letnie dni. Pianka jest puszysta, delikatna i przyjemnie orzeźwiająca. SKŁADNIKI : mleko skondensowane – 200 ml galaretka o smaku owoców leśnych – 1 opakowanie woda – 250 ml jagody – garść serek danonek truskawkowy – 1 sztuka – 50 g biała czekolada – 4 kostki PRZYGOTOWANIE : Do przygotowania galaretki użyć tylko połowę wody, która jest podana na opakowaniu(...)Zostawić do ostudzenia i przełożyć do lodówki aż stężeje w połowie. Galaretkę dać do miski. Dolać skondensowane mleko, mały serek truskawkowy danone i wymieszać mikserem do powstania pianki. Dodać jagody i przemieszać. Przełożyć do plastikowego pojemnika, szczelnie zamknąć i włożyć do zamrażalki. Wyjąć po 1,5 godziny. Deser przełożyć do pucharków i posypać startą białą czekoladą
kuchniabellissima.wordpress.comrobię białe na przemian z czekoladowym . Prawie zawsze dodaję jakieś sezonowe owoce. Piekłam cukiniowe z ananasem. Lubię ciasto z cukinią i figami . W sezonie na jagody zawsze piekę czekoladowe z cukinią i jagodami. Nie…Nie sądzę, że cukiniowe ciasto kiedykolwiek mi się znudzi. Zapraszam więc na kolejny przepis na ciasto cukiniowe z borówką amerykańską. Ciasto cukiniowe
codojedzeniamleka 130 g serka homogenizowanego ( ok. 3 dużych łyżek ) 500 g jagód szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny ( ja wlałam kilka kropel esencji cytrynowej ) Lukier : 12 łyżek cukru pudru 2 łyżki letniej wody Sposób przygotowania: Jagody myjemy i wysypujemy na talerz w celu ich wysuszenia. Posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Mleko(...)uderzyć dłonią aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Blat podsypać mąką , aby nam się ciasto nie przyklejało i znowu troszkę wyrobić . Odrywamy po kawałku ciast tworząc kółko , wsypujemy łyżkę jagód i sklejamy ciasto na pół , tak jak pierogi. Jeśli mamy problem ze sklejeniem się ciasta , należy podsypać troszkę mąką. Podgrzewamy piekarnik do 190 C i pieczemy ok. 25 - 30 minut
Różne smaki w kuchnizawartości, a synapsy pracowały na najwyższych obrotach; co z czym, jak, i czy aby na pewno...? W końcu wyjęłam ricottę i borówki amerykańskie (w Danii czarne leśne jagody to towar luksusowy niedostępny zwykłym śmiertelnikom nawet za cenę porzeczek) i stwierdziłam, że będą placuszki. Muszę przyznać, że to najdelikatniejsze pancakes, jakie przyszło mi jeść. Dzięki ricotcie i ubitym białkom(...)łyżeczki proszku do pieczenia 100 g jagód/borówek amerykańskich dodatkowo: syrop klonowy jagody/borówki amerykańskie olej do smażenia Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtko, ricottę, mleko, olej, cukier i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, zmiksować. Białko ubić. Dodać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać jagody. Smażyć małe placuszki na niewielkiej ilości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIdealny koktajl na lato. Z kilku zaledwie prostych składników. Z truskawkami, jagodami i mlekiem. Ma delikatną, puszystą konsystencję i pyszny owocowy smak. Najczęściej przygotowuję go z dodatkiem(...)mleka kokosowego, ale pysznie smakuje także ze zwykłym mlekiem krowim lub mlekiem migdałowym. Najlepiej przygotować go przed samym spożyciem. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 szklanka pokrojonych truskawek 1/2 szklanki jagód 1/2 szklanki mleka kokosowego lub zwykłego krowiego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka ksylitolu / syropu klonowego / miodu / cukru 4 kostki lodu opcjonalnie: 1 łyżka wiórków kokosowych do dekoracji WYKONANIE
cool and mintyjagodowo-śmietankowe, ale miałam jeszcze porzeczkowe i trochę rozweseliły ponury klimat :) Poniżej oba smaki testuje Hania z koleżanką. Składniki: 3/4 szklanki jagód 400 g śmietany kremówki (30 lub 36 %)- 2 kubki 3 lub 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Jagody myjemy i miksujemy z cukrem pudrem.. Ubijamy kremówkę i dodajemy ją do zmiksowanych jagód. Delikatnie łączymy, mieszając szpatułką. Masę
bistro mamaWakacje, czas lata, ciepła i odpoczynku nieodmiennie kojarzy mi się z jagodami i borówkami. W tym roku nie dane mi było jeszcze samej pozbierać jagód więc do upieczenia tego ciasta musiałam wykorzystać borówki kupione na targu. Przygotowanie ciasta wymaga trochę wysiłku i czasu ale jest tak smaczne, ze naprawdę warto go poświecić. Przepis znalazłam w książce "Cukiernia(...)ciasto: 300 g mąki pszennej 250 g masła 4 łyżki cukru pudru 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao szczypta soli 500 g borówek lub jagód pianka: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 120 g budyniu waniliowego bez cukru sok z połowy limonki Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz
