wiśnie, maliny, truskawki, jagody, jeżyny, mirabelki) 400g cukru 250ml wódki 250ml spirytusu WYKONANIE: Owoce wkładam do dużego słoja stopniowo w miarę ich pojawiania się. Najpierw truskawki, później wiśnie, jagody, maliny... Na każde 250g owoców dodaje 100g cukru i po 60 ml wódki i spirytusu. Kiedy pojawiają się kolejne owoce dodaje je dolewając alkohol i dosypując cukier. Odstawiam
Pyry na Gazwymagają wykrawania ciasteczek. SKŁADNIKI: 150g masła 90g cukru trzcinowego muscovado 200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000 2 żółtka 40g jagód goji 40g pestek słonecznika WYKONANIE: Mąkę przesiewamy, podajemy cukier, masło i żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy
Pyry na Gazwymagają zbyt dużej pracy :-) Składniki na 6 serniczków 500 g sera trzykrotnie zmielonego 2 serki homogenizowane 200 ml śmietany 30 % kremówki 8 łyżek cukru pudru 30 dag jagód + 6 łyżek jagód do galaretki 2 czubate łyżki żelatyny odrobina wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny 1 galaretka owocowa ( dałam o smaku jagodowym). 6 łyżek musli Sposób wykonania: Śmietanę ubić(...)sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, serki i dokładnie wymieszać. Odłożyć 2 łyżki jagód i resztę rozdrobnić blenderem a następnie dodać do masy serowej. Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody i wystudzić. Dodać do masy serowej i zmiksować. Na dno każdej szklanki wsypać jedną czubatą łyżkę musli a następnie na to wlać serniczek do ¾ i wstawić do lodówki
Na słodko lub wytrawniei borówkami *z tahini Pomimo niebotycznie dużej ilości wolnego czasu na proste smaki mam ostatnio smaki ;) I nie sądziłam jak wiele szczęścia mogą dać zapomniane pokłady jagód w zamrażalniku, nawet te najmniejsze. ;) Najlepsze ciasto ostatnich czasów. (Marchewkowe z ananasem, pekanami i daktylami przełożone kremem z mascarpone) Faceb
More food, love and dreamsspód i 100 g do masy budyniowej) 1 jajko 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 1 galaretka o smaku owoców leśnych jagody (ja wzięłam słoiczek 250 ml jagód - domowej roboty) Dodatkowo: forma do tarty (ja użyłam silikonowej o śr. 30 cm.) Wykonanie: Orzechowy spód: mąkę, cukier, orzechy i jajko razem wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło(...)cukru to dodać 3 łyżki cukru). Następnie masę budyniową zmiksować z 100 g masła. Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzony spód tarty. Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody, dodać jagody i tężejącą wylać na masę budyniową. Jak galaretka stężeje można częstować się ciastem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUBorówki amerykańskie czy jagody zawierają mnóstwo witamin, a przede wszystkim przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. Dlatego teraz w okresie letnim, kiedy tak łatwo są dostępne, warto(...)spożywać przede wszystkim na surowo na przykład w postaci koktajli :) zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html SKŁADNIKI Borówki amerykańskie / jagody Maślanka lub jogurt Ananasy (w moim przypadku z puszki) do posłodzenia sok z ananasa WYKONANIE Bajecznie proste, czyli owoce i jogurt lub maślanka lądują w blenderze, gdzie miksujemy
Zofianakokosów. Opis i tak nie oddaje smaku smoothie trzeba go samemu spróbować. :) SKŁADNIKI borówki / jagody maślanka / mleko wiórki kokosowe syrop klonowy (do smaku) WYKONANIE Borówki lub jagody umieszczamy w blenderze, zalewamy mlekiem lub maślanką, dodajemy wiórki kokosowe trochę syropu klonowego. Całość miksujemy, a potem schładzamy w lodówce. Lubicie syrop klonowy? Podzielcie się ze mną Waszymi ulubionymi
Zofianaproszkiem do pieczenia i solą.Śmietanę dodajemy stopniowo do masy na przemian z suchymi składnikami. Ciasto przelewamy do formy na babkę ( z kominkiem ) posypując w połowie szklanką jagód, a następnie przykrywamy drugą częścią ciasta, zdobiąc ponownie jagodami.Pieczemy około 1 h. Przed wyłączeniem najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto do niego nie przywiera. Studzimy w formie.Smacznego
