z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:54/134)

Tortilla z gyrosem 180

szybko gdy mam mało czasu. Możemy ją przyrządzić jako przekąskę na sylwestra.  Składniki: 4 placki tortilli Fanex 1 pierś z kurczaka 0,5 główki kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki konserwowe Przyprawa do grosa Olej do smażenia Sos gyros Fanex Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do grosa, dokładnie mieszamy(...)kilka godzin wstawiamy do lodówki. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Kapustę pekińska drobno siekamy, paprykę, pomidora i ogórka kroimy w paski. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej. Na każdy placek układamy warzywa , mięso i polewamy sosem. Dolną część placka zwijamy do środka i zawijamy tortillę

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z białej kapusty do słoików. Kapusta z papryką na zimę 183

Łagodna w smaku, lekko słodkawa, nie kwaśna. Idealna do obiadu:) Z tych proporcji wychodzi około 13 słoików o objętości średnio 500ml.   Składniki: 3 kg białej kapusty 1,5 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg cebuli duży pęczek natki pietruszki 1 szklanka oleju 4 łyżki soli kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe kilka ziaren(...)pieprzu czarnego Zalewa 1,5 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie paski. Natkę pietruszki posiekać. Kapustę posolić i ściskać w dłoniach aż puści sporo soku. Dodać resztę warzyw, natkę pietruszki, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Wlać olej

Maślane ciasteczko
Gołąbki z innej bajki 182

jest w naszym przypadku dużym wyzwaniem. Nieustannie jednak próbuję i od czasu do czasu mogę ogłosić sukces. Tu więc go ogłaszam! Składniki: dwie mniejsze główki kapusty włoskiej 150-200 g czerwonego ryżu 1 czerwona cebula 250 g pieczarek 300 g zielonej cukinii 2 łyżki oleju duży ząbek czosnku pęczek świeżego koperku 2 łyżki sosu sojowego przyprawy: 1 łyżeczka czubrycy(...)obie, ja gotowałam etapami). Gotować kapustę ok. 7-8 minut. Wyjąć i zahartować pod zimną wodą. Odsączyć z nadmiaru wody i ostudzić. Głąb wykroić, każdy liść delikatnie zdejmować i odkrawać zgrubienia u nasady, aby bez problemu nasze gołąbki się zawijały. W osobnym, mniejszym garnku zagotować wodę, delikatnie posolić i do wrzątku wrzucić czerwony ryż. Ugotować al dente

gutfut
Sałatka z kapusty pekińskiej. 347

Składniki: 1 średnia kapusta pekińska, 1 świeża czerwona papryka, 1 mała cebula, puszka kukurydzy konserwowej, puszka zielonego groszku, kilka plasterków szynki, 4 jaja ugotowane na twardo, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Odlać wodę z kukurydzy i groszku. Cebulę drobno pokroić ( by była delikatniejsza można wcześniej posolić i ugnieść). Kapustę pekińską umyć i pokroić, lekko posolić. Dodać

W kuchni u Moniki
Bigosik słodko kwasny 209

pół łyżeczki gałki muszkatołowej  pół łyżeczki imbiru w proszku  pół łyżeczki pieprzu czarnego  3 łyżki koncentratu pomidorowego  4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej  Wykonanie  Słodką kapustę szatkuję , kapustę kiszoną płuczę w wodzie i odciskam bardzo dokładnie z nadmiaru soku , następnie do garnka z odrobiną oleju przekładam nasza pokrojoną kapustę białą i kapustę kiszoną

Mój Smak
Tort gołąbkowy 242

rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/słodka pieprz, sól morska, bazylia cebula passata/przecier pomidorowy/pomidory w puszce 1. Z kapusty wycinamy głąb i siekamy ją na duże kawałki, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli

NA MOIM TALERZU
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i papryką 191

Dzisiaj proponuję przepis na lekką, zdrową i smaczną surówkę z kapusty pekińskiej. Surówka ta to prawdziwa bomba witaminowa. To doskonały dodatek do drugiego dania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 3 ogórki konserwowe, 1 cebula czerwona, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 łyżeczka octu spirytusowego Parczew , 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku. PRZYGOTOWANIE(...)Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w małą kostkę. Ogórki konserwowe ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Szczypiorek drobno siekam. 2. Kapustę pekińską drobno kroję. Solę i odstawiam na 15 minut. Następnie do kapusty dodaję paprykę, ogórki, cebulę i szczypiorek. Mieszam. Surówkę doprawiam do smaku octem, cukrem, solą oraz pieprzem. Do przygotowania surówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z kurczakiem gyros 281

urozmaicenia możemy dodać ulubiony sos np czosnkowy bądź jogurtowy.   Sałatka z kurczakiem gyros Składniki : 1 filet z kurczaka około 180-200 g 150 g kapusty pekińskiej 1/2 papryki czerwonej 12-15 oliwek zielonych 2-3 łyżki przyprawy gyros opcjonalnie oliwa z oliwek  Przygotowanie : Filet myjemy, kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, oprószamy przyprawą do gyrosa(...)odstawiamy na 15-20 minut. Następnie wrzucamy na rozgrzana patelnie i pieczemy około 8-10 minut (kurczak ma być upieczony i złocisty). Kapustę pekińska szatkujemy, przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i oliwki przekrojone na pół, następnie dodajemy kurczaka, mieszamy. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka gyros 155

nabrania złocistego koloru.  Gdy mamy już mięso usmażone możemy przystąpić do warstwowego układania sałatki w misce. Kładziemy kolejno: mięso keczup ogórki cebula (osobiście preferuję czerwoną) kukurydza majonez keczup kapusta Kładąc kolejno składniki można zostawić kilka kawałków mięsa i kukurydzy, które posłużyć nam mogą jako dekoracja wierzchu

