Dziś przepis na danie, które gości na moim stole od lat. Co prawda przyznam szczerze, że jako mała dziewczynka zawsze wolałam wersję z kapustą kiszoną. Ale obecnie przekonałam się również do łazanek z białej kapusty. Garść przypraw, kilka modyfikacji i ... jest idealnie. Pyszne, sycące łazanki, które znikają z talerzy w oka mgnieniu. Dziś w wersji z miksem makaronowym. Jedni domownicy(...)szklanki wody 2 czerwone cebule około 250 g pieczarek około 120-150 g kiełbasy z piersi kurczaka (można dodać również inną, ale tą cenię za delikatność i smak) 3 łyżki oliwy z oliwek duża szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta bazylii sól i pieprz do smaku kilka liści świeżej bazylii opcjonalnie boczek Przygotowanie: Kapustę szatkujemy. Wkładamy
Słodkie okruszkiolej będzie już rozgrzany, wtedy wkładamy sajgonki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na papier, aby odsączyć z oleju. Kolorowa sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 duży czerwony pomidor 1 pomarańczowy pomidor 1/2 papryczki chili 2 łyżki kukurydzy konserwowej oliwa z oliwek limonka młoda dymka Kapustę szatkujemy, pomidory kroimy w kostkę, mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Papryczkę
vegetaniepieprz i sól świeża z młynka świeży lubczyk żółta papryka, kawałeczek trochę czerwonego wytrawnego wina kuchennego dymka z pióropuszem do dekoracji Żeberka płuczemy , nacieramy solą i pieprzem, startym na tarce imbirem oraz curry. Obsmażamy z obydwu stron na głębokiej patelni, podlewamy czerwonym winem, przykrywamy, dusimy. Kapustę przelewamy wodą, odciskamy. Na drugą, szeroką i głęboką patelnię dajemy trochę oleju kokosowego(...)obsmażamy kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i dodajemy śliwki drobno pokrojone oraz mięso z żeberek ( usuwamy kości ). Smażymy dotąd ,aż śliwka zacznie przechodzić mięsem i kapustą oraz będzie się lekko rozpadać. Jeśli czegoś nam brakuje , to na tym etapie możemy doprawić wedle uznania. Międzyczasie gotujemy łazanki. Gotowe odcedzamy i wrzucamy do kapusty. Mieszamy i podsmażamy. Dosmaczamy pieprzem z młynka , ewentualnie
Z Kuchni Do Kuchnicoś wyhodować ;-) Tak też było z kapustą, posadziliśmy pięć- udała się jedna :-), ale za to jaka pyszna. Składniki na surówkę z młodej kapusty 1 główka młodej kapusty 4 marchewki 1/2 czerwonej papryki 2 ogórki małosolne 1 średnia cebula 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól pieprz oliwa z oliwek lub olej Kapustę siekamy, solimy, dobrze mieszamy
Rozpustne gotowanieśniadanie lub kolację . składniki na 2 hot dogi 1 bagietka 2 długie parówki 2 plastry żółtego sera pół ogórka 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor 1 mała cebula czerwona łyżka oliwy z oliwek sól pieprz keczup przepis Umyte liście kapusty pekińskiej osuszamy i siekamy w paseczki, dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka, czerwoną cebulę i pokrojonego
Smakowite Daniaobiadu. W połączeniu z mięsem i ziemniaczkami smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska 2 jabłka 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1 łyżka Octu Winnego z czerwonego wina JAMAR cukier sól pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską drobno szatkuję. Solę o odstawiam na 30 minut. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram(...)kroję w małą kosteczkę. Ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach. 2. Jabłka, ogórki,cebulę oraz ocet winny dodaję do kapusty. Mieszam. Surówkę doprawiam do smaku cukrem oraz pieprzem. Do przygotowania surówki wykorzystałam Ocet Winny z czerwonego wina, który otrzymałam do testowania od firmy JAMAR . Ocet ma piękny czerwony kolor, jest zamknięty w białej szklanej butelce. Ocet
Tradycyjna kuchnia KasiMoże kojarzyć się z bigosem, ale to zupełnie inny smak. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 1 średnia cebula ¼ czerwonej papryki 3 łyżki oliwy ½ małej białej kapusty (kapusty ma być więcej niż mięsa np. 60% kapusty, 40% mięsa) 300 g mielonego wołowego mięsa 1½ łyżki koncentratu pomidorowego 3 szklanki wrzącej wody sól pieprz Przygotowanie Obrać cebulę i pokroić
Tureckie Przepisypeperoni, które dumnie pozując przez ponad tydzień do kolejnych fotek (cyt: "te papryczki już chyba gdzieś widziałem?"), skończyły swój barwny żywot w pysznej zupce:) Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej cukinia marchewka czerwona cebula papryczki peperoni 1/2 kukurydzy z puszki 1/3 groszku z puszki koperek 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, curry, imbir Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki cebuli
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaburaczki z dodatkiem białej kapusty. Również są bardzo smaczne choć może niezbyt apetycznie się prezentują w słoiczku. składniki: 2 kg ugotowanych lub upieczonych i obranych buraczków czerwonych 1 kg białej kapusty 400 g cebuli zalewa 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli 3-4 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu i angielskiego ziela
Monia miesza i gotujeBardzo smaczna i prosta surówka do obiadu lub do grilla. Składniki: pół kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona 3 ogórki gruntowe 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych pół pęczka szczypioru olej sól,pieprz sok z cytryny cukier zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno kroimy, paprykę oczyszczamy, kroimy w cienkie paski, ogórka obieramy, kroimy w pół plastry, marchewkę obieramy
Bajeczna Kuchniaklik) . Przepis na tą pyszną surówkę z białej kapusty dodaję do akcji na Facebook „Błyskawiczne piątki”. Składniki: około 1/2 mniejszej główki białej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 3-4 łyżki majonezu (w zależności od ilości kapusty) 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę dowolnie kroimy (szatkujemy
Słodkie okruszkiSkładniki: (na 4 słoiki 0,7l) główka białej kapusty (1,5kg), 3 czerwone papryki, 800g marchwi, 2 cebule, 3 jabłka, 1 płaska łyżka soli, 1/2 szklanki octu (125ml), 2 szklanki wody (500ml), 4 łyżki cukru. Przygotowanie: Kapustę pokroić na 4 części i poszatkować ją. Poszatkowaną kapustę posolić płaską łyżką soli, wymieszać i odstawić na czas przygotowywania reszty składników
W kuchni u Monikipierogami wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. I czekamy na te pyszności. Rewelacja. Zróbcie, polecam. Ja podałam Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem do czerwonego barszczu. Smacznego! The post Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPost Sałatka z zupek chińskich, z kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeporcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy obrane i oczyszczone(...)marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy odsączoną fasolkę i sok z cytryny, posiekany
e-PrzepisyKulinarne