wystudzonego 1 i 1/2 łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru razem z waniliowym około 75 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego lub kwaśnej śmietany dwie garście jagód (dałam mrożone) polewa czekoladowa: 5 łyżeczek cukru 20 g masła 1 łyżka zimnego mleka 2 czubate łyżeczki kakao czekoladowe jajeczka do dekoracji 1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą piankę(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy roztopione masło i wiórki kokosa, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy nie rozmrożone jagody i delikatnie mieszamy. 3. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Pieczemy w 190 stop przez 50-60 minut do suchego patyczka. Patyczek wbity w ciasto musi
Gotowanie...to proste !zamrażalniku i gdy najdzie mnie ochota wyciągam i przygotowuję z niego same pyszności. A wracając do tortu przełożyłam go niezbyt słodkim kremem z jogurtu naturalnego z pysznymi jagodami kamczackimi, oprószyłam pokruszonym ciastem i udekorowałam bratkami. Prawda, że pięknie wygląda, jestem nim zachwycona. Wyniosłam stół do ogrodu, udekorowałam gałązkami lekko rozkwitającej tarniny, do tego pyszna kawa, aż chciało się(...)szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 5 łyżek rozgniecionych jagód kamczackich ( u mnie mrożone ) półtorej łyżki cukru 3 płaskie łyżki żelatyny spożywczej 5 łyżek gorącej wody Dodatkowo: jadalne kwiaty ( u mnie bratki ) Wykonanie pysznego szpinakowego tortu: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy
Izabelawkuchnikolorowe posypki ale na ogół trzymam się z daleka od wszelkich gotowców w tym kolorowych cukrowych past do tortów. Nie ma jak naturalne dekoracje z owoców takich jak maliny, jagody i physalis – wiśnia peruwiańska. Gofry można również upiec z dodatkiem siemienia lnianego i owsianych płatków. Zamiast pszennej mąki można dodać orkiszową, czemu nie! Zawsze wymyślam jakiś nowy przepis(...)mąki, a więc i bezglutenowe. Każdy powinien mieć możliwość świętowania dnia gofrów nawet osoby cierpiące na nietolerancję glutenu. Bardzo lubię takie alternatywne gofry niskowęglowodanowe , zwłaszcza te z migdałami i jagodami. Gofrownica to dobra inwestycja. W mojej kuchni gofrownica sprawdza się od wielu lat. Oczywiście na kuchenne gadżety potrzeba miejsca, więc kupno gofrownicy nie zawsze jest kwestią pieniędzy
codojedzeniaWkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Bezę studzimy w wyłączonym piekarniku. Mascarpone miksujemy z jagodami oraz malinami. Na wystudzoną bezę nakładamy obie masy. Ozdabiamy świeżymi owocami. Smacznego :) Artykuł 7 urodziny bloga | Beza z jagodowo-malinowym serkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogrobię wyjątek :) 12 sztuk: 200 g mąki pszennej 100 g masło 250 ml wody 5 jajek szczypta soli nadzienie: 500 g mascarpone 3 łyżki jagód (użyłam mrożonych) dodatkowo: 120 g czekolady ruby suszone płatki malwy Jagody miksujemy z mascarpone na gładką masę. Odstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia
Mienta blogkokosowego 2 łyżki spirytusu smalec do smażenia pączków budyń jagodowy: 375 ml mleczka kokosowego/1 i 1/2 szklanki/ 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru trzcinowego 20 dag jagód mrożonych 1 łyżka masła lukier: 1 szklanka cukru pudru mleko ciepłe polewa jagodowa: 0,5 łyżeczki żelatyny 50 ml soku jagodowego wiórki kokosowe Ciasto: Przepis na 18 sztuk Mąkę dzień(...)ucieram z mlekiem ciepłym i smaruje nim pączki. Budyń: Do szklanki wlewam 125 ml mleczka kokosowego, wsypuję budyń i rozrabiam. Pozostałe mleko wlewam do garnka, dodaje masło, cukier, jagody i zagotowuję. Do gotującego się mleka wlewam budyń i cały czas mieszam aż zgęstnieje. Polewa: Jagody miksuję, podgrzewam. Żelatynę namaczam w 2 łyżkach zimnej wody i rozpuszczam
wesoła kuchniawanilii do smaku jak kto lubi szczypta soli 125 ml oleju ro ślinnego 300 g z m ąki 1 łyżka stołowa (16 g) proszku do pieczenia ¾ szklanki świeżych jagód 1/2 szklanki malin 2 jab łka pokrojone w ósemki 2 łyżek cukru gruboziarnistego 1/4 szklanki migda łów w plasterkach opcjonalnie Wykonanie CZAS: Oko ło 1 Godziny Podgrza piekarnik(...)składników. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników. Dno formy posypać cukrem gruboziarnistym i migdałami opcjonalnie. Ułożyć kawałki jabłka na całej powierzchni formy, dosypać jagody i maliny. Na owoce wyłożyć ciasto . Piec około 45 minut, lub do suchego patyczka. Przestudzone pokroić i jeść! Smacznego
