat Domowej Kuchni
Malinowa tarta z białą czekoladą 339

ciasta … Ja postanowiłam zrobić tartę!Nie miałam z nią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie!Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI:- herbatniki – 1 op.- andrut – 1 szt.- masło – 1 czubata łyżka- mascarpone – 125 g- biała czekolada – 100 g- śmietana

Ostra na Słodko
Serniczki cappuccino z orzechami 202

cukrem i mąką. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzącej wody.Schładzamy. Schłodzoną dodajemy do masy serowej , cały czas miksując. Wykładamy do foremek na podpieczony spód. Pieczemy 10 min. Zmniejszamy temp. do 120C i serniczki pieczemy jeszcze przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy kleksem

Ostra na Słodko
Zapiekanka z kaszy jaglanej z truskawkami 207

ugotowanej kaszy.Masę żółtkową wlewamy do białego sera i dokładnie mieszamy ( w razie potrzeby dosładzamy do smaku ).Ugotowaną kaszę dzielimy na 2 części , do jednej z nich dodajemy masę serową i dokładnie mieszamy.Foremkę do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym , a następnie wyciągamy naszą kaszę zmieszaną z serem.Wygładzamy powierzchnię i układamy oczyszczone , przekrojone na pół truskawki.Posypujemy po całości uprażonymi

Ostra na Słodko
Czekoladowe z serem i wiśniami 137

wody – bardzo! dokładnie miksujemy.Przygotowane serki wylewamy na ciasto czekoladowe, wygładzamy.Wypestkowane wiśnie mieszamy z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczonymi w 150 ml gorącego soku wiśniowego – dokładnie mieszamy.Wylewamy na masę serową, wygładzamy.Wkładamy do lodówki na conajmniej 3 godziny.Podajemy np. z gałką lodów ;)Smacznego

Ostra na Słodko
Sernik mojito na zimno – najłatwiejszy! 350

cytryny.Wrzucamy drobniutko posiekane liście świeżej mięty i wszystko razem dokładnie miksujemy.Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody , zostawiamy do napęcznienia , a następnie podgrzewamy , tak by całkowicie się rozpuściła.Wlewamy do masy serowej i jeszcze raz dokładnie miksujemy!Całość wlewamy do tortownicy na upieczony biszkopt lub ułożone blisko siebie biszkopty i wkładamy do lodówki na kilka godzin.Przed podaniem dekorujemy świeżą miętą

Ostra na Słodko
Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera 157

Wylepiamy nim małe ceramiczne foremki i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Do foremek z podpieczonym ciastem wkładamy konfiturę z buraka i cebuli, przykrywamy masą serową i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy kolejne 25 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką 358

tarce o grubych oczkach czekoladę i za pomocą szpatułki lub łyżki łączymy z masą.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej biszkopt (lub biszkopciki), a na niego wykładamy masę serową.Umyte i pokrojone na połówki truskawki układamy na kremie. Całość zalewamy tężejącą galaretką.*śmietankę ubijamy krótko, aby nie wytrąciło się masło źródło inspiracji: "Przyjaciółka" 11/2014Moje posty

Słodka Strona
Kluseczki twarożkowe 169

gdyż wtedy kluski będą miały mączny smak i staną się twarde. Rada: żeby sprawdzić czy mąki jest wystarczająco dużo, można ugotować jedną kluskę na próbę.Małą łyżeczką nabierać masę serową i kłaść na lekko osolony wrzątek. Gotować (na wolnym ogniu) od wypłynięcia 2-3 minuty.Łyżką cedzakową nakładać na talerze i polewać przyrumienionym masłem. Łasuchy mogą posypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Galette z pomidorami i ricottą 175

lodówki.Nadzienie:250 g ricotty1 jajko8 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone)świeży rozmarynsól morskaświeżo mielony pieprzRicottę wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmarować połowę masy serowej, zostawiając 3 cm brzeg. Pomidory pokroić na plastry i równomiernie rozłożyć na ricottcie, układając jedną lub dwie warstwy. Posolić, popieprzyć i posypać świeżym rozmarynem. Gallete wstawić do piekarnika nagrzanego

Food Square
Sernik pomarańczowy 195

misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku.Porada:  Po upieczeniu wystudzony sernik chowamy do lodówki na cała noc. W żadnym wypadku nie można