Dzieje kuchennej Wiewiórytakiego oto składańca z owocami leśnymi. Na herbatnikach, bez pieczenia. Możecie użyć dowolnych owoców - truskawki, jeżyny czy poziomki też się świetnie nadają. W mojej wersji są borówki, maliny oraz jagody :) Główną inspiracją był dla mnie ten przepis ( klik ). Blaszka 25x30 cm Składniki: ok.650 g herbatników kakaowych (u mnie te z biedronki(...)opakowania) Masa grysikowa: 1 litr mleka 9 łyżek kaszy manny 250 g masła 1 szklanka cukru pudru Masa owocowa: 450 g owoców leśnych (u mnie maliny, borówki i jagody) 2 szklanki wody (400 ml) 2 galaretki o smaku owoców leśnych Dodatkowo: ok. 300 g owoców leśnych 600 ml wody 2 galaretki o smaku owoców leśnych Masa grysikowa: Do garnka
My simple kitchenjagodowy: 3/4 szklanki umytych jagód 2-3 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki posiekanego drobno świeżego rozmarynu. Sposób przyrządzenia: 1. Jajka rozkłóć w głębokim talerzu, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. 2. Na patelni rozpuść masło razem z olejem. 3. Kromki chałki maczaj w jajku z obu stron i smaż z obu stron na złoto. Sos jagodowy: 1. Jagody umieść w rondelku
Kuchnia w Słońcu Skąpanagalaretka cytrynowa 500ml - śmietany 36% herbatniki ,lub biszkopty na dno tortownicy jagody ,wiśnie brzoskwinie... Wykonanie Galaretki jagodowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody(smak galaretki taki jak owoce). Trzecia galaretkę rozpuścić w 1 ¼ gorącej wody. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami -u mnie pokruszone herbatniki. Posypać dno herbatnikowe ,owocami-jagodami . Ubić śmietankę i gdy już jest sztywna ,dodać tężejącą
w mojej kuchniwsyp do niego powoli kasze manną - cały czas mieszając dodać gorące mleko gotuj przez ok 5 min cały czas mieszając kaszę przełożyć do pojemniczków (słoiczków) polać/posypać jagodami Smakuje dobrze na ciepło jak i na zimno :) Smacznego
Gotowanie z pasjągofry. Moim ulubionym składnikiem przy ciastach na gofry jest ricotta, która dodaje delikatności i lekko kremowego smaku. Do przepisu użyłam mąki orkiszowej w wersji razowej, dodałam też odrobinę kokosowej. Jagody i truskawki są w lecie niezastąpionym dodatkiem do takich waniliowych, budyniowych gofrów w wersji fit. Zamiast śmietany polecam kremowy twarożek lub gęsty jogurt - wyjdzie bardzo orzeźwiająco, na lato(...)mleka szczypta soli 2 łyżki ksylitolu 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka oliwy 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki: twarożek kremowy, gęsty jogurt, jagody, truskawki Mąkę orkiszową wymieszać z kokosową, proszkiem do pieczenia, budyniem i otrębami. Jajka ubić ze szczyptą soli i ksylitolem na puszystą masę. Dodać serek ricotta i zmiksować na gładko
FitKotSkładniki: 1 kg mąki tortowej 2 szkl. ciepłego mleka 2 jajka 50g świeżych drożdży 1 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. oleju szczypta soli 500g świeżych jagód 3 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder Sposób przygotowania: Ciepłe mleko przelewamy do wysokiej miski, dodajemy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i rozrabiamy do rozpuszczenia się cukru i drożdży. Następnie(...)swoją objętość. Gdy ciasto już urośnie wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy szklanką kółka. Czynność powtarzamy, aż do skończenia się ciasta. Jagody posypujemy cukrem oraz mąką ziemniaczaną, mieszamy delikatnie. Na każdy krążek nakładamy łyżkę jagód, dokładnie zlepiamy boki formując bułkę. Uformowane bułki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypaną
Prosto i Smacznie z Anetąciepłej) 5 całych jaj i 2 żółtka 2 białka do smarowania jagodzianek 1/2 kostki margaryny ( rozpuszczonej) 3/4 kostki masła 82%( rozpuszczonego) cukier wanilinowy 1,5 szklanki cukru aromat arakowy jagody około 500 – 700 ml słoik ( świeże lub mrożone) Do dużej misy przesiewamy mąkę. W garnuszku rozrabiamy drożdże z 1,5 łyżki cukru. W rondelku podgrzewamy(...)łyżek mąki. Duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Kiedy ciasto wyrośnie przystępujemy do formowania jagodzianek. Łyżką nakładamy porcję ciasta i w dłoniach formujemy placek, na którym środku umieszczamy jagody. Posypujemy odrobiną cukru i mąki. Łączymy brzegi i formujemy kulkę. Odkładamy na blaszkę łączeniem do dołu. Pamiętajmy o zachowaniu odległości pomiędzy jagodziankami ułożonymi na blaszce. Bułeczki smarujemy
Rusty Forkmetoda jest zapieczenie owoców pod kruszonką. Tak naprawdę jest to sposób na każde owoce także te zimowe! Tym razem wykorzystałam jagody i ostatnie truskawki. Truskawki i jagody pod migdałową kruszonką 200 g truskawek 100 g jagód pół łyżeczki mąki ziemniaczanej kruszonka: po 60 g mąki pszennej, masła, oraz cukru trzcinowego 1/8 łyżeczki soli
Dzieje kuchennej Wiewióry