mojej kuchnismaku cytrynowym, 100 g serka mascarpone, 100 g jogurtu naturalnego, dżem jagodowy, skórka cytrynowa, jagody WYKONANIE Serek miksujemy z jogurtem, dodajemy odrobinę dżemu oraz skórkę cytrynową. Na dnie pucharka układamy warstwę ciasteczek. Wykładamy warstwę masy, następnie po łyżce dżemu, warstwę masy. Wierzch dekorujemy jagodami, ciasteczkami i skórką cytrynową
słodki bratekmleka 1/2 szkl. stopionego masła 0.5 szkl. puree z dyni 0.5 szkl. cukr1 cukier waniliowy szczypta soli skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 3 jajka + 1 żółtko 150 g jagód goji Kruszonka: przepis tutaj Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego(...)mikserem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h). Po tym czasie dodać namoczone wcześniej i odsączone jagody goji. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Posypać wierzch kruszonką . Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.45
Walijskie Pichceniesklepowe półki uginają się od tych w proszku, to jednak domowy kisiel jest najlepszy :) Składniki: * 1 szklanka jagód * półtora szklanki wody * 2 płaskie łyżki cukru * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny Wykonanie: Do garnka wsypać jagody, cukier, wlać szklankę wody i wycisnąć sok z cytryny. Gotować około 5 minut od momentu zagotowania. Pół(...)szklanki wody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlewać do gotujących się jagód, ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Doprowadzić do zagotowania
Zrób to smacznieoraz żelatyna , która nada odpowiedniej konsystencji. Aby ciasto smakowało jeszcze lepiej i prezentowało się okazalej, na jego wierzchniej części warto rozprowadzić galaretkę i pokrojone truskawki . Jogurtowiec z jagodami Deser ten będzie kapitalnym wyborem dla tych, którzy przepadają za wypiekami, ale jednocześnie bardzo uważnie przeliczają zawarte w nich kalorie. Głównym składnikiem ciasta są jogurty greckie , które ze względu(...)żółtek, 2 opakowań budyniu śmietankowego i połowy szklanki oleju . Następnie dodajemy pianę z białek i cukru ubitą na sztywno. Po upieczeniu i wystudzeniu, na powierzchni ciasta układamy jagody oraz galaretkę . Sernik na zimno z truskawkami To wyśmienite ciasto będzie doskonałym pomysłem na deser w ciepły, letni dzień. Wygląda efektownie, ma niezrównany smak, a dodatkowo nie jest czasochłonny. Głównym
Moja smaczna kuchniacytryny Składniki na piankę: 5 białek 200g cukru 1 mały cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego- bez cukru 125ml oleju 100g malin- mogą być mrożone 100g jagód lub borówek – mogą być mrożone *** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione(...)małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze krótko mieszamy na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia się składników. Piankę wykładamy na całkowicie wystudzony spód i wyrównujemy *** *** Na piance układamy maliny i jagody (mogą być mrożone- nie rozmrażamy ich wcześniej) *** *** Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut- do mocnego
Blog z Apetytemdodajemy ją do jogurtu. Delikatnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy borówki, mieszamy. Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową i przekładamy masę. Wkładamy do lodówki. Serek mascarpone łączymy z jagodami, cukrem i aromatem waniliowym. Miksujemy składniki blenderem tak aby polewa miała gładką konsystencję. Polewamy nią sernik. Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki aby mocno stężał
Qchnia po prostusezonowość – jagody! 2 jajka 300 ml śmietanki 30% 140 g drobnego cukru 2 łyżki ciepłej wody Mus jagodowy: 4 łyżki jagód 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. W garnku zagotowujemy jagody z cukrem. Powinny puścić sok. Jeszcze ciepłe blendujemy na gładki mus. Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej ubijamy żółtka z połową drobnego cukru
VioletoweKucharzeniedomowego cukru waniliowego Masa serowa: 250 g sera białego 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego jajko budyń waniliowy 1,5 szkl jagód/borówek Ciasto: Do większej miski wsypuję suche składniki, mieszam. Masło rozpuszczam w mleku. Ciepłe masło i mleko oraz jajko dodaję do suchych składników, mieszam i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam(...)wykładam do formy. Przykrywam i odstawiam na ok 30 minut. Masa serowa: Ser, śmietanę, jajko, ekstrakt i cukier dokładnie rozdrabniam widelcem aby nie było grudek. Dodaję budyń, mieszam. Jagody opłukuję na sicie i dokładnie osuszam. Kruszonka: składniki rozcieram w palcach. Na wyrośnięte w foremce ciasto nakładam masę serową, posypuję borówkami i kruszonką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni
Smakołyki Asi