Słodkie Przyjemnościjagodami!"Składniki na 24 bułeczki:130 g masła240 ml mleka27 g drożdży5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią2 i 3/4 szklanki mąki pszennejżółtko do smarowania24 łyżeczki jagód + 6 łyżeczek cukruSposób przygotowania:Masło rozpuszczamy i lekko studzimy, następnie łączymy z połową szklanki mleka i mieszamy. Dodajemy cukier i odstawiamy.Resztę mleka lekko podgrzewamy (ok. 30 sek. w mikrofali(...)elastyczne.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. A następnie każdą z nich na 12 małych kulek. Na blacie, lekko obsypanym mąką rozgniatamy dłonią ciasto, na środek każdej bułeczki nakładamy łyżeczkę jagód, posypujemy 1/4 łyżeczki cukru i zlepiamy.Bułeczki układamy na blacie wyłożonym papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Żółtko 'bełtamy' i rozsmarowujemy po wierzchu każdej bułeczki. Odstawiamy do podwojenia objętości
Słodkie Przyjemnościktoś ochotę? Składnikijogurt naturalnyszklanka jagódszklanka truskawekSposób przygotowania:Jagody myjemy, oczyszczamy i osuszamy.Truskawki myjemy, odrywamy szypułki a następnie kroimy na plasterki.Do przygotowanych kieliszków nalewamy jogurt, następnie wsypujemy jagody, tak aby część wpadła do jogurtu i trochę (na około dwa palce) wystawały ponad jogurtem. Następnie na wierzch układamy pokrojone truskawki. Deser wstawiamy na około 20 minut do lodówki.Smacznego
Słodkie Przyjemnościroboty, remont czeka :) A co czeka na Was? Oj! Cudowna, delikatna tarta jagodowa z fantastycznym waniliowym kremem, zwanym również kremem muślinowym. Skuście się bo na prawdę warto wykorzystać jagody dopóki jeszcze są! A może szykuje się u Was jakieś przyjęcie? Ta tarta będzie się nadawała idealnie! Zapraszam!"Składniki:Krem muślinowy:400 ml mleka5 żółtek5 łyżek cukru waniliowego2 łyżki(...)chwilę gotujemy ciągle mieszając. Rondelek wstawiamy do miseczki z zimną wodą, aby masa szybciej się ostudziła.Na upieczony, ostudzony kruchy blat nakładamy krem, na który następnie układamy jagody, tak aby zakryły całe wierzch ciasta. Odstawiamy do stężenia -najlepiej na cała noc.Smacznego
Słodkie Przyjemnościtartaletek. Całość prezentuje się nie tylko ślicznie ale i smakuję pysznie! Jeżeli Was przekonałam, to zapraszam do wypróbowania Tartaletek z ciasta sypanego z waniliowym kremem twarogowym i jagodami."Składniki:szklanka cukru 3 szklanki mąki200 g masłaDodatkowo:400 g chudego twarogułyżka ekstraktu waniliowegoszklanka jagódSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki masło, następnie wszystko(...)miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki.Na ostudzone tartaletki nakładamy niewielką ilość kremu twarogowego i łyżkę umytych i osuszonych jagód.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościMamySkładniki na ok. 8 osob:1kg kapusty kiszonej1 kg kapusty słodkiejpo ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka)½ kg kiełbasy¼ kg boczku wędzonego4 ziarna ziela angielskiego3 liście laurowe2 ziarenka jagód jalowcagarść grzybów suszonych10 śliwek suszonych bez pestek1 mała cebulapieprz, sól, tłuszcz do smażeniaGrzyby zalewamy wodą i moczymy ok. 30 min. Kapustę kwaszoną odciskamy z soku(soku nie wylewamy, bo być(...)kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. W jednym garnku mieszamy oba gatunki kapusty, mięso, boczek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca. Dusimy około godziny.Bigos najlepszy będzie na następny dzień, kiedy smaki dokładnie się wymieszają.Smacznego
Mia Cucina Sofietajagody to oczywiscie jagodzianki.To moje ulubione drodzowe buleczki i Wasze chyba tez.Zreszta lato bez jagodzianek jest niewazne.Przy drozdzowych wypiekach usprawnilam sobie prace i ciasto robie teraz wieczorem.Rosnie sobie cala noc w lodowce ,a rano pozostaje tylko nadziac buleczki i upiec.Moje jagodzianki maja 50 % dodatek maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa tak samo puszyste i pyszne jak ich"biale"krewniaczki ,a o ilez(...)wstawic na cala noc do lodowki.Rano,pol godziny przed planowanym pieczeniem wyjac ciasto z lodowki,zeby sie ogrzaloW tym czasie przygotowac jagody.Dokladnie przebrac,umyc i osuszyc na papierowym reczniku.Suche jagody wmieszac z 1 lyzka maki ziemniaczanej.Bardzo wazne jest bardzo dokladne umycie jagod,zeby nie zarazic sie bablowcem.To naprawde grozna choroba przenoszona przez odchody dzikich zwierzat np.lisow.Wysoka temperatura nie niszczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko do drugiego dania ,mozna go spozytkowac takze na zimno jako dodatek do pieczywa.Moja swiateczna propozycja to schab nadziewany suszona zurawina i orzechami wloskimi upieczony ze swiezymi jagodami zurawiny i podany z karmelizownymi jablkami.Danie dzis przeszlo probe generalna i jest naprawde znakomite.Zurawina to swietny dodatkiem do dan miesnych,a karmelizowane jablka z nuta slodyczy dopelniaja smakowo cale danie.Mieso
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!