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowy sernik na zimno 185

spirytusem. Masą wyłożyć dno tortownicy - 18 cm.Do rondelka o grubym dnie wsypać połamaną czekoladę i wlać 2 łyżki kremówki. Mieszając stopić czekoladę. Odstawić.Ubić kremówkę i połączyć z serkiem.Do masy serowej wmieszać czekoladę niezbyt dokładnie, zostawiając grudki. Wstawić do zamrażalnika na 1 h.Wyjąć ,wierzch polać czekoladą i ozdobić płatkami czekoladowymi.Sernik można wstawić do lodówki ,jeżeli nie spieszy się

Kulinarny karnet Christophera
Marchewkowa przekąska 292

doprawić pieprzem.Włożyć do natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut.Ostudzić ciasto.Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać.Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami.Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy

Kulinarny karnet Christophera
Q... Quiche z pesto, szynką, porem i szparagami! 154

przeciąć ciasta! Brzegi zawinęłam w stronę środka. Do miseczki wbijamy 2 jajka, dodajemy pokrojone lub starte sery, doprawiamy solą i pieprzem.  Ciasto smarujemy pesto, nakładamy na to masę serową, a następnie szynkę z porem. Dekorujemy je szparagami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. Ja potrzebowałam 20min. :) Nieskomplikowane, za to na pewno robiące wrażenie na gościach :) idealne na specjalne okazje

Kitchens Alphabet
Sernik z kokosem 213

ciasto kruche i wyłożyć na blachę. Ser przekręcić przez maszynkę. Budyń  rozrobić w mleku, żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową wylać na ciasto i piec przez godzinę w 170 stopniach.Przygotować pianę z białek, które nam pozostały z dodatkiem 3 łyżek cukru. Ubitą pianę połączyć z kokosem

Anioły w kuchni
Czekoladowo - cytrynowa rolada z pistacjami 298

małym ogniu, aż marmolada kompletnie się rozpuści. Lekko ostudź dodaj koniak i wymieszaj z serkiem mascarpone. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę i połącz z masą serową.  Delikatnie rozwiń roladę, i posmarują kremem cytrynowym, całość posyp krokantem pistacjowym i zwiń. Roladę okręć folią aluminiową i pozostaw w lodówce przez 3h.  Gdy rolada stężeje, wyjmij

Niezły Młynek
Dynia zapiekana z grzybami 224

przyda się n.p. do przygotowania zupy) zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę. Dynie solimy i ustawiamy do góry nogami.W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, mieszamy.Dynie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 60 minut na funkcji  termoobiegu

Kulinarne przygody Gatity
Serniczki na Zimno 141

największych obrotach dodając powoli rozpuszczoną żelatynę.  Śmietanę miksujemy na sztywną pianę  Mieszamy ze sobą ser oraz śmietanęJabłka kroimy na pół wydrążamy miąższ i wypełniamy jabłka  naszą masa serową.  Odstawiamy do lodówki i chłodzimy min. 2 godz.Idealnie sprawdza się również w wersji na ciepło. polane karmelem

NaKońcuJęzyka
Galette z ananasem 206

ciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek. Następnie kroimy w plasterki świeżego ananasa, układamy na wierz masy serowej boki ciasta zawijamy do góry. Pieczemy około

NaKońcuJęzyka
PIEROGI Z BIAŁYM SEREM 191

cukru pudru, (według własnego gustu)cukier waniliowy 2 żółtka 1-2 łyżki gęstej śmietany PRZYGOTOWANIE Farsz Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, gdyby masa serowa była zbyt twarda można dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany Ciasto:  Z mąki jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka

RAROSSA
Mini serniczki z truskawkami 177

herbatników pełnoziarnistych,50g masła lub margaryny.   Herbatniki zmielić w blenderze, wymieszać ze stopionym masłem. Nakładać po łyżce masy na dno silikonowych foremek do muffinek.     Masa serowa: 500g półtłustego twarogu, łyżeczka ekstraktu z  wanilii, 2 jajka, 80g cukru pudru, 100g  świeżych truskawek.     Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem pudrem, kolejno dodawanymi jajkami

