z jagodami - 7023 przepisów (strona:124/469)

Koktajl lniany z ananasem, jagodami goji, grejpfrutem i miętą 158

grejpfruta wytnij miąższ. Wrzuć pokrojony ananas do blendera, dodaj kawałki grejpfruta, syrop, kisiel z siemienia i zmiksuj na gładko.  Dobrze by było, gdyby koktajl był ciepły. Udekoruj jagodami goji, po łyżce na szklankę. Dodaj listki mięty. Kto ma zaparcia musi zapamiętać ten przepis. Kto ma problemy z żołądkiem, również! Na zdrowie! Inspirowałam się książką Marka Zaremby "Jaglany

Z Kuchni Do Kuchni
Owsiane placuszki z jagodami 145

dobry pomysł. Jeśli nie macie samorosnącej mąki dodajcie do zwykłej pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Polecam gorąco moje placuszki i zapraszam do degustacji. Owsiane placuszki z jagodami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pierogi z jagodami 134

Kiedy rozpoczyna się sezon na jagody, koniecznie muszę zrobić pierogi z tymi pysznymi(...)owocami. Moja rodzina uwielbia je, szczególnie polane śmietaną. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 500 gram jagód cukier Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnice, wbijamy jajko, wlewamy wodę wymieszaną z olejem i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, szklanką wycinamy krążki, nakładamy po łyżce jagód

Bajeczna Kuchnia
Słodka rewelka . 332

Witajcie :) Zapraszam Was na pyszne ciasto kakaow o , biszkoptowe z  kisielem z jagód i kremem budyniowym .  Ciasto wyśmienicie smakuje i szybko znika z talerza :) D o kisielu użyłam przepysznych jagód z sokiem z firmy Ogródek Dziadunia  .   Zapraszam :)   Składniki na ciasto : 5 jajek  1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki kakao gorzkiego  1 cukier(...)szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia  1 łyżka oleju   1/2 szklanki cukru   Kisiel jagodowy: 1 litr jagód z sokiem ze słoika ja użyłam z Ogródka Dziadunia  3 kisiele poziomkowe + 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej   Masa budyniowa : 700 ml mleka  3 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy

Sama słodycz i szczypta chili
lody jagodowe ze śnieżki 128

szklanka śmietanki kremówki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody szklanka jagód 1,5 szklanki zimnego mleka Śnieżki ubić z mlekiem. W osobnym naczyniu ubić na sztywno kremówkę. Cukier i wodę zagotować. W misce ubijać jajka na białą puszystą masę, stopniowo dolewając gorący syrop z cukru. Jagody zmiksować. Wszystko razem połączyć i dokładnie zmiksować. Przełożyć do wysokiego zamykanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśniki z jogurtem greckim i jagodami 189

przełozyć do miseczki , dodać cukier i 3/4 szkl jagód, wymieszać, troszke rozgnieść by puściły sok. Nakładać po 2 łyżki do naleśnika, posmarować również po wierzchu i posypać pozostałymi jagodami

Gotowanie jest łatwe
MUFFINKI NADZIANE BORÓWKAMI 190

misce, mokre w drugiej. Następnie łączymy ze sobą obie zawartości misek. Tym razem pokusiłam się o wypróbowanie troszkę innego przepisu Margarytki na  muffinki z jagodami , zastępując jagody borówkami. Muffinki wyszły pyszne (mimo, że trochę przesadziłam z ilością dodanych borówek) i już myślę z czym tu upiec kolejne :))) Składniki: (na 18szt) 35 0 g mąki ½ szklanki cukru

Walijskie Pichcenie
Pudding Chia Matcha z Masłem Migdałowym Bananami i Jagodami 165

syropu z agawy lub miodu akacjowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 1/2 łyżeczki herbaty Matcha 3 łyżki nasion Chia kilka łyżeczek masła migdałowego domowego jeden banan garść jagód Wykonanie: Mleko, wodę kokosową, syrop i herbatę Matcha zmiksowałam wszystko razem w blenderze. Mieszanką zalałam nasiona chia i przez pierwsze 15 minut co jakiś czas mieszałam nasiona z płynem. Potem(...)lodówki. Rano nasiona były już napęczniałe i powstała gęsta galaterowata  konsystencja. Gotowy pudding przełożyłam do szklanej miseczki do połowy wysokości, na to wyłożyłam plasterki banana, masło migdałowe i jagody, potem kolejna warstwa puddingu i znowu banany, masło migdałowe i jagody. Wszystko razem stworzyło fajne połączenie smaków. Po zjedzeniu takiej miseczki bardzo długo nie chciało mi się jeść

Blondynka Gotuje
Jagodzianki 169

zdjęcia zauważyłam zdjęcia jagodzianek, na które przepis zapomniałam opublikować, więc teraz to nadrabiam. Wprawdzie sezon na jagody niestety już za nami, ale jagodzianki można zrobić nawet z mrożonych jagód, albo wykorzystać przepis w przyszłym roku. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych. Jagodzianki wychodzą mięciutkie, puszyste, na drugi dzień równie smaczne, co w pierwszy. U mnie cieszą się ogromnym powodzeniem. mamy(...)świeżych drożdży szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko 80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego) pół szklanki cukru 8 g cukru waniliowego Jagodowe nadzienie: 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Wykonanie: Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami

dom-agi.pl
Jagodowa kubanka 187

łyżka żelatyny Dodatkowo: słoik dżemu jagodowego (najlepiej niskosłodzonego), 16 – 18 herbatników maślanych, 16 – 18 herbatników kakaowych, Do dekoracji: ½ tabliczki białej czekolady startej na wiórki, kawa rozpuszczalna, świeże lub mrożone jagody Sposób wykonania: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej(...)bitą śmietanę i wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta posypać kawą rozpuszczalną i udekorować wiórkami białej czekolady oraz świeżymi lub mrożonymi jagodami