Kuchenne aromaty
DOMOWE ZAPIEKANKI Z WARZYWAMI 173

prostu. Wróciłam do domu i przygotowałam moim domownikom moje wersje zapiekanek.   Składniki: 2 bagietki 1 pomidor 1 zielony ogórek typu wąż 2 garści posiekanej drobno kapusty pekińskiej 1 nieduża czerwona cebula 10 dag starkowanego sera żółtego majonez keczup- u mnie PARCZEW Wykonanie: Bagietki przekrawamy na połowę.Wstawiamy do piekarnika na ok 5 minut w 170 st. Bagietki posypujemy(...)starty serem, wstawiamy do piekarnika do rozpuszczenia sera. Pomidory i ogórki kroimy w krążki, cebulę w piórka. Na każdą bagietkę posypujemy kapustę pekińską,układamy pomidory, ogórki, cebulę, całość polewamy majonezem i keczupem

Z Majeczką w kuchni
Surówka z młodej kapusty 175

zaskoczy gości na domowym przyjęciu.  Składniki: 0,5 kg młodej kapusty 4 ogórki małosolne pomidorki koktajlowe 0,5 cebuli 5 młodych marchewek szczypiorek kilka łyżek czerwonych porzeczek dressing ziołowy Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, główkę kroimy na ćwiartki, a następnie szatkujemy. Ogórki małosolne przekrawamy na pół, a następnie kroimy w talarki. Pomidorki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy

Salonik smaków
Bigos z młodej kapusty z boczkiem 155

pyszna, że warto wykorzystać ja do przygotowania majowego bigosu z kiełbasą, boczkiem i czerwona papryką.  Na sobotni obiadek będzie jak złoto ;)    Składniki: główka młodej kapusty 2 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego 400g boczku wędzonego 3-4 szt kiełbasy zwyczajnej 3 cebule strąk czerwonej papryki pęczek koperku łyżka masła łyżka mąki sól, czarny pieprz, płatki papryki Sposób(...)przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na patelni na małym ogniu przesmażamy boczek pokrojony w kostkę. Kiedy większość tłuszczu się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebule oraz kiełbasę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną paprykę. Z kapusty odlewamy większą część płynu i dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę. W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i dosypujemy łyżką mąki

Pyry na Gaz
Gołąbki z dorsza we włoskiej kapuście i sosem chrzanowym 167

Gołąbki - wydawałoby się tradycyjne polskie - nie zostały jednak wymyślone u nas. Przygotowują je od dawna Włosi, a Grecy zawijają w liście winogron. Kapusta włoska, biała lub czerwona przesączona smakiem aromatycznego, sycącego farszu to wspanaiała potrawa na jesienne dni. Moje dzisiejsze gołąbki również daleko odbiegają od tradycji. Głównym składnikiem farszu jest bowiem dorsz, a sos miło zaskakuje chrzanowym smakiem. Gołąbki(...)połączenie smaków bardzo harmonijne. Składniki na 8 sztuk: 60 dkg dorsza 1 jajko sok z 1 cytryny gałka muszkatałowa 1 łyżka mąki sól, pieprz cytrynowy 8 liści włoskiej kapusty 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu warzywnego lub rybnego kieliszek białego wina słoiczek chrzanu ze śmietaną 2-3 łyżki śmietany koperek Wykonanie: rybę zmielić. Dodać jajko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chakalaka 233

zbyt długo, aby warzywa pozostały chrupiące. Pomimo braku mięsa jest to bardzo sycące danie, zaskakujące ciekawym smakiem i doskonałym aromatem. Do przygotowania dania użyłem: 1/2 główki białej kapusty, 2 marchewek, 1 czerwonej papryki, 1 zielonej papryki, 1 żółtej papryki, 1 białej cebuli, 3 ząbków czosnku, 4 łyżek oleju kokosowego, 200 gram białej fasoli z puszki, 200 gram bobu(...)łyżeczki mielonej papryki ostrej, 1 łyżeczki curry, 1 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczek suszonego tymianku, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, natki pietruszki. Przygotowanie dania rozpocząłem od drobnego posiekania białej kapusty. Pozostałe warzywa, to jest pomidory, papryki, cebulę i marchewki pokroiłem w półcentymetrową kostkę. Czosnek pokroiłem w cienkie plasterki. Na patelni rozpuściłem 4 łyżki oleju kokosowego. Następnie dodałem do niego

Wyprawy kulinarne
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki 154

kawałek białej części pora pęczek zielonego koperku 1 czerwona papryka Olej kujawski„3 ziarna” Sok z połowy cytryny Sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na małych oczkach, czerwoną paprykę można drobno pokroić u mnie starta na dużych oczkach.   Por oraz koperek bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszać, dodać około

W garach u Gosi

Proponowane wyszukiwania