czym to się je, ale chętnie spróbuję), nasiona chia (je bardzo dobrze znam i chętnie zrobię z nich deser z mlekiem kokosowym i jakimś musem), jagody goi (same w sobie nie są dla mnie rarytasem, ale lubię używać ich do dekoracji – z Bio Planet wyglądają naprawdę fajnie, ponieważ mają piękny i soczysty kolor w przeciwieństwie do niektórych marketowych
Blendmancukru pudru, - 3 łyżki żelatyny, - 6 łyżek masła, - pół szklanki śmietanki kremówki (lub więcej), - bakalie - do wyboru, na bogato: orzechy mielone, płatki migdałowe, ananas kandyzowany, papaja kandyzowana, skórka pomarańczowa, jagody goi, rodzynki. Owoców dajemy sporo. Orzechów nie żałujemy! + masło do wysmarowania naczynia i bakalie (orzechy i płatki migdałowe) do obsypania. WYKONANIE: 1. Żółtka z częścią cukru ucieramy
Wypisz Wymalujwywar z kwiatków nagietka i kurkumy; Pomarańczowy - sok z marchwi (można z kroplą octu), dynia; Czerwony – łuski czerwonej cebuli, kora dębu, kora kruszyny, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu, kwiaty hibiskusa z odrobiną soku z cytryny, wywar z krokusa; Jasno czerwony – żurawina, mrożone maliny; Różowy - sok z buraka (jeśli sok mocno
Smiling ShrimpOwoce pod kruszonką to deser, którzy kojarzy się z latem. Maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki, jagody to smak najcieplejszych dni, za którymi tak tęsknimy, zwłaszcza zimą. Na szczęście dostępne są mrożone owoce, które z powodzeniem zastępują świeże poza sezonem. Deser, prosty w przygotowaniu, z powodzeniem zastąpić może ciasto owocowe czy inny słodki wypiek. Warto wybierać owoce słodkie
Moja smaczna kuchniazielonym kolorze. Matcha znów poszła w ruch; bardzo przypadł mi do gustu jej herbaciany smak, a barwę, którą nadaje, można by jeść oczami. Tym razem skorzystałam z przepisu Jagody . Od dawna mi się marzył ten mazurek, właśnie z uwagi na ten piękny, wiosenny kolor. Jego przygotowanie nie jest trudne, nie zajmuje też wiele czasu. A smak... Moi drodzy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeolej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie: suszone truskawki, maliny, jagody goji Sposób przygotowania Jeśli używamy suszonych owoców, to mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości. Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem
Kucharzycaolej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie: suszone truskawki, maliny, jagody goji Sposób przygotowania Jeśli używamy suszonych owoców, to mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości. Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem
Kucharzycamaślanki/kefiru/jogurtu 125 ml oleju 1 jajko W misce mieszamy mąkę, sodę. W innej miksujemy składniki mokre. Łączymy zawartość misek i mieszamy jedynie do połączenia składników. Dodajemy jagody i szybko mieszamy. Przekładamy do foremek silikonowych lub papierowych umieszczonych w formie do muffinów. Pieczemy 40 minut w 180*C, do tzw. suchego patyczka. Krem: 150 g mascarpone
Chocolate Muffin Bloglnianego szczypta cynamonu ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 banan, zgnieciony widelcem 125 ml mleka 1 łyżka oleju Do podania porcja jogurtu z miodem świeże owoce goji jagody Owsiane płatki i siemienie zmiksuj na proszek. Dodaj do mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszaj jajko, olej i banan z dodatkiem soli. Dodaj suche składniki
codojedzeniałyżka oleju kokosowego + 1 łyżeczka 3 łyżki wiórków kokosowych 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru pudru mała szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 banana łyżeczka jagód (lub innych małych owoców) Przygotowanie: Do miski wsypujemy kaszę, zalewamy ją mlekiem. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier puder i jajko, mieszamy. Po czy dosypujemy wiórki i znów mieszamy(...)czasie masę znów mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z łyżeczką oleju kokosowego. Na małym ogniu smażymy placki (1 łyżka masy) z obu stron. Placuszki podajemy w towarzystwie banana i jagód (lub innych ulubionych, małych owoców), z których tworzymy dla maluchów kwiatki. Przepis dodaję do akcji: Warto urozmaicać dietę swoich dzieci (i swoją) w posiłki z dodatkiem tzw. superfood jak np. zdrowy olej
Słodkie okruszkiłyżeczki otartej skórki z pomarańczy 150 g miałkiej polenty 200 g zmielonych migdałów 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Do podania 250 g leśnych owoców, u mnie mrożone maliny i jagody 2 łyżki cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu porcja jogurtu doprawiona miodem wedle smaku Zmiksuj cukier z masłem. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj otartą skórkę z cytryny
codojedzeniaJednoporcjowy serniczek - idealny na śniadanie.. bo dziś nasze święto C : jednoporcjowy sernik waniliowy; serek homogenizowany, jagody, maliny Przepis: własny / 1 porcja / 150 g twarogu /użyłam półtłustego, bardzo zwartego - "krajanki" białko jajka łyżka budyniu waniliowego (lub śmietankowego) opcjonalnie: łyżeczka-łyżka cukru Jeśli zależy Wam, by serniczek nie popękał wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik
tost z dżememprzekąski warto poświęcić chwilkę i przygotować coś zdrowego, sycącego, a zarazem pysznego :) Do koktajlu wykorzystałam zapasy mrożonych owoców :) Składniki : 2 szklanki jogurtu naturalnego (ilość dowolna :)) 1/2 szklanki mrożonych jagód 1/2 szklanki mrożonych truskawek 1 banan Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym lub innym, zmiksować na gładko. Przelać do szklanek i spożyć jak najszybciej. Można posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Chocolate Muffin Blogbędzie gotowała to rozłożyć pampuchy na gazie i przykryć dużą miską. Gotować 5 minut, następnie zdjąć z gazy i podawać gorące, polane dowolnym sosem owocowym i owocami. Ja mam jagody, ponieważ je uwielbiam i przez cały rok mają podobny smak. Jeśli macie parowar do gotowania na parze to byłoby super. Można rozłożyć bułeczki na wszystkich warstwach. Będzie szybciej
Kuchnia Pokoleńpotrzebujemy tak właściwie do ich stworzenia dwóch lub trzech składników, blendera i po minucie deser gotowy. Już się nie mogę doczekać momentu kiedy pojawią się jagody, ale na razie zastępuje je, już dostępną w sklepach, borówką amerykańską. Zatem, dzisiejszym koktajlem rządzi brudny róż. Kolor borówek połączonych z bananem. Polecam. KOKTAJL BORÓWKOWY Składniki: 100 g borówek amerykańskich
Bon appetit mon amie