z jagodami - 7023 przepisów (strona:287/469)

Jagodzianki 142

Pychota!   Składniki: 50 g drożdży  250 ml ciepłego mleka 500 g mąki 1 jajko 5 żółtek 100 g drobnego cukru 100 g masła Dodatkowo: ok. 300 g jagód 1 żółtko 1 łyżka mleka Drożdże zalewamy połową ciepłego mleka. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę(...)wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i roztopione, ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Formujemy okrągłe placuszki, na nie nakładamy kopiastą łyżkę jagód. Ciasto zlepiamy , dokładnie je dociskając,  nadając mu owalny kształt. Gotowe umieszczamy na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do podwojenia objętości. Jajko ucieramy dodając mleko  i smarujemy

Pyszności Słodkości
Pleśniak z babcinego zeszytu 204

cukru (do piany) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka kakao 1 duży lub 2 średnie słoiki dżemu z czarnej porzeczki (u mnie porzeczka i jagoda) cukier puder  sól (do piany) 1 galaretka wiśniowa (lub inna czerwona) * 1,5 szklanki orzechów lub migdałów **  *     - jeśli chcesz zrobić pleśniak z trzech kolorów. :) ** - opcjonalnie, możesz

Garniec Magalie
Owsianka z proszkiem maca :) 155

używać także do koktajli, jogurtów, placków itp. Składniki: 40 g płatków owsianych (Probio) 200 ml mleka sojowego (Probio) 1 łyżeczka proszku maca 1/3 łyżeczki stewi w proszku  dodatki: jagody, maliny, masło z nerkowców Przygotowanie: Do garnka wlej mleko, wsyp płatki owsiane oraz stewię. Gotuj do momentu uzyskania gęstej konsystencji, od czasu do czasu mieszając.  Przed podaniem wmieszaj

Zdrowie na języku :P
Jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego 180

Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 25g drożdży 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 125g białego sera 65g masła (ok. 1/3 kostki masła) szczypta soli 2 jajka Nadzienie: 400g jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Mleko podgrzewamy, mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Do mąki dodajemy rozpuszczone masło, jajka, sól

Czerwona Porzeczka
Sernik czekoladowo-kokosowy (bez glutenu) 138

twarogu łyżka miodu 100 g gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki mąki kokosowej 3 jajka   puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru trzcinowego owoce (u mnie zmiksowane truskawki oraz jagody i maliny) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z miodem, mąką i jajkami. Dodajemy roztopiona czekoladę i dokładnie łączymy składniki. Masę przelewamy do formy

Mienta blog
Smoothie z jogurtem i owocami 107

moich ulubionych koktajli. Nadaje się na śniadanie, ale sprawdzi się o każdej porze dnia. Musicie koniecznie sobie zmiksować takie smoothie. Składniki : *szklanka owoców leśnych - u mnie truskawki, maliny i jagody * szklanka jogurtu naturalnego * pół szklanki soku pomarańczowego * banan - u mnie mrożony Przygotowanie : Banalnie proste - wszystko wrzucamy do blendera. Miksujemy do połączenia się składników i od razu podajemy

Magiczne Życie Marty
Muffinki przepis bazowy 123

Znając ten przepis będziesz mogła eksperymentować z nadzieniem do woli :) Wypróbowałam je z owocami tj. truskawki , maliny , jagody , banany a także z budyniem i marmoladą. Ze wszystkim smakują wybornie ! Składniki: 250 gram mąki 150-200 gram cukru 1/2 szklanka oleju 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Mieszamy suche składniki i mokre

Tradycyjna Kuchnia
10 rzeczy, których nie wiedziałeś o owocach 209

się w profilaktyce anemii, oraz regulacji pracy  układu pokarmowego . Herbata z liści malin pomaga zwalczać zaparcia, niestrawność a także bóle menstruacyjne. Kolejnym owocem wartym uwagi jest  czarna jagoda,  zwana inaczej borówką. Świetne źródło  antocyjanów  o silnym działaniu  przeciwutleniającym  i neutralizującym reaktywne formy tlenu. Właściwości lecznicze charakteryzują zarówno owoce jak i liście jagód. Dawniej