Z miłości do słodkości
Sernik z gruszkami na imbirowym kruchym spodzie 196

kawałeczków orzechów. Jeśli nie macie masła orzechowego, można dodać pół szklanki rozdrobnionych orzechów laskowych lub włoskich.      Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wyłożonej masie serowej. Wkładamy do piekarnika na 50-60 minut do momentu aż owoce lekko się przyrumienią. Polecam jeszcze ciepłe z łyżką jogurtu greckiego - poezja! :) Ostatnio internety obiegła wiadomość, że w przyszłym

sama złodycz
Tęczowy sernik z ricottą 158

sery i mąkę, cały czas miksując. Mleko podgrzewamy w garnuszku z laską wanilii, którą po 10-15 minutach wyjmujemy i wyciągamy ze środka ziarenka. Razem z mlekiem dodajemy do masy serowej, chwilę mieszamy.      Ciasto dzielimy na 6 podobnej wielkości kubków - do każdego dodajemy barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, różowy, pomarańczowy i żółty. Co istotne, dodajemy ich naprawdę

sama złodycz
Najlepszy sernik na świecie !!! 62862

zmianę -  dodajemy ser i miękkie masło. Wlewamy  olejek pomarańczowy.Pod koniec dodajemy obie mąki.Całość przelewamy do miski.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki lub pokrojone brzoskwinie. Pieczemy w prodiżu (z górną grzałką) wysmarowanym masłem i bułką tartą przez 38 minut. Pozostawiamy w prodiżu jeszcze przez 15 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Leśna tarta z kurkami i orzechami włoskimi 205

cebulką i orzechy włoskie. Doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.  Wyjąć podpieczone ciasto, ostrożnie zdjąć groch i folię/papier do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową z grzybami i orzechami. Na środek tarty wbić całe jajko. Piec tartę 20 minut w 170 stopniach C. Podawać na ciepło lub zimno, jako danie samodzielne lub z surową

kolorowotorcikowo
Placek z serem i jeżynami ( niby sernik ) 219

ciastem wylepić dno i boki tortownicy.Pozostały tłuszcz rozpuścić. Ubić pianę z dwóch białek.Ser zmiksować z  żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto. Na serze ułożyć jeżyny.Do odłożonego ciasta dodać płatki jęczmienne - rozetrzeć palcami. Powstałą kruszonką posypać ciasto.Piec około 45-50 minut w 170 stopniach C. Smacznego

kolorowotorcikowo
Naleśniki z nadzieniem serowo-jagodowym 194

ilość można według upodobań zwiększać lub zmniejszać) 200g jagód 50g gorzkiej czekolady Naleśniki smażymy i odkładamy do ostygnięcia. Twaróg intensywnie mieszamy z jogurtem i cukrem. Na chłodne naleśniki nakładamy masę serową, a na to rozsypujemy jagody i zawijamy naleśnik w rulonik. Z wierzchu polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy kilkoma jagodami. Czekoladę można ominąć lub zastąpić np. bitą

Kolizje Smaków
Naleśniki serowo-malinowe 167

wierzchu lub bita śmietana  Naleśniki smażymy według przepisu  i odkładamy do ostygnięcia. Twaróg intensywnie mieszamy z jogurtem lub śmietaną i dorzucamy cukru. Na chłodne naleśniki nakładamy masę serową, a na to rozsypujemy maliny i zawijamy naleśnik w trójkąt. Z wierzchu polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej oraz nakładamy kleksy bitej śmietany. Zajadamy

Kolizje Smaków
Roladki z papryki i koziego sera - do wina na jeden gryz 225

Dodaj skórkę z cytryny, 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz i oregano. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Jeżeli konsystencja będzie zbyt sypka, możesz dodać do masy płyn spod papryki. Masę serową rozłóż na paskach papryki (dosłownie po łyżeczce), zwiń paprykę w roladki i zepnij wykałaczkami. Roladki ułóż na półmisku i odstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki, aby nabrały

Chilli Czosnek i Oliwa
Warstwowy sernik malinowy 345

łyżki i zmiksować 4 łyżki cukru z serem. Dodać już lekko ostygniętą żelatynę do sera i też zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z usztywniaczem. Dodać połowę śmietany do masy serowej wymieszać ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłożyć ser na spód ciasta, wyrównać i z powrotem wsadzić ciasto do lodówki. 3. Rozrobić pozostałą żelatynę w odrobinie gorącej wody.  Odważyć 500g malin

zjem to blog kulinarny
Naleśnikowe roladki z truskawkami i serem ricotta 200

patelnię do naleśników z niewielką ilością oleju. Smażymy naleśniki- 3 sztuki. Część truskawek kroimy w cienkie plastry, z kilku robimy wachlarze do dekoracji. Mieszamy ser ricotta z cukrem pudrem. Masą serową smarujemy przestudzone naleśniki. Na nich układamy plasterki truskawek, oraz pasek rozpuszczonej czekolady, zwijamy ciasno, kroimy w plasterki. Na każdym talerzu układamy po 3 roladki, obok układamy wachlarze z truskawek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernikowe tartaletki z malinami 288

ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette  oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy serowej świeże maliny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik Karmelowo – Orzechowy 133

cukru pudru umieszczamy w misie miksera i ucieramy na gładką masę. Stopniowo dodajemy jajka, ucieramy. Pod koniec ucierana dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko ucieramy do połączenia się składników. Gotową masę serową wlewamy na spód biszkoptowo-orzechowy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Na ostudzone

Made By Mom And Son
SERNIK 175

bakalie (budyniem można posypać bakalie zapobiegnie to ich opadaniu na dno) wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć. Wykonanie: Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast. Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik polukrować.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Rolada z żółtego sera z papryką 176

vegeta, bułka tarta - olej Wykonanie Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 5 jajek rozmącić, wymieszać z serem i majonezem. Blachę wysmarować olejem i wyłożyć pergaminem, też natłuszczonym. Wylać masę serową i piec 15 minut w temperaturze 200oC. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Mięso wymieszać z pozostałymi jajkami, papryką

Świat Smaku
Sernik na zimno z galeretką 233

dekoracji 1. Ubijamy śmietanę z śmietan fixem na sztywno i mieszamy z jogurtem i serkiem 2.Rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do masy 3. Formę 21 cm wykładamy biszkoptami 4. Zalewamy masą serową i wstawiamy do lodówki na 2 h5. Rozpuszczamy galaretkę5. Układamy owoce na cieście i zalewamy ostudzoną galaretką

ciemna strona patelni
Twarogowe bułeczki 153

mleka i cukru Przygotowanie:Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry, szczyptę soli oraz jajka. Składniki ucieramy na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy serowej. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego bułeczki. Układamy je na blasze, smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem i pieczemy w 200 C przez około 15 minut na złoty kolor

Zainspirowana w kuchni
Sernik na zimno z serków homogenizowanych 411

wolnych obrotach. Robimy tak do wykończenia serków. Na końcu bardzo cienką strużką wlewamy żelatynę – także nie przerywając ubijania. Dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wykładamy biszkoptami. Wykładamy masę serową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. Gdy galaretka którą zrobiliśmy na początku zacznie tężeć, posypujemy sernik owocami i wylewamy galaretkę. Wkładamy z powrotem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej

Poezja smaku
Współpraca z firmą Skworcu 183

płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, sałatek a nawet czekolady. Czasami używa się OWOCÓW MORWY BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina.   16 .Przyprawa do serników i mas serowych  17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można

Słodkości i nie tylko
Podwójnie Czekoladowe Brownie z Serkiem i Malinami 326

ucieramy z 50 g cukru i 1 jajkiem. Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 24 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciemne ciasto, wygładzamy i przykrywamy masą serową. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Wystudzone możemy posypać cukrem pudrem.                The post Podwójnie Czekoladowe Brownie z Serkiem i Malinami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Prosty sernik na zimno z truskawkami 326

sernika. W osobnej miseczce rozrabiamy jedną galaretkę w 150 ml gorącej wody. Odstawiamy ją do ostygnięcia (ma być letnia). Następnie dodajemy ją do serka homogenizowanego i całość dokładnie mieszamy. Masę serową przelewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągamy sernik i układamy na nim truskawki lekko je dociskając i ponownie wsadzamy tortownicę

Emcia Pichci
Kruche ciasto z serem i jagodami 419

ciastem wylepić dno i boki tortownicy.Pozostały tłuszcz rozpuścić. Ubić pianę z dwóch białek.Ser zmiksować z  żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto.Do odłożonego ciasta dodać płatki owsiane - rozetrzeć palcami. Powstałą kruszonką posypać ciasto.Piec około 45-50 minut w 170 stopniach C. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sernik z twarogu na kruchym spodzie 331

łyżki masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka jogurtu - żółtko Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce 30 minut. Wykładamy tortownicę, podpiekamy w piekarniku około 12 minut, potem wylewamy masę serową.   Na niedzielny deser WYŚMIENITY

SMYKWKUCHNI
SERNIK TOSKAŃSKI Z KONFITURĄ MORELOWĄ 337

mleko, ksylitol i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać likier, skórkę lub aromat i dokładnie połączyć.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować boki masłem i wysypać bułką tartą.Masę serową przelać do tortownicy (uwaga: jest bardzo płynna) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy ok.1h i 20-25 minut (80-85 minut) bez termoobiegu, tylko program góra

Smaczne Zdrowe
Mascarpone z owocami 615

Niby nic a jednak COŚ :) Pierwszy raz udało mi się w zimie kupić naprawdę smaczne truskawki, pierwszą myślą jaka mi przyszła do głowy było przygotowanie

Ze smakiem i z pasją
CIASTO MARCHEWKOWO - BANANOWE 211

niektórych partiach ciasto wygląda na zakalec, ale wydaje mi się, że to wina bananów, a dałam dwa naprawdę duże. W każdym bądź razie nie zmienia to smaku ciasta :).Masa serowa jest przepyszna! Będę ją używać do ciast czekoladowych. Sądzę, że sprawdzi się genialnie.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
DROŻDŻOWA STRUCLA Z SEREM 171

Dzisiejszy przepis to kolejna wariacja na użycie drożdżowego ciasta i masy serowej. W trakcie drugiego wyrastania ciasta, które powinno trwać tylko 20 minut, musiałam pilnie wyjść z domu, więc ciasto wyrastało ponad półtorej godziny - myślę, że właśnie dlatego w cieście zrobiły się dziury. Odejmuje to wypiekowi punktów za wygląd, ale smaku nie zepsuło...a to jest najważniejsze :). Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
Puszysty sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście 604

kruche ciasto, które musi się dobrze schłodzić (możesz skorzystać z własnego przepisu lub z tego, który podaję poniżej), później trzeba podpiec je 15 - 20 minut, a na koniec przygotować masę serową i całość upiec. Ale od czego są długie weekendy? Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Sernik z orzechową bezą (Ewy Wachowicz) 1472

Sernik z orzechową bezą -  na delikatnym, kruchym spodzie, z pyszną masą serową Właściwie przepis inspirowany sernikiem Ewy Wachowicz, bo jednak sporo rzeczy zdecydowałam się zmienić. Piekłam go dwa razy, pierwsza wersja bardziej była zbliżona do oryginału, z drobnymi zmianami. Drugą przerobiłam już całkowicie po swojemu. Bardzo lubię przepisy pani Ewy, jednak ten trochę mnie rozczarował, a zwłaszcza to jak ktoś

Kraina Tysiąca Smaków
Dwukolorowy sernik na zimno 162

jeżynowej masy dodać trochę więcej niż połowę rozpuszczonej żelatyny - wylać na kakaowy spód.Schłodzić w lodówce, aż masa się zetnie.Gdy masa jest już zastygnięta, przygotować pozostałą część sera.Do białej masy serowej, dodać resztę rozpuszczonej żelatyny - dokładnie wymieszać - wyłożyć na jeżynowy ser. Pozostawić do zastygnięcia.Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody - tężejącą galaretką polać sernik. Smacznego

kolorowotorcikowo
Makaronowa zapiekanka serowo-pomidorowa 456

świeżysól, pieprzWykonanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie - al dente.Ser żółty zetrzeć na najmniejszych oczkach, oliwki i tymianek bardzo drobno posiekać.Wszystko połączyć z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem.Makaron nadziewać masą serowa- przy pomocy szprycy lub worka cukierniczego.Pomidory cebulę i czosnek zmiksować w malakserze. Doprawić do smaku solą i pieprzm.Na dno naczynek do zapiekania wlać trochę sosu. Na sosie układać makaron.Pola

kolorowotorcikowo
Mini serniczki z nutellą i truskawkami 299

proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia się składników – masa powinna być dość rzadka. Do otworów w blaszce na muffinki wkładamy papilotki, a na dno układamy po jednym biszkopcie. Wlewamy masę serową. Na wierzchu układamy po połówce truskawki bez szypułki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (165°C z termoobiegiem) i pieczemy 30 minut. Serniczki urosną ponad poziom papilotek, potem

Poezja smaku
Rolada z truskawkami 229

mieszam.Upieczone ciasto wyciągam na wilgotny ręcznik - pergaminem do góry i z góry również nakrywam wilgotnym ręcznikiem i czekam aż wystygnie. Po wystygnięciu ściągam pergamin i tą właśnie stronę smaruję masą serową z truskawkami zostawiając brzegi po ok 1-1,5 cm. Całość zwijam w roladę i na przechowanie wkładam zawiniętą w folię aluminiową do lodówki. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem

Mechanik w kuchni
Sernik czekoladowo-orzechowy z mlekiem w proszku 218

Herbatniki połamać na kawałki i przy użyciu blendera zmielić na pył. Wymieszać z orzechami laskowymi oraz stopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 27cm. Schłodzić.       Masa serowa: 1,3 kg twarogu, szklanka gęstego jogurtu naturalnego, 2 szklanki mleka w proszku, 2/3 szklanki śmietanki 30%, 3 jajka, szklanka cukru, 2/3 szklanki kremu czekoladowego.     Twaróg zmielić

Z miłości do słodkości
Brzydkie kaczatko wsrod sernikow 151

kakaowawykonanie:Zoltka oddzielamy od bialek i ubijamy z 0,5 szklanki cukru do bialosci. Dodajemy serki, make i stopione maslo. Dokladnie mieszamy.Bialka ubijamy z pozostalym cukrem i dodajemy do masy serowej. Delikatnie wszystko mieszamy.Wykladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia.Pieczemy przez 1 godzine w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C.Po upieczeniu sernik ozdabiamy polewa. Ja uzylam polewy, na ktora przepis

Przysmaki Karolki
Po jesiennym spacerze czas na sernik 156

domu.Choc wlasciwie powrot byl slodki, pod znakiem sernika z brzoskwiniami.Sernik z brzoskwiniamiskladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 kostka margaryny 3 lyzki cukru 5 zoltek maly proszek do pieczenia masa serowa: 1kg twarogu poltlustego 2 jajka 1 budyn smietankowy 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masla 1 cukier waniliowy 5 bialek 0,5 szklanka cukru puszka brzoskwin wykonanie:Wszystkie

Przysmaki Karolki
Tort tiramisu 172

kawy wymieszanej z Amaretto.  Nastepnie nakladamy mase z mascarpone, ktora przykrywamy kolejnym biszkoptem. Nasaczamy go porcja kawy i znow nakladamy mase. Podobnie robimy z ostatnia warstwa biszkoptu. Reszta masy serowej ozdabiamy gore i boki tortu. Calosc posypujemy gorzkim kakako. Chlodzimy w lodowce okolo 3 godziny. Przed podaniem tort dodatkowo mozna ozdobic swiezymi truskawkami. Smacznego

Przysmaki Karolki
Konkurs z Domową Cukierenką SERNIK Z KRÓWKĄ 313

jajkami , dodać cukier oraz masę krówkową. Wymieszać na gładką masę , dodać proszek budyniowy oraz przyprawę do sernika. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować i ułożyć ciasto. Wylać masę serową. Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach aż do złotego koloru. Sernik można posmarować krówką i obsypać płatkami migdałów

Magiczne Życie Marty
Sernik z truskawkami 136

utrzeć z twarogiem. Żółtka ubić z cukrem na kogel, dodać do masy twarogowej. Dodać proszek budyniowy oraz ubite na sztywną pianę białka. Rodzynki sparzyć, przesypać mąką i dodać do masy serowej wraz ze skórką. Delikatnie wymieszać, przelać na podpieczony spód. Piec godzinę i 20 minut w 190 stopniach. Zostawić do wystygnięcia. Truskawki pokroić w grubsze plastry. Galaretkę rozpuścić w szklance

Magiczne Życie Marty
Mini Serniczki Pistacjowe z Kremem Miętowym 238

mokrego piasku, do którego dodałam mleko skondensowane i zmiksowałam ponownie. Uzyskałam gęstą pastę pistacjową, którą przełożyłam do miski, dodałam kolejno pozostałe składniki, czyli jajko, pastę z wanilii i sery. Masę serową przełożyłam do wcześniej przygotowanych papilotek ze schłodzonym spodem ciasteczkowym. Wyłożyłam do 2/3 wysokości papilotek. Piekłam tak naprawdę na wyczucie, czas był krótszy niż 60 minut. KREM MIĘTOWY

Blondynka Gotuje
MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. 183

powstała z tego szklanka soku. Zagotowałam i w tym rozpuściłam pozostałe 2 galaretki. Serki zmiksowałam, dorzuciłam rodzynki. Dodałam 3 tężejące galaretki, wymieszałam. Formę wyłożyłam biszkoptami.Wylałam tężejącą masę serową. Na wierzchu  wyłożyłam owoce, zalałam galaretkami rozpuszczonymi w soku. Odstawiłam na 3h do lodówki. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
SERNIK "BAKUSIOWY" 377

kostka masła kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatam ciasto  i na 30 minut odstawiam do lodówki. Następnie wylepiam nim suchą blaszkę. masa serowa: ok. 800-1000g serka homogenizowanego "Bakuś" 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 6 białek + 3 pozostałe od ciasta 2 szklanki mleka kilka kropel aromatu waniliowego 3/4 szklanki oleju

W kuchni Karmel-itki
Sernik II 134

Ciasto: http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html  Masa serowa: 250 g serka mascarpone 500g sera bialego do sernikow   2 zoltka  70 g cukru pudru  50 g kaszy manny  Do jednej miski wrzucamy ser bialy i serek mascarpone  Dodajemy 2 zoltka i wszystko razem mieszamy  Potem dodajemy cukier puder, znow mieszamy   Na sam koniec dodajemy kasze

Klaudynkowa kuchnia
Sernik z brzoskwiniami 371

sernik wielokrotnie i rzeczywiście zawsze się udawał a do tego wszystkim smakował więc podzielę się nim także z Wami. Kruchutkie ciasto a do tego słodkie brzoskwinie w kremowej, serowej masie - pychota !Lubisz serniki ? Zobacz koniecznie przepis na Sernik cytrynowy i Sernik jak zebra - są równie pyszne ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sernik na zimno z orzechami włoskimi i brzoskwiniami 239

wody, studzimy. Miksujemy z serem i cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojone orzechy włoskie. 3/4 biszkoptów zużywamy do wyłożenia dna blaszki, pozostałą część natomiast rozdrabniamy i dodajemy do masy serowej. Ciasto bardzo delikatnie i powoli przelewamy na biszkopty, wierzch wyrównujemy i wrzucamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.      Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu

sama złodycz
Serowe kulki - cykl: IMPREZOWE PRZEKĄSKI 224

typu almette, np. ziołowy) pieprz ziarna sezamu szczypiorek lub inna zieleninka papryka słodka/ostra Sery połączyć ze sobą, doprawić pieprzem, dokładnie wymieszać. Szczypior (u mnie rukola) drobno posiekać. Z serowej masy formować kulki, obtaczać część z nich w zielenince, część w ziarnach sezamu, pozostałe w papryce. Odstawić na kilka chwili do lodówki. Można podawać z półmisku z wbitymi wykałaczkami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sernik z figami 153

potem porcjami zmielony ser i budyń w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Formę natłuścić i dno wyłożyć herbatnikami, uzyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Masę serową przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć figi pokrojone w ćwiartki, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut

Monia miesza i gotuje
Szczypiorkowa pasta twarogowa z grilowaną papryką i pomidorkiem :) 214

odrobiną oliwy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę następnie układamy na sitku i czekamy aż woda obcieknie. Składniki dodajemy do masy serowej - solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy resztę posiekanego szczypiorku. Na końcu wszystko mieszamy

Delicious Titbits
Wiosenne łódeczki z cykorii 182

posiekany szczypiorek oraz pokrojoną rzodkiewkę, dodać też rozdrobnione kwiatki szczypiorku. Wszystko wymieszać, do smaku doprawić solą ziołową. Gdy masa bedzie zbyt sucha dodać jogurtu. Cykorie podzielić na listki. Gotową masą serową napełnić łódeczki z listków cykorii. Wszystkie łódeczki ułożyć na talerzu, można dowolnie udekorować

Monia miesza i gotuje
Pascha waniliowa 288

formy (z dziurkami na dole) o pojemności 1 litr każda wykładamy gazą ( ja użyłam 3 mniejszych(ok. 0,7l) plastikowych doniczek z rozwierconymi dziurami na dnie). Wykładamy do nich masę serową, lekko ugniatając. Przykrywamy gazą, następnie talerzykiem i obciążamy. Naczynie do głębokiego talerza, by serwatka mogła swobodnie spływać przez dziurki w formie. Odłożyć do lodówki na całą noc, do stężenia

Pudełko rozmaitości
Świetny tort owca - idealny na urodziny dziecka. 466

Wyjmujemy i studzimy.Biszkopt ciemny.Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy w tej samej temp i tyle samo minut.  Masa śmietankowo serowa:2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Połowę dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie zmniejszamy(...)cytryny i cukier do smaku.  Tort.:Biszkopty kroimy na 2-3 części każdy. Pierwszy blat  biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go ponczem  i wykładamy część masy śmietankowo-serowej. Na nią układamy dowolne owoce (u mnie były to borówki). Kładziemy kolejny krążek biszkoptu, nasączamy go i wykładamy masę śmietankową i kolejną porcję owoców, kolejny biszkopt nasączamy kładziemy krem

Malinowe Pocałunki
Biszkopciki serowo-jagodowe 189

ciepłej wody i odstawiamy Ser wraz z cukrem pudrem przesypujemy do malaksera - mieszamy Następnie dodajemy jagody, żelatynę rozpuszczoną w wodzie i śmietan-fixy - mieszamy Na 20 biszkopcików nakładamy masę jagodowo-serową Następnie przykrywamy biszkopcikami, które zostały. Na wierzch nakładamy znowu masę jagodowo-serową i ozdabiamy pozostałymi jagodami Wstawiamy do lodówki do stężenia masy Zjadamy Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik na zimno z brzoskwiniami 820

ubijamy mikserem śmietaną z dodatkiem 4 łyżek cukru pudru. Dodajemy stopniowo ser. Miksujemy do gładkiej konsystencji.Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, chwilę studzimy i dodajemy do masy śmietanowo-serowej. Miksujemy.Masę wykładamy na pokruszone herbatniki, wygładzamy i wstawiamy na ok. 3h do lodówki.Rozpuszczamy galaretke , dodajemy owoce na sernik I zalewamy przestudzona galaretkapolecam

Smaki Edyty
Ofenschlupfer figowo - serowy 137

masło rozpuścić z 1 łyżką cukru i podsmażyć na nim figi.  Jajka ubić z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym i dodać do nich serek. Do masy jajeczno - serowej dodać bułkę, figi, orzechy, rodzynki. Masę przełożyć do żaroodpornych foremek i piec w 170 C przez 30 minut. Podawać na gorąco. Jako dodatek można dodać

Jadło i czytadło
Pierogi "ruskie" 178

twaróg mielimy w maszynce.   Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy delikatnie przyprawą warzywną  i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.   Dodajemy do masy ziemniaczano - serowej, przyprawiamy do smaku pieprzemi warzywkiem ( masa musi mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy.Farsz gotowy.Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe.Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki

Maminek kulinarny
Absolutna dynioza 153

śmietany. Dyniowe puree z szałwią Ser kroimy w kostkę i stopniowo dodajemy do masy- mieszając po każdym dodaniu mamy pewność, że nie zrobi się nam jedna wielka sklejona serowa gula. Masę wylewamy na patelnię, na równomiernie rozłożone ziemniaki. Smażymy na niewielkim ogniu, bardzo powoli, pod przykryciem (ja przykryłam formą do tarty, bo nasza duża patelnia nie ma pokrywki:)), aż wierzchnia

les mirabelles
Sernik kawowy - bez pieczenia 397

resztę serka homogenizowanego i żelatynę. Starannie mieszamy. Masę dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wykładamy na warstwę kawową, wyrównujemy i wykładamy a nią pozostałą masę śmietanowo serową. Ja swój sernik udekorowałam posypką czekoladową. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Tiramisu na dzień Taty 178

układam na blaszce aby stworzyły spód deseru. Na powstały spód wykładam masę odkładając trzy łyżki do dekoracji.Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki miksuję i powstały mus nakładam na masę śmietanowo-serową. Na mus truskawkowy układam uprzednio zamoczone w kawie okrągłe biszkopty. Wierzch smaruję cienka warstwą odłożonej masy a następnie posypuje kakao. Wkładam do lodówki na minimum godzinę

Magiczna kuchnia Darii