Nie tylko w kuchni
Smaki wakacji.Jagodzianki. Bułeczki drożdżowe z jagodami. 218

gram mąki pszennej (połowa typ 550 zwykła, polowa chlebowej) 14 gram suchych drożdży pół szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka nadzienie: 400gram jagód cukier Wykonanie: 1. Zrób zaczyn: połowę ciepłego mleka wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki 2. Do miski wsyp przesianą mąkę i sól. Wbij jajko. Wlej pozostałe mleko. 3. Dodaj(...)1h/1,5h) 6. Uderz w ciasto pięścią(odgazuj je) i krótko wyrób. 7. Ciasto podziel na 14 części. Uformuj w kuleczki. Zostaw na kwadrans. w tym czasie: 8. Umyj jagody. Wyciągnij cukier. 9. Jeżeli lubisz - zrób kruszonkę. po 15 minutach: 10. Każdą kulę z ciasta rozpłaszcz dłonią. 11. Nałóż łyżeczkę jagód i szczyptę cukru. 12. Połącz brzegi ciasta

Fiolka w kuchni
Kasza jaglana z jabłkiem i ricottą 148

sprawił, że całość stała się łagodna dla podrażnionego gardziołka ;) Składniki : 150 ml kaszy jaglanej 3 jabłka (wzięłam odmianę Paulared) łyżka brązowego cukru łyżeczka cynamonu 200 g ricotty garść suszonych jagód goji ok. pół szklanki wrzątku Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w kilku wodach, mieszając i ściskając w ręku ziarna. Ugotować kaszę w 400 ml wody. Wyłączyć palnik, gdy z odchylonego garnka(...)skórki i gniazd nasiennych. Pokroić na kawałki i wrzucić do rondla. Dolać ok. 100 ml wody i gotować aż jabłka się rozpadną. Mus dostaje się po ok. 15 minutach. Jagody goji (mogą być rodzynki, żurawiny itp.; chodzi o dodatek kolorystyczny) sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Połączyć ze sobą kaszę, mus z jabłek, cukier, cynamon i ricottę. Dobrze wymieszać. Dorzucić jagody

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa jagodowa (gumijagodowa!) 169

akceptują długiego siedzenia w kuchni. Dzieci, które kochają Gumisie, na pewno się tą zupą zachwycą ;) Zupa jagodowa (porcja na dwa obiady dla trzyosobowej rodziny - z dokładkami) 0,5kg jagód 3l wody syrop klonowy bądź cukier kokosowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki śmietany 18% dowolny makaron Jagódki trzeba dobrze umyć i przebrać z niepożądanych gałązek, listków czy robaczków. Wrzucić(...)zalać wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i zostawić leciutko pyrkającą na 5-10 minut. Po tym czasie dosłodzić do smaku i odrobinę zblendować, ale tak, żeby zostało trochę całych jagód. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki zimnej wody i szybko mieszając miotełką bądź łyżką, wlać do zupy zestawionej z ognia. Następnie do tej samej miski, w której mieszaliśmy mąkę, wlać śmietanę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Moje Jagodzianki. 159

gadam tylko podaje przepis; Składniki; 50 dag mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 60 g masła 2 czubate łyżki cukru 2 jajka Nadzienie; ok 30 dag jagód 3 łyzki cukru 3 łyzki mąki ziemniaczanej Najpierw przygotowujemy ciasto. Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące. Wkładamy drożdze i po łyzce cukru i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy(...)wyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 1 godz. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć sciereczką. Po tym czsie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam i dziele na porcje. Jagody płucze i odsączam na sitku. Przesypuje do miseczki, dodaje cukier i mąke ziemniaczana. Delikatnie mieszam. Porcje ciasta lekko rozpłaszczam, na placek układam łyzke nadzienia i zlepiam jak pierogi

Radość kipiąca uśmiechem.
Letnie przekąski: Jak zrobić miseczki z czekolady 219

miseczki możecie zrobić wykorzystując zwyczajny pojemnik na kostki lodu. Ja zdecydowałam się na taki w kształcie kwiatuszków (można go dostać w Ikei). Gotowe miseczki proponuję wypełnić drobnymi owocami, jagodami, malinami, porzeczkami i udekorować np. serkiem homogenizowanym wyciśniętym szprycą lub po prostu nałożonym małą(...)łyżeczką. Mocno schłodzone – idealne na letnie popołudnie :) Potrzebne będą: tabliczka czekolady (ja użyłam białej) olej kokosowy pojemnik na kostki lodu patyczki do lizaków lub wykałaczki drobne owoce: maliny, jagody, porzeczki serek homogenizowany lub bita śmietana   Poprzedniego dnia zamrażamy wodę w pojemniku, do każdej kostki przed zamrożeniem wkładamy patyczek lub wykałaczkę. Owoce myjemy i odstawiamy na ściereczkę, żeby

Ciastkozercy