Tradycyjna Kuchnia
Jak mrozić borówki, jagody? 122

Zamrażanie jest jednym z najkorzystniejszym sposobów na utrwalenie żywności. Pozwala w maksymalnym stopniu zachować odżywcze i dietetyczne walory świeżych produktów.  Jagody, borówki są bardzo wdzięcznymi owocami do mrożenia :) Łatwiej chyba to już się nie da . Uwaga: Zanim zamrozimy owoce warto zapoznać się z kilkoma "złotymi regułami zamrażania": - zamrażaj owoce tylko najwyższej jakości- przede wszystkim świeże! Przechowywanie niepełnowartościowych produktów

Tradycyjna Kuchnia
Zimne napoje na lato 184

wystarczy jedynie woda, cukier i cytryny limonki. Często też, jeśli dysponujemy mikserem, możemy przygotować orzeźwiający koktajl . Wykorzystajmy: maślankę lub mleko, cukier i wybrane owoce sezonowe. Szczególnie dobrze sprawdzają się jagody i truskawki. Równie ciekawym, aczkolwiek mniej popularnym, napojem jest smoothie. W jego skład wchodzą również zmiksowane owoce, ale całość ma gęstą i kremową konsystencję. Do przygotowania smoothie używa się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zdrowa żywność od Biogo :) 151

owoców z acai  Mieszanka suszonych owoców z acai jest produktem całkiem nowym, dlatego z ciekawości skusiłam się na ten wybór. W środku paczuszki znajdziemy takie owoce jak: żurawina , jagody , morwa , a także kruszone ziarna kakao i oczywiście acai w proszku . Jak widać na powyższym zdjęciu wymienione składniki są oblepione wspomnianym proszkiem acai, co w efekcie daje pyszne

Zdrowie na języku :P
Smoothie bananowo-jagodowe 218

banany (mogą być zamrożone), 2/3 szklanki mrożonych jagód, 2/3 szklanki naturalnego jogurtu, 2 łyżki syropu klonowego. Już bardzo dawno nie dodawałam przepisu na smoothie. A na straganach taki owocowy raj :) Dzisiaj więc zaproponuję smoothie z bananów, jagód i jogurtu z dodatkiem syropu klonowego. Najlepiej użyć do jego wykonania owoce mrożone, a jeżeli dysponujemy akurat świeżymi - to można dodać do smoothie

Świat Domowej Kuchni
Letnie jagodzianki wg Aleex 172

świeżych drożdży • 150 ml mleka • 2 jajka • 70 g miękkiego masła • 2 łyżki oliwy • 1 cukier waniliowego • szczypta soli • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek Nadzienie: • 40 dkg jagód • 1 łyżka cukru waniliowego • cukier do smaku Sposób przygotowania: Metoda tradycyjna: 1. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mleka i odrobiny mąki zrobić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany(...)godz. do wyrośnięcia. 5. Na stolnicę wsypać trochę mąki, wyrobić ciasto. Odrywać po kawałku, rozpłaszczyć, aby powstał placuszek. 6. Na każdy placuszek nakładać 2-3 łyżeczki jagód, zlepiać bułeczki, posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia( ok. 15 min.). 7. Bułki piec ok. 12 min. w temp. 150 stopni , następnie dalsze

W mojej kuchni
Owsianka z borówkami i orzechami 184

borówkami. Zastrzyk długotrwałej energii z rana :)   SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 355 kcal)  200g jogurtu naturalnego (0% tł.) 3 łyżki płatków owsianych (błyskawicznych) lub musli 3 łyżki czarnych jagód/borówek 1,5 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu PRZYGOTOWANIE Jogurt wymieszaj z płatkami (jeśli używasz górskich - odstaw na trochę niech napęcznieją). Dodaj umyte borówki/jagody i posiekane

Moje Kuchenne Rewelacje
RYŻ ZE ŚMIETANĄ Z JAGODAMI - SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 133

słodkiego,prostego a zarazem smacznego zabieram się  za gotowanie ryżu. Sama śmietana z cukrem pudrem powoduje,że od razu mi się buźka cieszy haha:).Do tego np.sok z jagód i niebo za życia ....   30dag.ryżu 1 szkl.mleka 3 dag.masła sok lub dżem jagodowy lub inny  1 duża śmietana 10dag.cukru pudru cukier waniliowy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ryż płuczemy w gorącej(...)cukrem(odłożyć 2 łyżeczki cukru do śmietany)i ostudzić.Śmietanę ubijamy  z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Ryż podajemy na zimno,polewając każdą porcję śmietaną i sokiem z jagód.Smacznego.   anielka123buziolek, piątek, 07 czerwca 2013 , DESERY Komentarze

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania