niż tradycyjny budyń, specjalnie na potrzeby tejże sałatki. Z braku owoców sezonowych rodzimych o tej porze roku, użyłam tych, które są dostępne teraz. Ale w sezonie na truskawki, maliny, jagody czy wiśnie użyję właśnie nich :) Domowy budyń waniliowy z sałatką owocową Budyń: 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki
Posadzone i zjedzoneokolicznych pól, owoce i warzywa z ogrodu lub kupione u lokalnego hodowcy. To samo się tyczy mleka, jajek i mięsa – muszą pochodzić z sąsiedztwa. A z kolei grzyby i jagody – z kaszubskich lasów. Kuchnia regionalna, to również kuchnia ekologiczna i zdrowa. Jedna z teorii zdrowego odżywiania mówi, że najkorzystniejsze dla ludzi jest żywienie się tym, co rośnie i żyje
Posadzone i zjedzonesporo i potrafi sprawić niezły kłopot, jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi wyrzucać jedzenia. Świeże truskawki o tej porze roku są już trudno dostępne, lecz myślę, że np. jagody amerykańskie lub jabłka czy śliwki pokrojone w kostkę też sprawdzą się znakomicie. Do przeczytania niebawem! Założyłam sobie również konto na Instagramie , gdzie będę zamieszczać różne okruszki z mojego
Posadzone i zjedzonegdzie pasą się krowy i słychać pianie kogutów. Tu dominuje ciemny piach na ścieżkach, tu mamy swój „wąwóz kurkowy”, gdzie zawsze w sezonie znajdujemy kurki, tu też przychodzimy na jagody i grzyby. Tu widziałam sarny, dzięcioły i sowę. Grzybów w Trójmiejskich lasów jest zatrzęsienie. Jeszcze się dobrze nie wejdzie do lasu, a już mamy pełen kosz. I nie trzeba
Posadzone i zjedzonepomocna jest strona Filozofia Smaku - kopalnia pomysłów na pudełeczka do pracy ;) Muffiny są przygotowane bez mąki i tłuszczu. Można do nich dodać ulubione owoce, ja akurat miałam mrożone jagody ;) Składniki ( na 5-6sztuk): 3/4 szklanki płatków owsianych górskich pół szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki brązowego cukru (lub innego słodzidła) jajko 2 łyżki wiórków kokosowych garść owoców wiórki
Czerwona Porzeczkanasączenie: sok z 1 cytryny 10 g cukru masa: 1 galaretka czerwona , 1 zielona zielona 300 g serka waniliowego 8 g żelatyny 200 g kremówki 20 g cukru pudru jagody, porzeczki lub inne owoce do dekoracji Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukry, następnie dodawać po żółtku, ciągle miksując. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, piec
Z Majeczką w kuchnitakiej misce dobroci? Domowa granola pełna nasion i orzechów, suszone owoce i podkręcający metabolizm cynamonem. Miłego dnia Kochani! Składniki: 1 dojrzałe mango 2 łyżki wiórków kokosowych szczypta cynamonu jagody goji borówki domowa granola przepis płatki kokosowe Przygotowanie: Mango obieramy, oddzielamy miąższ od pestki, po czym miksujemy z wiórkami kokosowymi i szczyptą cynamonu. Masę przelewamy do miski
Smakowity Blog Kulinarnyryżowej 4 czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej o zawartości orzechów 100%) 200g jogurtu naturalnego (może być grecki) 1-2 łyżki płynnego miodu około 2 szklanek owoców (pokrojone brzoskwinie, maliny, jagody, truskawki itp.) 4 garście poszatkowanych orzechów (można pominąć) 1. Komosę ryżową opłukać na sitku (płukać zimną wodą). 2. Mleko zagotować, wsypać komosę ryżową i zamieszać. Zmniejszyć
Mała Cukierenkadojrzałego, miękkiego awokado (1/2 sztuk) 1 zamrożony w plasterkach banan ok. 1/4 szklanki mleka roślinnego 1 łyżka miodu/syropu klonowego Propozycja podania (możecie użyć składników, które akurat macie): 1 łyżka jagód 1 łyżka liofilizowanych truskawek (niestety tylko takie miałam pod ręką, ale spokojnie możecie użyć świeżych lub mrożonych) 1/2 łyżeczki nasion chia 1 łyżeczka płatków kokosowych (lub wiórków) opcjonalnie kilka jagód
Powiedz dietom nieśmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% Nadzienie: 100g śmietanki kremówki 36% 100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy
Mała Cukierenkapołączenia składników. Wylewamy na ciasto. Maliny posypujemy łyżeczką mąki, potrząsamy aby wszystkie były obsypane, następnie równomiernie wysypujemy na masę. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na jagody. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach (do zazłocenia kruszonki). Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem
Pelusiowa Kuchniawydaniu, to miła odmiana dla zwykłych puddingów z chia. Taki lemon curd sprawdzi się na śniadanie a jeśli dodamy do niego np bitą śmietanę lub inne owoce (maliny, jagody, borówkę), orzechy lub płatki migdałów będzie doskonałym deserem, zdrowym i takim, którego nie trzeba długo robić. Świetny, orzeźwiający smak, lekko kwaskowy ale nie wykręcający nam twarzy Oczywiście, polecam do niego
Mieszam w GarnkuSkładniki: 1/2 szklanki mrożonych jagód 1 szklanka mrożonych borówek 2 banany, obrane i pokrojone 2 łyżki lodów śmietankowych 1 łyżeczka zielonego jęczmienia Przygotowanie: Składniki koktajlu wrzucić do blendera i miksować … Czytaj dalej Koktajl mrożony
czarrna od kuchnikolejną kostkę czekolady lub zajadać się ciastkami polecam przygotowanie błyskawicznego deseru. Wychodzi go całkiem sporo i można się nim najeść do syta. Ponadto jego składnikiem są popularne ostatnio jagody goji zaliczane do "superfoods". Mają sporą dawkę witamin i składników mineralnych m.in. B2, PP, fosfor oraz żelazo. Zaczynamy ! Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkawzbogacając je o odżywcze składniki. Na stronie sklepu dostępne są trzy warianty smakowe. Ja zdecydowałam się na NutriBlast SuperBoost , który w swoim składzie posiada białko konopi (40%), kakao (40%), jagody goji (10%) oraz proszek maca (10%). Wszystkie składniki tworzą super odżywczą mieszankę wysokiej jakości składników, organicznych, bez glutenu. NutriBlast dostarczy Twojemu organizmowi porządną dawkę witamin, antyoksydantów, błonnika i białka
Zdrowie na języku :P